Connect with us
Arnhem Centrum

Archief

Gelderse economie groeit harder dan gemiddeld

economie Gelderland

De Gelderse economie blijft groeien. Dat blijkt uit de Econometer van provincie Gelderland. In het tweede kwartaal is de Gelderse economie met 2,7 procent gegroeid en ligt daarmee iets boven de landelijke groei van 2,3 procent. De werkloosheid is gedaald tot 5,7 procent. Dit is lager dan het landelijk gemiddelde van 6,2 procent.

Met Zeeland en Overijssel zijn de ondernemers in Gelderland het meest positief over de ontwikkeling van de economie. Gedeputeerde Michiel Scheffer: “De Gelderse economie zit weer in de lift. De industrie groeit en er staan minder mensen aan de kant. De uitdaging voor de komende jaren is die groei uit te bouwen en om te zetten in werkgelegenheid. Meer groei, meer banen!”

Export

De groei van economie in Nederland is volgens het CBS met name te danken aan meer export, meer investeringen en meer consumptie. Van alle sectoren groeide de bouw en de zakelijke dienstverlening het sterkst. De industrie als belangrijkste exporteur van Nederlandse goederen kende in de eerste 2 kwartalen van 2016 een groei van 3 tot 4 procent. De economie in Gelderland groeit met 2,7 procent iets sneller dan het landelijke niveau.

De Gelderse industrie blijft groeien. De hoeveelheid werk dat uit orders komt, is toegenomen van 2,5 maanden werk in 2014 naar 2,9 maanden in het derde kwartaal van 2016. Het ondernemersklimaat in Gelderland springt er landelijk gezien bovenuit. Gelderland is de vierde industrieregio van Nederland. In september 2016 presenteerden bedrijven, scholen en overheden een Industrie Agenda. Door slimmer en schoner te produceren willen zij de Gelderse industrie op 3 krijgen.

Wereldtop

Tot 2020 zet de provincie 100 miljoen euro in voor duurzame economische groei en werkgelegenheid. Het midden- en kleinbedrijf (MKB) staat hierin centraal als motor van de economie. Michiel Scheffer: “De Gelderse economie is wereldtop. Maar het moet en kan nog beter. Door nieuwe ontwikkelingen toe te passen in duurzame productie maakt Gelderland werk van innovatie. Zo kunnen we ook in de toekomst internationaal blijven concurreren.”

Meer nieuws uit Arnhem?


kijkalles-blog

Reacties

Reacties

Archief

Nieuw boek Slag om Arnhem

Beevor
foto: Wikimedia

Aanstaande maandag verschijnt het nieuwste boek van de Britse historicus Anthony Beevor: ‘de Slag om Arnhem’. De schrijver, die meer bekende werken over de Tweede Wereldoorlog op zijn naam heeft, zal het eerste exemplaar van zijn boek maandagavond overhandigen aan burgemeester Ahmed Marcouch.

Dit gebeurt tijdens een speciale bijeenkomst in de Eusebiuskerk. Die avond zal de schrijver ook geïnterviewd worden door Robert Voskuil, kenner van de Slag om Arnhem.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Politie houdt man aan voor diefstal en aanrandingen

politie uniform
Foto: Politie

Op maandagavond twee april hield de politie een 45-jarige man uit Wehl aan voor diefstal van geld. Op maandagmiddag zou hij aan de Velperbuitensingel voor een winkel een bankbiljet hebben gestolen uit de handen van een man uit Arnhem.

De man kwam met het geld in de hand naar buiten lopen en de man uit Wehl zou het bankbiljet uit de handen van de Arnhemmer hebben gegrist. De Arnhemmer en andere getuigen konden een beschrijving van de man geven. Op basis van deze beschrijving hield de politie op maandagavond de 45-jarige man uit Wehl aan op de Driekoningendwarsstraat.

Onzedelijk

In verband met meerdere aangiftes van aanranding was de politie al op zoek naar deze verdachte. In de periode van 24 tot 28 maart ontving de politie vijf meldingen van onzedelijke betasting in de binnenstad van Arnhem.

Op vrijdag 6 april is de man in verband met de diefstal en de aanrandingen voorgeleid aan de Rechter-Commissaris die gelastte dat de man nog twee weken vast blijft zitten.

Meer nieuws?


Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Apple en HAN slaan handen in één

HAN

Apple en de HAN zijn recent een samenwerking gestart waarbij de HAN scholieren, studenten, werkenden en werkzoekenden vanaf mei 2018 intensief gaat begeleiden bij het leren maken van een app voor in de Appstore.

Apple en de HAN gaan deze groep mensen helpen en begeleiden. Op 7 mei 2018 start er een eerste introductiecursus waar iedereen zich voor kan inschrijven en die wordt begeleid door Apple Certified Trainers van de HAN. Deze cursus ‘Intro to app development with Apple Swift’ duurt één maand. In deze periode krijgen de deelnemers twaalf begeleide sessies; meestal ’s avonds, een enkele keer overdag. Naast deze bijeenkomsten zijn er ook studie-uren thuis. In totaal zijn er ongeveer 90 uren mee gemoeid. Het interactieve cursusmateriaal (gratis) komt van Apple en wordt zelf gedownload, evenals de benodigde software (ook gratis).

Geen IT-ervaring nodig

De cursus is bedoeld voor iedereen. Een IT-achtergrond is niet nodig; ook geen kennis van programmeren. Swift is namelijk Apple’s makkelijk aan te leren taal waarbij direct rechts op het scherm te zien is wat links op het scherm wordt ingetypt. “Interactief, intuïtief, begrijpelijk. Wat de HAN van deelnemers vraagt, is minimaal MBO-/HAVO niveau, kennis van het Engels maar vooral leuke, creatieve ideeën voor apps en zin om die met de wereld te delen… te beginnen in de cursusgroep waar de factor ‘fun’ een belangrijk ingrediënt is.” aldus Tom Vermulst, Opleidingsmanager HAN.

Vervolgcursussen

Na de introductiecursus kunnen deelnemers in september 2018 door naar de cursus ‘App development with Apple Swift’. Te kiezen is een 3- of 8-maanden variant. In beide varianten wordt dezelfde lesstof behandeld, ook weer materiaal van Apple zelf, maar wordt dat uitgesmeerd over een korte of langere periode. Aan het eind van deze twee cursussen bouwt de deelnemer daadwerkelijk zijn eigen app en publiceert die.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair