Connect with us
Korenkwartier

Archief

Onderzoekers: Euroscoop Rijnhal trekt bioscopen centrum leeg

Euroscoop

De vestiging van een megabioscoop bij de Rijnhal zal vooral de Vue-bioscoop (‘Blikken Bioscoop’) en Stadsbioscoop Rembrandt schaden. Naar schatting zal een kwart tot de helft van de bioscoopbezoekers in Arnhem naar de nieuwe Euroscoop trekken. Wel neemt het totale bioscoopbezoek in de stad toe.

Dat concludeert Bureau Stedelijke Planning. Dit Amsterdamse onderzoeksbureau heeft in opdracht van de gemeente de effecten van de vestiging van de mammoetbios onderzocht. Vue zou in het ergste geval 25 procent van zijn bezoekers naar de Euroscoop zien vertrekken. Dat zou bij Rembrandt 19 procent zijn.

Voelbaar in Nijmegen

Ook buiten de gemeentegrenzen is de komst van de bioscoop bij de Rijnhal voelbaar. Cinemec in Nijmegen-Lent zou eveneens 19 procent van de kijkers kwijtraken. Het moderne Pathé Arnhem raakt hooguit 13 procent kwijt.

Filmtheater Focus zal relatief het minst onder lijden de komst van Euroscoop. Het nog te bouwen filmhuis zou 3 tot 6 procent van zijn bezoekers kwijtraken. Dat betrekkelijk lage aantal komt door het verschil in aanbod. Dat wijkt af van wat de meeste bioscopen laten zien. Focus biedt de bezoeker meer zogeheten arthouse-films.

Verrijking

Bureau Stedelijke Planning is al met al positief over de komst van Euroscoop naar de locatie in Arnhem-Zuid. De onderzoekers zien de komst van de megabioscoop als een verrijking van de stad. Zij verwachten dat de cinema ook een nieuwe markt aanboort en dat het totaal aantal bioscoopbezoekers in Arnhem zal toenemen.

Evengoed zien zij de schaduwkanten. “De spoeling wordt dun. Mogelijk geraken bioscopen in de gevarenzone”, waarschuwen ze. “Het meest kwetsbaar is Vue, gevolgd door Rembrandt stadsbioscoop en CineMec Nijmegen. Het is denkbaar dat een van deze bioscopen uitvalt.”

Weinig effect horeca

Voor de horeca in de binnenstad zou de komst van de grote bios niet veel uitmaken. De bestaande bioscopen zorgen nu voor klandizie voor die sector. Dat zou iets afnemen. De komst van Euroscoop zou daarentegen extra publiek naar Arnhem trekken. Dat zou voor nieuwe bezoekers aan het Arnhemse centrum zorgen.

Euroscoop verwacht dat de nieuwe megabioscoop maar liefst 483.000 bezoekers per jaar zal trekken. Het is de bedoeling dat de bouw in oktober 2017 begint. Op 15 november presenteert de bioscoopketen haar plannen voor een bioscoop in Arnhem-Zuid.

Meer nieuws uit Arnhem?


kijkalles-blog

Reacties

Reacties

Archief

Diftar op sterven na dood?; Maarten Venhoek (D66) ‘oppositieleider’

Huibert Veth

Geschreven door: Burgerjournalist Huibert Veth. Hij was woensdag bij de gemeenteraad en bezocht o.a. het vergaderpunt over de afval van Arnhem. Daarnaast bekeek hij wie de oppositieleider is van deze week! Is het opnieuw Gerrie Elfrink (SP) of wordt het nu iemand anders?

Uitstel of toch niet?

Diftar, het systeem waarbij we als Arnhemse inwoners moeten gaan betalen voor ons restafval. Verbruik je meer dan betaal je meer, kortom, de vervuiler betaalt, sympathiek idee toch? Een deel van de burgers blijkt zijn afval echter liever illegaal te dumpen en indien hij ervoor moet gaan betalen zal dit probleem alleen maar groter worden, dan schiet de invoering zijn doel voorbij en wordt de oplossing erger dan de kwaal aldus Sarah Dobbe (SP) die samen met de PVDD en de PVV het debatverzoek deed met de vraag of invoering nog wenselijk is. Directe aanleiding was een brief van het college die volgens Leendert Combee (VVD) vol risico’s en ellende staat. Er is sprake van vervuiling van o.a. het plastic afval wat een financiële tegenvaller van bijna een half miljoen oplevert. Het risico op dumpen van bedrijfsafval. De privacydiscussie met slepende juridische procedures die Diftar continue in een negatief daglicht zullen stellen. En vooralsnog dus een toename in plaats van een afname van gedumpt afval. Maar misschien nog wel het belangrijkste: er is geen draagvlak onder de bevolking, we willen het niet.

Dualisme binnen de coalitie

De conclusie dat Diftar in dat geval een heilloze weg is die we beter voortijdig af kunnen breken wordt alleen door de VVD, PVV en SP getrokken. Cathelijne Bouwkamp (GL) geeft op haar zevende dag als wethouder vooral aan dat ze nog te weinig zicht heeft op de feiten en vraagt de raad opnieuw uitstel van invoering, nu voor onbepaalde tijd. Met name Maarten Venhoek (D66) hakt hier stevig op in. Na de verkiezingen leek hij zijn raadszetel te verliezen, tijdens zijn afscheid somberde hij nog ‘het leven is hard maar uw tijd is opperdepop’. Hans de Vroome werd wethouder en hij kreeg zijn raadszetel terug, dus laat hij van zich horen! Op stevige toon geeft hij aan dat het vorige college en het ambtenarenapparaat toch het nodige werk voor mevrouw Bouwkamp had kunnen doen waardoor ze met een beter verhaal had kunnen komen. Ook verwijt hij de wethouder en het college een gebrek aan ambitie. De oppositieleider van de week is daarmee iemand uit de coalitie. Is dat erg? Wat mij betreft niet, een beetje dualisme is prima maar opvallend is het wel.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Verbouwing blikkenbioscoop uitgesteld

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat in juni de blikkenbioscoop 6 weken dicht zou gaan voor renovatie. Door nog onbekende reden is de renovatie uitgesteld tot na de zomervakantie. 

Eerder liet wij al weten dat de blikkenbioscoop in juni 6 weken dicht zou gaan. Door nog onbekende redenen is dit uitgesteld tot na de zomervakantie. De renovatie moet ervoor zorgen dat er meer bezoekers terug komen. Door de komst van de nieuwe Pathé zijn veel bezoekers vertrokken. Met luxe probeert Vue de bezoekers weer terug krijgen.

Blikkenbioscoop in juni 6 weken dicht voor renovatie

Transformatie naar luxe

De renovatie moet ervoor zorgen dat bezoekers een lux gevoel krijgen bij hun bioscoopbezoek. De Vue heeft besloten om van de 818 stoelen naar de 380 luxe ligstoelen te gaan. Naast de renovatie van het algemene gedeelte krijgt de bioscoop ook een nieuwe ingang en café gedeelte.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Daniël Becker nieuwe vice voorzitter gemeenteraad

Raadslid Daniël Becker (CU) is de nieuwe vice voorzitter van de gemeenteraad. Hij vervangt hiermee Hans de Vroome (D66) die de afgelopen vier jaar de functie heeft bekleed.

De vice voorzitter heeft onder andere de taak de gemeenteraad te begeleiden op het moment dat de voorzitter (burgemeester Marcouch) afwezig is of als de burgemeester zijn dossier moet behandelen tijdens de gemeenteraad. Ook neemt de vice voorzitter vaak de handtekeningen in ontvangst van Arnhemmers die een actie zijn begonnen omdat ze er ergens niet mee eens zijn.

Daniël Becker kreeg 31 stemmen voor van de 39 raadsleden. Er waren geen tegen kandidaten voor de functie van vice voorzitter.

Meer nieuws?


Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair