Connect with us
Arnhem Centrum

Archief

Detailhandel Arnhem-Zuid doet het goed

kerstbeer, Kronenburg

Het winkeloppervlak in Arnhem-Zuid is tegen de landelijke trend in licht gegroeid sinds 2009. Wel is het aantal winkels in het stadsdeel afgenomen met 4 procent. In het noordelijke deel van de stad is de detailhandel met 14 procent gekrompen.  Daar is het totale oppervlak ook afgenomen.

Dit blijkt uit het koopstromenonderzoek dat onderzoeksbureau Ecorys in samenwerking met I&O Research heeft uitgevoerd in opdracht van de gemeente Arnhem. Volgens de onderzoekers is de groei in Arnhem-Zuid voor een groot deel te danken aan de komst van de Decathlon in de Rijnhal. Consumenten hebben een hoge waardering voor Winkelcentrum Kronenburg, zo blijkt ook.

Totaal 911 miljoen

Het totaal aan detailhandelsbestedingen in Arnhem bedraagt volgens het onderzoek 911 miljoen euro. Het grootste deel daarvan wordt besteed in de Arnhemse binnenstad (314 miljoen). Dan komen Winkelcentrum Kronenburg (148 miljoen) en Winkelcentrum Presikhaaf (79 miljoen). Het overgrote deel van alle bestedingen gaat naar niet-dagelijkse aankopen (504 miljoen).

Hoewel het aandeel dagelijkse bestedingen sinds 2009 is toegenomen met 11 procent, is het aandeel niet-dagelijkse bestedingen afgenomen met 35 procent. Voor een deel hangt dat samen met de landelijke ontwikkeling dat consumenten minder zijn gaan uitgeven in de niet-dagelijkse sector. Ook kiezen zij vaker voor voor online winkelen.

Verbonden met eigen stad

Wat betreft de dagelijkse bestedingen zoals levensmiddelen, alcoholische dranken en schoonmaakartikelen besteden Arnhemmers het meest in de eigen gemeente. Met 91 procent is Arnhem daarmee de gemeente waarbij de binding met de eigen gemeente het grootst is ten opzichte van de andere in de regio Arnhem-Nijmegen.

Het is dan ook niet gek dat Arnhem voor wat betreft de dagelijkse bestedingen de meeste koopkracht van buiten de gemeente weet te trekken. In totaal gaat het daarbij om een bedrag van 49 miljoen euro. Ook voor de niet-dagelijkse bestedingen zoals mode, elektronica, woninginrichting en sport en spelartikelen weet Arnhem zich positief te onderscheiden.

100 miljoen euro winst

In totaal wordt voor bijna 250 miljoen euro uitgegeven aan niet-dagelijkse artikelen door mensen buiten Arnhem. Omdat Arnhemmers zelf minder geld aan niet-dagelijkse boodschappen uitgeven buiten de gemeentegrenzen ontstaat voor de stad een overschot van ruim 100 miljoen euro. Het grootste deel van dat overschot is zichtbaar in Arnhem-Noord, waar de binnenstad is.

In het onderzoek is ook een beoordeling van de winkelvoorzieningen te vinden. Daarin is een onderscheid gemaakt voor de voorzieningen voor de dagelijkse boodschappen en een oordeel voor het recreatief winkelen. Arnhem scoort in beide gevallen een 7,6. Dat is vergelijkbaar met de score in de regio. Uitgesplitst naar winkelgebieden valt op dat winkelcentrum Kronenburg op beide aspecten bovengemiddeld scoort met respectievelijk een 8,1 en een 8,2.

Meer nieuws uit Arnhem?


chico's place
Date for 2 banner onderzijde 28816-01

Reacties

Reacties

Archief

Diftar op sterven na dood?; Maarten Venhoek (D66) ‘oppositieleider’

Huibert Veth

Geschreven door: Burgerjournalist Huibert Veth. Hij was woensdag bij de gemeenteraad en bezocht o.a. het vergaderpunt over de afval van Arnhem. Daarnaast bekeek hij wie de oppositieleider is van deze week! Is het opnieuw Gerrie Elfrink (SP) of wordt het nu iemand anders?

Uitstel of toch niet?

Diftar, het systeem waarbij we als Arnhemse inwoners moeten gaan betalen voor ons restafval. Verbruik je meer dan betaal je meer, kortom, de vervuiler betaalt, sympathiek idee toch? Een deel van de burgers blijkt zijn afval echter liever illegaal te dumpen en indien hij ervoor moet gaan betalen zal dit probleem alleen maar groter worden, dan schiet de invoering zijn doel voorbij en wordt de oplossing erger dan de kwaal aldus Sarah Dobbe (SP) die samen met de PVDD en de PVV het debatverzoek deed met de vraag of invoering nog wenselijk is. Directe aanleiding was een brief van het college die volgens Leendert Combee (VVD) vol risico’s en ellende staat. Er is sprake van vervuiling van o.a. het plastic afval wat een financiële tegenvaller van bijna een half miljoen oplevert. Het risico op dumpen van bedrijfsafval. De privacydiscussie met slepende juridische procedures die Diftar continue in een negatief daglicht zullen stellen. En vooralsnog dus een toename in plaats van een afname van gedumpt afval. Maar misschien nog wel het belangrijkste: er is geen draagvlak onder de bevolking, we willen het niet.

Dualisme binnen de coalitie

De conclusie dat Diftar in dat geval een heilloze weg is die we beter voortijdig af kunnen breken wordt alleen door de VVD, PVV en SP getrokken. Cathelijne Bouwkamp (GL) geeft op haar zevende dag als wethouder vooral aan dat ze nog te weinig zicht heeft op de feiten en vraagt de raad opnieuw uitstel van invoering, nu voor onbepaalde tijd. Met name Maarten Venhoek (D66) hakt hier stevig op in. Na de verkiezingen leek hij zijn raadszetel te verliezen, tijdens zijn afscheid somberde hij nog ‘het leven is hard maar uw tijd is opperdepop’. Hans de Vroome werd wethouder en hij kreeg zijn raadszetel terug, dus laat hij van zich horen! Op stevige toon geeft hij aan dat het vorige college en het ambtenarenapparaat toch het nodige werk voor mevrouw Bouwkamp had kunnen doen waardoor ze met een beter verhaal had kunnen komen. Ook verwijt hij de wethouder en het college een gebrek aan ambitie. De oppositieleider van de week is daarmee iemand uit de coalitie. Is dat erg? Wat mij betreft niet, een beetje dualisme is prima maar opvallend is het wel.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Verbouwing blikkenbioscoop uitgesteld

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat in juni de blikkenbioscoop 6 weken dicht zou gaan voor renovatie. Door nog onbekende reden is de renovatie uitgesteld tot na de zomervakantie. 

Eerder liet wij al weten dat de blikkenbioscoop in juni 6 weken dicht zou gaan. Door nog onbekende redenen is dit uitgesteld tot na de zomervakantie. De renovatie moet ervoor zorgen dat er meer bezoekers terug komen. Door de komst van de nieuwe Pathé zijn veel bezoekers vertrokken. Met luxe probeert Vue de bezoekers weer terug krijgen.

Blikkenbioscoop in juni 6 weken dicht voor renovatie

Transformatie naar luxe

De renovatie moet ervoor zorgen dat bezoekers een lux gevoel krijgen bij hun bioscoopbezoek. De Vue heeft besloten om van de 818 stoelen naar de 380 luxe ligstoelen te gaan. Naast de renovatie van het algemene gedeelte krijgt de bioscoop ook een nieuwe ingang en café gedeelte.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Daniël Becker nieuwe vice voorzitter gemeenteraad

Raadslid Daniël Becker (CU) is de nieuwe vice voorzitter van de gemeenteraad. Hij vervangt hiermee Hans de Vroome (D66) die de afgelopen vier jaar de functie heeft bekleed.

De vice voorzitter heeft onder andere de taak de gemeenteraad te begeleiden op het moment dat de voorzitter (burgemeester Marcouch) afwezig is of als de burgemeester zijn dossier moet behandelen tijdens de gemeenteraad. Ook neemt de vice voorzitter vaak de handtekeningen in ontvangst van Arnhemmers die een actie zijn begonnen omdat ze er ergens niet mee eens zijn.

Daniël Becker kreeg 31 stemmen voor van de 39 raadsleden. Er waren geen tegen kandidaten voor de functie van vice voorzitter.

Meer nieuws?


Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair