Beginpagina Blog Jansen, Janssen en Peters populair in Arnhem

Jansen, Janssen en Peters populair in Arnhem

5 min leestijd
0
Winkelstraat

Jansen en Janssen zijn de meest voorkomende achternamen in Arnhem. Telefoonboek.nl dook in zijn database en onderzocht de meest voorkomende familienamen in twaalf Gelderse steden. De nummers 1 en 2 van Arnhem zijn verrassender dan ze lijken; in Nederland komen de achternamen De Jong, Jansen en De Vries het vaakst voor.

Volgens het onderzoekje heeft Jansen 183 vermeldingen in Arnhem en Janssen 91. Toch is nummer 3 verrassender: Peters. Die naam komt in de Nederlandse top 10 van meest voorkomende achternamen niet voor. Volgens Telefoonboek.nl zijn er 83 te vinden in Arnhem. Ook in Nijmegen scoort Peters hoog. Blijkbaar is dat een naam die het in de regio goed doet.

Gerritsen

Namen als Gerritsen en Driessen scoren in Arnhem eveneens relatief beduidend hoger dan in andere plaatsen. Dat blijkt uit een korte zoektocht in de database van het Meertens Instituut, een instelling die de Nederlandse cultuur bestudeert. Die telt het aantal individuen met de naam en niet de telefoonaansluitingen, zoals Telefoonboek.nl. De cijfers zijn lastig te vergelijken.

Opvallend is dat zogeheten patroniemen, dus namen afgeleid van een persoonsnaam, in de regio populair zijn. Waarom precies is niet duidelijk. Dat lijkt voor de hele provincie te gelden. De Jong en De Vries ontbreken in de top drie van alle twaalf Gelderse steden.

Jansen en Janssen

Jansen komt wel vaak voor: naast Arnhem in Ede (57), Doetinchem (72), Zutphen (49), Tiel (43) en Wageningen (51) is het de meest voorkomende achternaam. Ook in Apeldoorn (plaats twee, 96), Harderwijk en Nijmegen (beiden plaats drie, 44 en 147) komt de naam vaak voor, al verliest deze het in Nijmegen van de variant met dubbel s (209).

Meer nieuws uit Arnhem?


kijkalles-blog

Date for 2 banner onderzijde 28816-01

Reacties

Reacties

Laad meer gerelateerde artikelen
Laad meer in Blog

Bekijk ook

Wolf gesignaleerd op de Veluwe

Op de Veluwe is een wolf gesignaleerd. Op basis van fotomateriaal hebben experts van Wolve…