Connect with us
Korenkwartier proeft

Archief

Column: Ik wil mijn kroegvrijheid weer terug

Vroeger… vroeger was alles beter! Ik kan me nog de tijd herinneren dat je hele avonden kon feesten en dat je dan net zo stonk als al je andere mede-kroeggebruikers. Want door de combinatie van rook en zweet stonk de hele kroeg naar het gevoel dat je de volgende ochtend had als je wakker werd.

Maar ook de goede start van je avond tijdens een Happy Hour, waar je gewoon twee biertjes kon halen voor de prijs van één, waren mooie herinneringen. Het mooiste wat ik me nog kan herinneren was dat er muziek te horen was en dat je gewoon moest schreeuwen om elkaar te kunnen horen.

Eenzaam

Na een avondje stappen in het Arnhemse blijkt de overheid het beste met mijn lichamelijke gezondheid voor heeft. Maar wat met mijn sociale- en geestelijke gezondheid? Soms kan het als niet-roker erg eenzaam zijn in de kroeg. In mijn vriendenkring roken veel mensen en tijdens het stappen gaan ze vaak met z’n allen roken in het beroemde rookhol of anders buiten. In die tijd ga ik als niet-roker gezellig mee omdat je niet buitengesloten wil voelen.

Waar ik ook zo enorm van baal zijn die zeurende Arnhemmers die boven de kroeg gaan wonen en dan roepen dat er geluidsoverlast is. Zelf woon ik aan een drukke straat, moet ik dan ook naar de gemeente gaan om te roepen dat er zoveel geluid is omdat er om de twee seconden een auto langs gaat of om de 30 minuten een brandweer, ambulance of politie met gillende sirene door mijn straat schiet?

Tussen de bejaarden

Je weet toch dat als je boven een kroeg woont dat er geluidsoverlast kan zijn? Als je rust wil, ga je tussen de bejaarden wonen en niet in een druk centrum. Het gevolg is dat door die nuilende Arnhemmers de horeca boetes krijgt wegens geluidsoverlast. Hierdoor gaat het geluid op een fluisterstand en moet ik maar gaan gissen welk liedje ik op de achtergrond te horen krijg. Onder het motto ‘het is beter voor je oren’ weet mama overheid mijn avondje nog meer te verknallen.

Maar mama overheid vind het nog niet genoeg… Nee, onder leiding van onze bijbelse politieke vriendjes (CU en CDA) in de gemeente Arnhem hebben wij in de stad een verbod op happy hour. Want tja, wij drinken volgens deze partijen te veel drank tijdens happy hour en dat zou niet goed zijn voor onze hersens.

Geen happy hour

Ze hebben in het stadhuis namelijk de regel dat er niet meer dan 45 procent korting gegeven mag worden op drank. Met alle gevolgen van dien: happy hours mogen niet meer. Hierdoor mag er niet meer onbeperkt drank worden geschonken tijdens Oud en Nieuw en is een tweede biertje tijdens Happy Hour of een gratis drankje van de zaak taboe.

Kortom… Dacht ik na mijn achttiende levensjaar verlost te zijn van mijn ouders, blijkt dat mama overheid zich zorgen maakt over mijn lichamelijke gezondheid. Met als gevolg dat ik straks een gezonde lever, nieren en oren heb maar ik niet meer kan genieten van mijn avondje uit! Dus overheid, denk niet alleen aan mijn lichamelijke gezondheid, maar ook aan mijn geestelijke gezondheid!

Tot volgende week!

Maarten

Deze column is op persoonlijke titel geschreven.

 

Meer nieuws uit Arnhem?

kijk alles banner

Hou van Arnhem Zomeractie12970735_486999768167875_1876425747_o

 

Reacties

Reacties

Archief

Zondag nacht sterrenregen

foto: Pixabay - Skeeze

Van zondag 12 op 13 augustus zal er een regen te zien zijn van vallende sterren. De jaarlijks terugkerende meteoroïdenzwerm Perseïden wordt verwacht in de nacht van zondag op maandag. Mogelijk komen er dan zo’n 100 sterren per uur langs. Dit jaar zijn er veel meer sterren te zien dan vorig jaar, dit komt door de nieuwe maan.

Maar hoe kun je het beste de sterrenregen zien?

  • Het beste kijkmoment is rond 3:30 uur te kijken, daar zullen de meesten sterren te zien zijn.
  • Bekijk de beste website of app om de weersvoorspelling te weten. Mogelijk is er ook bewolking, waardoor het moeilijk te zien is.
  • Zoek een donkere plek. Bijvoorbeeld een open veldje, park of buiten de bebouwde kom.
  • Laat je ogen even wennen aan het donker, dus kijk tussendoor even niet op je smartphone of in het licht.
  • Neem af en toe een kijkpauzes. als je te lang kijkt worden je ogen moe.

    Meer nieuws?

     

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Arnhem strooit zout

foto: Pixabay

Het is hartje zomer en alsnog gaan er strooiwagens rond door de gemeente. Dat is een vreemd straatbeeld. Woensdag wordt er zout gestrooid in Arnhem. Natuurlijk niet vanwege gladheid, maar juist vanwege de zomerse hitte. Een strooiwagen van de gemeente strooit zout op verschillende kruispunten door de hele stad.

In de tropische zon kan de temperatuur van het asfalt tot boven de 50c graden oplopen. Bij deze temperatuur wordt het asfalt zacht en raakt beschadigd. Om te voorkomen dat het asfalt kapot gaat, zet de gemeente Arnhem strooizout als wapen in. Een eigenschap van zout is dat het vocht aantrekt en opneemt. Het strooizout haalt vocht uit de buitenlucht en verkoelt vervolgens het asfalt. Ook vermindert zout het plakkerig worden van asfalt Met name op drukke kruispunten, waar weinig tot geen bomen staan, wordt gestrooid. De zomer zon heeft
juist op deze plekken vrij spel.

Buiten de spits

Om de overlast voor het verkeer te beperken wordt er buiten de spits gestrooid. De gemeente Arnhem houdt de temperatuur van wegen met sensors in de gaten. Wanneer de hitte aan blijft houden, kan de strooiwagen deze zomer nog een keer in het straatbeeld voorbijkomen.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Bridge to Liberation zoekt acteurs!

bridge to liberation 2015
foto: Bridge to Liberation

Bridge to Liberation zoekt diverse acteurs. Ondersteunend aan de live experience op 21 september wordt er ook altijd een film gemaakt. Voor deze film zijn ze, net als vorig jaar, op zoek naar acteurs. Pas jij in één van onderstaande karakters? Vind je het leuk om mee te werken een een film? En kan jij tussen 4 en 9 augustus een aantal dagen meewerken aan de productie van de film omdat je niet op vakantie bent? Dan zoekt Bridge to Liberation jou!

Kate

Leeftijd: +/- 35 jaar
Omschrijving: een mooie vrouw met blond haar en een engelachtig voorkomen


Lional

Leeftijd: tussen 70 en 80 jaar
Omschrijving: oude man met grijze haren, acteerervaring vereist


SOLDAAT SKAN

Leeftijd: 25 tot 40 jaar
Omschrijving: man, acteerervaring vereist, geen baard en kort haar, een groot (niet dik) voorkomen


SOLDAAT JOHNNY

Leeftijd: 25 tot 35 jaar
Omschrijving: man, acteerervaring vereist, indringende ogen, vierkante kaaklijn


JAN

Leeftijd: 35 tot 45 jaar
Omschrijving: een gedistingeerde man
Bijzonderheden: in deze rol speel je ook een aantal keren een gewonde soldaat


SOPHIE

Leeftijd: 6 tot 8 jaar
Omschrijving: klein meisje, blond haar


SOLDATEN

We zijn op zoek naar 7 soldaten voor verschillende rollen in verschillende scenes.

Leeftijd: 25 tot 35 jaar
Omschrijving: geen baard, korte haren, soldatentype


BABY

Leeftijd: 6 tot 10 maanden
Omschrijving: liefst weinig haren en lekker mollig

Herken je iemand of jezelf in één van deze karakters? Meld je dan nu aan op de site van Bridge to Liberation!

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair