Connect with us
Musiskwartier

Archief

Opinie: Coalitie vóór ontwikkeling, tégen woningbouw in Stadsblokken Meinerswijk

Soms lijkt de discussie over de parel van Arnhem, Stadsblokken Meinerswijk, zich te verengen tot hoeveel woningen er gewenst zijn en hoe hoog deze mogen worden. Als men spreekt over woningbouw dan gaat het over ‘het ontwikkelen’, als men ‘geen woningbouw’ nastreeft, gaat het over ‘gemiste kansen’.

De coalitie van initiatiefgroep Het Kloppend Stadshart, Wijkplatform Malburgen en Milieudefensie Arnhem wil deze discussie graag weer openbreken; het gaat niet over vooruitgang tegenover stilstand. De coalitie is namelijk vóór het ontwikkelen van Stadsblokken Meinerswijk, maar tégen woningbouw. Ze vraagt om de parel van Arnhem in stand te houden, hem hooguit op te poetsen. Ze vraagt dit te doen op de manier zoals met de stad is afgesproken in de Gebiedsvisie. Hierin staan ruige uiterwaardennatuur, kunst en cultuur centraal.

Zij zien voor zich een evenemententerrein met regelmatig evenementen passend bij het gebied; een verdere ontwikkeling van de Stadsblokkenwerf en het Watersportcentrum; een camping; Meinerswijk waar de natuur de ruimte krijgt en waar iedereen kan struinen en verdwalen zoals hij wil; een werkplaats van de toekomst in delen van de steenfabriek en zijn omgeving, waar ondernemers die gericht zijn op een betekenisvolle bedrijfsvoering hun plaats kunnen hebben. Denk bijvoorbeeld aan afgestudeerden van ArtEz een zorgboerderij waar Arnhemmers ook ruimte krijgen hun eigen voedsel te verbouwen, een RijnUniversiteit die mensen weer binding geeft met water en zijn omgeving en die zoekt naar nieuwe mogelijkheden om te leven met water. Ondernemers die zich presenteerden tijdens de Arnhem Agenda, ondernemers die zoeken naar moderne en aangename manieren om duurzaam te leven. Maar vooral een groene ruimte in een veranderende stad die de mogelijkheid bied aan toekomstige nieuwe tijdelijke en passende functies. Een gebied dat kan meebewegen in en aansluit op de dynamiek van de stad en de rivier.

De initiatiefgroep Het Kloppend Stadshart heeft deze ideeën in een plan gevat en berekend dat bij een slimme exploitatie van het gebied en deze ideeën er misschien hooguit enkele beheerderswoningen nodig zijn om het gebied veilig te houden, financieel gezond te ontwikkelen, te beheren en onderhouden. Ván alle Arnhemmers, vóór alle Arnhemmers.

Dit opiniestuk is ingestuurd door Grieta Spannenburg van Milieudefentie Arnhem. Milieudefentie Arnhem maakt een onderdeel uit van een initiatiefgroep wat zich bezig houdt met het referendumverzoek rondom Meinerswijk/Stadsblokken. Op dit moment kunnen Arnhemmers van 18 jaar en ouder een handtekening zetten op het stadhuis voor de aanvraag van een referendum. Eind vorige week stond de teller iets boven de 800 van de in totaal 3000 nodige handtekeningen.

Opiniestukken worden op persoonlijke titel geschreven.

 

Meer nieuws uit Arnhem?


kijk-alles-banner-1-1024x383

13565509_519990644868787_253689823_n

Hou van Arnhem Zomeractie

 

Reacties

Reacties

Archief

Lodewijk Hoekstra reikt Gouden Gieter uit in Nederlands Watermuseum

foto: Nederlands Watermuseum

Op zaterdag 29 september zal tv-tuinman Lodewijk Hoekstra de Gouden Gieter uitreiken in kader van de zomeractiviteit Tuin van de Toekomst. Kinderen en hun ouders deelden foto’s van hun tuintje via sociale media, om kans te maken op deze prijs. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de uitreiking in het Nederlands Watermuseum. De uitreiking begint om 13.30 uur. Genodigden kunnen deze dag gratis het museum bezoeken.

Tuin van de Toekomst
In de zomervakantie konden kinderen in het Nederlands Watermuseum hun eigen Tuin van de Toekomst maken. Met behulp van een schepje en vele natuurlijke materialen bouwden de kinderen hun watervriendelijke tuintje op een zo duurzaam mogelijke manier. Daarbij hielden ze rekening met wateroverlast, verdroging en andere gevolgen van een versteende tuin.

Tegel eruit, plant erin!
Het Nederlands Watermuseum probeert door deze zomeractiviteit kinderen en hun ouders bewust te maken van de gevolgen van verstening. Hiermee wil het Watermuseum meer aandacht vragen voor een duurzamer klimaat in de stad.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

De Grote Harry Bannink Podcast On Tour in Musis

foto: Musis en Stadstheater

Zondag 23 september om 15:00 komt Harry Bannink, Frank Groothof en Gijs Groenteman naar Arnhem komen. Er wordt een avond vol verhalen vertelt en liederen gemaakt in de parkzaal van Musis.

Het zou zomaar kunnen dat Harry Bannink de geschiedenis ingaat als een van de grote Nederlandse componisten. In ieder geval zal iedereen die naar de Grote Harry Bannink Podcast van Gijs Groenteman luisterde een diepe bewondering voor de componist krijgen. De grote hits die Bannink met Annie Schmidt maakte zijn nog maar het topje van de ijsberg, Daaronder zitten nóg duizenden liedjes – meesterwerken die jarenlang ongehoord bleven.

Frank Groothof is een van de grote Harry Bannink-vertolkers. Hij neemt u mee langs een duizelingwekkende steekproef van Harry Banninks oeuvre. Begeleid door Bannink-getrouwe Dick van der Stoep, o.a. orkestleider van de Schmidt/Bannink-musicals Foxtrot en Madam. Ingeleid en verklaard door Gijs Groenteman.

Een avond vol verhalen over Harry Bannink en diens tijdgenoten, en de liedjes die het summum van de Nederlandse liedkunst vertegenwoordigen.

Meer informatie of kaartjes kopen? Check hier!

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Gemeenteraad: ‘Air B&B meld u’

hotel molendal arnhem
foto: hotel molendal arnhem

Woensdag avond is in de gemeenteraad de meldplicht voor Air B&B besproken. De VVD maakt zich zorgen over de eerlijke speelveld voor hotels en Air B&B’s De ruime meerderheid van de gemeenteraad is voorstander van dit idee. De VVD heeft dit voorstel gedaan omdat ze graag een eerlijk speelveld willen creëren voor alle organisaties of personen die overnachtingen aanbieden.

Volgens het VVD-raadslid Bas van Es is er geen eerlijk speelveld voor hotels en Air B&B’s. Zo moeten hotels straks toeristenbelasting betalen, allerlei vergunningen aanvragen, brandveiligheidssystemen in huis hebben, etc. Personen die hun woning ter beschikking stellen bij sites zoals Marktplaats en Airbnb hoeven in theorie niets te doen. Ook Lammert de Vries van HORA (Hotel Overleg Regio Arnhem) vind het niet eerlijk. “Eigenaren van Air B&B kunnen bijvoorbeeld huursubsidie aanvragen, terwijl hoteleigenaren dit niet kunnen voor hun hotel.”

Hoe groot zijn de problemen?

Hoe groot de problemen zijn door de komst van Air B&B is onduidelijk. “Er is geen zicht op de grootte van de problematiek. Maar Arnhem is geen Amsterdam.” reageerde Lammert de Vries op de vraag van Groenlinks-raadlid Gemici. Volgens de gemeente zijn er maar 4 klachten binnen gekomen over Air B&B. VVD-raadslid Bas van Es vult aan met een casus waar een villa staat in Arnhem met 22 kamers. Deze wordt gerund door een man uit het westen van het land. “Dit is geen Air B&B maar gewoon een hotel.” aldus het VVD-raadslid. Volgens het VVD-raadslid zijn er op de piekmomenten in de zomerperiode ruim 200 – 400 Air B&B eenheden beschikbaar in Arnhem.

Niet naleven van de regels

Ook worden regels niet structureel nageleefd. SP-raadslid Gerrie Elfrink vroeg of er niet juist meer geïnvesteerd moet worden in meer  handhavers. “Ja, dat zou zeker wenselijk zijn. Maar we zouden nu met de huidige aantal handhavers kunnen afhandelen.” verdedigde Bas van Es zijn standpunt. Volgens het SP-raadslid is dit zeer onwenselijk. De partij ziet liever de handhavers bij de echte problemen in de Arnhemse gemeenschap.

Meerderheid voor meldplicht

Twaalf raadsleden van D66, CDA, PvdD en SP zijn niet eens met het voorstel van de VVD-raadslid en zullen volgende week tegen het voorstel stemmen. De 27 raadsleden van Arnhem Centraal, Partij voor de Arbeid, VVD, Denk Verenigd Arnhem, GroenLinks, PVV en ChristenUnie zullen voorstemmen. Daarmee wil de meerderheid van de gemeenteraad dat eigenaren van Air B&B zich gaan melden bij de gemeente.

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair