Connect with us
Arnhem Centrum

Archief

Column: ‘A bridge too far’ voor onze Engelse bezoekers!

bridge to liberation experience

Deze maand was ik bij een borrel van de binnenstad-ondernemers. Daar werd verteld over de mooie plannen rondom de slag om Arnhem. Tot mijn grote verbazing bleek maar weer dat Arnhemse ondernemers alles op alles zetten om gastvrij te zijn. Mooie plannen kwamen naar voren en natuurlijk kwam ook de gastvrijheid ter sprake voor onze Engelse bezoekers door in hun taal te spreken. Maar niet iedereen die betrokken is bij dit mooie evenement denkt aan onze gasten. De stichting onder leiding van Bart van de Meer is weer vergeten dat er Engelssprekende mensen aanwezig zijn…

Zure slagroom op mijn lekkere appelgebak
Vorig jaar liep ik vol trots langs diverse winkels en horeca tijdens de herdenkingsweek. Ondernemers regelden speciale kroegentochten om hun helden te eren, winkels in het centrum waren aangekleed met mooie foto’s en voorwerpen uit die tijd. De ondernemers uit het Musiskwartier lieten zelfs de rode Engelse dubbeldekkers en zwarte Londense taxi’s overkomen. En vergeet niet onze helden van de Koningsstraat die al jaren bezig zijn met die mooie tocht van oude oorlogsvoertuigen door de straten van onze binnenstad.

Nu zou ik eigenlijk gewoon moeten ophouden met schrijven! Want de taart smaakte al goed zou je zeggen! Maar helaas was de slagroom op de taart niet heel goed geklopt… Want het toetje van een week herdenken is natuurlijk het mooie Bridge to Liberation Experience! Mooie optredens van Nederlandse artiesten, goed verhaal, mooie speciale effecten, echt Arnhem op z’n best!

Maar het was ook een Arnhem die niet klopte, want het miste een stukje gastvrijheid. Want waar was de vertaling voor onze helden? Tijdens het optreden stond een groepje Engelsen die zich afvroegen wat er werd gezegd. Tijdens het optreden van de artiesten heb ik iedere keer aan hen uitgelegd wat er gezegd werd. Maar helaas was het enige Engels aan het hele Bridge to Liberation Experience de titel van het evenement. Vele teleurgestelde Engelse bezoekers gingen vervroegd naar huis of naar de kroeg omdat ze geen Engelse drop snapten van het in Nederlands gesproken verhaal.

Er is nog hoop!
Vol vertrouwen vroeg ik tijdens de ondernemersborrel aan de organisatie van de Bridge to Liberation Experience of ze de derde editie in het Engels gingen ondertitelen. Tot mijn grote teleurstelling bleek dat niet te gebeuren. Want mensen zouden het mogelijk niet kunnen lezen. Ook toen ik vroeg of het programma ergens in het Engels te vinden was op een website, kreeg ik de volgende reactie van de organisatie: “Toeristen kunnen naar de VVV gaan om daar informatie te krijgen in het Engels.”

Ik was verbaasd en ook een beetje verdrietig. Gelukkig kreeg ik tijdens de borrel al snel een sprankje hoop van de binnenstadondernemers! Die vertelden dat ze mijn bezorgdheid deelden. Ze gingen kijken wat ze eraan konden doen! Er begon spontaan een sprankje hoop te groeien bij mij en mijn vrees sloeg al helemaal om toen ik te horen kreeg dat sommige ondernemers al met mooie dingen bezig waren!

Jouw hulp nodig!
Daarom wil ik iedereen oproepen die goed Engels spreekt. Willen jullie ons helpen om tijdens het evenement voor onze Engelse gasten het verhaal te vertalen? Ik ga kijken of ik ergens gratis shirts kan laten bedrukken met ‘We translate!’. Laat je het mij weten of je wil helpen? Mail naar maarten@houvanarnhem.nl.

En voor nu heb ik nog maar één boodschap!

Tot volgende week!

Maarten

Deze column is op persoonlijke titel geschreven.

Meer nieuws uit Arnhem?Hou van Arnhem Zomeractie27821275-7bd1-4d50-bac9-3f3658f42d73

 

Reacties

Reacties

Archief

Lodewijk Hoekstra reikt Gouden Gieter uit in Nederlands Watermuseum

foto: Nederlands Watermuseum

Op zaterdag 29 september zal tv-tuinman Lodewijk Hoekstra de Gouden Gieter uitreiken in kader van de zomeractiviteit Tuin van de Toekomst. Kinderen en hun ouders deelden foto’s van hun tuintje via sociale media, om kans te maken op deze prijs. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de uitreiking in het Nederlands Watermuseum. De uitreiking begint om 13.30 uur. Genodigden kunnen deze dag gratis het museum bezoeken.

Tuin van de Toekomst
In de zomervakantie konden kinderen in het Nederlands Watermuseum hun eigen Tuin van de Toekomst maken. Met behulp van een schepje en vele natuurlijke materialen bouwden de kinderen hun watervriendelijke tuintje op een zo duurzaam mogelijke manier. Daarbij hielden ze rekening met wateroverlast, verdroging en andere gevolgen van een versteende tuin.

Tegel eruit, plant erin!
Het Nederlands Watermuseum probeert door deze zomeractiviteit kinderen en hun ouders bewust te maken van de gevolgen van verstening. Hiermee wil het Watermuseum meer aandacht vragen voor een duurzamer klimaat in de stad.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

De Grote Harry Bannink Podcast On Tour in Musis

foto: Musis en Stadstheater

Zondag 23 september om 15:00 komt Harry Bannink, Frank Groothof en Gijs Groenteman naar Arnhem komen. Er wordt een avond vol verhalen vertelt en liederen gemaakt in de parkzaal van Musis.

Het zou zomaar kunnen dat Harry Bannink de geschiedenis ingaat als een van de grote Nederlandse componisten. In ieder geval zal iedereen die naar de Grote Harry Bannink Podcast van Gijs Groenteman luisterde een diepe bewondering voor de componist krijgen. De grote hits die Bannink met Annie Schmidt maakte zijn nog maar het topje van de ijsberg, Daaronder zitten nóg duizenden liedjes – meesterwerken die jarenlang ongehoord bleven.

Frank Groothof is een van de grote Harry Bannink-vertolkers. Hij neemt u mee langs een duizelingwekkende steekproef van Harry Banninks oeuvre. Begeleid door Bannink-getrouwe Dick van der Stoep, o.a. orkestleider van de Schmidt/Bannink-musicals Foxtrot en Madam. Ingeleid en verklaard door Gijs Groenteman.

Een avond vol verhalen over Harry Bannink en diens tijdgenoten, en de liedjes die het summum van de Nederlandse liedkunst vertegenwoordigen.

Meer informatie of kaartjes kopen? Check hier!

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Gemeenteraad: ‘Air B&B meld u’

hotel molendal arnhem
foto: hotel molendal arnhem

Woensdag avond is in de gemeenteraad de meldplicht voor Air B&B besproken. De VVD maakt zich zorgen over de eerlijke speelveld voor hotels en Air B&B’s De ruime meerderheid van de gemeenteraad is voorstander van dit idee. De VVD heeft dit voorstel gedaan omdat ze graag een eerlijk speelveld willen creëren voor alle organisaties of personen die overnachtingen aanbieden.

Volgens het VVD-raadslid Bas van Es is er geen eerlijk speelveld voor hotels en Air B&B’s. Zo moeten hotels straks toeristenbelasting betalen, allerlei vergunningen aanvragen, brandveiligheidssystemen in huis hebben, etc. Personen die hun woning ter beschikking stellen bij sites zoals Marktplaats en Airbnb hoeven in theorie niets te doen. Ook Lammert de Vries van HORA (Hotel Overleg Regio Arnhem) vind het niet eerlijk. “Eigenaren van Air B&B kunnen bijvoorbeeld huursubsidie aanvragen, terwijl hoteleigenaren dit niet kunnen voor hun hotel.”

Hoe groot zijn de problemen?

Hoe groot de problemen zijn door de komst van Air B&B is onduidelijk. “Er is geen zicht op de grootte van de problematiek. Maar Arnhem is geen Amsterdam.” reageerde Lammert de Vries op de vraag van Groenlinks-raadlid Gemici. Volgens de gemeente zijn er maar 4 klachten binnen gekomen over Air B&B. VVD-raadslid Bas van Es vult aan met een casus waar een villa staat in Arnhem met 22 kamers. Deze wordt gerund door een man uit het westen van het land. “Dit is geen Air B&B maar gewoon een hotel.” aldus het VVD-raadslid. Volgens het VVD-raadslid zijn er op de piekmomenten in de zomerperiode ruim 200 – 400 Air B&B eenheden beschikbaar in Arnhem.

Niet naleven van de regels

Ook worden regels niet structureel nageleefd. SP-raadslid Gerrie Elfrink vroeg of er niet juist meer geïnvesteerd moet worden in meer  handhavers. “Ja, dat zou zeker wenselijk zijn. Maar we zouden nu met de huidige aantal handhavers kunnen afhandelen.” verdedigde Bas van Es zijn standpunt. Volgens het SP-raadslid is dit zeer onwenselijk. De partij ziet liever de handhavers bij de echte problemen in de Arnhemse gemeenschap.

Meerderheid voor meldplicht

Twaalf raadsleden van D66, CDA, PvdD en SP zijn niet eens met het voorstel van de VVD-raadslid en zullen volgende week tegen het voorstel stemmen. De 27 raadsleden van Arnhem Centraal, Partij voor de Arbeid, VVD, Denk Verenigd Arnhem, GroenLinks, PVV en ChristenUnie zullen voorstemmen. Daarmee wil de meerderheid van de gemeenteraad dat eigenaren van Air B&B zich gaan melden bij de gemeente.

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair