Connect with us
Arnhem Centrum

Archief

Nieuwe Markt krijgt langzaam vorm

werkzaamheden markt

Bouwvakkers hebben gisteren de nieuwe lantaarnpalen neergezet op de Markt. Het plein tussen de Eusebiuskerk en het Provinciehuis ondergaat een opknapbeurt. Jarenlang was het eigenlijk niet meer dan een naargeestige parkeerplaats. Daar moet nu verandering in komen. Over een week moet het plein klaar zijn.

Het huidige Kerkplein gaat in deze vorm verdwijnen. Filmtheater Focus moet er verrijzen, samen met wat woonappartementen. Zo ontstaat er een nieuw pleintje, waar de gemeente nog een naam voor zoekt. Arnhemmers mogen meedenken over de naam van die plek.

Afscheid Kerkplein

De oude Markt moet de functie van het Kerkplein voor een deel overnemen. Dat gebeurt vanaf volgende week al. Vrijdag en zaterdag nemen de marktkooplui op muzikale wijze afscheid van het Kerkplein. Volgende week is er op beide marktdagen een feestelijke opening op het nieuwe marktplein. Daar zijn dan prijzen als een goedgevulde boodschappentas te winnen.

Vorige week is een deel van de Markt geplaveid. Schoolkinderen van de Arnhemse basisschool De Binnenstad hebben donderdag 24 november de laatste stenen gelegd. Voor zij dat deden hebben twee leerlingen ieder een tijdscapsule in twee buizen in de grond van de Markt laten glijden.

Luwte

De Markt was vanaf de middeleeuwen het belangrijkste plein van Arnhem. Tot in de jaren 60 was nog wekelijks de markt op het plein. Toen dat zich verplaatste naar het Kerkplein, kwam het oude marktplein in de luwte te liggen en werd het meer een parkeerplaats. Het plein moet nu weer een deel van zijn oude allure terugkrijgen.

Meer nieuws uit Arnhem?


kijkalles-blog

Reacties

Reacties

Archief

Nieuw boek Slag om Arnhem

Beevor
foto: Wikimedia

Aanstaande maandag verschijnt het nieuwste boek van de Britse historicus Anthony Beevor: ‘de Slag om Arnhem’. De schrijver, die meer bekende werken over de Tweede Wereldoorlog op zijn naam heeft, zal het eerste exemplaar van zijn boek maandagavond overhandigen aan burgemeester Ahmed Marcouch.

Dit gebeurt tijdens een speciale bijeenkomst in de Eusebiuskerk. Die avond zal de schrijver ook geïnterviewd worden door Robert Voskuil, kenner van de Slag om Arnhem.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Politie houdt man aan voor diefstal en aanrandingen

politie uniform
Foto: Politie

Op maandagavond twee april hield de politie een 45-jarige man uit Wehl aan voor diefstal van geld. Op maandagmiddag zou hij aan de Velperbuitensingel voor een winkel een bankbiljet hebben gestolen uit de handen van een man uit Arnhem.

De man kwam met het geld in de hand naar buiten lopen en de man uit Wehl zou het bankbiljet uit de handen van de Arnhemmer hebben gegrist. De Arnhemmer en andere getuigen konden een beschrijving van de man geven. Op basis van deze beschrijving hield de politie op maandagavond de 45-jarige man uit Wehl aan op de Driekoningendwarsstraat.

Onzedelijk

In verband met meerdere aangiftes van aanranding was de politie al op zoek naar deze verdachte. In de periode van 24 tot 28 maart ontving de politie vijf meldingen van onzedelijke betasting in de binnenstad van Arnhem.

Op vrijdag 6 april is de man in verband met de diefstal en de aanrandingen voorgeleid aan de Rechter-Commissaris die gelastte dat de man nog twee weken vast blijft zitten.

Meer nieuws?


Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Apple en HAN slaan handen in één

HAN

Apple en de HAN zijn recent een samenwerking gestart waarbij de HAN scholieren, studenten, werkenden en werkzoekenden vanaf mei 2018 intensief gaat begeleiden bij het leren maken van een app voor in de Appstore.

Apple en de HAN gaan deze groep mensen helpen en begeleiden. Op 7 mei 2018 start er een eerste introductiecursus waar iedereen zich voor kan inschrijven en die wordt begeleid door Apple Certified Trainers van de HAN. Deze cursus ‘Intro to app development with Apple Swift’ duurt één maand. In deze periode krijgen de deelnemers twaalf begeleide sessies; meestal ’s avonds, een enkele keer overdag. Naast deze bijeenkomsten zijn er ook studie-uren thuis. In totaal zijn er ongeveer 90 uren mee gemoeid. Het interactieve cursusmateriaal (gratis) komt van Apple en wordt zelf gedownload, evenals de benodigde software (ook gratis).

Geen IT-ervaring nodig

De cursus is bedoeld voor iedereen. Een IT-achtergrond is niet nodig; ook geen kennis van programmeren. Swift is namelijk Apple’s makkelijk aan te leren taal waarbij direct rechts op het scherm te zien is wat links op het scherm wordt ingetypt. “Interactief, intuïtief, begrijpelijk. Wat de HAN van deelnemers vraagt, is minimaal MBO-/HAVO niveau, kennis van het Engels maar vooral leuke, creatieve ideeën voor apps en zin om die met de wereld te delen… te beginnen in de cursusgroep waar de factor ‘fun’ een belangrijk ingrediënt is.” aldus Tom Vermulst, Opleidingsmanager HAN.

Vervolgcursussen

Na de introductiecursus kunnen deelnemers in september 2018 door naar de cursus ‘App development with Apple Swift’. Te kiezen is een 3- of 8-maanden variant. In beide varianten wordt dezelfde lesstof behandeld, ook weer materiaal van Apple zelf, maar wordt dat uitgesmeerd over een korte of langere periode. Aan het eind van deze twee cursussen bouwt de deelnemer daadwerkelijk zijn eigen app en publiceert die.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair