Connect with us
Arnhem Centrum

Archief

Opinie: Coalitie vóór ontwikkeling, tégen woningbouw in Stadsblokken Meinerswijk

Soms lijkt de discussie over de parel van Arnhem, Stadsblokken Meinerswijk, zich te verengen tot hoeveel woningen er gewenst zijn en hoe hoog deze mogen worden. Als men spreekt over woningbouw dan gaat het over ‘het ontwikkelen’, als men ‘geen woningbouw’ nastreeft, gaat het over ‘gemiste kansen’.

De coalitie van initiatiefgroep Het Kloppend Stadshart, Wijkplatform Malburgen en Milieudefensie Arnhem wil deze discussie graag weer openbreken; het gaat niet over vooruitgang tegenover stilstand. De coalitie is namelijk vóór het ontwikkelen van Stadsblokken Meinerswijk, maar tégen woningbouw. Ze vraagt om de parel van Arnhem in stand te houden, hem hooguit op te poetsen. Ze vraagt dit te doen op de manier zoals met de stad is afgesproken in de Gebiedsvisie. Hierin staan ruige uiterwaardennatuur, kunst en cultuur centraal.

Zij zien voor zich een evenemententerrein met regelmatig evenementen passend bij het gebied; een verdere ontwikkeling van de Stadsblokkenwerf en het Watersportcentrum; een camping; Meinerswijk waar de natuur de ruimte krijgt en waar iedereen kan struinen en verdwalen zoals hij wil; een werkplaats van de toekomst in delen van de steenfabriek en zijn omgeving, waar ondernemers die gericht zijn op een betekenisvolle bedrijfsvoering hun plaats kunnen hebben. Denk bijvoorbeeld aan afgestudeerden van ArtEz een zorgboerderij waar Arnhemmers ook ruimte krijgen hun eigen voedsel te verbouwen, een RijnUniversiteit die mensen weer binding geeft met water en zijn omgeving en die zoekt naar nieuwe mogelijkheden om te leven met water. Ondernemers die zich presenteerden tijdens de Arnhem Agenda, ondernemers die zoeken naar moderne en aangename manieren om duurzaam te leven. Maar vooral een groene ruimte in een veranderende stad die de mogelijkheid bied aan toekomstige nieuwe tijdelijke en passende functies. Een gebied dat kan meebewegen in en aansluit op de dynamiek van de stad en de rivier.

De initiatiefgroep Het Kloppend Stadshart heeft deze ideeën in een plan gevat en berekend dat bij een slimme exploitatie van het gebied en deze ideeën er misschien hooguit enkele beheerderswoningen nodig zijn om het gebied veilig te houden, financieel gezond te ontwikkelen, te beheren en onderhouden. Ván alle Arnhemmers, vóór alle Arnhemmers.

Dit opiniestuk is ingestuurd door Grieta Spannenburg van Milieudefentie Arnhem. Milieudefentie Arnhem maakt een onderdeel uit van een initiatiefgroep wat zich bezig houdt met het referendumverzoek rondom Meinerswijk/Stadsblokken. Op dit moment kunnen Arnhemmers van 18 jaar en ouder een handtekening zetten op het stadhuis voor de aanvraag van een referendum. Eind vorige week stond de teller iets boven de 800 van de in totaal 3000 nodige handtekeningen.

Opiniestukken worden op persoonlijke titel geschreven.

 

Meer nieuws uit Arnhem?


kijk-alles-banner-1-1024x383

13565509_519990644868787_253689823_n

Hou van Arnhem Zomeractie

 

Reacties

Reacties

Archief

Bridge to Liberation zoekt acteurs!

bridge to liberation 2015
foto: Bridge to Liberation

Bridge to Liberation zoekt diverse acteurs. Ondersteunend aan de live experience op 21 september wordt er ook altijd een film gemaakt. Voor deze film zijn ze, net als vorig jaar, op zoek naar acteurs. Pas jij in één van onderstaande karakters? Vind je het leuk om mee te werken een een film? En kan jij tussen 4 en 9 augustus een aantal dagen meewerken aan de productie van de film omdat je niet op vakantie bent? Dan zoekt Bridge to Liberation jou!

Kate

Leeftijd: +/- 35 jaar
Omschrijving: een mooie vrouw met blond haar en een engelachtig voorkomen


Lional

Leeftijd: tussen 70 en 80 jaar
Omschrijving: oude man met grijze haren, acteerervaring vereist


SOLDAAT SKAN

Leeftijd: 25 tot 40 jaar
Omschrijving: man, acteerervaring vereist, geen baard en kort haar, een groot (niet dik) voorkomen


SOLDAAT JOHNNY

Leeftijd: 25 tot 35 jaar
Omschrijving: man, acteerervaring vereist, indringende ogen, vierkante kaaklijn


JAN

Leeftijd: 35 tot 45 jaar
Omschrijving: een gedistingeerde man
Bijzonderheden: in deze rol speel je ook een aantal keren een gewonde soldaat


SOPHIE

Leeftijd: 6 tot 8 jaar
Omschrijving: klein meisje, blond haar


SOLDATEN

We zijn op zoek naar 7 soldaten voor verschillende rollen in verschillende scenes.

Leeftijd: 25 tot 35 jaar
Omschrijving: geen baard, korte haren, soldatentype


BABY

Leeftijd: 6 tot 10 maanden
Omschrijving: liefst weinig haren en lekker mollig

Herken je iemand of jezelf in één van deze karakters? Meld je dan nu aan op de site van Bridge to Liberation!

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Diftar op sterven na dood?; Maarten Venhoek (D66) ‘oppositieleider’

Huibert Veth

Geschreven door: Burgerjournalist Huibert Veth. Hij was woensdag bij de gemeenteraad en bezocht o.a. het vergaderpunt over de afval van Arnhem. Daarnaast bekeek hij wie de oppositieleider is van deze week! Is het opnieuw Gerrie Elfrink (SP) of wordt het nu iemand anders?

Uitstel of toch niet?

Diftar, het systeem waarbij we als Arnhemse inwoners moeten gaan betalen voor ons restafval. Verbruik je meer dan betaal je meer, kortom, de vervuiler betaalt, sympathiek idee toch? Een deel van de burgers blijkt zijn afval echter liever illegaal te dumpen en indien hij ervoor moet gaan betalen zal dit probleem alleen maar groter worden, dan schiet de invoering zijn doel voorbij en wordt de oplossing erger dan de kwaal aldus Sarah Dobbe (SP) die samen met de PVDD en de PVV het debatverzoek deed met de vraag of invoering nog wenselijk is. Directe aanleiding was een brief van het college die volgens Leendert Combee (VVD) vol risico’s en ellende staat. Er is sprake van vervuiling van o.a. het plastic afval wat een financiële tegenvaller van bijna een half miljoen oplevert. Het risico op dumpen van bedrijfsafval. De privacydiscussie met slepende juridische procedures die Diftar continue in een negatief daglicht zullen stellen. En vooralsnog dus een toename in plaats van een afname van gedumpt afval. Maar misschien nog wel het belangrijkste: er is geen draagvlak onder de bevolking, we willen het niet.

Dualisme binnen de coalitie

De conclusie dat Diftar in dat geval een heilloze weg is die we beter voortijdig af kunnen breken wordt alleen door de VVD, PVV en SP getrokken. Cathelijne Bouwkamp (GL) geeft op haar zevende dag als wethouder vooral aan dat ze nog te weinig zicht heeft op de feiten en vraagt de raad opnieuw uitstel van invoering, nu voor onbepaalde tijd. Met name Maarten Venhoek (D66) hakt hier stevig op in. Na de verkiezingen leek hij zijn raadszetel te verliezen, tijdens zijn afscheid somberde hij nog ‘het leven is hard maar uw tijd is opperdepop’. Hans de Vroome werd wethouder en hij kreeg zijn raadszetel terug, dus laat hij van zich horen! Op stevige toon geeft hij aan dat het vorige college en het ambtenarenapparaat toch het nodige werk voor mevrouw Bouwkamp had kunnen doen waardoor ze met een beter verhaal had kunnen komen. Ook verwijt hij de wethouder en het college een gebrek aan ambitie. De oppositieleider van de week is daarmee iemand uit de coalitie. Is dat erg? Wat mij betreft niet, een beetje dualisme is prima maar opvallend is het wel.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Verbouwing blikkenbioscoop uitgesteld

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat in juni de blikkenbioscoop 6 weken dicht zou gaan voor renovatie. Door nog onbekende reden is de renovatie uitgesteld tot na de zomervakantie. 

Eerder liet wij al weten dat de blikkenbioscoop in juni 6 weken dicht zou gaan. Door nog onbekende redenen is dit uitgesteld tot na de zomervakantie. De renovatie moet ervoor zorgen dat er meer bezoekers terug komen. Door de komst van de nieuwe Pathé zijn veel bezoekers vertrokken. Met luxe probeert Vue de bezoekers weer terug krijgen.

Blikkenbioscoop in juni 6 weken dicht voor renovatie

Transformatie naar luxe

De renovatie moet ervoor zorgen dat bezoekers een lux gevoel krijgen bij hun bioscoopbezoek. De Vue heeft besloten om van de 818 stoelen naar de 380 luxe ligstoelen te gaan. Naast de renovatie van het algemene gedeelte krijgt de bioscoop ook een nieuwe ingang en café gedeelte.

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair