Connect with us
Arnhem Centrum

Archief

Zuivelboerderij opent winkel in eeuwenoude stal

ijsseloord

Zuivelboerderij IJsseloord opent zondag een nieuwe boerderijwinkel. De boerenfamilie Lubbers geeft dan een uitgebreid feest bij de eeuwenoude boerderij. Producenten van boerenproducten presenteren zich, bezoekers kunnen een kijkje nemen bij de koeien en er zijn activiteiten voor kinderen. Bezoekers kunnen uitgebreid producten komen proeven.

De winkel komt in de oude kalverstal, die net een stevige renovatiebeurt heeft ondergaan. Bij deze stevige opknapbeurt hebben deskundigen een bijzondere ontdekking gedaan. Het houtskelet van het gebouw blijkt maar liefst zes eeuwen oud te zijn. Het gebint uit de vijftiende eeuw is daarmee een van de oudste constructies van Arnhem.

Halve maantjes

In april was de bouw nog volop bezig. Wij zijn toen een kijkje gaan nemen. In het bouwwerk liepen begin dit jaar nog kalveren rond. Boerin Janet Lubbers wees op een paar halve maantjes, die in het eikenhouten gebint gekerfd zijn. “Die tekens wijzen erop dat dit een constructie uit rond 1400 is”, vertelde ze enthousiast. “Dat heeft een specialist in IJssel-boerderijen ons verteld.”

Ook in het hoofdgebouw van de boerderij zijn dergelijke tekens in de steunbalken te vinden. Maar die zijn cirkelvormig. “Die constructie blijkt uit ongeveer 1500 te zijn”, vertelde Lubbers. “Hoe dat vroeger is gegaan? Misschien heeft de familie hier de eerste honderd jaar met het vee in de stal gewoond. Zoals je dat nog kunt zien in die oude boerderijen in het Openluchtmuseum.”

Gedemonteerd en herbouwd

De grotendeels gedemonteerde en herbouwde bakstenen muren zijn zeker niet middeleeuws. “Die komen uit de eerste helft van de negentiende eeuw”, wist een buurman, die bij een steenfabriek gewerkt heeft. Dat kan volgens Lubbers wel kloppen; boven de poort van de stal is een sluitsteen met het jaar 1824 te zien. Daar staan ook de initialen HL bij. Zou die L voor Lubbers kunnen staan? “Nee, deze familie zit hier pas sinds 1974”, heeft de boerin me uit de droom geholpen. Wie of wat HL wel was, weet niemand te vertellen.

“Vroeger was het een herberg”, vertelde boer Bert Lubbers. “Het lag aan de route van Westervoort naar Nijmegen, aan de pont over de IJssel.” De buurman wijst in de richting van de Pleijroute, die pal achter de boerderij raast. “Vroeger stonden hier op IJsseloord veel meer boerderijen”, weet hij. “Allemaal verdwenen door die Pleijweg.”

Klaar

De eeuwenoude balken van de stal hebben een speciale behandeling gekregen. Daarna zijn de muren weer opgemetseld en is er nieuw metselwerk aan de binnenkant van de stal gekomen. Nu, na enkele maanden, is gebouw klaar om er de nieuwe boerderijwinkel te vestigen.

Meer nieuws uit Arnhem?

Tickets winnen voor het Openluchtmuseum? Vul ons lezersonderzoek in!


led lamp webshop versie 2-01

Reacties

Reacties

Archief

Nieuw boek Slag om Arnhem

Beevor
foto: Wikimedia

Aanstaande maandag verschijnt het nieuwste boek van de Britse historicus Anthony Beevor: ‘de Slag om Arnhem’. De schrijver, die meer bekende werken over de Tweede Wereldoorlog op zijn naam heeft, zal het eerste exemplaar van zijn boek maandagavond overhandigen aan burgemeester Ahmed Marcouch.

Dit gebeurt tijdens een speciale bijeenkomst in de Eusebiuskerk. Die avond zal de schrijver ook geïnterviewd worden door Robert Voskuil, kenner van de Slag om Arnhem.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Politie houdt man aan voor diefstal en aanrandingen

politie uniform
Foto: Politie

Op maandagavond twee april hield de politie een 45-jarige man uit Wehl aan voor diefstal van geld. Op maandagmiddag zou hij aan de Velperbuitensingel voor een winkel een bankbiljet hebben gestolen uit de handen van een man uit Arnhem.

De man kwam met het geld in de hand naar buiten lopen en de man uit Wehl zou het bankbiljet uit de handen van de Arnhemmer hebben gegrist. De Arnhemmer en andere getuigen konden een beschrijving van de man geven. Op basis van deze beschrijving hield de politie op maandagavond de 45-jarige man uit Wehl aan op de Driekoningendwarsstraat.

Onzedelijk

In verband met meerdere aangiftes van aanranding was de politie al op zoek naar deze verdachte. In de periode van 24 tot 28 maart ontving de politie vijf meldingen van onzedelijke betasting in de binnenstad van Arnhem.

Op vrijdag 6 april is de man in verband met de diefstal en de aanrandingen voorgeleid aan de Rechter-Commissaris die gelastte dat de man nog twee weken vast blijft zitten.

Meer nieuws?


Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Apple en HAN slaan handen in één

HAN

Apple en de HAN zijn recent een samenwerking gestart waarbij de HAN scholieren, studenten, werkenden en werkzoekenden vanaf mei 2018 intensief gaat begeleiden bij het leren maken van een app voor in de Appstore.

Apple en de HAN gaan deze groep mensen helpen en begeleiden. Op 7 mei 2018 start er een eerste introductiecursus waar iedereen zich voor kan inschrijven en die wordt begeleid door Apple Certified Trainers van de HAN. Deze cursus ‘Intro to app development with Apple Swift’ duurt één maand. In deze periode krijgen de deelnemers twaalf begeleide sessies; meestal ’s avonds, een enkele keer overdag. Naast deze bijeenkomsten zijn er ook studie-uren thuis. In totaal zijn er ongeveer 90 uren mee gemoeid. Het interactieve cursusmateriaal (gratis) komt van Apple en wordt zelf gedownload, evenals de benodigde software (ook gratis).

Geen IT-ervaring nodig

De cursus is bedoeld voor iedereen. Een IT-achtergrond is niet nodig; ook geen kennis van programmeren. Swift is namelijk Apple’s makkelijk aan te leren taal waarbij direct rechts op het scherm te zien is wat links op het scherm wordt ingetypt. “Interactief, intuïtief, begrijpelijk. Wat de HAN van deelnemers vraagt, is minimaal MBO-/HAVO niveau, kennis van het Engels maar vooral leuke, creatieve ideeën voor apps en zin om die met de wereld te delen… te beginnen in de cursusgroep waar de factor ‘fun’ een belangrijk ingrediënt is.” aldus Tom Vermulst, Opleidingsmanager HAN.

Vervolgcursussen

Na de introductiecursus kunnen deelnemers in september 2018 door naar de cursus ‘App development with Apple Swift’. Te kiezen is een 3- of 8-maanden variant. In beide varianten wordt dezelfde lesstof behandeld, ook weer materiaal van Apple zelf, maar wordt dat uitgesmeerd over een korte of langere periode. Aan het eind van deze twee cursussen bouwt de deelnemer daadwerkelijk zijn eigen app en publiceert die.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair