Connect with us
Arnhem Centrum

Archief

Vloer, putten en historische wc-bril opgegraven bij Bartókplein

opgravingen Bartókplein in Arnhem

Archeologen hebben bij opgravingen aan het Bartókplein deze week woonsporen uit ongeveer 1200 aangetroffen. Daarnaast hebben ze onder meer een vloer, een beerput en een waterput uit rond 1600 gevonden. Een groep archeologen van de gemeente en archeologisch bureau ADC zijn sinds deze week op deze plek vlak voor de Rozet aan het graven.

Archeologe Hanneke van Engeldorp Gastelaars van ADC wijst op een vloer van stevige, vierkante bakstenen. “Dat was de vloer van de kelder”, vertelt ze. “De stenen zijn waarschijnlijk hergebruikt en komen uit pakweg 1400. Die keldervloer is later, zo om en nabij 1500 of 1600 gebouwd.” Huizen van die leeftijd hebben tot halverwege de twintigste eeuw op deze plek gestaan.

WC-bril

Iets lager, vlak achter de vloer ligt een waterput. Aan de andere kant van de vindplaats is een collega bezig met een andere put uit te graven. “Dat is een beerput geweest”, weet Van Engeldorp Gastelaars. “We hebben zelfs een houten plank met een gat erin gevonden, die daar bovenop heeft gelegen.” Een soort wc-bril, dus. Helaas is die al ingepakt ter bescherming tegen weersinvloeden. “Dat soort dingen zijn tot in de jaren 50 gebruikt”, vult een toeschouwer aan.

Die toeschouwer blijkt Wim Schennink te zijn, bestuurslid van Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie (AWN). “Hier vlak achter liep de stadsmuur. Die stond net op de klei”, legt hij uit. “We zitten hier op de grens van het zand van de stuwwallen uit de ijstijd en de klei van de Rijn.” Hij wijst op een grote kei. “Dat is een zogeheten eindmorene, die door het ijs vanuit het Noorden tijdens de ijstijd deze kant is opgeduwd.”

Sint-Jansbeek

Bij de woonsporen uit rond 1200 moet ik vooral aan potscherven denken. “Die zijn het mooist; ze vertellen veel”, zegt Schennink gepassioneerd. Archeologe Van Engeldorp Gastelaars zegt dat vlak achter de putten een soort sloot heeft gelopen. Was dat de Sint Jansbeek? Daar kan ze nog niet met zekerheid antwoord op geven. “In elk geval niet de natuurlijke loop van de beek”, weet ze.

Dwars door de vindplaats staan nog een paar pilaren van het gebouw dat net is afgebroken. “Er zijn indertijd gaten geboord, die volgestort zijn met beton. Dat betekent dat het met de verstoring van de archeologische resten meevalt. Naast deze poeren is nog heel veel te vinden, denken we.” Het team archeologen werkt nog drie en een halve week verder op deze vindplaats.


Meer nieuws uit Arnhem?

hilvers arnhem

12970735_486999768167875_1876425747_o.

nieuwbouw appartementen presikhaaf

27821275-7bd1-4d50-bac9-3f3658f42d73

Reacties

Reacties

Archief

Lodewijk Hoekstra reikt Gouden Gieter uit in Nederlands Watermuseum

foto: Nederlands Watermuseum

Op zaterdag 29 september zal tv-tuinman Lodewijk Hoekstra de Gouden Gieter uitreiken in kader van de zomeractiviteit Tuin van de Toekomst. Kinderen en hun ouders deelden foto’s van hun tuintje via sociale media, om kans te maken op deze prijs. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de uitreiking in het Nederlands Watermuseum. De uitreiking begint om 13.30 uur. Genodigden kunnen deze dag gratis het museum bezoeken.

Tuin van de Toekomst
In de zomervakantie konden kinderen in het Nederlands Watermuseum hun eigen Tuin van de Toekomst maken. Met behulp van een schepje en vele natuurlijke materialen bouwden de kinderen hun watervriendelijke tuintje op een zo duurzaam mogelijke manier. Daarbij hielden ze rekening met wateroverlast, verdroging en andere gevolgen van een versteende tuin.

Tegel eruit, plant erin!
Het Nederlands Watermuseum probeert door deze zomeractiviteit kinderen en hun ouders bewust te maken van de gevolgen van verstening. Hiermee wil het Watermuseum meer aandacht vragen voor een duurzamer klimaat in de stad.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

De Grote Harry Bannink Podcast On Tour in Musis

foto: Musis en Stadstheater

Zondag 23 september om 15:00 komt Harry Bannink, Frank Groothof en Gijs Groenteman naar Arnhem komen. Er wordt een avond vol verhalen vertelt en liederen gemaakt in de parkzaal van Musis.

Het zou zomaar kunnen dat Harry Bannink de geschiedenis ingaat als een van de grote Nederlandse componisten. In ieder geval zal iedereen die naar de Grote Harry Bannink Podcast van Gijs Groenteman luisterde een diepe bewondering voor de componist krijgen. De grote hits die Bannink met Annie Schmidt maakte zijn nog maar het topje van de ijsberg, Daaronder zitten nóg duizenden liedjes – meesterwerken die jarenlang ongehoord bleven.

Frank Groothof is een van de grote Harry Bannink-vertolkers. Hij neemt u mee langs een duizelingwekkende steekproef van Harry Banninks oeuvre. Begeleid door Bannink-getrouwe Dick van der Stoep, o.a. orkestleider van de Schmidt/Bannink-musicals Foxtrot en Madam. Ingeleid en verklaard door Gijs Groenteman.

Een avond vol verhalen over Harry Bannink en diens tijdgenoten, en de liedjes die het summum van de Nederlandse liedkunst vertegenwoordigen.

Meer informatie of kaartjes kopen? Check hier!

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Gemeenteraad: ‘Air B&B meld u’

hotel molendal arnhem
foto: hotel molendal arnhem

Woensdag avond is in de gemeenteraad de meldplicht voor Air B&B besproken. De VVD maakt zich zorgen over de eerlijke speelveld voor hotels en Air B&B’s De ruime meerderheid van de gemeenteraad is voorstander van dit idee. De VVD heeft dit voorstel gedaan omdat ze graag een eerlijk speelveld willen creëren voor alle organisaties of personen die overnachtingen aanbieden.

Volgens het VVD-raadslid Bas van Es is er geen eerlijk speelveld voor hotels en Air B&B’s. Zo moeten hotels straks toeristenbelasting betalen, allerlei vergunningen aanvragen, brandveiligheidssystemen in huis hebben, etc. Personen die hun woning ter beschikking stellen bij sites zoals Marktplaats en Airbnb hoeven in theorie niets te doen. Ook Lammert de Vries van HORA (Hotel Overleg Regio Arnhem) vind het niet eerlijk. “Eigenaren van Air B&B kunnen bijvoorbeeld huursubsidie aanvragen, terwijl hoteleigenaren dit niet kunnen voor hun hotel.”

Hoe groot zijn de problemen?

Hoe groot de problemen zijn door de komst van Air B&B is onduidelijk. “Er is geen zicht op de grootte van de problematiek. Maar Arnhem is geen Amsterdam.” reageerde Lammert de Vries op de vraag van Groenlinks-raadlid Gemici. Volgens de gemeente zijn er maar 4 klachten binnen gekomen over Air B&B. VVD-raadslid Bas van Es vult aan met een casus waar een villa staat in Arnhem met 22 kamers. Deze wordt gerund door een man uit het westen van het land. “Dit is geen Air B&B maar gewoon een hotel.” aldus het VVD-raadslid. Volgens het VVD-raadslid zijn er op de piekmomenten in de zomerperiode ruim 200 – 400 Air B&B eenheden beschikbaar in Arnhem.

Niet naleven van de regels

Ook worden regels niet structureel nageleefd. SP-raadslid Gerrie Elfrink vroeg of er niet juist meer geïnvesteerd moet worden in meer  handhavers. “Ja, dat zou zeker wenselijk zijn. Maar we zouden nu met de huidige aantal handhavers kunnen afhandelen.” verdedigde Bas van Es zijn standpunt. Volgens het SP-raadslid is dit zeer onwenselijk. De partij ziet liever de handhavers bij de echte problemen in de Arnhemse gemeenschap.

Meerderheid voor meldplicht

Twaalf raadsleden van D66, CDA, PvdD en SP zijn niet eens met het voorstel van de VVD-raadslid en zullen volgende week tegen het voorstel stemmen. De 27 raadsleden van Arnhem Centraal, Partij voor de Arbeid, VVD, Denk Verenigd Arnhem, GroenLinks, PVV en ChristenUnie zullen voorstemmen. Daarmee wil de meerderheid van de gemeenteraad dat eigenaren van Air B&B zich gaan melden bij de gemeente.

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair