Connect with us
Arnhem Centrum

Archief

Detailhandel Arnhem-Zuid doet het goed

kerstbeer, Kronenburg

Het winkeloppervlak in Arnhem-Zuid is tegen de landelijke trend in licht gegroeid sinds 2009. Wel is het aantal winkels in het stadsdeel afgenomen met 4 procent. In het noordelijke deel van de stad is de detailhandel met 14 procent gekrompen.  Daar is het totale oppervlak ook afgenomen.

Dit blijkt uit het koopstromenonderzoek dat onderzoeksbureau Ecorys in samenwerking met I&O Research heeft uitgevoerd in opdracht van de gemeente Arnhem. Volgens de onderzoekers is de groei in Arnhem-Zuid voor een groot deel te danken aan de komst van de Decathlon in de Rijnhal. Consumenten hebben een hoge waardering voor Winkelcentrum Kronenburg, zo blijkt ook.

Totaal 911 miljoen

Het totaal aan detailhandelsbestedingen in Arnhem bedraagt volgens het onderzoek 911 miljoen euro. Het grootste deel daarvan wordt besteed in de Arnhemse binnenstad (314 miljoen). Dan komen Winkelcentrum Kronenburg (148 miljoen) en Winkelcentrum Presikhaaf (79 miljoen). Het overgrote deel van alle bestedingen gaat naar niet-dagelijkse aankopen (504 miljoen).

Hoewel het aandeel dagelijkse bestedingen sinds 2009 is toegenomen met 11 procent, is het aandeel niet-dagelijkse bestedingen afgenomen met 35 procent. Voor een deel hangt dat samen met de landelijke ontwikkeling dat consumenten minder zijn gaan uitgeven in de niet-dagelijkse sector. Ook kiezen zij vaker voor voor online winkelen.

Verbonden met eigen stad

Wat betreft de dagelijkse bestedingen zoals levensmiddelen, alcoholische dranken en schoonmaakartikelen besteden Arnhemmers het meest in de eigen gemeente. Met 91 procent is Arnhem daarmee de gemeente waarbij de binding met de eigen gemeente het grootst is ten opzichte van de andere in de regio Arnhem-Nijmegen.

Het is dan ook niet gek dat Arnhem voor wat betreft de dagelijkse bestedingen de meeste koopkracht van buiten de gemeente weet te trekken. In totaal gaat het daarbij om een bedrag van 49 miljoen euro. Ook voor de niet-dagelijkse bestedingen zoals mode, elektronica, woninginrichting en sport en spelartikelen weet Arnhem zich positief te onderscheiden.

100 miljoen euro winst

In totaal wordt voor bijna 250 miljoen euro uitgegeven aan niet-dagelijkse artikelen door mensen buiten Arnhem. Omdat Arnhemmers zelf minder geld aan niet-dagelijkse boodschappen uitgeven buiten de gemeentegrenzen ontstaat voor de stad een overschot van ruim 100 miljoen euro. Het grootste deel van dat overschot is zichtbaar in Arnhem-Noord, waar de binnenstad is.

In het onderzoek is ook een beoordeling van de winkelvoorzieningen te vinden. Daarin is een onderscheid gemaakt voor de voorzieningen voor de dagelijkse boodschappen en een oordeel voor het recreatief winkelen. Arnhem scoort in beide gevallen een 7,6. Dat is vergelijkbaar met de score in de regio. Uitgesplitst naar winkelgebieden valt op dat winkelcentrum Kronenburg op beide aspecten bovengemiddeld scoort met respectievelijk een 8,1 en een 8,2.

Meer nieuws uit Arnhem?


chico's place
Date for 2 banner onderzijde 28816-01

Reacties

Reacties

Archief

Gemeenteraad: ‘Air B&B meld u’

hotel molendal arnhem
foto: hotel molendal arnhem

Woensdag avond is in de gemeenteraad de meldplicht voor Air B&B besproken. De VVD maakt zich zorgen over de eerlijke speelveld voor hotels en Air B&B’s De ruime meerderheid van de gemeenteraad is voorstander van dit idee. De VVD heeft dit voorstel gedaan omdat ze graag een eerlijk speelveld willen creëren voor alle organisaties of personen die overnachtingen aanbieden.

Volgens het VVD-raadslid Bas van Es is er geen eerlijk speelveld voor hotels en Air B&B’s. Zo moeten hotels straks toeristenbelasting betalen, allerlei vergunningen aanvragen, brandveiligheidssystemen in huis hebben, etc. Personen die hun woning ter beschikking stellen bij sites zoals Marktplaats en Airbnb hoeven in theorie niets te doen. Ook Lammert de Vries van HORA (Hotel Overleg Regio Arnhem) vind het niet eerlijk. “Eigenaren van Air B&B kunnen bijvoorbeeld huursubsidie aanvragen, terwijl hoteleigenaren dit niet kunnen voor hun hotel.”

Hoe groot zijn de problemen?

Hoe groot de problemen zijn door de komst van Air B&B is onduidelijk. “Er is geen zicht op de grootte van de problematiek. Maar Arnhem is geen Amsterdam.” reageerde Lammert de Vries op de vraag van Groenlinks-raadlid Gemici. Volgens de gemeente zijn er maar 4 klachten binnen gekomen over Air B&B. VVD-raadslid Bas van Es vult aan met een casus waar een villa staat in Arnhem met 22 kamers. Deze wordt gerund door een man uit het westen van het land. “Dit is geen Air B&B maar gewoon een hotel.” aldus het VVD-raadslid. Volgens het VVD-raadslid zijn er op de piekmomenten in de zomerperiode ruim 200 – 400 Air B&B eenheden beschikbaar in Arnhem.

Niet naleven van de regels

Ook worden regels niet structureel nageleefd. SP-raadslid Gerrie Elfrink vroeg of er niet juist meer geïnvesteerd moet worden in meer  handhavers. “Ja, dat zou zeker wenselijk zijn. Maar we zouden nu met de huidige aantal handhavers kunnen afhandelen.” verdedigde Bas van Es zijn standpunt. Volgens het SP-raadslid is dit zeer onwenselijk. De partij ziet liever de handhavers bij de echte problemen in de Arnhemse gemeenschap.

Meerderheid voor meldplicht

Twaalf raadsleden van D66, CDA, PvdD en SP zijn niet eens met het voorstel van de VVD-raadslid en zullen volgende week tegen het voorstel stemmen. De 27 raadsleden van Arnhem Centraal, Partij voor de Arbeid, VVD, Denk Verenigd Arnhem, GroenLinks, PVV en ChristenUnie zullen voorstemmen. Daarmee wil de meerderheid van de gemeenteraad dat eigenaren van Air B&B zich gaan melden bij de gemeente.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Zondag nacht sterrenregen

foto: Pixabay - Skeeze

Van zondag 12 op 13 augustus zal er een regen te zien zijn van vallende sterren. De jaarlijks terugkerende meteoroïdenzwerm Perseïden wordt verwacht in de nacht van zondag op maandag. Mogelijk komen er dan zo’n 100 sterren per uur langs. Dit jaar zijn er veel meer sterren te zien dan vorig jaar, dit komt door de nieuwe maan.

Maar hoe kun je het beste de sterrenregen zien?

  • Het beste kijkmoment is rond 3:30 uur te kijken, daar zullen de meesten sterren te zien zijn.
  • Bekijk de beste website of app om de weersvoorspelling te weten. Mogelijk is er ook bewolking, waardoor het moeilijk te zien is.
  • Zoek een donkere plek. Bijvoorbeeld een open veldje, park of buiten de bebouwde kom.
  • Laat je ogen even wennen aan het donker, dus kijk tussendoor even niet op je smartphone of in het licht.
  • Neem af en toe een kijkpauzes. als je te lang kijkt worden je ogen moe.

    Meer nieuws?

     

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Arnhem strooit zout

foto: Pixabay

Het is hartje zomer en alsnog gaan er strooiwagens rond door de gemeente. Dat is een vreemd straatbeeld. Woensdag wordt er zout gestrooid in Arnhem. Natuurlijk niet vanwege gladheid, maar juist vanwege de zomerse hitte. Een strooiwagen van de gemeente strooit zout op verschillende kruispunten door de hele stad.

In de tropische zon kan de temperatuur van het asfalt tot boven de 50c graden oplopen. Bij deze temperatuur wordt het asfalt zacht en raakt beschadigd. Om te voorkomen dat het asfalt kapot gaat, zet de gemeente Arnhem strooizout als wapen in. Een eigenschap van zout is dat het vocht aantrekt en opneemt. Het strooizout haalt vocht uit de buitenlucht en verkoelt vervolgens het asfalt. Ook vermindert zout het plakkerig worden van asfalt Met name op drukke kruispunten, waar weinig tot geen bomen staan, wordt gestrooid. De zomer zon heeft
juist op deze plekken vrij spel.

Buiten de spits

Om de overlast voor het verkeer te beperken wordt er buiten de spits gestrooid. De gemeente Arnhem houdt de temperatuur van wegen met sensors in de gaten. Wanneer de hitte aan blijft houden, kan de strooiwagen deze zomer nog een keer in het straatbeeld voorbijkomen.

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair