Connect with us
Arnhem Centrum

Archief

Koning Luxor vertegenwoordigde de gouden jaren van Arnhem

Jan Damen Luxor Live

Jan Damen, de initiatiefnemer van het huidige Luxor Live, is maandag overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. Damen is 63 jaar oud geworden. Deze ‘Koning Luxor’ heeft mede door zijn inspanningen voor theater Luxor een grote invloed gehad op het uitgaansleven in Arnhem.

Damen is ooit begonnen als opbouwwerker. Rond 1980 verdween het beroemde poppodium De Stokvishal uit Arnhem. Toen ontstond in de stad een grote behoefte aan een nieuwe zaal. Damen deed inspiratie op in Londen en besloot de leegstaande bioscoop Luxor te verbouwen tot podium en danszaal. In 1984 opende het nieuwe Luxor zijn deuren. Een brede programmering leidde tot een succes bij veel doelgroepen.

Landelijke uitstraling

Begin jaren 90 was de zaal een hotspot voor de toen opkomende R&B-muziek. Daarmee kreeg Luxor een landelijke uitstraling. In 1994 zorgde een verbouwing voor een uitbreiding van de capaciteit van 600 naar 1.000 bezoekers. Grote namen traden op, variërend van Van Halen tot T-Spoon. Ook de houseparties waren tot ver buiten de stad bekend.

Maar toen sloeg het noodlot toe: er vond bij het goed beveiligde Luxor in 1998 een schietpartij plaats. Toenmalig burgemeester Paul Scholten was er als de kippen bij om ‘maatregelen te nemen’. De belangrijke nachtvergunning werd ingetrokken. “In feite was dat de ondergang van Luxor”, schrijft Damen op de Luxor-website.

Tweede schietpartij

Toch wist de concertzaal uit het dal te kruipen. Maar in 1999 schoot er weer een idioot op de kogelvrije deur van de zaal. Een kogel sloeg in, vlakbij het hoofd van een portier. Daarna liepen de exploitatieverliezen op. Op 1 december 1999 werd, na ruim 15 jaar te hebben bestaan, het cultureel centrum Luxor Theater definitief gesloten. Eind 2001 kocht de gemeente het pand aan.

Jan Damen ging de politiek in. Als raadslid voor Pro Arnhem drong hij begin deze eeuw aan op heropening van de zaal. Dat gebeurde, maar niet meer op de oude manier. Naast het raadswerk had Damen een evenementenbureau en bestuurde hij diverse organisaties. Zo was hij onder meer voorzitter van Horeca Arnhem Centraal.

Aimabel

Mensen die met hem hebben gewerkt, omschrijven Damen als een geliefde man die veel verhalen vertelde over de gouden jaren van de Stokvishal en Luxor. Hij vertegenwoordigde de succesvolle jaren van het uitgaansleven in Arnhem.

Jan Damen was al langer ziek. Wij wensen zijn naasten veel sterkte toe.

Meer nieuws uit Arnhem?

goedkope ledverlichting arnhem
27821275-7bd1-4d50-bac9-3f3658f42d73

Reacties

Reacties

Archief

Nieuw boek Slag om Arnhem

Beevor
foto: Wikimedia

Aanstaande maandag verschijnt het nieuwste boek van de Britse historicus Anthony Beevor: ‘de Slag om Arnhem’. De schrijver, die meer bekende werken over de Tweede Wereldoorlog op zijn naam heeft, zal het eerste exemplaar van zijn boek maandagavond overhandigen aan burgemeester Ahmed Marcouch.

Dit gebeurt tijdens een speciale bijeenkomst in de Eusebiuskerk. Die avond zal de schrijver ook geïnterviewd worden door Robert Voskuil, kenner van de Slag om Arnhem.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Politie houdt man aan voor diefstal en aanrandingen

politie uniform
Foto: Politie

Op maandagavond twee april hield de politie een 45-jarige man uit Wehl aan voor diefstal van geld. Op maandagmiddag zou hij aan de Velperbuitensingel voor een winkel een bankbiljet hebben gestolen uit de handen van een man uit Arnhem.

De man kwam met het geld in de hand naar buiten lopen en de man uit Wehl zou het bankbiljet uit de handen van de Arnhemmer hebben gegrist. De Arnhemmer en andere getuigen konden een beschrijving van de man geven. Op basis van deze beschrijving hield de politie op maandagavond de 45-jarige man uit Wehl aan op de Driekoningendwarsstraat.

Onzedelijk

In verband met meerdere aangiftes van aanranding was de politie al op zoek naar deze verdachte. In de periode van 24 tot 28 maart ontving de politie vijf meldingen van onzedelijke betasting in de binnenstad van Arnhem.

Op vrijdag 6 april is de man in verband met de diefstal en de aanrandingen voorgeleid aan de Rechter-Commissaris die gelastte dat de man nog twee weken vast blijft zitten.

Meer nieuws?


Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Apple en HAN slaan handen in één

HAN

Apple en de HAN zijn recent een samenwerking gestart waarbij de HAN scholieren, studenten, werkenden en werkzoekenden vanaf mei 2018 intensief gaat begeleiden bij het leren maken van een app voor in de Appstore.

Apple en de HAN gaan deze groep mensen helpen en begeleiden. Op 7 mei 2018 start er een eerste introductiecursus waar iedereen zich voor kan inschrijven en die wordt begeleid door Apple Certified Trainers van de HAN. Deze cursus ‘Intro to app development with Apple Swift’ duurt één maand. In deze periode krijgen de deelnemers twaalf begeleide sessies; meestal ’s avonds, een enkele keer overdag. Naast deze bijeenkomsten zijn er ook studie-uren thuis. In totaal zijn er ongeveer 90 uren mee gemoeid. Het interactieve cursusmateriaal (gratis) komt van Apple en wordt zelf gedownload, evenals de benodigde software (ook gratis).

Geen IT-ervaring nodig

De cursus is bedoeld voor iedereen. Een IT-achtergrond is niet nodig; ook geen kennis van programmeren. Swift is namelijk Apple’s makkelijk aan te leren taal waarbij direct rechts op het scherm te zien is wat links op het scherm wordt ingetypt. “Interactief, intuïtief, begrijpelijk. Wat de HAN van deelnemers vraagt, is minimaal MBO-/HAVO niveau, kennis van het Engels maar vooral leuke, creatieve ideeën voor apps en zin om die met de wereld te delen… te beginnen in de cursusgroep waar de factor ‘fun’ een belangrijk ingrediënt is.” aldus Tom Vermulst, Opleidingsmanager HAN.

Vervolgcursussen

Na de introductiecursus kunnen deelnemers in september 2018 door naar de cursus ‘App development with Apple Swift’. Te kiezen is een 3- of 8-maanden variant. In beide varianten wordt dezelfde lesstof behandeld, ook weer materiaal van Apple zelf, maar wordt dat uitgesmeerd over een korte of langere periode. Aan het eind van deze twee cursussen bouwt de deelnemer daadwerkelijk zijn eigen app en publiceert die.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair