Connect with us
Arnhem Centrum

Archief

‘RTV-voorzitter Korff zorgde voor onrust en frustratie’

cameraploeg rtv

Het plotselinge vertrek van voorzitter Irene Korff kwam voor RTV Arnhem als een verrassing. Volgens Marcel Hoebe, hoofd personeel en organisatie van de omroep, lijkt het erop dat ze nu een beschadigingscampagne tegen de mensen van RTV houdt. Ik hou van Arnhem sprak met hem. “Om het vertrek van Irene wordt bij de overgrote meerderheid van de medewerkers geen traan gelaten.”

RTV Arnhem-voorzitter Irene Korff zond deze week een e-mail naar haar mede-bestuursleden. Daarin gaf ze te kennen met onmiddellijke ingang het voorzitterschap van RTV Arnhem neer te leggen. Voor mede-bestuurslid Marcel Hoebe en zijn collega’s kwam dat als een verrassing. Evengoed was er daarvoor wel het een en ander gebeurd, vertelt de personeelsmanager van de lokale omroep.

“Recent heeft Irene een bedrijfsplan bij de gemeente Arnhem ingediend met een begroting voor 2017. Die liet een tekort zien. De andere bestuursleden waren bang dat dit onze financiering voor 2017 in gevaar zou brengen, en daarmee het voortbestaan van RTV Arnhem. Een afkeurende reactie van de gemeente op deze begroting bevestigde die vrees.”

Incidenten

Hier waren volgens Hoebe al een aantal incidenten aan voorafgegaan. De gebeurtenissen rondom de begroting waren voor hem en de overige bestuursleden aanleiding om eens na te denken. Was Korff nog wel de aangewezen persoon om hen voor te zitten in de vergaderingen? “Elk bestuur heeft het recht om zijn eigen voorzitter te kiezen.”

Unaniem besloot het RTV-bestuur dat ze niet meer wilden dat Korff de vergaderingen bleef voorzitten. Zij wilden haar daarvan op de hoogte te stellen tijdens de bestuursvergadering afgelopen dinsdag. Hoebe: “Om Irene hiermee niet tijdens de vergadering te overvallen, heb ik haar verzocht om een persoonlijk onderhoud om haar hierover te informeren.”

Alternatief

Dit vond afgelopen maandagmiddag plaats. “Ik heb ook bij Irene aangegeven dat ondanks dit verzoek een positie als algemeen bestuurslid mogelijk bleef, of als alternatief een plek in het mediabedrijf met in het bijzonder de nieuwe media.”

Als reactie daarop gaf Korff volgens Hoebe te kennen de vergadering niet bij te wonen, omdat ze dat niet aankon. “Dat vond ik jammer, maar wel begrijpelijk. We zijn vervolgens uit elkaar gegaan met de afspraak dat we elkaar opnieuw in het nieuwe jaar zouden spreken over of en hoe ze nog voor RTV Arnhem actief zou kunnen zijn.”

In De Gelderlander stelt Korff dat ze voor veel besluiten werd gepasseerd. Herkennen jullie dat?

“Dat verbaast mij zeer. Tot nu toe heeft ze er nooit met één woord met mij of de andere bestuursleden over gerept. Dit lijkt dus zeer op een jij-bak. Wat ik wel kwijt wil, is dat besluiten worden opgenomen in de actie- en besluitenlijst van de notulen en die zijn tot op heden altijd goedgekeurd. Ook door Irene.”

Hoe wordt er binnen RTV-Arnhem gereageerd op vertrek van Irene?

“Zulke dingen zijn nooit goed voor een organisatie, zeker niet als die in de opbouwfase zit. Maar om het vertrek van Irene wordt bij de overgrote meerderheid van de medewerkers geen traan gelaten. Haar aanwezigheid op de werkvloer veroorzaakte door haar bemoeienissen bij het mediabedrijf en bij de ondersteunende diensten onrust, spanning en frustratie.”

Voor de meeste mensen is het vertrek overigens een non-event, stelt Hoebe. “Ze gaan gewoon door met wat ze leuk vinden en dat is met media bezig zijn of om dat voor anderen mogelijk te maken.”

In het artikel in De Gelderlander werd de suggestie gewekt dat het verloop bij RTV groot is…

“De cijfers spreken dat tegen. Dit jaar zijn er meer mensen aangenomen dan de afgelopen jaren bij elkaar. Uit mijn hoofd zeg ik: tegen de 15 nieuwe mensen. Ik weet ook wie weg zijn gegaan en waarom, want met iedereen die vertrokken is, heb ik een exitgesprek gehad. Dat zijn er ongeveer drie geweest, van wie Irene er één is. En juist zij heeft mij dat gesprek onthouden. Iets wat ik overigens nog steeds buitengewoon jammer vind, ondanks haar beschadigingscampagne jegens de mensen van RTV Arnhem waarmee ze bezig lijkt te zijn.”

Hoe gaat het met nu met RTV-Arnhem?

“RTV Arnhem is na een turbulente periode sinds een jaar in de opbouwfase. Toegegeven, ook Irene heeft daaraan haar steentje bijgedragen. Het huidige bestuur is eensgezind en gemotiveerd om uitvoering te geven aan het bedrijfsplan. Door snel de gemeente te informeren over de ontstane situatie wil zij blijven doorgaan met dit bestuur.”

“Inmiddels hebben we de toezegging, dat ook de financiering voor de eerste helft van 2017 geregeld is. Vóór 1 juli 2017 krijgen we te horen of dat ook het geval is voor de tweede helft van dat jaar en 2018. Gezien het kennis- en ervaringsniveau van de huidige bestuursleden heb ik er alle vertrouwen in dat ons dat gaat lukken.”

“Ook in de samenwerking met andere partijen zit een gestage ontwikkeling. Meer onderwijsinstellingen weten ons te vinden als leerwerkplek. En ook de aanwas van geïnteresseerde kandidaat-vrijwilligers loopt langzaam maar geleidelijk door. Gaat het snel genoeg? Nee, nooit.”

Hoebe wil ook een persoonlijke noot kwijt. “Het heeft mij gestoord, dat in de schrijvende media onze ex-voorzitter is neergezet als reddende engel van RTV Arnhem. De afgelopen jaren zijn turbulent geweest bij de omroep. Desondanks zijn medewerkers zich vrijwillig blijven inzetten als programmamakers, presentatoren, redactioneel medewerkers, technici, of als ondersteunend personeel. Zonder hen was er geen RTV Arnhem en is er geen RTV Arnhem. De reddende engel? Dat waren deze medewerkers.”

Reactie Irene Korff op dit artikel: “Ik herken me niet in de woorden van Marcel. Verder heb ik mijn visie al gegeven. Ik vind het jammer dat het bestuur zo reageert.”

Meer nieuws uit Arnhem?


kijkalles-blog

Date for 2 banner onderzijde 28816-01

Reacties

Reacties

Archief

Lodewijk Hoekstra reikt Gouden Gieter uit in Nederlands Watermuseum

foto: Nederlands Watermuseum

Op zaterdag 29 september zal tv-tuinman Lodewijk Hoekstra de Gouden Gieter uitreiken in kader van de zomeractiviteit Tuin van de Toekomst. Kinderen en hun ouders deelden foto’s van hun tuintje via sociale media, om kans te maken op deze prijs. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de uitreiking in het Nederlands Watermuseum. De uitreiking begint om 13.30 uur. Genodigden kunnen deze dag gratis het museum bezoeken.

Tuin van de Toekomst
In de zomervakantie konden kinderen in het Nederlands Watermuseum hun eigen Tuin van de Toekomst maken. Met behulp van een schepje en vele natuurlijke materialen bouwden de kinderen hun watervriendelijke tuintje op een zo duurzaam mogelijke manier. Daarbij hielden ze rekening met wateroverlast, verdroging en andere gevolgen van een versteende tuin.

Tegel eruit, plant erin!
Het Nederlands Watermuseum probeert door deze zomeractiviteit kinderen en hun ouders bewust te maken van de gevolgen van verstening. Hiermee wil het Watermuseum meer aandacht vragen voor een duurzamer klimaat in de stad.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

De Grote Harry Bannink Podcast On Tour in Musis

foto: Musis en Stadstheater

Zondag 23 september om 15:00 komt Harry Bannink, Frank Groothof en Gijs Groenteman naar Arnhem komen. Er wordt een avond vol verhalen vertelt en liederen gemaakt in de parkzaal van Musis.

Het zou zomaar kunnen dat Harry Bannink de geschiedenis ingaat als een van de grote Nederlandse componisten. In ieder geval zal iedereen die naar de Grote Harry Bannink Podcast van Gijs Groenteman luisterde een diepe bewondering voor de componist krijgen. De grote hits die Bannink met Annie Schmidt maakte zijn nog maar het topje van de ijsberg, Daaronder zitten nóg duizenden liedjes – meesterwerken die jarenlang ongehoord bleven.

Frank Groothof is een van de grote Harry Bannink-vertolkers. Hij neemt u mee langs een duizelingwekkende steekproef van Harry Banninks oeuvre. Begeleid door Bannink-getrouwe Dick van der Stoep, o.a. orkestleider van de Schmidt/Bannink-musicals Foxtrot en Madam. Ingeleid en verklaard door Gijs Groenteman.

Een avond vol verhalen over Harry Bannink en diens tijdgenoten, en de liedjes die het summum van de Nederlandse liedkunst vertegenwoordigen.

Meer informatie of kaartjes kopen? Check hier!

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Gemeenteraad: ‘Air B&B meld u’

hotel molendal arnhem
foto: hotel molendal arnhem

Woensdag avond is in de gemeenteraad de meldplicht voor Air B&B besproken. De VVD maakt zich zorgen over de eerlijke speelveld voor hotels en Air B&B’s De ruime meerderheid van de gemeenteraad is voorstander van dit idee. De VVD heeft dit voorstel gedaan omdat ze graag een eerlijk speelveld willen creëren voor alle organisaties of personen die overnachtingen aanbieden.

Volgens het VVD-raadslid Bas van Es is er geen eerlijk speelveld voor hotels en Air B&B’s. Zo moeten hotels straks toeristenbelasting betalen, allerlei vergunningen aanvragen, brandveiligheidssystemen in huis hebben, etc. Personen die hun woning ter beschikking stellen bij sites zoals Marktplaats en Airbnb hoeven in theorie niets te doen. Ook Lammert de Vries van HORA (Hotel Overleg Regio Arnhem) vind het niet eerlijk. “Eigenaren van Air B&B kunnen bijvoorbeeld huursubsidie aanvragen, terwijl hoteleigenaren dit niet kunnen voor hun hotel.”

Hoe groot zijn de problemen?

Hoe groot de problemen zijn door de komst van Air B&B is onduidelijk. “Er is geen zicht op de grootte van de problematiek. Maar Arnhem is geen Amsterdam.” reageerde Lammert de Vries op de vraag van Groenlinks-raadlid Gemici. Volgens de gemeente zijn er maar 4 klachten binnen gekomen over Air B&B. VVD-raadslid Bas van Es vult aan met een casus waar een villa staat in Arnhem met 22 kamers. Deze wordt gerund door een man uit het westen van het land. “Dit is geen Air B&B maar gewoon een hotel.” aldus het VVD-raadslid. Volgens het VVD-raadslid zijn er op de piekmomenten in de zomerperiode ruim 200 – 400 Air B&B eenheden beschikbaar in Arnhem.

Niet naleven van de regels

Ook worden regels niet structureel nageleefd. SP-raadslid Gerrie Elfrink vroeg of er niet juist meer geïnvesteerd moet worden in meer  handhavers. “Ja, dat zou zeker wenselijk zijn. Maar we zouden nu met de huidige aantal handhavers kunnen afhandelen.” verdedigde Bas van Es zijn standpunt. Volgens het SP-raadslid is dit zeer onwenselijk. De partij ziet liever de handhavers bij de echte problemen in de Arnhemse gemeenschap.

Meerderheid voor meldplicht

Twaalf raadsleden van D66, CDA, PvdD en SP zijn niet eens met het voorstel van de VVD-raadslid en zullen volgende week tegen het voorstel stemmen. De 27 raadsleden van Arnhem Centraal, Partij voor de Arbeid, VVD, Denk Verenigd Arnhem, GroenLinks, PVV en ChristenUnie zullen voorstemmen. Daarmee wil de meerderheid van de gemeenteraad dat eigenaren van Air B&B zich gaan melden bij de gemeente.

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair