Beginpagina Nieuws Archief Gemeente sloopt middeleeuwse muur voor Jansbeek

Gemeente sloopt middeleeuwse muur voor Jansbeek

4 min leestijd
0

Het stuk stadsmuur dat al sinds 2011 achter de Rozet staat, wordt gesloopt. De stenen worden gebruikt in de varenmuur die op het Kerkplein komt. Dat heeft cultuurwethouder Gerrie Elfrink woensdag bekendgemaakt.

Sinds 2011 staan op het Roermondsplein resten van de oude stadsmuur van Arnhem. Dit stuk geschiedenis, dat tevoorschijn kwam bij archeologisch onderzoek voor de bouw van Rozet, wordt volgens de gemeente door veel mensen gewaardeerd. De stenen uit de muur krijgen binnenkort een nieuw leven.

Varenmuur

Ze worden gebruikt in de varenmuur die op het Kerkplein in de nieuwe Jansbeek wordt aangelegd. “De Jansbeek, die ook een stuk Arnhemse geschiedenis tot leven brengt, krijgt daarmee een authentieke historische uitstraling.”

Eind 2011 is tijdens archeologisch onderzoek ter hoogte van Rozet een deel van de Arnhemse stadsmuur gelicht. Het betrof een stuk muur van 4 bij 2 meter, aan de bovenkant trapsgewijs afgebrokkeld in de loop der eeuwen. Het muurstuk was de aanzet van het Rijnpoort-bastion dat aan het einde van de 16e eeuw gerealiseerd is in opdracht van prins Maurits.

Hoge kosten

Als tijdelijke locatie is de muur destijds op het Roermondsplein geplaatst, aldus de gemeente. “Er is lang nagedacht over het behouden van de stadsmuur. De kosten voor het conserveren en het verplaatsen naar een goede, definitieve plek zijn echter zeer hoog.”

Het plaatsen van de stenen in de varenmuur betekent dat de stadsmuur behouden blijft voor de stad op betaalbare wijze, vindt
de gemeente. De varenmuur zal naar verwachting in het voorjaar van 2017 gerealiseerd worden.

Meer nieuws uit Arnhem?


chico's place
Date for 2 banner onderzijde 28816-01

Reacties

Reacties

Laad meer gerelateerde artikelen
Laad meer in Archief

Bekijk ook

Vitesse schiet niets op met 1-1 bij Zulte Waregem

Vitesse heeft aan het uitduel met Zulte Waregem in de Europa League een punt overgehouden.…