Connect with us
Musiskwartier

Nieuws

Plan voor ICT-campus in Koepelgevangenis

Koepelgevangenis Arnhem

Een groep hackers heeft concrete plannen om van de Koepelgevangenis een zogeheten tech-campus te maken. Het zou dan een Europese hotspot worden, waar technici voor kortere of langere tijd kunnen werken aan ICT-gerelateerde ontwikkelingen. Volgens Bart van den Hoven, een van de initiatiefnemers, reageert de branche en het bedrijfsleven in de regio positief.

Van den Hoven legt uit dat je bij hackers in dit geval zeker niet moet denken aan schimmige Russen die overheidssites platleggen. “Het zijn mensen die wegen zoeken om bestaande technieken te gebruiken om die te verbeteren”, vertelt hij. “Die komen graag bij elkaar om van gedachten te wisselen. Met zo’n plek kun je dat faciliteren.”

Perfect

Al ver voordat de Koepelgevangenis leeg kwam te staan, vonden de initiatiefnemers volgens Van den Hoven het monumentale bouwwerk perfect voor dit doel. Het project krijgt de naam Beehive Techcampus 4.2 mee. “Nu moeten we het plan handen en voeten gaan geven. Daarbij moet je denken aan een plek voor bijvoorbeeld internet start-ups, robot-labs en een streng beveiligde data-opslag.” Veel meer details kan hij nog niet geven.

Zelf is Van den Hoven ‘niet zo’n hacker’. Hij is als architect bij het project betrokken. Het kost ongeveer een miljoen euro om de Koepel over te nemen. Het is de bedoeling het gebouw te verkopen via een zogeheten biedboek-procedure. Partijen kunnen dan een plan met een bod indienen.

Springen

De huidige eigenaar, het Rijksvastgoedbedrijf, selecteert dan de beste bieder. Van den Hoven: “Daar gaan we gewoon aan meedoen. Diverse marktpartijen staan te springen om samen met ons de Koepelcampus tot een succes te maken”

Niet alleen het bedrijfsleven heeft interesse getoond, weet Van den Hoven. “Bijvoorbeeld ook veiligheidsdiensten, zoals defensie, politie en de marechaussee willen graag meedoen met ons. Er is veel interesse om de ICT naar Arnhem te halen.”

Open source

De initiatiefnemers van Beehive Techcampus 4.2 zijn nu nog volop bezig. “We maken er een soort open source-project van”, zegt Van den Hoven enthousiast. “Iedereen die ideeën heeft is welkom, zodat we het plan samen nóg beter kunnen maken.”

De gemeente Arnhem staat voorzichtig positief tegenover de plannen. Een woorvoerster benadrukt dat er onder meer met de buurt overleg moet plaatsvinden. “Er moet nog veel water  door de Rijn stromen voor het over is.” Op woensdag 8 februari is er in de Koepel een informatiebijeenkomst over de toekomst van het monumentale gebouw.

Meer nieuws uit Arnhem?


kijkalles-blog

Reacties

Reacties

Nieuws

‘Oude man’ en ‘Oude vrouw’ weer terug naar Gasthuis

Foto: Driegastenhuis

Al een lange tijd stonden ze samen in de collectie van Museum Arnhem te wachten en nu gaan ze weer terug naar huis. De beelden van ‘Oude man’ en ‘Oude vrouw’ gaan weer terug naar huis bij het Gasthuis, het hoofdkantoor van de DrieGasthuizenGroep aan de Rijnstraat. Zaterdag 27 oktober worden ze tijdens de Dag van de Arnhemse Geschiedenis officieel onthuld door Saskia Bak, directeur Museum Arnhem.

In 1636 verhuisde het St. Catharina Gasthuis, conform een besluit van het stadsbestuur, van de Bakkerstraat naar de gebouwen van het Agnietenklooster ‘op de Beek’ aan de Beekstraat. Een stenen poort, met aan weerszijden een stenen beeld van een oude man en een oude vrouw, vormde de ingang van het Catharina Gasthuis aan de Beekstraat. Deze twee beelden, die lange tijd onderdak vonden in de collectie van Museum Arnhem, komen nu weer ‘thuis’ bij het Gasthuis. De onthulling vindt plaats om 13.00 uur in het St. Petersgasthuis, Rijnstraat 71.

Over de Dag van de Arnhemse Geschiedenis

Tijdens de Dag van de Arnhemse Geschiedenis komt de historie van Arnhem tot leven. Op zaterdag 27 en zondag 28 oktober zijn tussen 12.00-16.30 uur op diverse locaties gratis activiteiten te bezoeken waarbij de Arnhemse Geschiedenis centraal staat. De DAG is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis. Het thema dit jaar is: opstand.

Meer nieuws?

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Ook extra concert Snollebollekes uitverkocht

Nadat de eerste concert van Snollebollekes binnen 24 uur was uitverkocht, organiseerde de organisatie een tweede concert van in de hoofdrol de Snollebollekes. Deze was ook binnen korte periode compleet uitverkocht. 

Met een knipoog naar deze grote wereldsterren zal Snollebollekes deze twee uitverkochten avonden (29 en 30 maart) de rode draad vormen tijdens een avondvullend programma. Naast dat hij zelf verschillende keren het podium zal betreden, zullen er tientallen gastoptredens zijn van onder andere Gerard Joling, de Vengaboys, DJ Paul Elstak, Mooi Wark en de Gebroeders Ko. De volledige programmering zal binnenkort bekend worden.

Van links naar rechts

Snollebollekes is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot één van de grootste feestacts van Nederland, die wekelijks voor duizenden mensen optreedt en keer op keer het publiek in extase weet te brengen. Vorige week maandag won hij een BUMA NL Award in de categorie Grootste Feestact en ook wonnen zij deze prijs al voor Beste Single. Met zijn energieke en vrolijke hits als ‘Links Rechts’, ‘Springen Nondeju’ en ‘Vrouwkes’ kan niemand stil blijven staan. Zijn hit ‘Links Rechts’ levert iedere keer viraal gaande video’s op van hele mensenmassa’s die van links naar rechts springen.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Vitesse loopt tegen een zeperd aan vs Excelsior

foto: Vitesse - Proshot

Vitesse heeft zaterdagavond een behoorlijke domper te verwerken gekregen, Excelsior won met 2-0. Via een eigen doelpunt van Max Clark kwam de ploeg uit Rotterdam in de eerste helft op voorsprong. Jurgen Mattheij breidde de score in de tweede helft verder uit.

Na een interlandbreak nam Vitesse het in speelronde 9 op tegen Excelsior Rotterdam. Aan de aftrap verscheen Clark, die de geblesseerde Alexander Büttner verving.

imageVanaf het eerste fluitsignaal kwam Excelsior scherp uit de startblokken. De eerste mogelijkheid van de wedstrijd was dan ook voor de Rotterdammers. Koolwijk mocht uithalen vanaf de rand van het strafschopgebied, maar zag zijn poging naast het doel verdwijnen. Tien minuten later moest aanvoerder Maikel van der Werff voorkomen dat de ploeg alsnog op voorsprong kwam.

imageVoor de Arnhemmers volgde een mogelijkheid vanaf de linkerkant. Bryan Linssen gaf de bal voor, maar vond geen medespeler. Ook de bal via zijn hoofd vond even later geen net. Vitesse had moeite om het spel onder controle te krijgen. De Rotterdammers leken daar minder moeite mee te hebben. Het schot van Jerdy Schouten raakte de paal en even later werd een doelpunt van hem afgekeurd wegens buitenspel. Vlak voor kwam de ploeg van trainer Adrie Poldervaart op voorsprong nadat Clark de bal in eigen doel tikte: 1-0.

imageNa rust voerde Vitesse de druk op. Linssen zag zijn inzet eerst tegen de paal spatten en niet veel later stond keeper Sonny Stevens in de weg. Ook een schot van Odegaard en kopballen van Darfalou en Clark vonden allen geen net. Waar aan Vitesse-zijde de bal er maar niet in wilde, was het voor de Rotterdammers wel raak. Mattheij was van behoorlijke afstand trefzeker en bracht de stand op 2-0.

imageDe equipe van Slutskiy bleef ook na de tweede tegenslag voetballend de bovenliggende partij in het tweede bedrijf. Via kansen voor met name Linssen en Darfalou werd de druk op de Excelsior-verdediging vergroot. Echter bleek het niet genoeg om de Kralingse defensie te doen zwichten.

imageIn het absolute slot van de wedstrijd kreeg Vitesse een strafschop toegekend van scheidsrechter Bjorn Kuipers, welke daarbij ook de rode kaart toonde aan doelman Sonny Stevens. Met Darfalou achter de bal had Vitesse een grote kans op de aansluitingstreffer, maar de net ingevallen Alessandro Damen wist zijn handen achter het leer te krijgen en zo de penalty te keren. Hierdoor eindigde het in een teleurstellende 2-0 nederlaag voor de geel-zwarten.

Meer nieuws?

 

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair