Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

Plan voor ICT-campus in Koepelgevangenis

Koepelgevangenis Arnhem

Een groep hackers heeft concrete plannen om van de Koepelgevangenis een zogeheten tech-campus te maken. Het zou dan een Europese hotspot worden, waar technici voor kortere of langere tijd kunnen werken aan ICT-gerelateerde ontwikkelingen. Volgens Bart van den Hoven, een van de initiatiefnemers, reageert de branche en het bedrijfsleven in de regio positief.

Van den Hoven legt uit dat je bij hackers in dit geval zeker niet moet denken aan schimmige Russen die overheidssites platleggen. “Het zijn mensen die wegen zoeken om bestaande technieken te gebruiken om die te verbeteren”, vertelt hij. “Die komen graag bij elkaar om van gedachten te wisselen. Met zo’n plek kun je dat faciliteren.”

Perfect

Al ver voordat de Koepelgevangenis leeg kwam te staan, vonden de initiatiefnemers volgens Van den Hoven het monumentale bouwwerk perfect voor dit doel. Het project krijgt de naam Beehive Techcampus 4.2 mee. “Nu moeten we het plan handen en voeten gaan geven. Daarbij moet je denken aan een plek voor bijvoorbeeld internet start-ups, robot-labs en een streng beveiligde data-opslag.” Veel meer details kan hij nog niet geven.

Zelf is Van den Hoven ‘niet zo’n hacker’. Hij is als architect bij het project betrokken. Het kost ongeveer een miljoen euro om de Koepel over te nemen. Het is de bedoeling het gebouw te verkopen via een zogeheten biedboek-procedure. Partijen kunnen dan een plan met een bod indienen.

Springen

De huidige eigenaar, het Rijksvastgoedbedrijf, selecteert dan de beste bieder. Van den Hoven: “Daar gaan we gewoon aan meedoen. Diverse marktpartijen staan te springen om samen met ons de Koepelcampus tot een succes te maken”

Niet alleen het bedrijfsleven heeft interesse getoond, weet Van den Hoven. “Bijvoorbeeld ook veiligheidsdiensten, zoals defensie, politie en de marechaussee willen graag meedoen met ons. Er is veel interesse om de ICT naar Arnhem te halen.”

Open source

De initiatiefnemers van Beehive Techcampus 4.2 zijn nu nog volop bezig. “We maken er een soort open source-project van”, zegt Van den Hoven enthousiast. “Iedereen die ideeën heeft is welkom, zodat we het plan samen nóg beter kunnen maken.”

De gemeente Arnhem staat voorzichtig positief tegenover de plannen. Een woorvoerster benadrukt dat er onder meer met de buurt overleg moet plaatsvinden. “Er moet nog veel water  door de Rijn stromen voor het over is.” Op woensdag 8 februari is er in de Koepel een informatiebijeenkomst over de toekomst van het monumentale gebouw.

Meer nieuws uit Arnhem?


kijkalles-blog

Reacties

Reacties

Nieuws

Getroffen boom snel weggehaald

boom lauwersgracht

Medewerkers van de gemeente hebben maandagmiddag de boom van de Lauwersgracht verwijderd die zondag door de bliksem werd getroffen. Een kort, maar hevig onweer was voor een oude boom fataal. Een andere raakte ook beschadigd.

Veel mensen zagen hoe de boom geraakt werd. Anderen hoorden een harde klap. In het park was het rustig door het slechte weer. Daarom zijn er geen gewonden gevallen. Het incident gebeurt in een tijd dat er hevige discussie is over kap van bomen in het Lauwersgracht-park.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

‘Plaats camera’s langs de Jansbeek’

Jansbeek

Camera’s langs de Jansbeek moeten voorkomen dat er nog meer goudvissen in de beek terecht komen. Daarvoor pleit het Platform Invasieve Exoten, meldt Omroep Gelderland. Het platform trok aan de bel, nadat in de nieuwe stadsbeek in het centrum goudvissen bleken rond te zwemmen.

Het verhaal is de meeste Arnhemmers wel bekend. Het begon met een geintje van een groep mensen uit de stad, die elf knaloranje dieren in de nieuwe beekloop hadden losgelaten. Het platform diende een klacht in bij overheidsorgaan RVO.

Vangen

Die sommeerde iemand uit de groep om de dieren weer te vangen. Of de vissen die nu weer in de beek zitten eruit moeten worden gevist, is nog niet duidelijk.

De gemeente Arnhem laat weten geen heil te zien in camera’s. “Dat is geen reële optie”, reageert woordvoerder Susanne Boerhof tegen de omroep. “Als gemeente ben je vanwege de kosten en vanuit oogpunt van privacy terughoudend met het plaatsen van camera’s.”

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Worden Arnhemmers Jasper en Chrystel beheerders van een Frans kasteel?

foto: Net5

Worden de twee Arnhemmers Jasper en Chrystel beheerders van een Frans kasteel? De twee doen mee aan het Net 5 programma ‘Je droom achterna: Een Frans Kasteel’.

Kasteel uit 1712

Elke maandag strijden vijf koppels om de toekomstige beheerders te worden van een Frans kasteel. Een mooi kasteel gelegen in het groene hart van Normandië in het dorpje Quinéville is opzoek naar nieuwe beheerders. Via de tv programma van Net 5 gaan de vijf koppels aan de slag om de hart van eigenaar Hans Musegaas te veroveren.
Het kasteel komt uit 1712 is ooit gebouwd voor de neef van Louis XIV. Sinds 40 jaar fungeert het kasteel als hotel met 30 kamers, 4 hectare grond en een verwarmd buitenzwembad. Er is genoeg werk aan de winkel, want het domein heeft een flinke opknapbeurt nodig. In elke aflevering krijgen de vijf koppels individuele en groepsopdrachten, variërend van het opknappen van historische ruimtes, organiseren van rondleidingen, onderhoud van het landgoed tot het ontvangen van gasten.

Chrystel en Jasper

Chrystel en Jasper zijn al vier jaar buren. Ze raakten bevriend en uiteindelijk sloeg de vonk over. Sinds een jaar zijn ze een stel. De twee hebben voor de toekomst trouw- en kinderplannen. Chrystel is zelfstandig ondernemer op het gebied van marketing, communicatie en eventmanagement. Jasper is ook zelfstandige en houdt zich als interim-kracht bezig met procesverbetering in bedrijven. Ook zette hij afdelingen van bedrijven op. Jasper en Chrystel zijn al een tijdje op zoek naar een locatie in het buitenland (onder andere in Frankrijk) waar zij een B&B of hotel kunnen beginnen. Het plan was om te gaan sparen en het streven was om in 2021 te emigreren. Door middel van dit programma kan hun droom om zelf iets te beginnen in de hospitality misschien wel sneller verwezenlijkt worden.

De uitzending is te zien op Net 5 elke maandag om 21:30

Meer nieuws?

 

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair