Connect with us
Arnhem Centrum

Archief

Gemeente Arnhem en zorgverzekeraar Menzis samen op de bres voor inwoners

Haga

De gemeente Arnhem en zorgverzekeraar Menzis gaan samen aan de slag voor een betere gezondheid en meer participatie voor zoveel mogelijk inwoners van de stad. Zij hebben dit vastgelegd in een overeenkomst die zij in augustus ondertekenden. Met als motto ‘gezond meedoen’ werken zij de komende drie jaar onder andere aan het vroeg signaleren en ondersteunen van huishoudens met schulden.

Eén op de vijf huishoudens heeft problematische schulden, zo blijkt uit landelijke cijfers. Ze zijn vaak niet bekend bij instanties en stellen hun hulpvraag meestal (te) laat. Financiële problemen gaan bijna altijd gepaard met problemen op andere leefdomeinen. In Arnhem hebben meer dan de helft van de hulpvragen aan sociale wijkteams een financiële achtergrond. De gemeente Arnhem en Menzis willen hier verandering in brengen.

Onder meer door informatie te bundelen en huishoudens met schulden vroeg in beeld te krijgen en hulp aan te bieden. En door bijstandsgerechtigden die een betalingsachterstand hebben bij het betalen van hun premie zo snel mogelijk uit het nadelige ‘bronheffing’-regime te helpen, waarbij ze een boete krijgen en niet meer in aanmerking komen voor korting op hun premie.

Eerst mensen dan regels
Wethouder Zorg&Welzijn Anja Haga is blij met het convenant. “Het gaat ons om één ding: de best mogelijke zorg aan voor alle Arnhemmers die dat nodig hebben.” Om dat te bereiken moeten zorginstellingen, gemeente en de zorgverzekeraar samenwerken, aldus Haga.

De aanpak wordt nu vastgelegd in een aantal hele concrete afspraken. Bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat mensen met psychiatrische problemen niet tussen wal en schip komen. Het Rijk heeft ervoor gekozen dat er veel minder bedden in instellingen beschikbaar zijn en mensen in de wijk moeten blijven wonen.

Haga: “Dan is het nodig dat Menzis en de gemeente niet vanuit regels en financieringsstromen redeneren, maar de mensen centraal stellen. Zodat zij de zorg krijgen die ze nodig hebben. Welke voorzieningen in de wijk zijn daarvoor nodig? En hoe regelen we de samenwerking tussen de wijkteams, de FACT-teams en thuisbegeleiders van zorgaanbieders zoals Pro persona en RIBW? Ik ben er trots op dat we hier samen de schouders onder zetten. Samen gaan we slagen maken!”

Ook Barbara de Greeff, senior manager Strategie en Propositieontwikkeling bij Menzis is trots op de gemaakte afspraken. “Als belangrijkste financiers van zorg en ondersteuning kunnen we samen het verschil maken voor de inwoners van Arnhem.

Met zorg- en hulpverleners werken we aan het beter aansluiten van zorg en ondersteuning op de behoeften van kwetsbare mensen zoals huishoudens met problematische schulden, kinderen met overgewicht of obesitas en volwassen met psychiatrische problemen. Door hen te helpen meer eigen regie te krijgen op hun leven, hun gezondheid en hun mogelijkheden om mee te doen in deze maatschappij. Bij Menzis noemen we dit Leefkracht.”

FB-tekst: De gemeente en Menzis gaan samen mensen met schulden uit de brand helpen. Wethouder Anja Haga en de zorgverzekeraar hebben daartoe een convenant getekend.

Reacties

Reacties

Archief

Lodewijk Hoekstra reikt Gouden Gieter uit in Nederlands Watermuseum

foto: Nederlands Watermuseum

Op zaterdag 29 september zal tv-tuinman Lodewijk Hoekstra de Gouden Gieter uitreiken in kader van de zomeractiviteit Tuin van de Toekomst. Kinderen en hun ouders deelden foto’s van hun tuintje via sociale media, om kans te maken op deze prijs. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de uitreiking in het Nederlands Watermuseum. De uitreiking begint om 13.30 uur. Genodigden kunnen deze dag gratis het museum bezoeken.

Tuin van de Toekomst
In de zomervakantie konden kinderen in het Nederlands Watermuseum hun eigen Tuin van de Toekomst maken. Met behulp van een schepje en vele natuurlijke materialen bouwden de kinderen hun watervriendelijke tuintje op een zo duurzaam mogelijke manier. Daarbij hielden ze rekening met wateroverlast, verdroging en andere gevolgen van een versteende tuin.

Tegel eruit, plant erin!
Het Nederlands Watermuseum probeert door deze zomeractiviteit kinderen en hun ouders bewust te maken van de gevolgen van verstening. Hiermee wil het Watermuseum meer aandacht vragen voor een duurzamer klimaat in de stad.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

De Grote Harry Bannink Podcast On Tour in Musis

foto: Musis en Stadstheater

Zondag 23 september om 15:00 komt Harry Bannink, Frank Groothof en Gijs Groenteman naar Arnhem komen. Er wordt een avond vol verhalen vertelt en liederen gemaakt in de parkzaal van Musis.

Het zou zomaar kunnen dat Harry Bannink de geschiedenis ingaat als een van de grote Nederlandse componisten. In ieder geval zal iedereen die naar de Grote Harry Bannink Podcast van Gijs Groenteman luisterde een diepe bewondering voor de componist krijgen. De grote hits die Bannink met Annie Schmidt maakte zijn nog maar het topje van de ijsberg, Daaronder zitten nóg duizenden liedjes – meesterwerken die jarenlang ongehoord bleven.

Frank Groothof is een van de grote Harry Bannink-vertolkers. Hij neemt u mee langs een duizelingwekkende steekproef van Harry Banninks oeuvre. Begeleid door Bannink-getrouwe Dick van der Stoep, o.a. orkestleider van de Schmidt/Bannink-musicals Foxtrot en Madam. Ingeleid en verklaard door Gijs Groenteman.

Een avond vol verhalen over Harry Bannink en diens tijdgenoten, en de liedjes die het summum van de Nederlandse liedkunst vertegenwoordigen.

Meer informatie of kaartjes kopen? Check hier!

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Gemeenteraad: ‘Air B&B meld u’

hotel molendal arnhem
foto: hotel molendal arnhem

Woensdag avond is in de gemeenteraad de meldplicht voor Air B&B besproken. De VVD maakt zich zorgen over de eerlijke speelveld voor hotels en Air B&B’s De ruime meerderheid van de gemeenteraad is voorstander van dit idee. De VVD heeft dit voorstel gedaan omdat ze graag een eerlijk speelveld willen creëren voor alle organisaties of personen die overnachtingen aanbieden.

Volgens het VVD-raadslid Bas van Es is er geen eerlijk speelveld voor hotels en Air B&B’s. Zo moeten hotels straks toeristenbelasting betalen, allerlei vergunningen aanvragen, brandveiligheidssystemen in huis hebben, etc. Personen die hun woning ter beschikking stellen bij sites zoals Marktplaats en Airbnb hoeven in theorie niets te doen. Ook Lammert de Vries van HORA (Hotel Overleg Regio Arnhem) vind het niet eerlijk. “Eigenaren van Air B&B kunnen bijvoorbeeld huursubsidie aanvragen, terwijl hoteleigenaren dit niet kunnen voor hun hotel.”

Hoe groot zijn de problemen?

Hoe groot de problemen zijn door de komst van Air B&B is onduidelijk. “Er is geen zicht op de grootte van de problematiek. Maar Arnhem is geen Amsterdam.” reageerde Lammert de Vries op de vraag van Groenlinks-raadlid Gemici. Volgens de gemeente zijn er maar 4 klachten binnen gekomen over Air B&B. VVD-raadslid Bas van Es vult aan met een casus waar een villa staat in Arnhem met 22 kamers. Deze wordt gerund door een man uit het westen van het land. “Dit is geen Air B&B maar gewoon een hotel.” aldus het VVD-raadslid. Volgens het VVD-raadslid zijn er op de piekmomenten in de zomerperiode ruim 200 – 400 Air B&B eenheden beschikbaar in Arnhem.

Niet naleven van de regels

Ook worden regels niet structureel nageleefd. SP-raadslid Gerrie Elfrink vroeg of er niet juist meer geïnvesteerd moet worden in meer  handhavers. “Ja, dat zou zeker wenselijk zijn. Maar we zouden nu met de huidige aantal handhavers kunnen afhandelen.” verdedigde Bas van Es zijn standpunt. Volgens het SP-raadslid is dit zeer onwenselijk. De partij ziet liever de handhavers bij de echte problemen in de Arnhemse gemeenschap.

Meerderheid voor meldplicht

Twaalf raadsleden van D66, CDA, PvdD en SP zijn niet eens met het voorstel van de VVD-raadslid en zullen volgende week tegen het voorstel stemmen. De 27 raadsleden van Arnhem Centraal, Partij voor de Arbeid, VVD, Denk Verenigd Arnhem, GroenLinks, PVV en ChristenUnie zullen voorstemmen. Daarmee wil de meerderheid van de gemeenteraad dat eigenaren van Air B&B zich gaan melden bij de gemeente.

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair