Connect with us
Arnhem Centrum

Archief

Koning Luxor vertegenwoordigde de gouden jaren van Arnhem

Jan Damen Luxor Live

Jan Damen, de initiatiefnemer van het huidige Luxor Live, is maandag overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. Damen is 63 jaar oud geworden. Deze ‘Koning Luxor’ heeft mede door zijn inspanningen voor theater Luxor een grote invloed gehad op het uitgaansleven in Arnhem.

Damen is ooit begonnen als opbouwwerker. Rond 1980 verdween het beroemde poppodium De Stokvishal uit Arnhem. Toen ontstond in de stad een grote behoefte aan een nieuwe zaal. Damen deed inspiratie op in Londen en besloot de leegstaande bioscoop Luxor te verbouwen tot podium en danszaal. In 1984 opende het nieuwe Luxor zijn deuren. Een brede programmering leidde tot een succes bij veel doelgroepen.

Landelijke uitstraling

Begin jaren 90 was de zaal een hotspot voor de toen opkomende R&B-muziek. Daarmee kreeg Luxor een landelijke uitstraling. In 1994 zorgde een verbouwing voor een uitbreiding van de capaciteit van 600 naar 1.000 bezoekers. Grote namen traden op, variërend van Van Halen tot T-Spoon. Ook de houseparties waren tot ver buiten de stad bekend.

Maar toen sloeg het noodlot toe: er vond bij het goed beveiligde Luxor in 1998 een schietpartij plaats. Toenmalig burgemeester Paul Scholten was er als de kippen bij om ‘maatregelen te nemen’. De belangrijke nachtvergunning werd ingetrokken. “In feite was dat de ondergang van Luxor”, schrijft Damen op de Luxor-website.

Tweede schietpartij

Toch wist de concertzaal uit het dal te kruipen. Maar in 1999 schoot er weer een idioot op de kogelvrije deur van de zaal. Een kogel sloeg in, vlakbij het hoofd van een portier. Daarna liepen de exploitatieverliezen op. Op 1 december 1999 werd, na ruim 15 jaar te hebben bestaan, het cultureel centrum Luxor Theater definitief gesloten. Eind 2001 kocht de gemeente het pand aan.

Jan Damen ging de politiek in. Als raadslid voor Pro Arnhem drong hij begin deze eeuw aan op heropening van de zaal. Dat gebeurde, maar niet meer op de oude manier. Naast het raadswerk had Damen een evenementenbureau en bestuurde hij diverse organisaties. Zo was hij onder meer voorzitter van Horeca Arnhem Centraal.

Aimabel

Mensen die met hem hebben gewerkt, omschrijven Damen als een geliefde man die veel verhalen vertelde over de gouden jaren van de Stokvishal en Luxor. Hij vertegenwoordigde de succesvolle jaren van het uitgaansleven in Arnhem.

Jan Damen was al langer ziek. Wij wensen zijn naasten veel sterkte toe.

Meer nieuws uit Arnhem?

goedkope ledverlichting arnhem
27821275-7bd1-4d50-bac9-3f3658f42d73

Reacties

Reacties

Archief

Lodewijk Hoekstra reikt Gouden Gieter uit in Nederlands Watermuseum

foto: Nederlands Watermuseum

Op zaterdag 29 september zal tv-tuinman Lodewijk Hoekstra de Gouden Gieter uitreiken in kader van de zomeractiviteit Tuin van de Toekomst. Kinderen en hun ouders deelden foto’s van hun tuintje via sociale media, om kans te maken op deze prijs. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de uitreiking in het Nederlands Watermuseum. De uitreiking begint om 13.30 uur. Genodigden kunnen deze dag gratis het museum bezoeken.

Tuin van de Toekomst
In de zomervakantie konden kinderen in het Nederlands Watermuseum hun eigen Tuin van de Toekomst maken. Met behulp van een schepje en vele natuurlijke materialen bouwden de kinderen hun watervriendelijke tuintje op een zo duurzaam mogelijke manier. Daarbij hielden ze rekening met wateroverlast, verdroging en andere gevolgen van een versteende tuin.

Tegel eruit, plant erin!
Het Nederlands Watermuseum probeert door deze zomeractiviteit kinderen en hun ouders bewust te maken van de gevolgen van verstening. Hiermee wil het Watermuseum meer aandacht vragen voor een duurzamer klimaat in de stad.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

De Grote Harry Bannink Podcast On Tour in Musis

foto: Musis en Stadstheater

Zondag 23 september om 15:00 komt Harry Bannink, Frank Groothof en Gijs Groenteman naar Arnhem komen. Er wordt een avond vol verhalen vertelt en liederen gemaakt in de parkzaal van Musis.

Het zou zomaar kunnen dat Harry Bannink de geschiedenis ingaat als een van de grote Nederlandse componisten. In ieder geval zal iedereen die naar de Grote Harry Bannink Podcast van Gijs Groenteman luisterde een diepe bewondering voor de componist krijgen. De grote hits die Bannink met Annie Schmidt maakte zijn nog maar het topje van de ijsberg, Daaronder zitten nóg duizenden liedjes – meesterwerken die jarenlang ongehoord bleven.

Frank Groothof is een van de grote Harry Bannink-vertolkers. Hij neemt u mee langs een duizelingwekkende steekproef van Harry Banninks oeuvre. Begeleid door Bannink-getrouwe Dick van der Stoep, o.a. orkestleider van de Schmidt/Bannink-musicals Foxtrot en Madam. Ingeleid en verklaard door Gijs Groenteman.

Een avond vol verhalen over Harry Bannink en diens tijdgenoten, en de liedjes die het summum van de Nederlandse liedkunst vertegenwoordigen.

Meer informatie of kaartjes kopen? Check hier!

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Gemeenteraad: ‘Air B&B meld u’

hotel molendal arnhem
foto: hotel molendal arnhem

Woensdag avond is in de gemeenteraad de meldplicht voor Air B&B besproken. De VVD maakt zich zorgen over de eerlijke speelveld voor hotels en Air B&B’s De ruime meerderheid van de gemeenteraad is voorstander van dit idee. De VVD heeft dit voorstel gedaan omdat ze graag een eerlijk speelveld willen creëren voor alle organisaties of personen die overnachtingen aanbieden.

Volgens het VVD-raadslid Bas van Es is er geen eerlijk speelveld voor hotels en Air B&B’s. Zo moeten hotels straks toeristenbelasting betalen, allerlei vergunningen aanvragen, brandveiligheidssystemen in huis hebben, etc. Personen die hun woning ter beschikking stellen bij sites zoals Marktplaats en Airbnb hoeven in theorie niets te doen. Ook Lammert de Vries van HORA (Hotel Overleg Regio Arnhem) vind het niet eerlijk. “Eigenaren van Air B&B kunnen bijvoorbeeld huursubsidie aanvragen, terwijl hoteleigenaren dit niet kunnen voor hun hotel.”

Hoe groot zijn de problemen?

Hoe groot de problemen zijn door de komst van Air B&B is onduidelijk. “Er is geen zicht op de grootte van de problematiek. Maar Arnhem is geen Amsterdam.” reageerde Lammert de Vries op de vraag van Groenlinks-raadlid Gemici. Volgens de gemeente zijn er maar 4 klachten binnen gekomen over Air B&B. VVD-raadslid Bas van Es vult aan met een casus waar een villa staat in Arnhem met 22 kamers. Deze wordt gerund door een man uit het westen van het land. “Dit is geen Air B&B maar gewoon een hotel.” aldus het VVD-raadslid. Volgens het VVD-raadslid zijn er op de piekmomenten in de zomerperiode ruim 200 – 400 Air B&B eenheden beschikbaar in Arnhem.

Niet naleven van de regels

Ook worden regels niet structureel nageleefd. SP-raadslid Gerrie Elfrink vroeg of er niet juist meer geïnvesteerd moet worden in meer  handhavers. “Ja, dat zou zeker wenselijk zijn. Maar we zouden nu met de huidige aantal handhavers kunnen afhandelen.” verdedigde Bas van Es zijn standpunt. Volgens het SP-raadslid is dit zeer onwenselijk. De partij ziet liever de handhavers bij de echte problemen in de Arnhemse gemeenschap.

Meerderheid voor meldplicht

Twaalf raadsleden van D66, CDA, PvdD en SP zijn niet eens met het voorstel van de VVD-raadslid en zullen volgende week tegen het voorstel stemmen. De 27 raadsleden van Arnhem Centraal, Partij voor de Arbeid, VVD, Denk Verenigd Arnhem, GroenLinks, PVV en ChristenUnie zullen voorstemmen. Daarmee wil de meerderheid van de gemeenteraad dat eigenaren van Air B&B zich gaan melden bij de gemeente.

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair