Beginpagina Nieuws ‘Koepel wellicht komende zomer al te koop’

‘Koepel wellicht komende zomer al te koop’

6 min leestijd
0
Koepelgevangenis Arnhem

Het Rijksvastgoedbedrijf wil de Koepelgevangenis te koop zetten. Voor het zover is, gaat deze eigenaar van het monumentale pand in de wijk Lombok eerst de markt verkennen. Dat houdt volgens woordvoerder Frank Wassenaar in dat betrokken partijen eerst gaan kijken wat de (verkoop)mogelijkheden met het complex zijn.

Wanneer daadwerkelijk het ‘te koop’-bordje aan de gevel van de voormalige gevangenis komt te hangen, hangt volgens Wassenaar van die marktverkenning af. “Als deze zogeheten marktconsultatie succesvol is, dan kan dat komende zomer al gebeuren”, vertelt hij.

Reuring

Als er voor die tijd geen ge├»nteresseerde marktpartijen met een goed plan zijn, zal er ‘placemaking’ plaatsvinden in het pand. Dat betekent dat het Rijksvastgoedbedrijf met derde partijen samen de gebouwen gaat exploiteren om de mogelijkheden ervan te laten zien. “Er moet reuring rondom zo’n pand zijn, anders verkrot het”, licht hij toe.

Dat kost dan wel de nodige tijd. Volgens Wassenaar moeten we dan denken aan een jaar of twee. Als voorbeeld noemt hij placemaking bij een gebouw in Den Haag.┬áDaar kwam een dansacademie met een┬ábijbehorende fysiotherapiepraktijk en horeca. “Als je met┬áal die┬ápartijen in zee gaat, kun je niet zeggen ‘kom maar even voor vijf weken'”, verduidelijkt hij.

Prison Experience

Een plan als de Prison Experience, zoals eerder geopperd, zou voorlopig wel doorgang kunnen vinden. “Graag zelfs, want ook dat geeft reuring aan zo’n pand”, zegt hij. “Maar dan moet er wel een duidelijk plan zijn. Dat moet voorzien in onder meer de brandveiligheidseisen en beperkingen van overlast voor de buurt.”

Die plannen stonden met kerst in de kinderschoenen. Sinds de kerst heeft het Rijksvastgoedbedrijf van de initiatiefnemers niets meer vernomen. Maar, zegt Wassenaar: “Kinderschoenen kunnen snel groeien. Het kan over een week zomaar anders zijn.” Wel benadrukt hij dat plannen van derden die van het Rijksvastgoedbedrijf niet in de wielen mogen rijden.

Rondleidingen

Initiatiefnemer Bernard ‘t Jong van Prison Experience heeft ons toegezegd per e-mail toe te lichten hoe het staat met de plannen rondom de Prison Experience. Die mail hebben wij vooralsnog niet ontvangen. Wel heeft ‘t Jong eerdere berichten ontkend dat belangstellenden al betaald zouden hebben voor in december afgelaste rondleidingen in het gevangeniscomplex.

Meer nieuws uit Arnhem?


chico's place

Reacties

Reacties

Laad meer gerelateerde artikelen
Laad meer in Nieuws

Bekijk ook

Wolf gesignaleerd op de Veluwe

Op de Veluwe is een wolf gesignaleerd. Op basis van fotomateriaal hebben experts van Wolve…