Connect with us
he kom aan

Archief

Detailhandel Arnhem-Zuid doet het goed

kerstbeer, Kronenburg

Het winkeloppervlak in Arnhem-Zuid is tegen de landelijke trend in licht gegroeid sinds 2009. Wel is het aantal winkels in het stadsdeel afgenomen met 4 procent. In het noordelijke deel van de stad is de detailhandel met 14 procent gekrompen.  Daar is het totale oppervlak ook afgenomen.

Dit blijkt uit het koopstromenonderzoek dat onderzoeksbureau Ecorys in samenwerking met I&O Research heeft uitgevoerd in opdracht van de gemeente Arnhem. Volgens de onderzoekers is de groei in Arnhem-Zuid voor een groot deel te danken aan de komst van de Decathlon in de Rijnhal. Consumenten hebben een hoge waardering voor Winkelcentrum Kronenburg, zo blijkt ook.

Totaal 911 miljoen

Het totaal aan detailhandelsbestedingen in Arnhem bedraagt volgens het onderzoek 911 miljoen euro. Het grootste deel daarvan wordt besteed in de Arnhemse binnenstad (314 miljoen). Dan komen Winkelcentrum Kronenburg (148 miljoen) en Winkelcentrum Presikhaaf (79 miljoen). Het overgrote deel van alle bestedingen gaat naar niet-dagelijkse aankopen (504 miljoen).

Hoewel het aandeel dagelijkse bestedingen sinds 2009 is toegenomen met 11 procent, is het aandeel niet-dagelijkse bestedingen afgenomen met 35 procent. Voor een deel hangt dat samen met de landelijke ontwikkeling dat consumenten minder zijn gaan uitgeven in de niet-dagelijkse sector. Ook kiezen zij vaker voor voor online winkelen.

Verbonden met eigen stad

Wat betreft de dagelijkse bestedingen zoals levensmiddelen, alcoholische dranken en schoonmaakartikelen besteden Arnhemmers het meest in de eigen gemeente. Met 91 procent is Arnhem daarmee de gemeente waarbij de binding met de eigen gemeente het grootst is ten opzichte van de andere in de regio Arnhem-Nijmegen.

Het is dan ook niet gek dat Arnhem voor wat betreft de dagelijkse bestedingen de meeste koopkracht van buiten de gemeente weet te trekken. In totaal gaat het daarbij om een bedrag van 49 miljoen euro. Ook voor de niet-dagelijkse bestedingen zoals mode, elektronica, woninginrichting en sport en spelartikelen weet Arnhem zich positief te onderscheiden.

100 miljoen euro winst

In totaal wordt voor bijna 250 miljoen euro uitgegeven aan niet-dagelijkse artikelen door mensen buiten Arnhem. Omdat Arnhemmers zelf minder geld aan niet-dagelijkse boodschappen uitgeven buiten de gemeentegrenzen ontstaat voor de stad een overschot van ruim 100 miljoen euro. Het grootste deel van dat overschot is zichtbaar in Arnhem-Noord, waar de binnenstad is.

In het onderzoek is ook een beoordeling van de winkelvoorzieningen te vinden. Daarin is een onderscheid gemaakt voor de voorzieningen voor de dagelijkse boodschappen en een oordeel voor het recreatief winkelen. Arnhem scoort in beide gevallen een 7,6. Dat is vergelijkbaar met de score in de regio. Uitgesplitst naar winkelgebieden valt op dat winkelcentrum Kronenburg op beide aspecten bovengemiddeld scoort met respectievelijk een 8,1 en een 8,2.

Meer nieuws uit Arnhem?


chico's place
Date for 2 banner onderzijde 28816-01

Reacties

Reacties

Archief

Knuffelen met de Kerstman? Zaterdag kan het op de Korenmarkt

foto: Musiskwartier

De Kerstman doet het nog even rustig aan voor hij zondagnacht langs heel wat schoorstenen moet reizen. Om alvast op te warmen brengt hij een bezoekje samen met zijn vrouw aan het Korenkwartier. Naast een bezoekje aan de Kerstman kun je ook op de foto met levende dieren uit de kerststal.

De ondernemers van het Korenkwartier hebben de Kerstman en zijn vrouw uitgenodigd om zaterdag tussen 13:00 en 17:00 een bezoek te brengen aan hun markt. Dat heeft geresulteerd dat hij zaterdag te ontmoeten is op de Korenmarkt. Daarom nodigen zowel de ondernemers als de Kerstman met zijn vrouw alle Arnhemmers uit. Dus grijp je kans en ga voor het laatst dit jaar op de foto met hem, geef nog je laatste wensen van je verlanglijstje door of even krijg een warme knuffel van hem. Mocht je behoefte hebben om niet alleen de Kerstman te knuffelen, maar ook een hoop dieren uit de kerststal? Dan kun je zaterdag ook langs komen. Er lopen namelijk een hoop geiten, schapen, koeien en andere dieren in de kerststal.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Gek van geluk tijdens de Ladies Night

Pathé Arnhem
Gek van geluk? Misschien word je dat wel op 29 november in Pathé Arnhem. Daar kunnen dames tijdens de Ladies Night de fil Gek van geluk bekijken.

In Gek van Geluk kruipt Plien van Bennekom in de rol van single moeder Lena. Ze schrijft liefdesliedjes, maar door een gebrek aan romantiek komt er weinig meer uit haar pen.

Dan verzint de zangeres en haar beste vriendin Valerie (Carly Wijs) een oplossing: ze huurt een werkloze acteur in om Lena’s hoofd ter inspiratie op hol te brengen. Lena valt als een blok voor de aantrekkelijke Hugo (Matteo van der Grijn) en het plan lijkt te slagen. Tot Lena’s buik zo vol vlinders zit dat een nieuwe hitsingle wel het laatste is waar ze aan denkt. In een wanhopige poging om Lena alsnog aan het schrijven te krijgen, zet Valerie hun jarenlange vriendschap op het spel en confronteert Lena met de harde realiteit.
Voor meer info en tickets kun je kijken op de site van Pathé Arnhem.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Autodief ramt politie-auto

Beschadigde politieaauto

Een vermeende autodief is maandagnacht bij Beneden-Leeuwen met een bestelwagen ingereden op een politie-auto. Op Facebook vertelt de politie Arnhem-Zuid dat agenten de man al vanaf Arnhem hadden achtervolgd. Zij hebben aangifte gedaan tegen de man voor doodslag. Het politievoertuig is zwaar beschadigd.

Na een melding stonden op verschillende plaatsen voertuigen klaar om naar het gestolen busje uit te kijken. De eenheid Arnhem-Zuid zag op een plek aan de A325 de bestelwagen in de richting van Elst rijden. “Wij hebben het voertuig een stopteken gegeven”, meldt de politie. “In eerste instantie stopte het. Op het moment dat wij uitstapten, reed het voertuig met hoge snelheid weg.”

Remmen

De achtervolging ging verder over de A15 richting Rotterdam. Daar probeerde de verdachte meerdere malen de politie af te snijden door hard te remmen. Bij Beneden-Leeuwen reed het busje een talud af en stopte het. “De verdachte reed vervolgens met hoge snelheid achteruit en ramde ons politievoertuig.”

De achtervolging ging verder door de woonwijk. Uiteindelijk liet de vermeende dief de wagen achter en ging te voet verder. Een inmiddels opgeroepen agent van de Landelijke Eenheid zag de verdachte rennen en heeft hem aangehouden.

Speurhond

Uiteindelijk heeft politie uit Arnhem-Zuid, Arnhem-Noord, Elst, Wageningen, van de Landelijke eenheid en helikoptereenheid Zulu meegedaan aan de achtervolging. Zelfs een speurhond was van de partij.

Meer nieuws? 

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair