Connect with us
Korenkwartier proeft

Archief

Opgravingen Bartókplein: stadsmuur, Rijn en een oude schoen

opgravingen Bartokplein

Bij de opgravingen in het Bartókkwartier zijn archeologen gestuit op resten van de middeleeuwse stadsmuur.  Dat laat Hanneke van Engeldorp Gastelaars van archeologisch bureau ADC weten. “We onderzoeken nu afzettingen van overstromingen van de Rijn”, vertelt ze. “We zijn dus bezig met een reconstructie van landgebruik door de mens vóór de bouw van de muur.”

Op de vindplaats tegenover de Rozet is de afgelopen weken van alles uit lang vervlogen tijden opgegraven. Stadsarcheoloog Martijn Defilet laat weten dat er onder meer een pommel is gevonden. Dit ronde uiteinde van een handvat van een zwaard (zie inzet) lag op een oude Rijnoever. Verder is er de afgelopen week onder meer een klein schoentje (zie foto) uit ongeveer 1250 en een mes met bewerkt handvat uit rond 1450 aangetroffen.

Overstromingen

In 1530 heeft hertog Karel van Gelre de Rijn recht langs de stad laten leggen. Tot die tijd veranderde de loop van de Rijn vaak en stroomde de rivier nogal eens over. Dat heeft voor verschillende afzettingen van de vooral klei in de huidige zuidelijke binnenstad gezorgd. Het grootste gedeelte van het centrum van Arnhem ligt op hoger gelegen zandgrond.

Op de vindplaats zijn ook onder meer fundamenten van huizen gevonden. De opgravingen zijn onderdeel van een groter project, die de geschiedenis van de zuidelijke binnenstad in kaart moet brengen. Daar moet over een paar jaar een boek over verschijnen. De werkzaamheden in het Bartókkwartier duren tot 25 augustus. Tot die tijd kunnen belangstellenden het werk van de archeologen in de gaten houden vanaf het dakterras van de Rozet.

Foto’s: Martijn Defilet

Meer nieuws uit Arnhem?


nieuwbouw appartementen presikhaaf

hilvers arnhem

12970735_486999768167875_1876425747_o27821275-7bd1-4d50-bac9-3f3658f42d73

Reacties

Reacties

Archief

Zondag nacht sterrenregen

foto: Pixabay - Skeeze

Van zondag 12 op 13 augustus zal er een regen te zien zijn van vallende sterren. De jaarlijks terugkerende meteoroïdenzwerm Perseïden wordt verwacht in de nacht van zondag op maandag. Mogelijk komen er dan zo’n 100 sterren per uur langs. Dit jaar zijn er veel meer sterren te zien dan vorig jaar, dit komt door de nieuwe maan.

Maar hoe kun je het beste de sterrenregen zien?

  • Het beste kijkmoment is rond 3:30 uur te kijken, daar zullen de meesten sterren te zien zijn.
  • Bekijk de beste website of app om de weersvoorspelling te weten. Mogelijk is er ook bewolking, waardoor het moeilijk te zien is.
  • Zoek een donkere plek. Bijvoorbeeld een open veldje, park of buiten de bebouwde kom.
  • Laat je ogen even wennen aan het donker, dus kijk tussendoor even niet op je smartphone of in het licht.
  • Neem af en toe een kijkpauzes. als je te lang kijkt worden je ogen moe.

    Meer nieuws?

     

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Arnhem strooit zout

foto: Pixabay

Het is hartje zomer en alsnog gaan er strooiwagens rond door de gemeente. Dat is een vreemd straatbeeld. Woensdag wordt er zout gestrooid in Arnhem. Natuurlijk niet vanwege gladheid, maar juist vanwege de zomerse hitte. Een strooiwagen van de gemeente strooit zout op verschillende kruispunten door de hele stad.

In de tropische zon kan de temperatuur van het asfalt tot boven de 50c graden oplopen. Bij deze temperatuur wordt het asfalt zacht en raakt beschadigd. Om te voorkomen dat het asfalt kapot gaat, zet de gemeente Arnhem strooizout als wapen in. Een eigenschap van zout is dat het vocht aantrekt en opneemt. Het strooizout haalt vocht uit de buitenlucht en verkoelt vervolgens het asfalt. Ook vermindert zout het plakkerig worden van asfalt Met name op drukke kruispunten, waar weinig tot geen bomen staan, wordt gestrooid. De zomer zon heeft
juist op deze plekken vrij spel.

Buiten de spits

Om de overlast voor het verkeer te beperken wordt er buiten de spits gestrooid. De gemeente Arnhem houdt de temperatuur van wegen met sensors in de gaten. Wanneer de hitte aan blijft houden, kan de strooiwagen deze zomer nog een keer in het straatbeeld voorbijkomen.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Bridge to Liberation zoekt acteurs!

bridge to liberation 2015
foto: Bridge to Liberation

Bridge to Liberation zoekt diverse acteurs. Ondersteunend aan de live experience op 21 september wordt er ook altijd een film gemaakt. Voor deze film zijn ze, net als vorig jaar, op zoek naar acteurs. Pas jij in één van onderstaande karakters? Vind je het leuk om mee te werken een een film? En kan jij tussen 4 en 9 augustus een aantal dagen meewerken aan de productie van de film omdat je niet op vakantie bent? Dan zoekt Bridge to Liberation jou!

Kate

Leeftijd: +/- 35 jaar
Omschrijving: een mooie vrouw met blond haar en een engelachtig voorkomen


Lional

Leeftijd: tussen 70 en 80 jaar
Omschrijving: oude man met grijze haren, acteerervaring vereist


SOLDAAT SKAN

Leeftijd: 25 tot 40 jaar
Omschrijving: man, acteerervaring vereist, geen baard en kort haar, een groot (niet dik) voorkomen


SOLDAAT JOHNNY

Leeftijd: 25 tot 35 jaar
Omschrijving: man, acteerervaring vereist, indringende ogen, vierkante kaaklijn


JAN

Leeftijd: 35 tot 45 jaar
Omschrijving: een gedistingeerde man
Bijzonderheden: in deze rol speel je ook een aantal keren een gewonde soldaat


SOPHIE

Leeftijd: 6 tot 8 jaar
Omschrijving: klein meisje, blond haar


SOLDATEN

We zijn op zoek naar 7 soldaten voor verschillende rollen in verschillende scenes.

Leeftijd: 25 tot 35 jaar
Omschrijving: geen baard, korte haren, soldatentype


BABY

Leeftijd: 6 tot 10 maanden
Omschrijving: liefst weinig haren en lekker mollig

Herken je iemand of jezelf in één van deze karakters? Meld je dan nu aan op de site van Bridge to Liberation!

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair