Connect with us
Arnhem Centrum

Archief

Arnhem Centraal: Haga informeerde raad vaker verkeerd

Stadhuis Arnhem

Wethouder Anja Haga heeft de gemeenteraad meerdere malen verkeerd geïnformeerd, vindt Arnhem Centraal. De partij heeft dan ook eerder gezegd geen vertrouwen meer in haar te hebben. Zo zou de ChristenUnie-bewindsvrouw hebben gemeld dat er maar vier klachten waren ingediend over het asielzoekerscentrum (AZC) in Elderveld.  Dat zijn er volgens Arnhem Centraal en mede-oppositiepartij VVD ruim vijftig .

Ook heeft de wethouder volgens de lokale partij onjuistheden verspreid over de opvang van daklozen in Arnhem. Volgens de gemeente is er geen groot daklozenprobleem in de stad. Er zijn genoeg slaapplekken voor zwervers, meent het gemeentebestuur. Als er toch te weinig slaapruimte is in de reguliere opvang, kunnen daklozen volgens Haga terecht bij de Stayokay in Arnhem-Noord.

Niet op de hoogte

“Ik heb ze gebeld. Ze wisten daar nergens van”, zegt Arnhem Centraal-fractievoorzitter Lea Manders. De eigenaar heeft zelfs een mail naar de gemeenteraad gestuurd. Daarin riep hij duidelijk op om daklozen niet meer naar het hostel door te verwijzen. Hoe groot een tekort aan slaapplaatsen is, is nog niet duidelijk.

Het gemeentebestuur neemt de problemen van omwonenden van AZC Elderveld onvoldoende serieus, vindt Manders verder. Aan hen heeft de gemeente eerder beloofd dat ze ‘er bovenop zouden zitten’ als het gaat om klachten uit de omgeving. “Daar zien wij niets van gerealiseerd. Onze fractie wil daarom een gemeentelijk centraal meldpunt, zodat de wijken zeker weten dat hun meldingen centraal geregistreerd worden.”

Onbevredigend

De partij vindt de antwoorden van Haga op de vragen over deze onderwerpen onbevredigend. Vorige week heeft Arnhem Centraal op zijn website laten weten geen vertrouwen meer in de CU-wethouder te hebben. Een motie van wantrouwen tegen Haga heeft de tweekoppige gemeenteraadsfractie echter niet ingediend tijdens de gemeenteraadsvergadering maandag. “Ons wantrouwen gaat om deze twee dossiers, niet om het gehele functioneren van Haga”, stelt Manders. “Wij zien wel graag een gedragsverandering bij de wethouder.”

Meer nieuws uit Arnhem?


Chico's Place

Date for 2 banner onderzijde 28816-01

 

Reacties

Reacties

Archief

De Grote Harry Bannink Podcast On Tour in Musis

foto: Musis en Stadstheater

Zondag 23 september om 15:00 komt Harry Bannink, Frank Groothof en Gijs Groenteman naar Arnhem komen. Er wordt een avond vol verhalen vertelt en liederen gemaakt in de parkzaal van Musis.

Het zou zomaar kunnen dat Harry Bannink de geschiedenis ingaat als een van de grote Nederlandse componisten. In ieder geval zal iedereen die naar de Grote Harry Bannink Podcast van Gijs Groenteman luisterde een diepe bewondering voor de componist krijgen. De grote hits die Bannink met Annie Schmidt maakte zijn nog maar het topje van de ijsberg, Daaronder zitten nóg duizenden liedjes – meesterwerken die jarenlang ongehoord bleven.

Frank Groothof is een van de grote Harry Bannink-vertolkers. Hij neemt u mee langs een duizelingwekkende steekproef van Harry Banninks oeuvre. Begeleid door Bannink-getrouwe Dick van der Stoep, o.a. orkestleider van de Schmidt/Bannink-musicals Foxtrot en Madam. Ingeleid en verklaard door Gijs Groenteman.

Een avond vol verhalen over Harry Bannink en diens tijdgenoten, en de liedjes die het summum van de Nederlandse liedkunst vertegenwoordigen.

Meer informatie of kaartjes kopen? Check hier!

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Gemeenteraad: ‘Air B&B meld u’

hotel molendal arnhem
foto: hotel molendal arnhem

Woensdag avond is in de gemeenteraad de meldplicht voor Air B&B besproken. De VVD maakt zich zorgen over de eerlijke speelveld voor hotels en Air B&B’s De ruime meerderheid van de gemeenteraad is voorstander van dit idee. De VVD heeft dit voorstel gedaan omdat ze graag een eerlijk speelveld willen creëren voor alle organisaties of personen die overnachtingen aanbieden.

Volgens het VVD-raadslid Bas van Es is er geen eerlijk speelveld voor hotels en Air B&B’s. Zo moeten hotels straks toeristenbelasting betalen, allerlei vergunningen aanvragen, brandveiligheidssystemen in huis hebben, etc. Personen die hun woning ter beschikking stellen bij sites zoals Marktplaats en Airbnb hoeven in theorie niets te doen. Ook Lammert de Vries van HORA (Hotel Overleg Regio Arnhem) vind het niet eerlijk. “Eigenaren van Air B&B kunnen bijvoorbeeld huursubsidie aanvragen, terwijl hoteleigenaren dit niet kunnen voor hun hotel.”

Hoe groot zijn de problemen?

Hoe groot de problemen zijn door de komst van Air B&B is onduidelijk. “Er is geen zicht op de grootte van de problematiek. Maar Arnhem is geen Amsterdam.” reageerde Lammert de Vries op de vraag van Groenlinks-raadlid Gemici. Volgens de gemeente zijn er maar 4 klachten binnen gekomen over Air B&B. VVD-raadslid Bas van Es vult aan met een casus waar een villa staat in Arnhem met 22 kamers. Deze wordt gerund door een man uit het westen van het land. “Dit is geen Air B&B maar gewoon een hotel.” aldus het VVD-raadslid. Volgens het VVD-raadslid zijn er op de piekmomenten in de zomerperiode ruim 200 – 400 Air B&B eenheden beschikbaar in Arnhem.

Niet naleven van de regels

Ook worden regels niet structureel nageleefd. SP-raadslid Gerrie Elfrink vroeg of er niet juist meer geïnvesteerd moet worden in meer  handhavers. “Ja, dat zou zeker wenselijk zijn. Maar we zouden nu met de huidige aantal handhavers kunnen afhandelen.” verdedigde Bas van Es zijn standpunt. Volgens het SP-raadslid is dit zeer onwenselijk. De partij ziet liever de handhavers bij de echte problemen in de Arnhemse gemeenschap.

Meerderheid voor meldplicht

Twaalf raadsleden van D66, CDA, PvdD en SP zijn niet eens met het voorstel van de VVD-raadslid en zullen volgende week tegen het voorstel stemmen. De 27 raadsleden van Arnhem Centraal, Partij voor de Arbeid, VVD, Denk Verenigd Arnhem, GroenLinks, PVV en ChristenUnie zullen voorstemmen. Daarmee wil de meerderheid van de gemeenteraad dat eigenaren van Air B&B zich gaan melden bij de gemeente.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Zondag nacht sterrenregen

foto: Pixabay - Skeeze

Van zondag 12 op 13 augustus zal er een regen te zien zijn van vallende sterren. De jaarlijks terugkerende meteoroïdenzwerm Perseïden wordt verwacht in de nacht van zondag op maandag. Mogelijk komen er dan zo’n 100 sterren per uur langs. Dit jaar zijn er veel meer sterren te zien dan vorig jaar, dit komt door de nieuwe maan.

Maar hoe kun je het beste de sterrenregen zien?

  • Het beste kijkmoment is rond 3:30 uur te kijken, daar zullen de meesten sterren te zien zijn.
  • Bekijk de beste website of app om de weersvoorspelling te weten. Mogelijk is er ook bewolking, waardoor het moeilijk te zien is.
  • Zoek een donkere plek. Bijvoorbeeld een open veldje, park of buiten de bebouwde kom.
  • Laat je ogen even wennen aan het donker, dus kijk tussendoor even niet op je smartphone of in het licht.
  • Neem af en toe een kijkpauzes. als je te lang kijkt worden je ogen moe.

    Meer nieuws?

     

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair