Connect with us
Arnhem Centrum

Archief

Steeds minder veteranen naar herdenkingen Slag om Arnhem

market garden

Steeds minder veteranen komen naar de jaarlijkse herdenkingen rond de Slag om Arnhem. Dit jaar komen er naar schatting nog tussen de twintig en de dertig. “De jongste mannen die in september 1944 hebben meegevochten in de Slag om Arnhem, zijn nu zelf al rond de negentig jaar”, zegt een woordvoerder van de Stichting Airborne Herdenkingen tegen diverse media.

Op die leeftijd maakt bijna niemand meer internationale reizen, stelt hij vast. Hoeveel veteranen er ditmaal precies komen is nog niet duidelijk. Er veel verschillende organisaties in Arnhem en omstreken die oud-strijders uitnodigen.

Herdenkingsmaand

De herdenkingsmaand begint zaterdag met de Airborne Wandeltocht in Oosterbeek. Dat is de grootste eendaagse wandelmars ter wereld. De wandeltocht werd 1946 voor het eerst gehouden om geld in te zamelen voor geallieerde oud-strijders die hun in Nederland gevallen kameraden wilden opzoeken. In Arnhem zijn in de maand september diverse herdenkingen en aanverwante activiteiten.

De Bridge-to-bridgeloop, een herdenkingsmars met oud materieel en diverse kransleggingen zijn daar voorbeelden van. De Slag om Arnhem in september 1944 was de laatste overwinning van Nazi-Duitsland op de geallieerden. Daarbij raakte onze stad zwaar beschadigd. Na de slag moesten alle Arnhemmers van de Duitse bezetter de stad verlaten.


Meer nieuws uit Arnhem?

Reacties

Reacties

Archief

Daniël Becker nieuwe vice voorzitter gemeenteraad

Raadslid Daniël Becker (CU) is de nieuwe vice voorzitter van de gemeenteraad. Hij vervangt hiermee Hans de Vroome (D66) die de afgelopen vier jaar de functie heeft bekleed.

De vice voorzitter heeft onder andere de taak de gemeenteraad te begeleiden op het moment dat de voorzitter (burgemeester Marcouch) afwezig is of als de burgemeester zijn dossier moet behandelen tijdens de gemeenteraad. Ook neemt de vice voorzitter vaak de handtekeningen in ontvangst van Arnhemmers die een actie zijn begonnen omdat ze er ergens niet mee eens zijn.

Daniël Becker kreeg 31 stemmen voor van de 39 raadsleden. Er waren geen tegen kandidaten voor de functie van vice voorzitter.

Meer nieuws?


Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

SP: Arnhem moet woonoverlast aanpakken

foto: Youtube

Naar schatting 20 duizend Arnhemmers zitten regelmatig in de overlast veroorzaakt door hun buren. Bij woonoverlast gaat het bijvoorbeeld om geluidsoverlast of stank. Het kan ook gaan om vervuiling en verwaarlozing van de woning of om intimidatie door buren of bezoekers. In sommige gevallen neemt dit zulke ernstige vormen aan dat mensen uit ellende gaan verhuizen. De SP vindt dat niet normaal en wil dat de gemeente harder gaat optreden tegen woonoverlast.

De partij heeft daarom een voorstel ingediend die het de burgemeester mogelijk maakt notoire overlastgevers hard aan te pakken. Veroorzakers kunnen boetes krijgen en zelfs uit hun huis worden gezet als zij niet naar de burgemeester luisteren. Ook pandeigenaren kunnen worden aangepakt. Op 1 juli vorig jaar is De Wet aanpak woonoverlast, de zogenaamde aso-wet, in werking getreden. De gemeenteraad kan door het instellen van een verordening regelen dat de burgemeester deze wet kan toepassen. In veel gemeenten heeft de burgemeester dat voorstel gedaan aan de gemeenteraad. In Arnhem doet de SP dat.

SP-raadslid Gerrie Elfrink doet onderzoek naar woonoverlast in Arnhem. Hij spreekt mensen die gebukt gaan onder de overlast; ‘Het zijn schrijnende verhalen. De SP verwacht dat de gemeenteraad het voorstel snel in behandeling gaat nemen.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Nieuw boek Slag om Arnhem

Beevor
foto: Wikimedia

Aanstaande maandag verschijnt het nieuwste boek van de Britse historicus Anthony Beevor: ‘de Slag om Arnhem’. De schrijver, die meer bekende werken over de Tweede Wereldoorlog op zijn naam heeft, zal het eerste exemplaar van zijn boek maandagavond overhandigen aan burgemeester Ahmed Marcouch.

Dit gebeurt tijdens een speciale bijeenkomst in de Eusebiuskerk. Die avond zal de schrijver ook geïnterviewd worden door Robert Voskuil, kenner van de Slag om Arnhem.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair