Connect with us
Korenkwartier proeft

Archief

Open monumenten in Arnhem: drie pareltjes

Het is komend weekend weer Open Monumenten-weekend. In Arnhem is er dan voor iedereen die geïnteresseerd is weer veel cultureel erfgoed te bewonderen. Natuurlijk zetten een paar bekende iconen uit de stad, zoals het Sonsbeek-park, de Walburgiskerk en Bronbeek, hun deuren open. Maar er zijn ook minder bekende juweeltjes uit andere tijden te zien. Ik hou van Arnhem zocht drie bijzondere parels voor jou uit.

Synagoge

Synagoge pastoorstraat ArnhemUitgerekend de Pastoorstraat staat een van de mooiste synagogen van Nederland. Het is ontworpen door de beroemde Arnhemse stadsarchitect Hendrik Jan Heuvelink, die ook onder meer het Spijkerkwartier bedacht heeft. Het gebouw heeft bovenal bijzondere cultuurhistorische waarde als uiting van de Joodse cultuur in ons land, die een lange en bewogen geschiedenis kent. Bezoekers kunnen op zondag kennismaken met rituelen, symbolen en iconen die in de Joodse religie en in het dagelijkse leven van joden belangrijk zijn. De synagoge is zondag van 12.00 uur tot 17.00 open.

Trolleybusmuseum

Wat is er nou Arnhemser dan de trolleybus? Naast de remise achter het stadskantoor is een museumpje gewijd aan dit vervoermiddel. Dat is hoogst zelden open voor publiek. Op zondag is deze verborgen parel wel te bezoeken. In de remise zelf kan iedereen trolleybus 101 (zie hoofdfoto) uit 1949 even bewonderen. Dat is de eerste die ooit in Arnhem rondreed en wonder boven wonder bewaard is gebleven. Het museum is zondag van 12.00 tot 17.00 uur open en is te vinden aan Remisestraat 4.

Brinkman Vissergemaal

verbouw stinkhuisjeVoor de laatste keer kunnen we het gemaal dat jarenlang de voeten van Arnhem-Zuid droog heeft gehouden in zijn oorspronkelijke staat bewonderen. Op dit moment laat eigenaar Volkshuisvesting het ruim tachtig jaar oude ‘stinkhuisje’ aan de dijk verbouwen tot een museumwoning. Kunstenaars moeten een bezoek aan het gebouw zondag nog een extra dimensie geven. Het gemaal is te vinden aan de Gelderse Rooslaan aan de zuidkant van de Mandelabrug. Het is zondag van 13.00 tot 16.00 open.

Wil je meer weten over deze of andere monumenten die komend weekeinde in Arnhem open zijn? Kijk dan op de site van Open Monumentendag Arnhem.

Reacties

Reacties

Archief

Zondag nacht sterrenregen

foto: Pixabay - Skeeze

Van zondag 12 op 13 augustus zal er een regen te zien zijn van vallende sterren. De jaarlijks terugkerende meteoroïdenzwerm Perseïden wordt verwacht in de nacht van zondag op maandag. Mogelijk komen er dan zo’n 100 sterren per uur langs. Dit jaar zijn er veel meer sterren te zien dan vorig jaar, dit komt door de nieuwe maan.

Maar hoe kun je het beste de sterrenregen zien?

  • Het beste kijkmoment is rond 3:30 uur te kijken, daar zullen de meesten sterren te zien zijn.
  • Bekijk de beste website of app om de weersvoorspelling te weten. Mogelijk is er ook bewolking, waardoor het moeilijk te zien is.
  • Zoek een donkere plek. Bijvoorbeeld een open veldje, park of buiten de bebouwde kom.
  • Laat je ogen even wennen aan het donker, dus kijk tussendoor even niet op je smartphone of in het licht.
  • Neem af en toe een kijkpauzes. als je te lang kijkt worden je ogen moe.

    Meer nieuws?

     

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Arnhem strooit zout

foto: Pixabay

Het is hartje zomer en alsnog gaan er strooiwagens rond door de gemeente. Dat is een vreemd straatbeeld. Woensdag wordt er zout gestrooid in Arnhem. Natuurlijk niet vanwege gladheid, maar juist vanwege de zomerse hitte. Een strooiwagen van de gemeente strooit zout op verschillende kruispunten door de hele stad.

In de tropische zon kan de temperatuur van het asfalt tot boven de 50c graden oplopen. Bij deze temperatuur wordt het asfalt zacht en raakt beschadigd. Om te voorkomen dat het asfalt kapot gaat, zet de gemeente Arnhem strooizout als wapen in. Een eigenschap van zout is dat het vocht aantrekt en opneemt. Het strooizout haalt vocht uit de buitenlucht en verkoelt vervolgens het asfalt. Ook vermindert zout het plakkerig worden van asfalt Met name op drukke kruispunten, waar weinig tot geen bomen staan, wordt gestrooid. De zomer zon heeft
juist op deze plekken vrij spel.

Buiten de spits

Om de overlast voor het verkeer te beperken wordt er buiten de spits gestrooid. De gemeente Arnhem houdt de temperatuur van wegen met sensors in de gaten. Wanneer de hitte aan blijft houden, kan de strooiwagen deze zomer nog een keer in het straatbeeld voorbijkomen.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Bridge to Liberation zoekt acteurs!

bridge to liberation 2015
foto: Bridge to Liberation

Bridge to Liberation zoekt diverse acteurs. Ondersteunend aan de live experience op 21 september wordt er ook altijd een film gemaakt. Voor deze film zijn ze, net als vorig jaar, op zoek naar acteurs. Pas jij in één van onderstaande karakters? Vind je het leuk om mee te werken een een film? En kan jij tussen 4 en 9 augustus een aantal dagen meewerken aan de productie van de film omdat je niet op vakantie bent? Dan zoekt Bridge to Liberation jou!

Kate

Leeftijd: +/- 35 jaar
Omschrijving: een mooie vrouw met blond haar en een engelachtig voorkomen


Lional

Leeftijd: tussen 70 en 80 jaar
Omschrijving: oude man met grijze haren, acteerervaring vereist


SOLDAAT SKAN

Leeftijd: 25 tot 40 jaar
Omschrijving: man, acteerervaring vereist, geen baard en kort haar, een groot (niet dik) voorkomen


SOLDAAT JOHNNY

Leeftijd: 25 tot 35 jaar
Omschrijving: man, acteerervaring vereist, indringende ogen, vierkante kaaklijn


JAN

Leeftijd: 35 tot 45 jaar
Omschrijving: een gedistingeerde man
Bijzonderheden: in deze rol speel je ook een aantal keren een gewonde soldaat


SOPHIE

Leeftijd: 6 tot 8 jaar
Omschrijving: klein meisje, blond haar


SOLDATEN

We zijn op zoek naar 7 soldaten voor verschillende rollen in verschillende scenes.

Leeftijd: 25 tot 35 jaar
Omschrijving: geen baard, korte haren, soldatentype


BABY

Leeftijd: 6 tot 10 maanden
Omschrijving: liefst weinig haren en lekker mollig

Herken je iemand of jezelf in één van deze karakters? Meld je dan nu aan op de site van Bridge to Liberation!

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair