Connect with us
He Komaan

Archief

Open monumenten in Arnhem: drie pareltjes

Het is komend weekend weer Open Monumenten-weekend. In Arnhem is er dan voor iedereen die geïnteresseerd is weer veel cultureel erfgoed te bewonderen. Natuurlijk zetten een paar bekende iconen uit de stad, zoals het Sonsbeek-park, de Walburgiskerk en Bronbeek, hun deuren open. Maar er zijn ook minder bekende juweeltjes uit andere tijden te zien. Ik hou van Arnhem zocht drie bijzondere parels voor jou uit.

Synagoge

Synagoge pastoorstraat ArnhemUitgerekend de Pastoorstraat staat een van de mooiste synagogen van Nederland. Het is ontworpen door de beroemde Arnhemse stadsarchitect Hendrik Jan Heuvelink, die ook onder meer het Spijkerkwartier bedacht heeft. Het gebouw heeft bovenal bijzondere cultuurhistorische waarde als uiting van de Joodse cultuur in ons land, die een lange en bewogen geschiedenis kent. Bezoekers kunnen op zondag kennismaken met rituelen, symbolen en iconen die in de Joodse religie en in het dagelijkse leven van joden belangrijk zijn. De synagoge is zondag van 12.00 uur tot 17.00 open.

Trolleybusmuseum

Wat is er nou Arnhemser dan de trolleybus? Naast de remise achter het stadskantoor is een museumpje gewijd aan dit vervoermiddel. Dat is hoogst zelden open voor publiek. Op zondag is deze verborgen parel wel te bezoeken. In de remise zelf kan iedereen trolleybus 101 (zie hoofdfoto) uit 1949 even bewonderen. Dat is de eerste die ooit in Arnhem rondreed en wonder boven wonder bewaard is gebleven. Het museum is zondag van 12.00 tot 17.00 uur open en is te vinden aan Remisestraat 4.

Brinkman Vissergemaal

verbouw stinkhuisjeVoor de laatste keer kunnen we het gemaal dat jarenlang de voeten van Arnhem-Zuid droog heeft gehouden in zijn oorspronkelijke staat bewonderen. Op dit moment laat eigenaar Volkshuisvesting het ruim tachtig jaar oude ‘stinkhuisje’ aan de dijk verbouwen tot een museumwoning. Kunstenaars moeten een bezoek aan het gebouw zondag nog een extra dimensie geven. Het gemaal is te vinden aan de Gelderse Rooslaan aan de zuidkant van de Mandelabrug. Het is zondag van 13.00 tot 16.00 open.

Wil je meer weten over deze of andere monumenten die komend weekeinde in Arnhem open zijn? Kijk dan op de site van Open Monumentendag Arnhem.

Reacties

Reacties

Archief

toeristen trein, stormbaan en spelletjes op station Velperpoort

Zaterdag vanaf 12 uur tot 17:00 zijn er leuke activiteiten te vinden op station Velperpoort en in de Steenstraat. Zo zal er voor de Stadskiosk een leuk treintje met locomotief en wagonnetjes neergezet. De machinist rijdt een vaste route door de Steenstraat met als eindpunt Station Velperpoort. Van daaruit kan hij ook weer bezoekers mee terugnemen die graag naar de binnenstad willen.  Daarnaast zal er een stormbaan zijn van 25 meter lang en 4 meter hoog en kunnen mensen onder het genot van een kop koffie of chocomelk leuke dingen doen.

Treintje

Je kent het vast wel, zo´n leuke toeristentreintje wat op vakantie rijdt naar leuke attracties of bijzondere plekken. Zo´n treintje rijdt er dit weekend van Velperpoort naar de begin van de Steenstraat. Daar zal het treintje weer omkeren. Dit keer hoef je er niet als toerist gebruik van te maken, maar als Arnhemmer.

Stormbaan

Naast een leuk treintje zal er ook een echte stormbaan zijn voor kinderen. De stormbaan is 25 meter lang en 4 meter hoog. De stormbaan is gratis toegankelijk. Verder zijn er nog andere spelletjes en is er een rad van fortuin. Ook kunnen mensen kop koffie of warme chocolademelk krijgen bij de ingang van de Steenstraat en bij station Velperpoort.

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Provincie vervangt oude laanbomen Koningsweg

Foto: Google StreetView

Provincie Gelderland vervangt deze maand ongeveer honderd laanbomen langs de Koningsweg (N311) in Arnhem. Een kwart van de laanbomen heeft een slechte vitaliteit en kan het bij de eerstvolgende storm zomaar begeven. De oude bomen worden deze maand gekapt en vervangen door nieuwe bomen.

Herstel Bomenlaan

De bomen staan tussen de aansluiting met de N310 en Droompark Hoge Veluwe. Na het kappen plant de provincie nieuwe bomen terug. Deze komen wel wat verder van de weg te staan. Tussen de N310 en de aansluiting met de A50 zijn de afgelopen jaren meer laanbomen vervangen om deze waardevolle bomenlanen te behouden.

Groot onderhoud

De provincie combineert het herstellen van deze bomenlaan met het groot onderhoud aan de Koningsweg (N311). Deze werkzaamheden starten naar verwachting in april/mei. Tijdens het groot onderhoud worden een aantal maatregelen getroffen om de verkeersveiligheid te verbeteren. Het verlagen van de maximum toegestane snelheid van 80 km/u naar 60km/u is daar onderdeel van.

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Knuffelen met de Kerstman? Zaterdag kan het op de Korenmarkt

foto: Musiskwartier

De Kerstman doet het nog even rustig aan voor hij zondagnacht langs heel wat schoorstenen moet reizen. Om alvast op te warmen brengt hij een bezoekje samen met zijn vrouw aan het Korenkwartier. Naast een bezoekje aan de Kerstman kun je ook op de foto met levende dieren uit de kerststal.

De ondernemers van het Korenkwartier hebben de Kerstman en zijn vrouw uitgenodigd om zaterdag tussen 13:00 en 17:00 een bezoek te brengen aan hun markt. Dat heeft geresulteerd dat hij zaterdag te ontmoeten is op de Korenmarkt. Daarom nodigen zowel de ondernemers als de Kerstman met zijn vrouw alle Arnhemmers uit. Dus grijp je kans en ga voor het laatst dit jaar op de foto met hem, geef nog je laatste wensen van je verlanglijstje door of even krijg een warme knuffel van hem. Mocht je behoefte hebben om niet alleen de Kerstman te knuffelen, maar ook een hoop dieren uit de kerststal? Dan kun je zaterdag ook langs komen. Er lopen namelijk een hoop geiten, schapen, koeien en andere dieren in de kerststal.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair