Connect with us
Korenkwartier

Archief

Zuivelboerderij opent winkel in eeuwenoude stal

ijsseloord

Zuivelboerderij IJsseloord opent zondag een nieuwe boerderijwinkel. De boerenfamilie Lubbers geeft dan een uitgebreid feest bij de eeuwenoude boerderij. Producenten van boerenproducten presenteren zich, bezoekers kunnen een kijkje nemen bij de koeien en er zijn activiteiten voor kinderen. Bezoekers kunnen uitgebreid producten komen proeven.

De winkel komt in de oude kalverstal, die net een stevige renovatiebeurt heeft ondergaan. Bij deze stevige opknapbeurt hebben deskundigen een bijzondere ontdekking gedaan. Het houtskelet van het gebouw blijkt maar liefst zes eeuwen oud te zijn. Het gebint uit de vijftiende eeuw is daarmee een van de oudste constructies van Arnhem.

Halve maantjes

In april was de bouw nog volop bezig. Wij zijn toen een kijkje gaan nemen. In het bouwwerk liepen begin dit jaar nog kalveren rond. Boerin Janet Lubbers wees op een paar halve maantjes, die in het eikenhouten gebint gekerfd zijn. “Die tekens wijzen erop dat dit een constructie uit rond 1400 is”, vertelde ze enthousiast. “Dat heeft een specialist in IJssel-boerderijen ons verteld.”

Ook in het hoofdgebouw van de boerderij zijn dergelijke tekens in de steunbalken te vinden. Maar die zijn cirkelvormig. “Die constructie blijkt uit ongeveer 1500 te zijn”, vertelde Lubbers. “Hoe dat vroeger is gegaan? Misschien heeft de familie hier de eerste honderd jaar met het vee in de stal gewoond. Zoals je dat nog kunt zien in die oude boerderijen in het Openluchtmuseum.”

Gedemonteerd en herbouwd

De grotendeels gedemonteerde en herbouwde bakstenen muren zijn zeker niet middeleeuws. “Die komen uit de eerste helft van de negentiende eeuw”, wist een buurman, die bij een steenfabriek gewerkt heeft. Dat kan volgens Lubbers wel kloppen; boven de poort van de stal is een sluitsteen met het jaar 1824 te zien. Daar staan ook de initialen HL bij. Zou die L voor Lubbers kunnen staan? “Nee, deze familie zit hier pas sinds 1974”, heeft de boerin me uit de droom geholpen. Wie of wat HL wel was, weet niemand te vertellen.

“Vroeger was het een herberg”, vertelde boer Bert Lubbers. “Het lag aan de route van Westervoort naar Nijmegen, aan de pont over de IJssel.” De buurman wijst in de richting van de Pleijroute, die pal achter de boerderij raast. “Vroeger stonden hier op IJsseloord veel meer boerderijen”, weet hij. “Allemaal verdwenen door die Pleijweg.”

Klaar

De eeuwenoude balken van de stal hebben een speciale behandeling gekregen. Daarna zijn de muren weer opgemetseld en is er nieuw metselwerk aan de binnenkant van de stal gekomen. Nu, na enkele maanden, is gebouw klaar om er de nieuwe boerderijwinkel te vestigen.

Meer nieuws uit Arnhem?

Tickets winnen voor het Openluchtmuseum? Vul ons lezersonderzoek in!


led lamp webshop versie 2-01

Reacties

Reacties

Archief

Diftar op sterven na dood?; Maarten Venhoek (D66) ‘oppositieleider’

Huibert Veth

Geschreven door: Burgerjournalist Huibert Veth. Hij was woensdag bij de gemeenteraad en bezocht o.a. het vergaderpunt over de afval van Arnhem. Daarnaast bekeek hij wie de oppositieleider is van deze week! Is het opnieuw Gerrie Elfrink (SP) of wordt het nu iemand anders?

Uitstel of toch niet?

Diftar, het systeem waarbij we als Arnhemse inwoners moeten gaan betalen voor ons restafval. Verbruik je meer dan betaal je meer, kortom, de vervuiler betaalt, sympathiek idee toch? Een deel van de burgers blijkt zijn afval echter liever illegaal te dumpen en indien hij ervoor moet gaan betalen zal dit probleem alleen maar groter worden, dan schiet de invoering zijn doel voorbij en wordt de oplossing erger dan de kwaal aldus Sarah Dobbe (SP) die samen met de PVDD en de PVV het debatverzoek deed met de vraag of invoering nog wenselijk is. Directe aanleiding was een brief van het college die volgens Leendert Combee (VVD) vol risico’s en ellende staat. Er is sprake van vervuiling van o.a. het plastic afval wat een financiële tegenvaller van bijna een half miljoen oplevert. Het risico op dumpen van bedrijfsafval. De privacydiscussie met slepende juridische procedures die Diftar continue in een negatief daglicht zullen stellen. En vooralsnog dus een toename in plaats van een afname van gedumpt afval. Maar misschien nog wel het belangrijkste: er is geen draagvlak onder de bevolking, we willen het niet.

Dualisme binnen de coalitie

De conclusie dat Diftar in dat geval een heilloze weg is die we beter voortijdig af kunnen breken wordt alleen door de VVD, PVV en SP getrokken. Cathelijne Bouwkamp (GL) geeft op haar zevende dag als wethouder vooral aan dat ze nog te weinig zicht heeft op de feiten en vraagt de raad opnieuw uitstel van invoering, nu voor onbepaalde tijd. Met name Maarten Venhoek (D66) hakt hier stevig op in. Na de verkiezingen leek hij zijn raadszetel te verliezen, tijdens zijn afscheid somberde hij nog ‘het leven is hard maar uw tijd is opperdepop’. Hans de Vroome werd wethouder en hij kreeg zijn raadszetel terug, dus laat hij van zich horen! Op stevige toon geeft hij aan dat het vorige college en het ambtenarenapparaat toch het nodige werk voor mevrouw Bouwkamp had kunnen doen waardoor ze met een beter verhaal had kunnen komen. Ook verwijt hij de wethouder en het college een gebrek aan ambitie. De oppositieleider van de week is daarmee iemand uit de coalitie. Is dat erg? Wat mij betreft niet, een beetje dualisme is prima maar opvallend is het wel.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Verbouwing blikkenbioscoop uitgesteld

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat in juni de blikkenbioscoop 6 weken dicht zou gaan voor renovatie. Door nog onbekende reden is de renovatie uitgesteld tot na de zomervakantie. 

Eerder liet wij al weten dat de blikkenbioscoop in juni 6 weken dicht zou gaan. Door nog onbekende redenen is dit uitgesteld tot na de zomervakantie. De renovatie moet ervoor zorgen dat er meer bezoekers terug komen. Door de komst van de nieuwe Pathé zijn veel bezoekers vertrokken. Met luxe probeert Vue de bezoekers weer terug krijgen.

Blikkenbioscoop in juni 6 weken dicht voor renovatie

Transformatie naar luxe

De renovatie moet ervoor zorgen dat bezoekers een lux gevoel krijgen bij hun bioscoopbezoek. De Vue heeft besloten om van de 818 stoelen naar de 380 luxe ligstoelen te gaan. Naast de renovatie van het algemene gedeelte krijgt de bioscoop ook een nieuwe ingang en café gedeelte.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Daniël Becker nieuwe vice voorzitter gemeenteraad

Raadslid Daniël Becker (CU) is de nieuwe vice voorzitter van de gemeenteraad. Hij vervangt hiermee Hans de Vroome (D66) die de afgelopen vier jaar de functie heeft bekleed.

De vice voorzitter heeft onder andere de taak de gemeenteraad te begeleiden op het moment dat de voorzitter (burgemeester Marcouch) afwezig is of als de burgemeester zijn dossier moet behandelen tijdens de gemeenteraad. Ook neemt de vice voorzitter vaak de handtekeningen in ontvangst van Arnhemmers die een actie zijn begonnen omdat ze er ergens niet mee eens zijn.

Daniël Becker kreeg 31 stemmen voor van de 39 raadsleden. Er waren geen tegen kandidaten voor de functie van vice voorzitter.

Meer nieuws?


Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair