Beginpagina Nieuws Verbazing en onbegrip over sloop historische stadsmuur

Verbazing en onbegrip over sloop historische stadsmuur

5 min leestijd
0
Elfrink bij puin

Vereniging Stadsschoon Arnhem en Erfgoedvereniging Heemschut zijn ‘verbaasd’ over de sloop van een stuk historische stadsmuur eind november. In een brief aan de gemeenteraad zeggen ze dat ze het onbegrijpelijk vinden dat het waardevolle stuk muur plotsklaps is gesloopt. Cultuurwethouder Gerrie Elfrink wil de stenen hergebruiken voor het geplande nieuwe tracĂ© van de Jansbeek.

Eind 2011 vonden archeologen op de plek van de Rozet een deel van de Arnhemse stadsmuur. Het betrof een stuk van 4 bij 2 meter. Het was de aanzet van het Rijnpoort-bastion, dat aan het einde van de 16e eeuw gebouwd is in opdracht van prins Maurits.

Slopen met graafmachine

De archeologische vondst heeft tot november 2016 op een grasveldje achter de Rozet gestaan. Totdat de gemeente het van de ene op de andere dag gesloopt bleek te hebben met een graafmachine. De stenen moeten in een muur bij de nieuwe Jansbeek op het Kerkplein komen.

Dat is een schending van afspraken, vinden Stadsschoon en Heemschut. “Het stuk muur is indertijd met veel kosten uit de bouwput getakeld. Deze archeologisch belangrijke vondst is een aantal jaren bewaard en zou een waardige plaats krijgen”, schrijven de verenigingen. “Dat dit historisch waardevolle stuk muur nu plotsklaps is gesloopt, achten wij onbegrijpelijk. Zeker gezien het feit, dat er al zo weinig zichtbaars uit het verleden van Arnhem over is.”

Romeinse sierspelden

Het besluit tot sloop had toch minstens ter beoordeling aan de gemeenteraad voorgelegd moeten worden, gaan ze verder. “Dat dit niet is gebeurd, is gelet op het archeologisch belang onverantwoord.”

Dat de gemeente de stenen wil hergebruiken, maakt het zeker niet beter. “Het is hetzelfde als het smelten van zilveren fibula’s (sierspelden uit de Romeinse tijd, red.) om er nieuwe ringen van te maken.”

Meer nieuws uit Arnhem?


kijkalles-blog

Date for 2 banner onderzijde 28816-01

Reacties

Reacties

Laad meer gerelateerde artikelen
Laad meer in Nieuws

Bekijk ook

Wolf gesignaleerd op de Veluwe

Op de Veluwe is een wolf gesignaleerd. Op basis van fotomateriaal hebben experts van Wolve…