Connect with us
Arnhem Centrum

Archief

Sterke vandaal draait stoepkunstwerk om

losgerukte tegel

Ze hadden al wat stof doen opwaaien in Arnhem: de tegels van de Canadese kunstenaar Michael Blum. In het kader van kunstmanifestatie Sonsbeek’16:transaction liggen ze her en der verspreid in de stad. Er staan vreemde teksten over de stad op. Maar die op het Gele Rijdersplein is alweer niet meer te zien. Is dat de bedoeling?

Een woordvoerster van het kunstevenement zegt dat in elk geval niemand van de organisatie dit heeft gedaan. Ze spreekt van vandalisme. “Iemand heeft die steen omgedraaid. Waarom weten we niet. Schijnbaar snappen mensen die humor niet.” Volgens haar collega is het nogal een prestatie geweest de tegel om te draaien. “Die steen weegt 80 kilo. Dat heeft niet zomaar iemand even gedaan.”

Fascinatie met Arnhemse geschiedenis

Blum heeft de zwartgranieten stenen volgens de organisatie neergelegd vanwege zijn fascinatie voor de geschiedenis van Arnhem. De kunstenaar uit het Canadese Montreal combineert op de tegels feiten met fantasie. De verhalen zijn een combinatie van geschiedenis, harde feiten en speculatie.

Zo vertelt een tegel van Blum dat in het voormalige ABN Amro-gebouw aan het Gele Rijdersplein ooit een bordeel zat. Verder maakt hij op een andere tegel de passant wijs dat vroeger gekken en gevangenen in de Sabelspoort de Rijnschippers de stuipen op het lijf joegen, zodat die maar liever in Nijmegen aanlegden.

Herstel

De steen zal zeker weer worden hersteld, verzekert de woordvoerster van de tentoonstelling. “Het is de bedoeling dat de tegels in elk geval blijven liggen zolang de tentoonstelling duurt”, vertelt ze. “Dat duurt tot 18 september. Wat er daarna mee gebeurt is niet meer aan ons. Ik hoop dat ze blijven liggen.”

 

Reacties

Reacties

Archief

Hoogste groei Gelderse economie in 10 jaar

werk kantoor
De werkeloosheid blijft dalen. - Foto: CC0

De Gelderse economie groeide in 2017 met 3,1 procent. Dat is hoogste groei in 10 jaar tijd. Dat blijkt uit de Econometer van het Bureau Economisch Onderzoek van provincie Gelderland. In het vierde kwartaal groeide het BBP (bruto binnenlands product) met 2,9 procent.

De groei is met name toe te schrijven aan investeringen in woningen, machines en installaties en de export. De bouwsector en de industrie groeiden dan ook sterk in 2017.

Werkloosheid daalt

De werkloosheid in Gelderland blijft dalen. Met 3,7 procent zit Gelderland bijna weer op het niveau van voor de crisis. Toen werden  de laagste werkloosheidspercentages ooit gemeten. De werkloosheid in Gelderland is lager dan het landelijk gemiddelde van 4,3 procent.

De industrie in Gelderland blijft het goed doen. Een belangrijke reden is de recordhoogte van het ondernemersvertrouwen in de Duitse industrie. De Duitse industrie is de belangrijkste afzetmarkt voor de industrie. De gunstige ontwikkelingen daar zorgen ervoor dat de industriële export vanuit Gelderland blijft groeien.

Omzetgroei daalt

Het percentage Gelderse bedrijven met omzetgroei is iets gedaald, Maar ze zitten nog altijd 2 procent boven het landelijk gemiddelde. Na een forse daling lijkt het aantal faillissementen in Gelderland te stabiliseren op het niveau van 2008, vlak voor de crisis.

Het ondernemersvertrouwen blijft ongekend hoog in zowel Gelderland als Nederland. Gelderse ondernemers geven aan dat zij hun winst de afgelopen 3 maanden hebben zien stijgen. En zij verwachten de komende 3 maanden hun personeelsbestand uit te breiden.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Daniël Becker nieuwe vice voorzitter gemeenteraad

Raadslid Daniël Becker (CU) is de nieuwe vice voorzitter van de gemeenteraad. Hij vervangt hiermee Hans de Vroome (D66) die de afgelopen vier jaar de functie heeft bekleed.

De vice voorzitter heeft onder andere de taak de gemeenteraad te begeleiden op het moment dat de voorzitter (burgemeester Marcouch) afwezig is of als de burgemeester zijn dossier moet behandelen tijdens de gemeenteraad. Ook neemt de vice voorzitter vaak de handtekeningen in ontvangst van Arnhemmers die een actie zijn begonnen omdat ze er ergens niet mee eens zijn.

Daniël Becker kreeg 31 stemmen voor van de 39 raadsleden. Er waren geen tegen kandidaten voor de functie van vice voorzitter.

Meer nieuws?


Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

SP: Arnhem moet woonoverlast aanpakken

foto: Youtube

Naar schatting 20 duizend Arnhemmers zitten regelmatig in de overlast veroorzaakt door hun buren. Bij woonoverlast gaat het bijvoorbeeld om geluidsoverlast of stank. Het kan ook gaan om vervuiling en verwaarlozing van de woning of om intimidatie door buren of bezoekers. In sommige gevallen neemt dit zulke ernstige vormen aan dat mensen uit ellende gaan verhuizen. De SP vindt dat niet normaal en wil dat de gemeente harder gaat optreden tegen woonoverlast.

De partij heeft daarom een voorstel ingediend die het de burgemeester mogelijk maakt notoire overlastgevers hard aan te pakken. Veroorzakers kunnen boetes krijgen en zelfs uit hun huis worden gezet als zij niet naar de burgemeester luisteren. Ook pandeigenaren kunnen worden aangepakt. Op 1 juli vorig jaar is De Wet aanpak woonoverlast, de zogenaamde aso-wet, in werking getreden. De gemeenteraad kan door het instellen van een verordening regelen dat de burgemeester deze wet kan toepassen. In veel gemeenten heeft de burgemeester dat voorstel gedaan aan de gemeenteraad. In Arnhem doet de SP dat.

SP-raadslid Gerrie Elfrink doet onderzoek naar woonoverlast in Arnhem. Hij spreekt mensen die gebukt gaan onder de overlast; ‘Het zijn schrijnende verhalen. De SP verwacht dat de gemeenteraad het voorstel snel in behandeling gaat nemen.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair