Connect with us
Musiskwartier

Archief

Rijnstate eerste Fairtrade-ziekenhuis van Nederland

fairtrade-ziekenhuis

Rijnstate is uitgeroepen tot het eerste Fairtrade-ziekenhuis van Nederland. Door het gebruik van Fairtrade koffie en thee op alle locaties voldoet het Arnhemse ziekenhuis aan alle eisen voor deze titel. Wethouder Anja Haga heeft deze status donderdag officieel uitgereikt.

Jaarlijks schenkt Rijnstate zo’n 2,9 miljoen kopjes koffie geschonken en worden er zo’n 900.000 zakjes thee gebruikt. Alle koffie en thee in het ziekenhuis is Fairtrade. Jankees Cappon, van de Raad van bestuur van Rijnstate: “Zorgen doen we niet alleen voor patiënten van nu. We willen als Rijnstate ook bijdragen aan een betere leefomgeving voor toekomstige generaties. De keuze voor Fairtrade koffie en thee is dan ook heel vanzelfsprekend.”

Alles duurzaam

Om een product Fairtrade te kunnen noemen, moeten alle partijen in de handelsketen aantoonbaar maken dat zij aan de internationale principes van Fairtrade voldoen. Leveranciers van Fairtrade ontvangen een eerlijke prijs voor hun producten en werken onder menswaardige omstandigheden. Kinderarbeid en extreem lange werkdagen zijn taboe. Ook moet er aandacht zijn voor milieuvriendelijke productieprocessen.

“De keuze voor Fairtrade producten past in het beleid van Rijnstate om steeds meer gebruik te maken van duurzame oplossingen, zowel in de directe patiëntenzorg als de processen daaromheen”, aldus het ziekenhuis. “In bouw- en renovatieactiviteiten maakt Rijnstate verantwoord gebruik van grondstoffen en materialen. Maar ook in het personeelsbeleid van Rijnstate is aandacht voor duurzaam personeelsbeleid.”

Babymutsjes

De Fairtrade-werkgroep is met Rijnstate in aanraking gekomen omdat het ziekenhuis duurzame babymutsjes wilde afnemen. Zij bevestigt dat het ziekenhuis op veel fronten duurzaam bezig is. “Het feit dat Rijnstate hierin fors heeft geïnvesteerd geeft aan dat zij het belang ervan serieus nemen”, schrijft de groep in een juryrapport over de toekenning van de titel.

Wel heeft de werkgroep een punt van kritiek. Het ziekenhuis zou het Fairtrade-beleid beter moeten uitdragen. Ook dient een samenwerking met de Wereldwinkel, die handelt in Fairtrade-producten, beter moeten.

Meer nieuws uit Arnhem?


kijkalles-blog

Reacties

Reacties

Archief

Lodewijk Hoekstra reikt Gouden Gieter uit in Nederlands Watermuseum

foto: Nederlands Watermuseum

Op zaterdag 29 september zal tv-tuinman Lodewijk Hoekstra de Gouden Gieter uitreiken in kader van de zomeractiviteit Tuin van de Toekomst. Kinderen en hun ouders deelden foto’s van hun tuintje via sociale media, om kans te maken op deze prijs. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de uitreiking in het Nederlands Watermuseum. De uitreiking begint om 13.30 uur. Genodigden kunnen deze dag gratis het museum bezoeken.

Tuin van de Toekomst
In de zomervakantie konden kinderen in het Nederlands Watermuseum hun eigen Tuin van de Toekomst maken. Met behulp van een schepje en vele natuurlijke materialen bouwden de kinderen hun watervriendelijke tuintje op een zo duurzaam mogelijke manier. Daarbij hielden ze rekening met wateroverlast, verdroging en andere gevolgen van een versteende tuin.

Tegel eruit, plant erin!
Het Nederlands Watermuseum probeert door deze zomeractiviteit kinderen en hun ouders bewust te maken van de gevolgen van verstening. Hiermee wil het Watermuseum meer aandacht vragen voor een duurzamer klimaat in de stad.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

De Grote Harry Bannink Podcast On Tour in Musis

foto: Musis en Stadstheater

Zondag 23 september om 15:00 komt Harry Bannink, Frank Groothof en Gijs Groenteman naar Arnhem komen. Er wordt een avond vol verhalen vertelt en liederen gemaakt in de parkzaal van Musis.

Het zou zomaar kunnen dat Harry Bannink de geschiedenis ingaat als een van de grote Nederlandse componisten. In ieder geval zal iedereen die naar de Grote Harry Bannink Podcast van Gijs Groenteman luisterde een diepe bewondering voor de componist krijgen. De grote hits die Bannink met Annie Schmidt maakte zijn nog maar het topje van de ijsberg, Daaronder zitten nóg duizenden liedjes – meesterwerken die jarenlang ongehoord bleven.

Frank Groothof is een van de grote Harry Bannink-vertolkers. Hij neemt u mee langs een duizelingwekkende steekproef van Harry Banninks oeuvre. Begeleid door Bannink-getrouwe Dick van der Stoep, o.a. orkestleider van de Schmidt/Bannink-musicals Foxtrot en Madam. Ingeleid en verklaard door Gijs Groenteman.

Een avond vol verhalen over Harry Bannink en diens tijdgenoten, en de liedjes die het summum van de Nederlandse liedkunst vertegenwoordigen.

Meer informatie of kaartjes kopen? Check hier!

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Gemeenteraad: ‘Air B&B meld u’

hotel molendal arnhem
foto: hotel molendal arnhem

Woensdag avond is in de gemeenteraad de meldplicht voor Air B&B besproken. De VVD maakt zich zorgen over de eerlijke speelveld voor hotels en Air B&B’s De ruime meerderheid van de gemeenteraad is voorstander van dit idee. De VVD heeft dit voorstel gedaan omdat ze graag een eerlijk speelveld willen creëren voor alle organisaties of personen die overnachtingen aanbieden.

Volgens het VVD-raadslid Bas van Es is er geen eerlijk speelveld voor hotels en Air B&B’s. Zo moeten hotels straks toeristenbelasting betalen, allerlei vergunningen aanvragen, brandveiligheidssystemen in huis hebben, etc. Personen die hun woning ter beschikking stellen bij sites zoals Marktplaats en Airbnb hoeven in theorie niets te doen. Ook Lammert de Vries van HORA (Hotel Overleg Regio Arnhem) vind het niet eerlijk. “Eigenaren van Air B&B kunnen bijvoorbeeld huursubsidie aanvragen, terwijl hoteleigenaren dit niet kunnen voor hun hotel.”

Hoe groot zijn de problemen?

Hoe groot de problemen zijn door de komst van Air B&B is onduidelijk. “Er is geen zicht op de grootte van de problematiek. Maar Arnhem is geen Amsterdam.” reageerde Lammert de Vries op de vraag van Groenlinks-raadlid Gemici. Volgens de gemeente zijn er maar 4 klachten binnen gekomen over Air B&B. VVD-raadslid Bas van Es vult aan met een casus waar een villa staat in Arnhem met 22 kamers. Deze wordt gerund door een man uit het westen van het land. “Dit is geen Air B&B maar gewoon een hotel.” aldus het VVD-raadslid. Volgens het VVD-raadslid zijn er op de piekmomenten in de zomerperiode ruim 200 – 400 Air B&B eenheden beschikbaar in Arnhem.

Niet naleven van de regels

Ook worden regels niet structureel nageleefd. SP-raadslid Gerrie Elfrink vroeg of er niet juist meer geïnvesteerd moet worden in meer  handhavers. “Ja, dat zou zeker wenselijk zijn. Maar we zouden nu met de huidige aantal handhavers kunnen afhandelen.” verdedigde Bas van Es zijn standpunt. Volgens het SP-raadslid is dit zeer onwenselijk. De partij ziet liever de handhavers bij de echte problemen in de Arnhemse gemeenschap.

Meerderheid voor meldplicht

Twaalf raadsleden van D66, CDA, PvdD en SP zijn niet eens met het voorstel van de VVD-raadslid en zullen volgende week tegen het voorstel stemmen. De 27 raadsleden van Arnhem Centraal, Partij voor de Arbeid, VVD, Denk Verenigd Arnhem, GroenLinks, PVV en ChristenUnie zullen voorstemmen. Daarmee wil de meerderheid van de gemeenteraad dat eigenaren van Air B&B zich gaan melden bij de gemeente.

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair