Connect with us
He Komaan

Archief

Detailhandel Arnhem-Zuid doet het goed

kerstbeer, Kronenburg

Het winkeloppervlak in Arnhem-Zuid is tegen de landelijke trend in licht gegroeid sinds 2009. Wel is het aantal winkels in het stadsdeel afgenomen met 4 procent. In het noordelijke deel van de stad is de detailhandel met 14 procent gekrompen.  Daar is het totale oppervlak ook afgenomen.

Dit blijkt uit het koopstromenonderzoek dat onderzoeksbureau Ecorys in samenwerking met I&O Research heeft uitgevoerd in opdracht van de gemeente Arnhem. Volgens de onderzoekers is de groei in Arnhem-Zuid voor een groot deel te danken aan de komst van de Decathlon in de Rijnhal. Consumenten hebben een hoge waardering voor Winkelcentrum Kronenburg, zo blijkt ook.

Totaal 911 miljoen

Het totaal aan detailhandelsbestedingen in Arnhem bedraagt volgens het onderzoek 911 miljoen euro. Het grootste deel daarvan wordt besteed in de Arnhemse binnenstad (314 miljoen). Dan komen Winkelcentrum Kronenburg (148 miljoen) en Winkelcentrum Presikhaaf (79 miljoen). Het overgrote deel van alle bestedingen gaat naar niet-dagelijkse aankopen (504 miljoen).

Hoewel het aandeel dagelijkse bestedingen sinds 2009 is toegenomen met 11 procent, is het aandeel niet-dagelijkse bestedingen afgenomen met 35 procent. Voor een deel hangt dat samen met de landelijke ontwikkeling dat consumenten minder zijn gaan uitgeven in de niet-dagelijkse sector. Ook kiezen zij vaker voor voor online winkelen.

Verbonden met eigen stad

Wat betreft de dagelijkse bestedingen zoals levensmiddelen, alcoholische dranken en schoonmaakartikelen besteden Arnhemmers het meest in de eigen gemeente. Met 91 procent is Arnhem daarmee de gemeente waarbij de binding met de eigen gemeente het grootst is ten opzichte van de andere in de regio Arnhem-Nijmegen.

Het is dan ook niet gek dat Arnhem voor wat betreft de dagelijkse bestedingen de meeste koopkracht van buiten de gemeente weet te trekken. In totaal gaat het daarbij om een bedrag van 49 miljoen euro. Ook voor de niet-dagelijkse bestedingen zoals mode, elektronica, woninginrichting en sport en spelartikelen weet Arnhem zich positief te onderscheiden.

100 miljoen euro winst

In totaal wordt voor bijna 250 miljoen euro uitgegeven aan niet-dagelijkse artikelen door mensen buiten Arnhem. Omdat Arnhemmers zelf minder geld aan niet-dagelijkse boodschappen uitgeven buiten de gemeentegrenzen ontstaat voor de stad een overschot van ruim 100 miljoen euro. Het grootste deel van dat overschot is zichtbaar in Arnhem-Noord, waar de binnenstad is.

In het onderzoek is ook een beoordeling van de winkelvoorzieningen te vinden. Daarin is een onderscheid gemaakt voor de voorzieningen voor de dagelijkse boodschappen en een oordeel voor het recreatief winkelen. Arnhem scoort in beide gevallen een 7,6. Dat is vergelijkbaar met de score in de regio. Uitgesplitst naar winkelgebieden valt op dat winkelcentrum Kronenburg op beide aspecten bovengemiddeld scoort met respectievelijk een 8,1 en een 8,2.

Meer nieuws uit Arnhem?


chico's place
Date for 2 banner onderzijde 28816-01

Reacties

Reacties

Archief

Apple en HAN slaan handen in één

HAN

Apple en de HAN zijn recent een samenwerking gestart waarbij de HAN scholieren, studenten, werkenden en werkzoekenden vanaf mei 2018 intensief gaat begeleiden bij het leren maken van een app voor in de Appstore.

Apple en de HAN gaan deze groep mensen helpen en begeleiden. Op 7 mei 2018 start er een eerste introductiecursus waar iedereen zich voor kan inschrijven en die wordt begeleid door Apple Certified Trainers van de HAN. Deze cursus ‘Intro to app development with Apple Swift’ duurt één maand. In deze periode krijgen de deelnemers twaalf begeleide sessies; meestal ’s avonds, een enkele keer overdag. Naast deze bijeenkomsten zijn er ook studie-uren thuis. In totaal zijn er ongeveer 90 uren mee gemoeid. Het interactieve cursusmateriaal (gratis) komt van Apple en wordt zelf gedownload, evenals de benodigde software (ook gratis).

Geen IT-ervaring nodig

De cursus is bedoeld voor iedereen. Een IT-achtergrond is niet nodig; ook geen kennis van programmeren. Swift is namelijk Apple’s makkelijk aan te leren taal waarbij direct rechts op het scherm te zien is wat links op het scherm wordt ingetypt. “Interactief, intuïtief, begrijpelijk. Wat de HAN van deelnemers vraagt, is minimaal MBO-/HAVO niveau, kennis van het Engels maar vooral leuke, creatieve ideeën voor apps en zin om die met de wereld te delen… te beginnen in de cursusgroep waar de factor ‘fun’ een belangrijk ingrediënt is.” aldus Tom Vermulst, Opleidingsmanager HAN.

Vervolgcursussen

Na de introductiecursus kunnen deelnemers in september 2018 door naar de cursus ‘App development with Apple Swift’. Te kiezen is een 3- of 8-maanden variant. In beide varianten wordt dezelfde lesstof behandeld, ook weer materiaal van Apple zelf, maar wordt dat uitgesmeerd over een korte of langere periode. Aan het eind van deze twee cursussen bouwt de deelnemer daadwerkelijk zijn eigen app en publiceert die.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Politie houdt looddief aan

politie

In de nacht van dinsdag 20 februari op woensdag 21 februari heeft de politie een man aangehouden die verdacht wordt van diefstal van lood. De politie kwam de man op het spoor na een melding van een alerte getuige.

Rond 05.00 uur in de ochtend kreeg de politie een melding dat iemand op het dak liep van een woning aan de Jansbuitensingel. Agenten waren binnen 5 minuten ter plaatse en troffen een 40-jarige Arnhemmer aan op het dak.

Heterdaad

Op het dak lag opgerold lood en gereedschap. Dit was voor de agenten voldoende aanleiding om de man op heterdaad aan te houden voor diefstal van lood. De man is meegenomen naar het bureau voor verhoor, het gereedschap en lood is in beslag genomen.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

toeristen trein, stormbaan en spelletjes op station Velperpoort

Zaterdag vanaf 12 uur tot 17:00 zijn er leuke activiteiten te vinden op station Velperpoort en in de Steenstraat. Zo zal er voor de Stadskiosk een leuk treintje met locomotief en wagonnetjes neergezet. De machinist rijdt een vaste route door de Steenstraat met als eindpunt Station Velperpoort. Van daaruit kan hij ook weer bezoekers mee terugnemen die graag naar de binnenstad willen.  Daarnaast zal er een stormbaan zijn van 25 meter lang en 4 meter hoog en kunnen mensen onder het genot van een kop koffie of chocomelk leuke dingen doen.

Treintje

Je kent het vast wel, zo´n leuke toeristentreintje wat op vakantie rijdt naar leuke attracties of bijzondere plekken. Zo´n treintje rijdt er dit weekend van Velperpoort naar de begin van de Steenstraat. Daar zal het treintje weer omkeren. Dit keer hoef je er niet als toerist gebruik van te maken, maar als Arnhemmer.

Stormbaan

Naast een leuk treintje zal er ook een echte stormbaan zijn voor kinderen. De stormbaan is 25 meter lang en 4 meter hoog. De stormbaan is gratis toegankelijk. Verder zijn er nog andere spelletjes en is er een rad van fortuin. Ook kunnen mensen kop koffie of warme chocolademelk krijgen bij de ingang van de Steenstraat en bij station Velperpoort.

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair