Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

Archeologen Kerkplein betrekken publiek bij opgravingen

opgravingen Kerkplein

Archeologen die nu onderzoek doen op het Kerkplein, willen het publiek bij de opgravingen betrekken. Om dat te bereiken, houden ze allerlei activiteiten waar belangstellenden naar toe kunnen komen. Op deze manier kan de burger volgens de gemeente meekijken naar de opgraving en meehelpen met de bestudering ervan.

Op verschillende momenten vertelt stadsarcheoloog Martijn Defilet over de stand van zaken van de opgraving en de betekenis ervan voor Arnhem. Speciaal hiervoor staat de Archeologie Kiosk van de gemeente op het Kerkplein. Aanleiding voor het archeologisch onderzoek is de bouw van Focus Filmtheater en woningen op het plein.

Onbekende tijden

Tijdens een vooronderzoek vorig jaar zijn resten gevonden uit de periode 900 tot 1000. Toen ontwikkelde Arnhem zich volgens deskundigen van dorp naar stad. Verder is er over die tijd niet zo veel bekend. De komende weken vertelt twee keer per week één van de vrijwilligers over de voortgang van de opgraving. Dit gebeurt op dinsdag 17, 24 en 31 januari en 7 en 14 februari en op donderdag 19 en 26 januari en 2, 9 en 16 februari.

De ArcheoHotspot is ter plekke in de Archeologie Kiosk bezig met vondsten uit de opgraving. Belangstellenden kunnen langskomen om het materiaal te bekijken en mee te helpen met het bestuderen ervan. Dit kan op woensdag 18 en 25 januari en op 1, 8 en 15 februari 2017. Stadsarcheoloog Martijn Defilet vertelt in de Archeologie Kiosk over de opgraving en het belang ervan voor de geschiedenis van Arnhem.

Rondleiding Zuidelijke Binnenstad

De bouw van het Focus-theater is onderdeel van de werkzaamheden in de Zuidelijke Binnenstad. Daar gebeurt op dit moment heel veel, zoals het bovengronds brengen van de Jansbeek, de herinrichting van Trans, Weerdjesstraat en Rodenburgstraat, de nieuwbouw bij Bartok.

Wie al die werkzaamheden wil zien, kan zich aanmelden voor een rondleiding door de Zuidelijke Binnenstad. Deze vindt elke eerste vrijdag van de maand plaats om 12.00 uur vanaf de informatiewinkel aan de Trans 26-27. Aansluitend aan de rondleiding van 3 februari kunnen deelnemers naar de stadsarcheoloog op het Kerkplein luisteren.

Overzicht

Aanmelden kan via zuidelijkebinnenstad@arnhem.nl. Voor meer informatie en een overzicht van alle verhalen en beeldmateriaal en een livestream: volg de Facebookpagina van de ArcheoHotspots.

Meer nieuws uit Arnhem?


chico's place

 

Reacties

Reacties

Nieuws

D66: Arnhem moet statiegeld op blikjes en flesjes steunen

fles inleveren

Minder zwerfafval en meer hergebruik van afval. Met dat doel dient D66-raadslid Yvonne van Hamersveld op maandag 29 januari de motie ‘Statiegeldalliantie’ in.

“Statiegeld op blikjes en kleine flessen kan enorm helpen”, stelt Van Hamersveld. “Als ook Arnhem zich aansluit bij de Statiegeldalliantie vergroot de druk op Den Haag om dit landelijk te regelen.”

Minder dierenleed

Statiegeld zorgt voor minder zwerfafval, minder dierenleed, minder opruimkosten en betere recycling van waardevolle materialen, verwacht Van Hamersveld. “Daarom moet in Nederland en België statiegeld op alle plastic drankflessen en blikjes worden ingevoerd.”

In Duitsland hebben ze goede ervaringen mat statiegeld op blikjes en kleine flessen. Om dit ook in Nederland en België voor elkaar te krijgen, slaan organisaties uit beide landen nu de handen ineen. Naast de Consumentenbond en de Plastic Soup Foundation zijn al vele gemeenten partner van deze statiegeldalliantie.

Raadsmeerderheid

D66 noemt Utrecht, Amsterdam, Maastricht, Leiden, Haarlem, Enschede, Apeldoorn en Zwolle. “Wat D66 betreft hoort ook Arnhem thuis in dit rijtje”, constateert Van Hamersveld. “En het zou me verbazen als de Arnhemse raad het daar niet in grote meerderheid mee eens is.”

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Waarschuwing: vermijd het bos

herfstbos
Afbeelding ter illustratie - Foto: CC0

Natuurliefhebber? Zoek voor de komende dagen even een andere hobby. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten waarschuwen iedereen om bossen in de regio het komende weekeinde te vermijden. Dat meldt Omroep Gelderland.

De storm van donderdag heeft forse schade aangericht aan de bossen. Zo hangen er veel grote takken min of meer los. Die kunnen elk moment alsnog naar beneden vallen. Een zware tak kan een wandelaar fataal zijn.

Weduwemakers

Die takken worden daarom ook wel ‘weduwemakers’ genoemd. De Posbank in Rheden is vanwege het gevaar nog deels afgesloten.

Volgens een woordvoerster van Staatsbosbeheer is de storm ‘vanuit ecologisch oogpunt niet per se verkeerd voor een bos’. Dode bomen worden opgeruimd en het omgevallen hout trekt weer veel insecten aan. “Er zijn wel wat dode vogels, maar over het algemeen voelen dieren de storm feilloos aan en zoeken op tijd beschutting”, meldt ze aan de omroep.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Speciale prullenbakjes voor kauwgom in Arnhem

Foto: gemeente Arnhem

Iets nieuws in Arnhem: speciale kauwgomprullenbakjes. Het is de bedoeling dat iedereen zijn uitkauwsels in deze speciale bakken duwt. Het gespecialiseerde bedrijf Gumbuddy maakt daar nieuwe producten van, zoals potloden en linialen.

De prullenbakjes zijn geplaatst op speciaal daarvoor uitgekozen plekken zoals bij de bussenpleinen en rond de Korenmarkt. In de speciale kauwgumbakjes kunnen mensen hun afgedankte kauwgum deponeren. De bakjes worden maandelijks geleegd.

Hardnekkig

Vrijdagmiddag loopt een promoteam in de stad om op de bakjes te wijzen. Kauwgum in de openbare ruimte is een hardnekkig probleem. Het verwijderen is een relatief dure en intensieve klus. Voorkomen dat er kauwgum op de grond terecht komt is dus het doel.

Elk kauwgompje dat wordt gerecycled hoeft immers niet door gemeente van de straat geboend te worden. De proef loopt een jaar. De komst van de kauwgombakjes vloeit voort uit de grote voorjaarsschoonmaak van de binnenstad van mei van 2017.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair