Connect with us
Arnhem Centrum

Archief

Arnhem vaart mee tijdens Gaypride in Amsterdam

Arnhem was afgelopen weekend een klein beetje vertegenwoordigd bij de 20ste Amsterdamse Gaypride. Zo voeren er een aantal lokale politieke figuren en een Arnhemse onderneming mee tijdens de traditionele Canal Parade, de boottocht over de grachten. De Amsterdamse Gaypride werd door 560.000 mensen bezocht en werd door miljoenen mensen over de hele wereld bekeken.

Building Diversity

De Arnhemse onderneming Arcadis heeft dit jaar meegevaren met de Building Diversity-boot (zie hoofdfoto). Hiermee wil Arcadis, samen met de bouwsector in de meest brede zin van het woord, laten zien dat zij onderdeel van een diverse sector is en wil zijn.  “Er is een aantal activiteiten waarmee Arcadis wil benadrukken dat we een diverse werkomgeving creëren waarin alle medewerkers zich prettig voelen en zichzelf kunnen zijn, ongeacht sekse, etnische achtergrond, fysieke beperkingen en seksuele geaardheid. We doen onder andere mee aan de Canal Parade”, aldus Arcadis.

Politiek Arnhem

Naast Arcadis voer ook een aantal spelers uit de Arnhemse gemeenteraad mee tijdens de Canal Parade. Zo was Mattijs Loor (Raadslid van D66) te zien op de D66-boot en Marlous Kelderman – de Haan (fractievolger van de lokale politieke partij Arnhem Centraal) op de boot van Mensa. Dat is een internationale vereniging voor zeer intelligente mensen. “Voor mij blijft dit evenement het meest fantastische, ongelofelijke leuke en overweldigend inspirerende evenement dat ik ken en ooit meegemaakt heb!

Kelderman heeft dit jaar voor de derde keer meegevaren op de boot. “Het is waanzinnig om het feest vanaf de boot mee te maken en de sfeer van meer dan een half miljoen mensen mee te maken die staan voor gelijkheid van de mens. Heerlijk dat dit in Nederland mogelijk is!”

Meer betekenis dan ooit

Het thema van dit jaar, Join our freedom, feel free to join us, heeft echter wel meer dan ooit betekenis gekregen door de gebeurtenissen de afgelopen maanden in de wereld, vindt ze. “Het toont meer dan eens aan dat het nodig is om aandacht te vragen voor minderheidsgroepen, welke dat ook zijn”, zegt Kelderman.

Loor vond het weer een geweldig feest. “Een supergoede sfeer en veel mensen die vol overtuiging uitdragen dat er in de hele wereld, en zelfs in Nederland, nog enorm veel te doen is om discriminatie van LHBT’ers tegen te gaan. Dit jaar was echt te voelen dat er gestreden wordt voor vrijheid en gelijkheid, en ik denk dat bijna iedereen bewust was hoe mooi het is dat een feest als dit in Nederland gevierd kan worden.”

13882277_1404735626208407_3589461886742718596_n
Marlous Kelderman – de Haan

Arnhem homovriendelijk?

Arnhem stond ooit bekend stond als paradijs voor homo’s met acht homozaken, inclusief de bekendste discotheek van Oost-Nederland, de Entrenous. Dit is gekrompen naar een kleinere homogemeenschap met een drie homogerichte organisaties zoals café Colours, Gaysauna Steamwork en belangenorganisatie COC Arnhem. “Als geboren en getogen Arnhemse weet ik niet beter dan dat we in Arnhem tolerant zijn naar de lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender (LHBT)-groep”, vertelt Marlous Kelderman van Arnhem Centraal. “Ik woonde vroeger twee deuren van de Entrenous en er zijn ben er mee opgegroeid dat we als mens gelijkwaardig zijn. Al waren er vroeger wel meer cafés dan nu.”

De LHBT’ers die Kelderman kent, durven openlijk voor hun geaardheid uit te komen. “Binnen de Gemeenteraad hoor ik ook weinig over incidenten en het politierapport van vorig jaar gaf geen afwijkingen aan en geen bijzondere meldingen over discriminatie. Al gaan ze de specifieke homodiscriminatie nu wel apart registreren om dat objectiever te krijgen. En mochten er wel problemen zijn? Laat maar horen!”

Arnhem is trouwens één van de 43 regenbooggemeenten, die openlijk zichtbaar maken de diversiteit te omarmen, vertelt Kelderman. D66’er Loor: “Arnhem staat bekend als een tolerante en vrijzinnige stad. Echter de meldingsbereidheid van homogerelateerde incidenten laat te wensen over en daarom blijven wij daar aandacht voor vragen.”

13920944_1167215340008645_1004295737892363857_n (1)
Mattijs Loor (links)

Eigen boot Arnhem?

Loor vindt een eigen boot voor Arnhem voor de Canal Parade niet nodig.”De gemeente Arnhem pakt ieder jaar groter uit met coming out-dag. Dat is een goed begin. D66 heeft we liever dat er leuke ‘roze’ evenementen in Arnhem zijn dan dat Arnhem met een boot mee vaart in Amsterdam.”

Kelderman van Arnhem Centraal ziet het anders. “Het zou natuurlijk fantastisch zijn om met een boot van de gemeente Arnhem mee te varen op de Gaypride 2017! In 2015 voer ook de gemeente Zwolle al mee. En ook de gemeente Amsterdam is aanwezig op de Gaypride, met de burgemeester die zelfs meevaart! Het zou fantastisch zijn als we kunnen laten zien dat ook Arnhem tolerantie, gelijkheid en saamhorigheid tussen hetero’s en homo’s uitdraagt en daarnaast weet hoe ze moeten feesten. Ik zou bijna zeggen: laat weten of er draagvlak voor is en laten we kijken of we een boot kunnen organiseren!”

Een eigen roze feest in Arnhem? Dat kan natuurlijk altijd op bijvoorbeeld de landelijke Coming Out Dag, vindt Kelderman. Die is dit jaar weer op 11 oktober. Dan zijn ook in Arnhem vele evenementen. “Fantastisch is het dat we in ieder geval dit jaar al een regenboog-zebrapad krijgen en poppetjes van dezelfde sekse op de stoplichten”, vindt de Arnhem Centraal-fractievolger.

Meer nieuws uit Arnhem?


nieuwbouw appartementen presikhaaf

hilvers arnhem

12970735_486999768167875_1876425747_o27821275-7bd1-4d50-bac9-3f3658f42d73

 

Reacties

Reacties

Archief

De Grote Harry Bannink Podcast On Tour in Musis

foto: Musis en Stadstheater

Zondag 23 september om 15:00 komt Harry Bannink, Frank Groothof en Gijs Groenteman naar Arnhem komen. Er wordt een avond vol verhalen vertelt en liederen gemaakt in de parkzaal van Musis.

Het zou zomaar kunnen dat Harry Bannink de geschiedenis ingaat als een van de grote Nederlandse componisten. In ieder geval zal iedereen die naar de Grote Harry Bannink Podcast van Gijs Groenteman luisterde een diepe bewondering voor de componist krijgen. De grote hits die Bannink met Annie Schmidt maakte zijn nog maar het topje van de ijsberg, Daaronder zitten nóg duizenden liedjes – meesterwerken die jarenlang ongehoord bleven.

Frank Groothof is een van de grote Harry Bannink-vertolkers. Hij neemt u mee langs een duizelingwekkende steekproef van Harry Banninks oeuvre. Begeleid door Bannink-getrouwe Dick van der Stoep, o.a. orkestleider van de Schmidt/Bannink-musicals Foxtrot en Madam. Ingeleid en verklaard door Gijs Groenteman.

Een avond vol verhalen over Harry Bannink en diens tijdgenoten, en de liedjes die het summum van de Nederlandse liedkunst vertegenwoordigen.

Meer informatie of kaartjes kopen? Check hier!

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Gemeenteraad: ‘Air B&B meld u’

hotel molendal arnhem
foto: hotel molendal arnhem

Woensdag avond is in de gemeenteraad de meldplicht voor Air B&B besproken. De VVD maakt zich zorgen over de eerlijke speelveld voor hotels en Air B&B’s De ruime meerderheid van de gemeenteraad is voorstander van dit idee. De VVD heeft dit voorstel gedaan omdat ze graag een eerlijk speelveld willen creëren voor alle organisaties of personen die overnachtingen aanbieden.

Volgens het VVD-raadslid Bas van Es is er geen eerlijk speelveld voor hotels en Air B&B’s. Zo moeten hotels straks toeristenbelasting betalen, allerlei vergunningen aanvragen, brandveiligheidssystemen in huis hebben, etc. Personen die hun woning ter beschikking stellen bij sites zoals Marktplaats en Airbnb hoeven in theorie niets te doen. Ook Lammert de Vries van HORA (Hotel Overleg Regio Arnhem) vind het niet eerlijk. “Eigenaren van Air B&B kunnen bijvoorbeeld huursubsidie aanvragen, terwijl hoteleigenaren dit niet kunnen voor hun hotel.”

Hoe groot zijn de problemen?

Hoe groot de problemen zijn door de komst van Air B&B is onduidelijk. “Er is geen zicht op de grootte van de problematiek. Maar Arnhem is geen Amsterdam.” reageerde Lammert de Vries op de vraag van Groenlinks-raadlid Gemici. Volgens de gemeente zijn er maar 4 klachten binnen gekomen over Air B&B. VVD-raadslid Bas van Es vult aan met een casus waar een villa staat in Arnhem met 22 kamers. Deze wordt gerund door een man uit het westen van het land. “Dit is geen Air B&B maar gewoon een hotel.” aldus het VVD-raadslid. Volgens het VVD-raadslid zijn er op de piekmomenten in de zomerperiode ruim 200 – 400 Air B&B eenheden beschikbaar in Arnhem.

Niet naleven van de regels

Ook worden regels niet structureel nageleefd. SP-raadslid Gerrie Elfrink vroeg of er niet juist meer geïnvesteerd moet worden in meer  handhavers. “Ja, dat zou zeker wenselijk zijn. Maar we zouden nu met de huidige aantal handhavers kunnen afhandelen.” verdedigde Bas van Es zijn standpunt. Volgens het SP-raadslid is dit zeer onwenselijk. De partij ziet liever de handhavers bij de echte problemen in de Arnhemse gemeenschap.

Meerderheid voor meldplicht

Twaalf raadsleden van D66, CDA, PvdD en SP zijn niet eens met het voorstel van de VVD-raadslid en zullen volgende week tegen het voorstel stemmen. De 27 raadsleden van Arnhem Centraal, Partij voor de Arbeid, VVD, Denk Verenigd Arnhem, GroenLinks, PVV en ChristenUnie zullen voorstemmen. Daarmee wil de meerderheid van de gemeenteraad dat eigenaren van Air B&B zich gaan melden bij de gemeente.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Zondag nacht sterrenregen

foto: Pixabay - Skeeze

Van zondag 12 op 13 augustus zal er een regen te zien zijn van vallende sterren. De jaarlijks terugkerende meteoroïdenzwerm Perseïden wordt verwacht in de nacht van zondag op maandag. Mogelijk komen er dan zo’n 100 sterren per uur langs. Dit jaar zijn er veel meer sterren te zien dan vorig jaar, dit komt door de nieuwe maan.

Maar hoe kun je het beste de sterrenregen zien?

  • Het beste kijkmoment is rond 3:30 uur te kijken, daar zullen de meesten sterren te zien zijn.
  • Bekijk de beste website of app om de weersvoorspelling te weten. Mogelijk is er ook bewolking, waardoor het moeilijk te zien is.
  • Zoek een donkere plek. Bijvoorbeeld een open veldje, park of buiten de bebouwde kom.
  • Laat je ogen even wennen aan het donker, dus kijk tussendoor even niet op je smartphone of in het licht.
  • Neem af en toe een kijkpauzes. als je te lang kijkt worden je ogen moe.

    Meer nieuws?

     

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair