Connect with us
Arnhem Centrum

Archief

Onderzoekers: Euroscoop Rijnhal trekt bioscopen centrum leeg

Euroscoop

De vestiging van een megabioscoop bij de Rijnhal zal vooral de Vue-bioscoop (‘Blikken Bioscoop’) en Stadsbioscoop Rembrandt schaden. Naar schatting zal een kwart tot de helft van de bioscoopbezoekers in Arnhem naar de nieuwe Euroscoop trekken. Wel neemt het totale bioscoopbezoek in de stad toe.

Dat concludeert Bureau Stedelijke Planning. Dit Amsterdamse onderzoeksbureau heeft in opdracht van de gemeente de effecten van de vestiging van de mammoetbios onderzocht. Vue zou in het ergste geval 25 procent van zijn bezoekers naar de Euroscoop zien vertrekken. Dat zou bij Rembrandt 19 procent zijn.

Voelbaar in Nijmegen

Ook buiten de gemeentegrenzen is de komst van de bioscoop bij de Rijnhal voelbaar. Cinemec in Nijmegen-Lent zou eveneens 19 procent van de kijkers kwijtraken. Het moderne Pathé Arnhem raakt hooguit 13 procent kwijt.

Filmtheater Focus zal relatief het minst onder lijden de komst van Euroscoop. Het nog te bouwen filmhuis zou 3 tot 6 procent van zijn bezoekers kwijtraken. Dat betrekkelijk lage aantal komt door het verschil in aanbod. Dat wijkt af van wat de meeste bioscopen laten zien. Focus biedt de bezoeker meer zogeheten arthouse-films.

Verrijking

Bureau Stedelijke Planning is al met al positief over de komst van Euroscoop naar de locatie in Arnhem-Zuid. De onderzoekers zien de komst van de megabioscoop als een verrijking van de stad. Zij verwachten dat de cinema ook een nieuwe markt aanboort en dat het totaal aantal bioscoopbezoekers in Arnhem zal toenemen.

Evengoed zien zij de schaduwkanten. “De spoeling wordt dun. Mogelijk geraken bioscopen in de gevarenzone”, waarschuwen ze. “Het meest kwetsbaar is Vue, gevolgd door Rembrandt stadsbioscoop en CineMec Nijmegen. Het is denkbaar dat een van deze bioscopen uitvalt.”

Weinig effect horeca

Voor de horeca in de binnenstad zou de komst van de grote bios niet veel uitmaken. De bestaande bioscopen zorgen nu voor klandizie voor die sector. Dat zou iets afnemen. De komst van Euroscoop zou daarentegen extra publiek naar Arnhem trekken. Dat zou voor nieuwe bezoekers aan het Arnhemse centrum zorgen.

Euroscoop verwacht dat de nieuwe megabioscoop maar liefst 483.000 bezoekers per jaar zal trekken. Het is de bedoeling dat de bouw in oktober 2017 begint. Op 15 november presenteert de bioscoopketen haar plannen voor een bioscoop in Arnhem-Zuid.

Meer nieuws uit Arnhem?


kijkalles-blog

Reacties

Reacties

Archief

Lodewijk Hoekstra reikt Gouden Gieter uit in Nederlands Watermuseum

foto: Nederlands Watermuseum

Op zaterdag 29 september zal tv-tuinman Lodewijk Hoekstra de Gouden Gieter uitreiken in kader van de zomeractiviteit Tuin van de Toekomst. Kinderen en hun ouders deelden foto’s van hun tuintje via sociale media, om kans te maken op deze prijs. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de uitreiking in het Nederlands Watermuseum. De uitreiking begint om 13.30 uur. Genodigden kunnen deze dag gratis het museum bezoeken.

Tuin van de Toekomst
In de zomervakantie konden kinderen in het Nederlands Watermuseum hun eigen Tuin van de Toekomst maken. Met behulp van een schepje en vele natuurlijke materialen bouwden de kinderen hun watervriendelijke tuintje op een zo duurzaam mogelijke manier. Daarbij hielden ze rekening met wateroverlast, verdroging en andere gevolgen van een versteende tuin.

Tegel eruit, plant erin!
Het Nederlands Watermuseum probeert door deze zomeractiviteit kinderen en hun ouders bewust te maken van de gevolgen van verstening. Hiermee wil het Watermuseum meer aandacht vragen voor een duurzamer klimaat in de stad.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

De Grote Harry Bannink Podcast On Tour in Musis

foto: Musis en Stadstheater

Zondag 23 september om 15:00 komt Harry Bannink, Frank Groothof en Gijs Groenteman naar Arnhem komen. Er wordt een avond vol verhalen vertelt en liederen gemaakt in de parkzaal van Musis.

Het zou zomaar kunnen dat Harry Bannink de geschiedenis ingaat als een van de grote Nederlandse componisten. In ieder geval zal iedereen die naar de Grote Harry Bannink Podcast van Gijs Groenteman luisterde een diepe bewondering voor de componist krijgen. De grote hits die Bannink met Annie Schmidt maakte zijn nog maar het topje van de ijsberg, Daaronder zitten nóg duizenden liedjes – meesterwerken die jarenlang ongehoord bleven.

Frank Groothof is een van de grote Harry Bannink-vertolkers. Hij neemt u mee langs een duizelingwekkende steekproef van Harry Banninks oeuvre. Begeleid door Bannink-getrouwe Dick van der Stoep, o.a. orkestleider van de Schmidt/Bannink-musicals Foxtrot en Madam. Ingeleid en verklaard door Gijs Groenteman.

Een avond vol verhalen over Harry Bannink en diens tijdgenoten, en de liedjes die het summum van de Nederlandse liedkunst vertegenwoordigen.

Meer informatie of kaartjes kopen? Check hier!

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Gemeenteraad: ‘Air B&B meld u’

hotel molendal arnhem
foto: hotel molendal arnhem

Woensdag avond is in de gemeenteraad de meldplicht voor Air B&B besproken. De VVD maakt zich zorgen over de eerlijke speelveld voor hotels en Air B&B’s De ruime meerderheid van de gemeenteraad is voorstander van dit idee. De VVD heeft dit voorstel gedaan omdat ze graag een eerlijk speelveld willen creëren voor alle organisaties of personen die overnachtingen aanbieden.

Volgens het VVD-raadslid Bas van Es is er geen eerlijk speelveld voor hotels en Air B&B’s. Zo moeten hotels straks toeristenbelasting betalen, allerlei vergunningen aanvragen, brandveiligheidssystemen in huis hebben, etc. Personen die hun woning ter beschikking stellen bij sites zoals Marktplaats en Airbnb hoeven in theorie niets te doen. Ook Lammert de Vries van HORA (Hotel Overleg Regio Arnhem) vind het niet eerlijk. “Eigenaren van Air B&B kunnen bijvoorbeeld huursubsidie aanvragen, terwijl hoteleigenaren dit niet kunnen voor hun hotel.”

Hoe groot zijn de problemen?

Hoe groot de problemen zijn door de komst van Air B&B is onduidelijk. “Er is geen zicht op de grootte van de problematiek. Maar Arnhem is geen Amsterdam.” reageerde Lammert de Vries op de vraag van Groenlinks-raadlid Gemici. Volgens de gemeente zijn er maar 4 klachten binnen gekomen over Air B&B. VVD-raadslid Bas van Es vult aan met een casus waar een villa staat in Arnhem met 22 kamers. Deze wordt gerund door een man uit het westen van het land. “Dit is geen Air B&B maar gewoon een hotel.” aldus het VVD-raadslid. Volgens het VVD-raadslid zijn er op de piekmomenten in de zomerperiode ruim 200 – 400 Air B&B eenheden beschikbaar in Arnhem.

Niet naleven van de regels

Ook worden regels niet structureel nageleefd. SP-raadslid Gerrie Elfrink vroeg of er niet juist meer geïnvesteerd moet worden in meer  handhavers. “Ja, dat zou zeker wenselijk zijn. Maar we zouden nu met de huidige aantal handhavers kunnen afhandelen.” verdedigde Bas van Es zijn standpunt. Volgens het SP-raadslid is dit zeer onwenselijk. De partij ziet liever de handhavers bij de echte problemen in de Arnhemse gemeenschap.

Meerderheid voor meldplicht

Twaalf raadsleden van D66, CDA, PvdD en SP zijn niet eens met het voorstel van de VVD-raadslid en zullen volgende week tegen het voorstel stemmen. De 27 raadsleden van Arnhem Centraal, Partij voor de Arbeid, VVD, Denk Verenigd Arnhem, GroenLinks, PVV en ChristenUnie zullen voorstemmen. Daarmee wil de meerderheid van de gemeenteraad dat eigenaren van Air B&B zich gaan melden bij de gemeente.

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair