Connect with us
Arnhem Centrum

Archief

Gemeenteraad bindt zich aan uitslag referendum Stadsblokken

stadsblokken arnhem

Als er een referendum komt over de toekomst van uiterwaardengebied Stadsblokken-Meinerswijk, zal de gemeenteraad zich in grote lijnen naar de uitslag schikken. Dat is maandagavond gebleken tijdens de raadsvergadering. Burgers mogen zich waarschijnlijk uitspreken of het plan De Eilanden 2.0 voor het gebied wordt uitgevoerd of niet.

Of het referendum er komt, is nog niet zeker. Minimaal 3.000 Arnhemmers moeten nog hun handtekening zetten onder een definitief verzoek. Dat moet gebeuren in een periode van zes weken, die waarschijnlijk per 1 juli ingaat. Burgers kunnen hun handtekeningen op twee locaties zetten: in het stadhuis en bij Loket Zuid.

Uitkomst doorslaggevend

De partijen D66, SP, Arnhem Centraal en Verenigd Arnhem laten hun standpunt over het plan afhangen van de uitkomst van de volksraadpleging. Zij bezetten 19 van de 39 zetels in de Arnhemse raad. CDA en VVD stemmen hoe dan ook vóór het plan. “Wij vertegenwoordigen bij een referendum de voorstemmers”, zeggen de liberalen.

De twee partijen hebben samen zeven zetels. Daar staan de zes zetels van GroenLinks, Arnhemse Ouderenpartij en de Partij voor de Dieren tegenover. Die zeggen tegen het plan te stemmen, wat er ook uit het referendum komt. De PvdA en collegepartij ChristenUnie hebben geen duidelijk standpunt laten blijken. De zeven zetels van deze twee zijn niet doorslaggevend.

Genoeg steun

Initiatiefnemers van het referendum hebben er volgens Arnhem Direct alle vertrouwen in dat zij ondanks de hindernissen voldoende steunbetuigingen binnenkrijgen. De fractie van Arnhem Centraal diende een motie in om, mocht er een referendum komen, dit te evalueren. Behalve de SP-fractie heeft de hele gemeenteraad dit gesteund.

Meer nieuws uit Arnhem?

kijk alles banner

Hou van Arnhem Zomeractie12970735_486999768167875_1876425747_o

Reacties

Reacties

Archief

Daniël Becker nieuwe vice voorzitter gemeenteraad

Raadslid Daniël Becker (CU) is de nieuwe vice voorzitter van de gemeenteraad. Hij vervangt hiermee Hans de Vroome (D66) die de afgelopen vier jaar de functie heeft bekleed.

De vice voorzitter heeft onder andere de taak de gemeenteraad te begeleiden op het moment dat de voorzitter (burgemeester Marcouch) afwezig is of als de burgemeester zijn dossier moet behandelen tijdens de gemeenteraad. Ook neemt de vice voorzitter vaak de handtekeningen in ontvangst van Arnhemmers die een actie zijn begonnen omdat ze er ergens niet mee eens zijn.

Daniël Becker kreeg 31 stemmen voor van de 39 raadsleden. Er waren geen tegen kandidaten voor de functie van vice voorzitter.

Meer nieuws?


Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

SP: Arnhem moet woonoverlast aanpakken

foto: Youtube

Naar schatting 20 duizend Arnhemmers zitten regelmatig in de overlast veroorzaakt door hun buren. Bij woonoverlast gaat het bijvoorbeeld om geluidsoverlast of stank. Het kan ook gaan om vervuiling en verwaarlozing van de woning of om intimidatie door buren of bezoekers. In sommige gevallen neemt dit zulke ernstige vormen aan dat mensen uit ellende gaan verhuizen. De SP vindt dat niet normaal en wil dat de gemeente harder gaat optreden tegen woonoverlast.

De partij heeft daarom een voorstel ingediend die het de burgemeester mogelijk maakt notoire overlastgevers hard aan te pakken. Veroorzakers kunnen boetes krijgen en zelfs uit hun huis worden gezet als zij niet naar de burgemeester luisteren. Ook pandeigenaren kunnen worden aangepakt. Op 1 juli vorig jaar is De Wet aanpak woonoverlast, de zogenaamde aso-wet, in werking getreden. De gemeenteraad kan door het instellen van een verordening regelen dat de burgemeester deze wet kan toepassen. In veel gemeenten heeft de burgemeester dat voorstel gedaan aan de gemeenteraad. In Arnhem doet de SP dat.

SP-raadslid Gerrie Elfrink doet onderzoek naar woonoverlast in Arnhem. Hij spreekt mensen die gebukt gaan onder de overlast; ‘Het zijn schrijnende verhalen. De SP verwacht dat de gemeenteraad het voorstel snel in behandeling gaat nemen.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Nieuw boek Slag om Arnhem

Beevor
foto: Wikimedia

Aanstaande maandag verschijnt het nieuwste boek van de Britse historicus Anthony Beevor: ‘de Slag om Arnhem’. De schrijver, die meer bekende werken over de Tweede Wereldoorlog op zijn naam heeft, zal het eerste exemplaar van zijn boek maandagavond overhandigen aan burgemeester Ahmed Marcouch.

Dit gebeurt tijdens een speciale bijeenkomst in de Eusebiuskerk. Die avond zal de schrijver ook geïnterviewd worden door Robert Voskuil, kenner van de Slag om Arnhem.

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair