Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

Arnhemse arbeidsmarkt blijft taai voor laagopgeleiden

economie Gelderland

Laagopgeleiden blijven moeilijk aan werk komen in Arnhem. Ondanks de aantrekkende economie wordt de werkgelegenheid voor die groep niet beter in de stad. Ook nemen hoger opgeleiden vaak hun plaats in.

Dat is een van de conclusies van Trendrapportage 2016 van de gemeente Arnhem, die dinsdag is verschenen. Vooral in de vervoerssector zijn in de stad nogal wat arbeidsplaatsen verdwenen. In andere sectoren komen er juist arbeidsplaatsen bij, vooral in de horeca, handel, industrie en nutsbedrijven.

Werkloosheid daalt

De werkloosheid is iets gedaald, naar 9,1 procent van de beroepsbevolking. De verwachting is dat het aantal arbeidsplaatsen in Arnhem verder zal groeien. De bouw, zakelijke dienstverlening en cultuur, sport recreatie zijn volgens de opstellers van het rapport potentiële groeiers. In de hele regio neemt het aantal vacatures toe.

Het werkloosheidspercentage in Arnhem is nog steeds hoger dan het landelijk gemiddelde van 5,6 procent. Daarnaast stellen de rapporteurs vast dat ook in deze stad de arbeidsmarkt verandert. Dat is met onder meer toe te schrijven aan vergrijzing, flexibilisering en technologische ontwikkelingen. Dat is met name voor lager- en middelbaar opgeleiden te merken.

ZZP’ers in Zuid

Die vormen een steeds grotere groep zzp’ers. Dat is te merken aan het aantal bedrijfsvestigingen in Arnhem. Dit is in de afgelopen jaren stevig gegroeid. Het aantal arbeidsplaatsen is niet meegegroeid, schrijven de rapporteurs.

Opvallend is het aantal zzp’ers in Arnhem-Zuid. Zij vormen tweederde van het aantal bedrijven in het stadsdeel en zorgen voor 14 procent van de werkgelegenheid. Ten noorden van de Rijn is 60 procent van de ondernemers zzp’er, goed voor 7 procent van de arbeidsplaatsen.

Meer nieuws uit Arnhem?


chico's place

Reacties

Reacties

Nieuws

Waarschuwing: vermijd het bos

herfstbos
Afbeelding ter illustratie - Foto: CC0

Natuurliefhebber? Zoek voor de komende dagen even een andere hobby. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten waarschuwen iedereen om bossen in de regio het komende weekeinde te vermijden. Dat meldt Omroep Gelderland.

De storm van donderdag heeft forse schade aangericht aan de bossen. Zo hangen er veel grote takken min of meer los. Die kunnen elk moment alsnog naar beneden vallen. Een zware tak kan een wandelaar fataal zijn.

Weduwemakers

Die takken worden daarom ook wel ‘weduwemakers’ genoemd. De Posbank in Rheden is vanwege het gevaar nog deels afgesloten.

Volgens een woordvoerster van Staatsbosbeheer is de storm ‘vanuit ecologisch oogpunt niet per se verkeerd voor een bos’. Dode bomen worden opgeruimd en het omgevallen hout trekt weer veel insecten aan. “Er zijn wel wat dode vogels, maar over het algemeen voelen dieren de storm feilloos aan en zoeken op tijd beschutting”, meldt ze aan de omroep.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Speciale prullenbakjes voor kauwgom in Arnhem

Foto: gemeente Arnhem

Iets nieuws in Arnhem: speciale kauwgomprullenbakjes. Het is de bedoeling dat iedereen zijn uitkauwsels in deze speciale bakken duwt. Het gespecialiseerde bedrijf Gumbuddy maakt daar nieuwe producten van, zoals potloden en linialen.

De prullenbakjes zijn geplaatst op speciaal daarvoor uitgekozen plekken zoals bij de bussenpleinen en rond de Korenmarkt. In de speciale kauwgumbakjes kunnen mensen hun afgedankte kauwgum deponeren. De bakjes worden maandelijks geleegd.

Hardnekkig

Vrijdagmiddag loopt een promoteam in de stad om op de bakjes te wijzen. Kauwgum in de openbare ruimte is een hardnekkig probleem. Het verwijderen is een relatief dure en intensieve klus. Voorkomen dat er kauwgum op de grond terecht komt is dus het doel.

Elk kauwgompje dat wordt gerecycled hoeft immers niet door gemeente van de straat geboend te worden. De proef loopt een jaar. De komst van de kauwgombakjes vloeit voort uit de grote voorjaarsschoonmaak van de binnenstad van mei van 2017.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

‘Goudvissen horen niet in Jansbeek’

goudvis

Er mogen geen goudvissen in de St. Jansbeek rondzwemmen. Stichting platform Stop Invasieve Exoten heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) verzocht om maatregelen te nemen tegen de man die vorige week elf goudvissen in de Sint Jansbeek uitzette.

Deze exotische vissen vormen volgens het platform een gevaar voor de inheemse natuur, onder meer doordat ze kruisen met de inheemse kroeskarper. Deze vis zou daardoor kunnen uitsterven.

Leven

De man die de vissen in de Sint Jansbeek uitzette gaf aan dat hij met dit initiatief meer ‘leven wilde geven aan de beek’. Wel wilde de man anoniem blijven, omdat hij bang was dat hij op een later tijdstip de vissen weer terug zou moeten vangen.

In Veenendaal, bij een soortgelijk initiatief, werd de uitzetter wel gesommeerd dat te doen. Het ziet ernaar uit dat dat hier in Arnhem ook gaat gebeuren. De Arnhemmer heeft met zijn actie namelijk het uitzetverbod overtreden, dat opgenomen is in de Wet Natuurbescherming.

Gemeente Arnhem en anderen zijn niet blij met het uitzetten van de goudvissen in de beek. Wilfred Reinhold legt uit waarom. Maar kun je die vissen er nog wel uit krijgen?

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair