Connect with us
Arnhem Centrum

Archief

Column: Ik wil mijn kroegvrijheid weer terug

Vroeger… vroeger was alles beter! Ik kan me nog de tijd herinneren dat je hele avonden kon feesten en dat je dan net zo stonk als al je andere mede-kroeggebruikers. Want door de combinatie van rook en zweet stonk de hele kroeg naar het gevoel dat je de volgende ochtend had als je wakker werd.

Maar ook de goede start van je avond tijdens een Happy Hour, waar je gewoon twee biertjes kon halen voor de prijs van één, waren mooie herinneringen. Het mooiste wat ik me nog kan herinneren was dat er muziek te horen was en dat je gewoon moest schreeuwen om elkaar te kunnen horen.

Eenzaam

Na een avondje stappen in het Arnhemse blijkt de overheid het beste met mijn lichamelijke gezondheid voor heeft. Maar wat met mijn sociale- en geestelijke gezondheid? Soms kan het als niet-roker erg eenzaam zijn in de kroeg. In mijn vriendenkring roken veel mensen en tijdens het stappen gaan ze vaak met z’n allen roken in het beroemde rookhol of anders buiten. In die tijd ga ik als niet-roker gezellig mee omdat je niet buitengesloten wil voelen.

Waar ik ook zo enorm van baal zijn die zeurende Arnhemmers die boven de kroeg gaan wonen en dan roepen dat er geluidsoverlast is. Zelf woon ik aan een drukke straat, moet ik dan ook naar de gemeente gaan om te roepen dat er zoveel geluid is omdat er om de twee seconden een auto langs gaat of om de 30 minuten een brandweer, ambulance of politie met gillende sirene door mijn straat schiet?

Tussen de bejaarden

Je weet toch dat als je boven een kroeg woont dat er geluidsoverlast kan zijn? Als je rust wil, ga je tussen de bejaarden wonen en niet in een druk centrum. Het gevolg is dat door die nuilende Arnhemmers de horeca boetes krijgt wegens geluidsoverlast. Hierdoor gaat het geluid op een fluisterstand en moet ik maar gaan gissen welk liedje ik op de achtergrond te horen krijg. Onder het motto ‘het is beter voor je oren’ weet mama overheid mijn avondje nog meer te verknallen.

Maar mama overheid vind het nog niet genoeg… Nee, onder leiding van onze bijbelse politieke vriendjes (CU en CDA) in de gemeente Arnhem hebben wij in de stad een verbod op happy hour. Want tja, wij drinken volgens deze partijen te veel drank tijdens happy hour en dat zou niet goed zijn voor onze hersens.

Geen happy hour

Ze hebben in het stadhuis namelijk de regel dat er niet meer dan 45 procent korting gegeven mag worden op drank. Met alle gevolgen van dien: happy hours mogen niet meer. Hierdoor mag er niet meer onbeperkt drank worden geschonken tijdens Oud en Nieuw en is een tweede biertje tijdens Happy Hour of een gratis drankje van de zaak taboe.

Kortom… Dacht ik na mijn achttiende levensjaar verlost te zijn van mijn ouders, blijkt dat mama overheid zich zorgen maakt over mijn lichamelijke gezondheid. Met als gevolg dat ik straks een gezonde lever, nieren en oren heb maar ik niet meer kan genieten van mijn avondje uit! Dus overheid, denk niet alleen aan mijn lichamelijke gezondheid, maar ook aan mijn geestelijke gezondheid!

Tot volgende week!

Maarten

Deze column is op persoonlijke titel geschreven.

 

Meer nieuws uit Arnhem?

kijk alles banner

Hou van Arnhem Zomeractie12970735_486999768167875_1876425747_o

 

Reacties

Reacties

Archief

Hoogste groei Gelderse economie in 10 jaar

werk kantoor
De werkeloosheid blijft dalen. - Foto: CC0

De Gelderse economie groeide in 2017 met 3,1 procent. Dat is hoogste groei in 10 jaar tijd. Dat blijkt uit de Econometer van het Bureau Economisch Onderzoek van provincie Gelderland. In het vierde kwartaal groeide het BBP (bruto binnenlands product) met 2,9 procent.

De groei is met name toe te schrijven aan investeringen in woningen, machines en installaties en de export. De bouwsector en de industrie groeiden dan ook sterk in 2017.

Werkloosheid daalt

De werkloosheid in Gelderland blijft dalen. Met 3,7 procent zit Gelderland bijna weer op het niveau van voor de crisis. Toen werden  de laagste werkloosheidspercentages ooit gemeten. De werkloosheid in Gelderland is lager dan het landelijk gemiddelde van 4,3 procent.

De industrie in Gelderland blijft het goed doen. Een belangrijke reden is de recordhoogte van het ondernemersvertrouwen in de Duitse industrie. De Duitse industrie is de belangrijkste afzetmarkt voor de industrie. De gunstige ontwikkelingen daar zorgen ervoor dat de industriële export vanuit Gelderland blijft groeien.

Omzetgroei daalt

Het percentage Gelderse bedrijven met omzetgroei is iets gedaald, Maar ze zitten nog altijd 2 procent boven het landelijk gemiddelde. Na een forse daling lijkt het aantal faillissementen in Gelderland te stabiliseren op het niveau van 2008, vlak voor de crisis.

Het ondernemersvertrouwen blijft ongekend hoog in zowel Gelderland als Nederland. Gelderse ondernemers geven aan dat zij hun winst de afgelopen 3 maanden hebben zien stijgen. En zij verwachten de komende 3 maanden hun personeelsbestand uit te breiden.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Daniël Becker nieuwe vice voorzitter gemeenteraad

Raadslid Daniël Becker (CU) is de nieuwe vice voorzitter van de gemeenteraad. Hij vervangt hiermee Hans de Vroome (D66) die de afgelopen vier jaar de functie heeft bekleed.

De vice voorzitter heeft onder andere de taak de gemeenteraad te begeleiden op het moment dat de voorzitter (burgemeester Marcouch) afwezig is of als de burgemeester zijn dossier moet behandelen tijdens de gemeenteraad. Ook neemt de vice voorzitter vaak de handtekeningen in ontvangst van Arnhemmers die een actie zijn begonnen omdat ze er ergens niet mee eens zijn.

Daniël Becker kreeg 31 stemmen voor van de 39 raadsleden. Er waren geen tegen kandidaten voor de functie van vice voorzitter.

Meer nieuws?


Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

SP: Arnhem moet woonoverlast aanpakken

foto: Youtube

Naar schatting 20 duizend Arnhemmers zitten regelmatig in de overlast veroorzaakt door hun buren. Bij woonoverlast gaat het bijvoorbeeld om geluidsoverlast of stank. Het kan ook gaan om vervuiling en verwaarlozing van de woning of om intimidatie door buren of bezoekers. In sommige gevallen neemt dit zulke ernstige vormen aan dat mensen uit ellende gaan verhuizen. De SP vindt dat niet normaal en wil dat de gemeente harder gaat optreden tegen woonoverlast.

De partij heeft daarom een voorstel ingediend die het de burgemeester mogelijk maakt notoire overlastgevers hard aan te pakken. Veroorzakers kunnen boetes krijgen en zelfs uit hun huis worden gezet als zij niet naar de burgemeester luisteren. Ook pandeigenaren kunnen worden aangepakt. Op 1 juli vorig jaar is De Wet aanpak woonoverlast, de zogenaamde aso-wet, in werking getreden. De gemeenteraad kan door het instellen van een verordening regelen dat de burgemeester deze wet kan toepassen. In veel gemeenten heeft de burgemeester dat voorstel gedaan aan de gemeenteraad. In Arnhem doet de SP dat.

SP-raadslid Gerrie Elfrink doet onderzoek naar woonoverlast in Arnhem. Hij spreekt mensen die gebukt gaan onder de overlast; ‘Het zijn schrijnende verhalen. De SP verwacht dat de gemeenteraad het voorstel snel in behandeling gaat nemen.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair