Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

Archeologen Kerkplein betrekken publiek bij opgravingen

opgravingen Kerkplein

Archeologen die nu onderzoek doen op het Kerkplein, willen het publiek bij de opgravingen betrekken. Om dat te bereiken, houden ze allerlei activiteiten waar belangstellenden naar toe kunnen komen. Op deze manier kan de burger volgens de gemeente meekijken naar de opgraving en meehelpen met de bestudering ervan.

Op verschillende momenten vertelt stadsarcheoloog Martijn Defilet over de stand van zaken van de opgraving en de betekenis ervan voor Arnhem. Speciaal hiervoor staat de Archeologie Kiosk van de gemeente op het Kerkplein. Aanleiding voor het archeologisch onderzoek is de bouw van Focus Filmtheater en woningen op het plein.

Onbekende tijden

Tijdens een vooronderzoek vorig jaar zijn resten gevonden uit de periode 900 tot 1000. Toen ontwikkelde Arnhem zich volgens deskundigen van dorp naar stad. Verder is er over die tijd niet zo veel bekend. De komende weken vertelt twee keer per week één van de vrijwilligers over de voortgang van de opgraving. Dit gebeurt op dinsdag 17, 24 en 31 januari en 7 en 14 februari en op donderdag 19 en 26 januari en 2, 9 en 16 februari.

De ArcheoHotspot is ter plekke in de Archeologie Kiosk bezig met vondsten uit de opgraving. Belangstellenden kunnen langskomen om het materiaal te bekijken en mee te helpen met het bestuderen ervan. Dit kan op woensdag 18 en 25 januari en op 1, 8 en 15 februari 2017. Stadsarcheoloog Martijn Defilet vertelt in de Archeologie Kiosk over de opgraving en het belang ervan voor de geschiedenis van Arnhem.

Rondleiding Zuidelijke Binnenstad

De bouw van het Focus-theater is onderdeel van de werkzaamheden in de Zuidelijke Binnenstad. Daar gebeurt op dit moment heel veel, zoals het bovengronds brengen van de Jansbeek, de herinrichting van Trans, Weerdjesstraat en Rodenburgstraat, de nieuwbouw bij Bartok.

Wie al die werkzaamheden wil zien, kan zich aanmelden voor een rondleiding door de Zuidelijke Binnenstad. Deze vindt elke eerste vrijdag van de maand plaats om 12.00 uur vanaf de informatiewinkel aan de Trans 26-27. Aansluitend aan de rondleiding van 3 februari kunnen deelnemers naar de stadsarcheoloog op het Kerkplein luisteren.

Overzicht

Aanmelden kan via zuidelijkebinnenstad@arnhem.nl. Voor meer informatie en een overzicht van alle verhalen en beeldmateriaal en een livestream: volg de Facebookpagina van de ArcheoHotspots.

Meer nieuws uit Arnhem?


chico's place

 

Reacties

Reacties

Nieuws

Worden Arnhemmers Jasper en Chrystel beheerders van een Frans kasteel?

foto: Net5

Worden de twee Arnhemmers Jasper en Chrystel beheerders van een Frans kasteel? De twee doen mee aan het Net 5 programma ‘Je droom achterna: Een Frans Kasteel’.

Kasteel uit 1712

Elke maandag strijden vijf koppels om de toekomstige beheerders te worden van een Frans kasteel. Een mooi kasteel gelegen in het groene hart van Normandië in het dorpje Quinéville is opzoek naar nieuwe beheerders. Via de tv programma van Net 5 gaan de vijf koppels aan de slag om de hart van eigenaar Hans Musegaas te veroveren.
Het kasteel komt uit 1712 is ooit gebouwd voor de neef van Louis XIV. Sinds 40 jaar fungeert het kasteel als hotel met 30 kamers, 4 hectare grond en een verwarmd buitenzwembad. Er is genoeg werk aan de winkel, want het domein heeft een flinke opknapbeurt nodig. In elke aflevering krijgen de vijf koppels individuele en groepsopdrachten, variërend van het opknappen van historische ruimtes, organiseren van rondleidingen, onderhoud van het landgoed tot het ontvangen van gasten.

Chrystel en Jasper

Chrystel en Jasper zijn al vier jaar buren. Ze raakten bevriend en uiteindelijk sloeg de vonk over. Sinds een jaar zijn ze een stel. De twee hebben voor de toekomst trouw- en kinderplannen. Chrystel is zelfstandig ondernemer op het gebied van marketing, communicatie en eventmanagement. Jasper is ook zelfstandige en houdt zich als interim-kracht bezig met procesverbetering in bedrijven. Ook zette hij afdelingen van bedrijven op. Jasper en Chrystel zijn al een tijdje op zoek naar een locatie in het buitenland (onder andere in Frankrijk) waar zij een B&B of hotel kunnen beginnen. Het plan was om te gaan sparen en het streven was om in 2021 te emigreren. Door middel van dit programma kan hun droom om zelf iets te beginnen in de hospitality misschien wel sneller verwezenlijkt worden.

De uitzending is te zien op Net 5 elke maandag om 21:30

Meer nieuws?

 

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Bliksem splijt boom Lauwersgracht

boom lauwersgracht
Foto: Politie Arnhem-Noord (FB)

Een blikseminslag heeft een boom aan de Lauwersgracht in tweeën gespleten. Dat laat de politie zien op Facebook. In Arnhem woedde zondagavond een kort, maar hevig onweer.

Via Facebook laat de politie weten dat er bij het natuurgeweld geen gewonden zijn gevallen. “Stel je voor dat je even onder de boom stond te schuilen voor de regen. Gelukkig geen gewonden!”

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Politie stopt vechtpartij: drie aanhoudingen

handboeien

De politie heeft op zondag 22 april rond 03.00 uur fors op moeten treden op de Korenmarkt in Arnhem, toen op straat een vechtpartij tussen meerdere personen ontstond.

Wat de reden voor de vechtpartij was, is niet duidelijk. Wel moest een grootste deel van de surveillerende politiemensen van het openbare ordeteam, waaronder ook enkele collega’s te paard, alsmede beveiligingsmedewerkers korte tijd alle zeilen bijzetten om met succes de partijen te scheiden en de rust te herstellen. Daarbij moest ook af en toe door een politie-agent een klap worden uitgedeeld.

Onderzoek

Er werden drie mannen aangehouden; twee kwamen uit Doetinchem (beiden 27 jaar oud) en de ander kwam uit Doesburg (28 jaar). De politie heeft dit in onderzoek; de drie zijn naar het bureau gebracht en zullen worden gehoord over hun mogelijke betrokkenheid.

Meer nieuws?

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair