Connect with us
Arnhem Centrum

Archief

Maak kennis met de ramadan tijdens een Arnhemse iftar

Een flink aantal Arnhemmers doet sinds 6 juni mee met de ramadan, de islamitische vastenperiode. Dat is niet alleen maar afzien. Er zijn er in de avonduren feestelijke momenten waarbij de deelnemers aan de ramadan elkaar en hun familie opzoeken: de zogenoemde iftars. Dat zijn de samenkomsten na zonsondergang als er weer mag worden gegeten.

Sommige van die iftars in Arnhem zijn ook openbaar voor niet-moslims. Verschillende religieuze en culturele organisaties, families en bedrijven zetten hun deuren open. Zo kun je zelf ervaren hoe het er zo’n avond aan toe kan gaan.

Iftar
Eén van deze bedrijven is Chico’s Place. Ondernemer Eyyub Uyar stelt elke maand zijn deuren open voor moslims en niet-moslims om de ramadan te vieren. “Ik vind het belangrijk dat mensen elkaar kunnen ontmoeten. Op deze manier kunnen we van elkaar leren en het is ook nog eens gezellig”, aldus Eyyub. Voor elke avond moeten mensen reserveren bij hem om mee te doen aan de iftar. Het zijn immers drukbezochte dagen voor hem.

Eten aan de arme
Daarnaast is het ook gebruikelijk dat mensen die in de armoede leven extra gesteund worden met eten. Speciaal tijdens de ramadan heeft Eyyub voor mensen met de Gelrepas (of de Arnhemcard) een speciale aanbieding. Op vertoon van de kaart kunnen mensen voor maar €1,50 een döner krijgen.

Daarnaast vindt Eyyub het belangrijk dat het vlees wat over is niet wordt weggegooid, maar wordt gegeven aan de mensen die echt in armoede leven. Hij brengt alle vlees dat nog wel goed is maar niet meer verkocht mag worden, naar de daklozen van Arnhem. Op deze manier wil hij iets terugdoen voor de stad. “Arnhem heeft mij de afgelopen jaren omarmd. Daar ben ik de stad en alle inwoners dankbaar voor. Daarom wil ik ook iets terugdoen.”

Mocht je willen meedoen met de iftar van Chico’s Place? Neem dan contact met hen op!

Meer nieuws uit Arnhem? 

kijk alles banner

12970735_486999768167875_1876425747_o13405624_513917332142785_900405141_o

Reacties

Reacties

Archief

Daniël Becker nieuwe vice voorzitter gemeenteraad

Raadslid Daniël Becker (CU) is de nieuwe vice voorzitter van de gemeenteraad. Hij vervangt hiermee Hans de Vroome (D66) die de afgelopen vier jaar de functie heeft bekleed.

De vice voorzitter heeft onder andere de taak de gemeenteraad te begeleiden op het moment dat de voorzitter (burgemeester Marcouch) afwezig is of als de burgemeester zijn dossier moet behandelen tijdens de gemeenteraad. Ook neemt de vice voorzitter vaak de handtekeningen in ontvangst van Arnhemmers die een actie zijn begonnen omdat ze er ergens niet mee eens zijn.

Daniël Becker kreeg 31 stemmen voor van de 39 raadsleden. Er waren geen tegen kandidaten voor de functie van vice voorzitter.

Meer nieuws?


Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

SP: Arnhem moet woonoverlast aanpakken

foto: Youtube

Naar schatting 20 duizend Arnhemmers zitten regelmatig in de overlast veroorzaakt door hun buren. Bij woonoverlast gaat het bijvoorbeeld om geluidsoverlast of stank. Het kan ook gaan om vervuiling en verwaarlozing van de woning of om intimidatie door buren of bezoekers. In sommige gevallen neemt dit zulke ernstige vormen aan dat mensen uit ellende gaan verhuizen. De SP vindt dat niet normaal en wil dat de gemeente harder gaat optreden tegen woonoverlast.

De partij heeft daarom een voorstel ingediend die het de burgemeester mogelijk maakt notoire overlastgevers hard aan te pakken. Veroorzakers kunnen boetes krijgen en zelfs uit hun huis worden gezet als zij niet naar de burgemeester luisteren. Ook pandeigenaren kunnen worden aangepakt. Op 1 juli vorig jaar is De Wet aanpak woonoverlast, de zogenaamde aso-wet, in werking getreden. De gemeenteraad kan door het instellen van een verordening regelen dat de burgemeester deze wet kan toepassen. In veel gemeenten heeft de burgemeester dat voorstel gedaan aan de gemeenteraad. In Arnhem doet de SP dat.

SP-raadslid Gerrie Elfrink doet onderzoek naar woonoverlast in Arnhem. Hij spreekt mensen die gebukt gaan onder de overlast; ‘Het zijn schrijnende verhalen. De SP verwacht dat de gemeenteraad het voorstel snel in behandeling gaat nemen.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Nieuw boek Slag om Arnhem

Beevor
foto: Wikimedia

Aanstaande maandag verschijnt het nieuwste boek van de Britse historicus Anthony Beevor: ‘de Slag om Arnhem’. De schrijver, die meer bekende werken over de Tweede Wereldoorlog op zijn naam heeft, zal het eerste exemplaar van zijn boek maandagavond overhandigen aan burgemeester Ahmed Marcouch.

Dit gebeurt tijdens een speciale bijeenkomst in de Eusebiuskerk. Die avond zal de schrijver ook geïnterviewd worden door Robert Voskuil, kenner van de Slag om Arnhem.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair