Connect with us
Korenkwartier proeft

Archief

Vloer, putten en historische wc-bril opgegraven bij Bartókplein

opgravingen Bartókplein in Arnhem

Archeologen hebben bij opgravingen aan het Bartókplein deze week woonsporen uit ongeveer 1200 aangetroffen. Daarnaast hebben ze onder meer een vloer, een beerput en een waterput uit rond 1600 gevonden. Een groep archeologen van de gemeente en archeologisch bureau ADC zijn sinds deze week op deze plek vlak voor de Rozet aan het graven.

Archeologe Hanneke van Engeldorp Gastelaars van ADC wijst op een vloer van stevige, vierkante bakstenen. “Dat was de vloer van de kelder”, vertelt ze. “De stenen zijn waarschijnlijk hergebruikt en komen uit pakweg 1400. Die keldervloer is later, zo om en nabij 1500 of 1600 gebouwd.” Huizen van die leeftijd hebben tot halverwege de twintigste eeuw op deze plek gestaan.

WC-bril

Iets lager, vlak achter de vloer ligt een waterput. Aan de andere kant van de vindplaats is een collega bezig met een andere put uit te graven. “Dat is een beerput geweest”, weet Van Engeldorp Gastelaars. “We hebben zelfs een houten plank met een gat erin gevonden, die daar bovenop heeft gelegen.” Een soort wc-bril, dus. Helaas is die al ingepakt ter bescherming tegen weersinvloeden. “Dat soort dingen zijn tot in de jaren 50 gebruikt”, vult een toeschouwer aan.

Die toeschouwer blijkt Wim Schennink te zijn, bestuurslid van Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie (AWN). “Hier vlak achter liep de stadsmuur. Die stond net op de klei”, legt hij uit. “We zitten hier op de grens van het zand van de stuwwallen uit de ijstijd en de klei van de Rijn.” Hij wijst op een grote kei. “Dat is een zogeheten eindmorene, die door het ijs vanuit het Noorden tijdens de ijstijd deze kant is opgeduwd.”

Sint-Jansbeek

Bij de woonsporen uit rond 1200 moet ik vooral aan potscherven denken. “Die zijn het mooist; ze vertellen veel”, zegt Schennink gepassioneerd. Archeologe Van Engeldorp Gastelaars zegt dat vlak achter de putten een soort sloot heeft gelopen. Was dat de Sint Jansbeek? Daar kan ze nog niet met zekerheid antwoord op geven. “In elk geval niet de natuurlijke loop van de beek”, weet ze.

Dwars door de vindplaats staan nog een paar pilaren van het gebouw dat net is afgebroken. “Er zijn indertijd gaten geboord, die volgestort zijn met beton. Dat betekent dat het met de verstoring van de archeologische resten meevalt. Naast deze poeren is nog heel veel te vinden, denken we.” Het team archeologen werkt nog drie en een halve week verder op deze vindplaats.


Meer nieuws uit Arnhem?

hilvers arnhem

12970735_486999768167875_1876425747_o.

nieuwbouw appartementen presikhaaf

27821275-7bd1-4d50-bac9-3f3658f42d73

Reacties

Reacties

Archief

Zondag nacht sterrenregen

foto: Pixabay - Skeeze

Van zondag 12 op 13 augustus zal er een regen te zien zijn van vallende sterren. De jaarlijks terugkerende meteoroïdenzwerm Perseïden wordt verwacht in de nacht van zondag op maandag. Mogelijk komen er dan zo’n 100 sterren per uur langs. Dit jaar zijn er veel meer sterren te zien dan vorig jaar, dit komt door de nieuwe maan.

Maar hoe kun je het beste de sterrenregen zien?

  • Het beste kijkmoment is rond 3:30 uur te kijken, daar zullen de meesten sterren te zien zijn.
  • Bekijk de beste website of app om de weersvoorspelling te weten. Mogelijk is er ook bewolking, waardoor het moeilijk te zien is.
  • Zoek een donkere plek. Bijvoorbeeld een open veldje, park of buiten de bebouwde kom.
  • Laat je ogen even wennen aan het donker, dus kijk tussendoor even niet op je smartphone of in het licht.
  • Neem af en toe een kijkpauzes. als je te lang kijkt worden je ogen moe.

    Meer nieuws?

     

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Arnhem strooit zout

foto: Pixabay

Het is hartje zomer en alsnog gaan er strooiwagens rond door de gemeente. Dat is een vreemd straatbeeld. Woensdag wordt er zout gestrooid in Arnhem. Natuurlijk niet vanwege gladheid, maar juist vanwege de zomerse hitte. Een strooiwagen van de gemeente strooit zout op verschillende kruispunten door de hele stad.

In de tropische zon kan de temperatuur van het asfalt tot boven de 50c graden oplopen. Bij deze temperatuur wordt het asfalt zacht en raakt beschadigd. Om te voorkomen dat het asfalt kapot gaat, zet de gemeente Arnhem strooizout als wapen in. Een eigenschap van zout is dat het vocht aantrekt en opneemt. Het strooizout haalt vocht uit de buitenlucht en verkoelt vervolgens het asfalt. Ook vermindert zout het plakkerig worden van asfalt Met name op drukke kruispunten, waar weinig tot geen bomen staan, wordt gestrooid. De zomer zon heeft
juist op deze plekken vrij spel.

Buiten de spits

Om de overlast voor het verkeer te beperken wordt er buiten de spits gestrooid. De gemeente Arnhem houdt de temperatuur van wegen met sensors in de gaten. Wanneer de hitte aan blijft houden, kan de strooiwagen deze zomer nog een keer in het straatbeeld voorbijkomen.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Bridge to Liberation zoekt acteurs!

bridge to liberation 2015
foto: Bridge to Liberation

Bridge to Liberation zoekt diverse acteurs. Ondersteunend aan de live experience op 21 september wordt er ook altijd een film gemaakt. Voor deze film zijn ze, net als vorig jaar, op zoek naar acteurs. Pas jij in één van onderstaande karakters? Vind je het leuk om mee te werken een een film? En kan jij tussen 4 en 9 augustus een aantal dagen meewerken aan de productie van de film omdat je niet op vakantie bent? Dan zoekt Bridge to Liberation jou!

Kate

Leeftijd: +/- 35 jaar
Omschrijving: een mooie vrouw met blond haar en een engelachtig voorkomen


Lional

Leeftijd: tussen 70 en 80 jaar
Omschrijving: oude man met grijze haren, acteerervaring vereist


SOLDAAT SKAN

Leeftijd: 25 tot 40 jaar
Omschrijving: man, acteerervaring vereist, geen baard en kort haar, een groot (niet dik) voorkomen


SOLDAAT JOHNNY

Leeftijd: 25 tot 35 jaar
Omschrijving: man, acteerervaring vereist, indringende ogen, vierkante kaaklijn


JAN

Leeftijd: 35 tot 45 jaar
Omschrijving: een gedistingeerde man
Bijzonderheden: in deze rol speel je ook een aantal keren een gewonde soldaat


SOPHIE

Leeftijd: 6 tot 8 jaar
Omschrijving: klein meisje, blond haar


SOLDATEN

We zijn op zoek naar 7 soldaten voor verschillende rollen in verschillende scenes.

Leeftijd: 25 tot 35 jaar
Omschrijving: geen baard, korte haren, soldatentype


BABY

Leeftijd: 6 tot 10 maanden
Omschrijving: liefst weinig haren en lekker mollig

Herken je iemand of jezelf in één van deze karakters? Meld je dan nu aan op de site van Bridge to Liberation!

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair