Connect with us
Arnhem Centrum

Archief

Koning Luxor vertegenwoordigde de gouden jaren van Arnhem

Jan Damen Luxor Live

Jan Damen, de initiatiefnemer van het huidige Luxor Live, is maandag overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. Damen is 63 jaar oud geworden. Deze ‘Koning Luxor’ heeft mede door zijn inspanningen voor theater Luxor een grote invloed gehad op het uitgaansleven in Arnhem.

Damen is ooit begonnen als opbouwwerker. Rond 1980 verdween het beroemde poppodium De Stokvishal uit Arnhem. Toen ontstond in de stad een grote behoefte aan een nieuwe zaal. Damen deed inspiratie op in Londen en besloot de leegstaande bioscoop Luxor te verbouwen tot podium en danszaal. In 1984 opende het nieuwe Luxor zijn deuren. Een brede programmering leidde tot een succes bij veel doelgroepen.

Landelijke uitstraling

Begin jaren 90 was de zaal een hotspot voor de toen opkomende R&B-muziek. Daarmee kreeg Luxor een landelijke uitstraling. In 1994 zorgde een verbouwing voor een uitbreiding van de capaciteit van 600 naar 1.000 bezoekers. Grote namen traden op, variërend van Van Halen tot T-Spoon. Ook de houseparties waren tot ver buiten de stad bekend.

Maar toen sloeg het noodlot toe: er vond bij het goed beveiligde Luxor in 1998 een schietpartij plaats. Toenmalig burgemeester Paul Scholten was er als de kippen bij om ‘maatregelen te nemen’. De belangrijke nachtvergunning werd ingetrokken. “In feite was dat de ondergang van Luxor”, schrijft Damen op de Luxor-website.

Tweede schietpartij

Toch wist de concertzaal uit het dal te kruipen. Maar in 1999 schoot er weer een idioot op de kogelvrije deur van de zaal. Een kogel sloeg in, vlakbij het hoofd van een portier. Daarna liepen de exploitatieverliezen op. Op 1 december 1999 werd, na ruim 15 jaar te hebben bestaan, het cultureel centrum Luxor Theater definitief gesloten. Eind 2001 kocht de gemeente het pand aan.

Jan Damen ging de politiek in. Als raadslid voor Pro Arnhem drong hij begin deze eeuw aan op heropening van de zaal. Dat gebeurde, maar niet meer op de oude manier. Naast het raadswerk had Damen een evenementenbureau en bestuurde hij diverse organisaties. Zo was hij onder meer voorzitter van Horeca Arnhem Centraal.

Aimabel

Mensen die met hem hebben gewerkt, omschrijven Damen als een geliefde man die veel verhalen vertelde over de gouden jaren van de Stokvishal en Luxor. Hij vertegenwoordigde de succesvolle jaren van het uitgaansleven in Arnhem.

Jan Damen was al langer ziek. Wij wensen zijn naasten veel sterkte toe.

Meer nieuws uit Arnhem?

goedkope ledverlichting arnhem
27821275-7bd1-4d50-bac9-3f3658f42d73

Reacties

Reacties

Archief

Knuffelen met de Kerstman? Zaterdag kan het op de Korenmarkt

foto: Musiskwartier

De Kerstman doet het nog even rustig aan voor hij zondagnacht langs heel wat schoorstenen moet reizen. Om alvast op te warmen brengt hij een bezoekje samen met zijn vrouw aan het Korenkwartier. Naast een bezoekje aan de Kerstman kun je ook op de foto met levende dieren uit de kerststal.

De ondernemers van het Korenkwartier hebben de Kerstman en zijn vrouw uitgenodigd om zaterdag tussen 13:00 en 17:00 een bezoek te brengen aan hun markt. Dat heeft geresulteerd dat hij zaterdag te ontmoeten is op de Korenmarkt. Daarom nodigen zowel de ondernemers als de Kerstman met zijn vrouw alle Arnhemmers uit. Dus grijp je kans en ga voor het laatst dit jaar op de foto met hem, geef nog je laatste wensen van je verlanglijstje door of even krijg een warme knuffel van hem. Mocht je behoefte hebben om niet alleen de Kerstman te knuffelen, maar ook een hoop dieren uit de kerststal? Dan kun je zaterdag ook langs komen. Er lopen namelijk een hoop geiten, schapen, koeien en andere dieren in de kerststal.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Gek van geluk tijdens de Ladies Night

Pathé Arnhem
Gek van geluk? Misschien word je dat wel op 29 november in Pathé Arnhem. Daar kunnen dames tijdens de Ladies Night de fil Gek van geluk bekijken.

In Gek van Geluk kruipt Plien van Bennekom in de rol van single moeder Lena. Ze schrijft liefdesliedjes, maar door een gebrek aan romantiek komt er weinig meer uit haar pen.

Dan verzint de zangeres en haar beste vriendin Valerie (Carly Wijs) een oplossing: ze huurt een werkloze acteur in om Lena’s hoofd ter inspiratie op hol te brengen. Lena valt als een blok voor de aantrekkelijke Hugo (Matteo van der Grijn) en het plan lijkt te slagen. Tot Lena’s buik zo vol vlinders zit dat een nieuwe hitsingle wel het laatste is waar ze aan denkt. In een wanhopige poging om Lena alsnog aan het schrijven te krijgen, zet Valerie hun jarenlange vriendschap op het spel en confronteert Lena met de harde realiteit.
Voor meer info en tickets kun je kijken op de site van Pathé Arnhem.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Autodief ramt politie-auto

Beschadigde politieaauto

Een vermeende autodief is maandagnacht bij Beneden-Leeuwen met een bestelwagen ingereden op een politie-auto. Op Facebook vertelt de politie Arnhem-Zuid dat agenten de man al vanaf Arnhem hadden achtervolgd. Zij hebben aangifte gedaan tegen de man voor doodslag. Het politievoertuig is zwaar beschadigd.

Na een melding stonden op verschillende plaatsen voertuigen klaar om naar het gestolen busje uit te kijken. De eenheid Arnhem-Zuid zag op een plek aan de A325 de bestelwagen in de richting van Elst rijden. “Wij hebben het voertuig een stopteken gegeven”, meldt de politie. “In eerste instantie stopte het. Op het moment dat wij uitstapten, reed het voertuig met hoge snelheid weg.”

Remmen

De achtervolging ging verder over de A15 richting Rotterdam. Daar probeerde de verdachte meerdere malen de politie af te snijden door hard te remmen. Bij Beneden-Leeuwen reed het busje een talud af en stopte het. “De verdachte reed vervolgens met hoge snelheid achteruit en ramde ons politievoertuig.”

De achtervolging ging verder door de woonwijk. Uiteindelijk liet de vermeende dief de wagen achter en ging te voet verder. Een inmiddels opgeroepen agent van de Landelijke Eenheid zag de verdachte rennen en heeft hem aangehouden.

Speurhond

Uiteindelijk heeft politie uit Arnhem-Zuid, Arnhem-Noord, Elst, Wageningen, van de Landelijke eenheid en helikoptereenheid Zulu meegedaan aan de achtervolging. Zelfs een speurhond was van de partij.

Meer nieuws? 

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair