Connect with us
Arnhem Centrum

Archief

Zuivelboerderij opent winkel in eeuwenoude stal

ijsseloord

Zuivelboerderij IJsseloord opent zondag een nieuwe boerderijwinkel. De boerenfamilie Lubbers geeft dan een uitgebreid feest bij de eeuwenoude boerderij. Producenten van boerenproducten presenteren zich, bezoekers kunnen een kijkje nemen bij de koeien en er zijn activiteiten voor kinderen. Bezoekers kunnen uitgebreid producten komen proeven.

De winkel komt in de oude kalverstal, die net een stevige renovatiebeurt heeft ondergaan. Bij deze stevige opknapbeurt hebben deskundigen een bijzondere ontdekking gedaan. Het houtskelet van het gebouw blijkt maar liefst zes eeuwen oud te zijn. Het gebint uit de vijftiende eeuw is daarmee een van de oudste constructies van Arnhem.

Halve maantjes

In april was de bouw nog volop bezig. Wij zijn toen een kijkje gaan nemen. In het bouwwerk liepen begin dit jaar nog kalveren rond. Boerin Janet Lubbers wees op een paar halve maantjes, die in het eikenhouten gebint gekerfd zijn. “Die tekens wijzen erop dat dit een constructie uit rond 1400 is”, vertelde ze enthousiast. “Dat heeft een specialist in IJssel-boerderijen ons verteld.”

Ook in het hoofdgebouw van de boerderij zijn dergelijke tekens in de steunbalken te vinden. Maar die zijn cirkelvormig. “Die constructie blijkt uit ongeveer 1500 te zijn”, vertelde Lubbers. “Hoe dat vroeger is gegaan? Misschien heeft de familie hier de eerste honderd jaar met het vee in de stal gewoond. Zoals je dat nog kunt zien in die oude boerderijen in het Openluchtmuseum.”

Gedemonteerd en herbouwd

De grotendeels gedemonteerde en herbouwde bakstenen muren zijn zeker niet middeleeuws. “Die komen uit de eerste helft van de negentiende eeuw”, wist een buurman, die bij een steenfabriek gewerkt heeft. Dat kan volgens Lubbers wel kloppen; boven de poort van de stal is een sluitsteen met het jaar 1824 te zien. Daar staan ook de initialen HL bij. Zou die L voor Lubbers kunnen staan? “Nee, deze familie zit hier pas sinds 1974”, heeft de boerin me uit de droom geholpen. Wie of wat HL wel was, weet niemand te vertellen.

“Vroeger was het een herberg”, vertelde boer Bert Lubbers. “Het lag aan de route van Westervoort naar Nijmegen, aan de pont over de IJssel.” De buurman wijst in de richting van de Pleijroute, die pal achter de boerderij raast. “Vroeger stonden hier op IJsseloord veel meer boerderijen”, weet hij. “Allemaal verdwenen door die Pleijweg.”

Klaar

De eeuwenoude balken van de stal hebben een speciale behandeling gekregen. Daarna zijn de muren weer opgemetseld en is er nieuw metselwerk aan de binnenkant van de stal gekomen. Nu, na enkele maanden, is gebouw klaar om er de nieuwe boerderijwinkel te vestigen.

Meer nieuws uit Arnhem?

Tickets winnen voor het Openluchtmuseum? Vul ons lezersonderzoek in!


led lamp webshop versie 2-01

Reacties

Reacties

Archief

Gemeenteraad: ‘Air B&B meld u’

hotel molendal arnhem
foto: hotel molendal arnhem

Woensdag avond is in de gemeenteraad de meldplicht voor Air B&B besproken. De VVD maakt zich zorgen over de eerlijke speelveld voor hotels en Air B&B’s De ruime meerderheid van de gemeenteraad is voorstander van dit idee. De VVD heeft dit voorstel gedaan omdat ze graag een eerlijk speelveld willen creëren voor alle organisaties of personen die overnachtingen aanbieden.

Volgens het VVD-raadslid Bas van Es is er geen eerlijk speelveld voor hotels en Air B&B’s. Zo moeten hotels straks toeristenbelasting betalen, allerlei vergunningen aanvragen, brandveiligheidssystemen in huis hebben, etc. Personen die hun woning ter beschikking stellen bij sites zoals Marktplaats en Airbnb hoeven in theorie niets te doen. Ook Lammert de Vries van HORA (Hotel Overleg Regio Arnhem) vind het niet eerlijk. “Eigenaren van Air B&B kunnen bijvoorbeeld huursubsidie aanvragen, terwijl hoteleigenaren dit niet kunnen voor hun hotel.”

Hoe groot zijn de problemen?

Hoe groot de problemen zijn door de komst van Air B&B is onduidelijk. “Er is geen zicht op de grootte van de problematiek. Maar Arnhem is geen Amsterdam.” reageerde Lammert de Vries op de vraag van Groenlinks-raadlid Gemici. Volgens de gemeente zijn er maar 4 klachten binnen gekomen over Air B&B. VVD-raadslid Bas van Es vult aan met een casus waar een villa staat in Arnhem met 22 kamers. Deze wordt gerund door een man uit het westen van het land. “Dit is geen Air B&B maar gewoon een hotel.” aldus het VVD-raadslid. Volgens het VVD-raadslid zijn er op de piekmomenten in de zomerperiode ruim 200 – 400 Air B&B eenheden beschikbaar in Arnhem.

Niet naleven van de regels

Ook worden regels niet structureel nageleefd. SP-raadslid Gerrie Elfrink vroeg of er niet juist meer geïnvesteerd moet worden in meer  handhavers. “Ja, dat zou zeker wenselijk zijn. Maar we zouden nu met de huidige aantal handhavers kunnen afhandelen.” verdedigde Bas van Es zijn standpunt. Volgens het SP-raadslid is dit zeer onwenselijk. De partij ziet liever de handhavers bij de echte problemen in de Arnhemse gemeenschap.

Meerderheid voor meldplicht

Twaalf raadsleden van D66, CDA, PvdD en SP zijn niet eens met het voorstel van de VVD-raadslid en zullen volgende week tegen het voorstel stemmen. De 27 raadsleden van Arnhem Centraal, Partij voor de Arbeid, VVD, Denk Verenigd Arnhem, GroenLinks, PVV en ChristenUnie zullen voorstemmen. Daarmee wil de meerderheid van de gemeenteraad dat eigenaren van Air B&B zich gaan melden bij de gemeente.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Zondag nacht sterrenregen

foto: Pixabay - Skeeze

Van zondag 12 op 13 augustus zal er een regen te zien zijn van vallende sterren. De jaarlijks terugkerende meteoroïdenzwerm Perseïden wordt verwacht in de nacht van zondag op maandag. Mogelijk komen er dan zo’n 100 sterren per uur langs. Dit jaar zijn er veel meer sterren te zien dan vorig jaar, dit komt door de nieuwe maan.

Maar hoe kun je het beste de sterrenregen zien?

  • Het beste kijkmoment is rond 3:30 uur te kijken, daar zullen de meesten sterren te zien zijn.
  • Bekijk de beste website of app om de weersvoorspelling te weten. Mogelijk is er ook bewolking, waardoor het moeilijk te zien is.
  • Zoek een donkere plek. Bijvoorbeeld een open veldje, park of buiten de bebouwde kom.
  • Laat je ogen even wennen aan het donker, dus kijk tussendoor even niet op je smartphone of in het licht.
  • Neem af en toe een kijkpauzes. als je te lang kijkt worden je ogen moe.

    Meer nieuws?

     

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Arnhem strooit zout

foto: Pixabay

Het is hartje zomer en alsnog gaan er strooiwagens rond door de gemeente. Dat is een vreemd straatbeeld. Woensdag wordt er zout gestrooid in Arnhem. Natuurlijk niet vanwege gladheid, maar juist vanwege de zomerse hitte. Een strooiwagen van de gemeente strooit zout op verschillende kruispunten door de hele stad.

In de tropische zon kan de temperatuur van het asfalt tot boven de 50c graden oplopen. Bij deze temperatuur wordt het asfalt zacht en raakt beschadigd. Om te voorkomen dat het asfalt kapot gaat, zet de gemeente Arnhem strooizout als wapen in. Een eigenschap van zout is dat het vocht aantrekt en opneemt. Het strooizout haalt vocht uit de buitenlucht en verkoelt vervolgens het asfalt. Ook vermindert zout het plakkerig worden van asfalt Met name op drukke kruispunten, waar weinig tot geen bomen staan, wordt gestrooid. De zomer zon heeft
juist op deze plekken vrij spel.

Buiten de spits

Om de overlast voor het verkeer te beperken wordt er buiten de spits gestrooid. De gemeente Arnhem houdt de temperatuur van wegen met sensors in de gaten. Wanneer de hitte aan blijft houden, kan de strooiwagen deze zomer nog een keer in het straatbeeld voorbijkomen.

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair