Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

Arnhem een van de snelste groeiers buiten Randstad

winkelcentrum Schuytgraaf

Arnhem is een van de snelst groeiende steden van Nederland. Dat blijkt uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De stad heeft er in 2016 1.903 nieuwe bewoners bijgekregen en heeft nu 155.721 inwoners.

Daarmee doet Arnhem het een stuk beter dan de meeste vergelijkbare steden in Nederland. Buiten de Randstad groeit alleen Eindhoven harder, zo blijkt uit de CBS-cijfers. Ook Almere doet het in de statistieken goed; dat heeft te maken met de ligging in de buurt van het volle Amsterdam.

Nijmegen minder

Nijmegen groeit iets minder sterk. De bevolking nam er afgelopen jaar toe met 1.528 tot een totaal van 173.592 mensen. In december nam het aantal inwoners van de Waalstad zelfs met 45 af. Hoe dat komt, is niet duidelijk.

De afgelopen tien jaar is het aantal mensen in Arnhem gestegen, met 8,4 procent. Dat is meer dan het landelijk gemiddelde van 4 procent. De grootste leeftijdsgroep in Arnhem zijn vrouwen van 25 tot 30 jaar. Volgens het CBS zal de bevolking de komende jaren (tot 2040) groeien tot 164.300.

Nieuwbouw

Er zijn verschillende vermoedelijke aanjagers van de groei in Arnhem aan te wijzen. Veel nieuwbouwprojecten in de stad trekken nieuwe groepen bewoners aan. Daarbij valt te denken aan projecten als Schuytgraaf en het nieuwe Kadekwartier. Ook vinden hier veel verbouwingen van kantoorpanden tot woongebouwen plaats.

Verder doet de economie het goed in de regio. De bevolkingsgroei van Arnhem lijkt ten koste te gaan van gebieden in de buurt waar de bevolking krimpt. De Achterhoek is daar een voorbeeld van.

Meer nieuws uit Arnhem?


chico's place

Reacties

Reacties

Nieuws

D66: Arnhem moet statiegeld op blikjes en flesjes steunen

fles inleveren

Minder zwerfafval en meer hergebruik van afval. Met dat doel dient D66-raadslid Yvonne van Hamersveld op maandag 29 januari de motie ‘Statiegeldalliantie’ in.

“Statiegeld op blikjes en kleine flessen kan enorm helpen”, stelt Van Hamersveld. “Als ook Arnhem zich aansluit bij de Statiegeldalliantie vergroot de druk op Den Haag om dit landelijk te regelen.”

Minder dierenleed

Statiegeld zorgt voor minder zwerfafval, minder dierenleed, minder opruimkosten en betere recycling van waardevolle materialen, verwacht Van Hamersveld. “Daarom moet in Nederland en België statiegeld op alle plastic drankflessen en blikjes worden ingevoerd.”

In Duitsland hebben ze goede ervaringen mat statiegeld op blikjes en kleine flessen. Om dit ook in Nederland en België voor elkaar te krijgen, slaan organisaties uit beide landen nu de handen ineen. Naast de Consumentenbond en de Plastic Soup Foundation zijn al vele gemeenten partner van deze statiegeldalliantie.

Raadsmeerderheid

D66 noemt Utrecht, Amsterdam, Maastricht, Leiden, Haarlem, Enschede, Apeldoorn en Zwolle. “Wat D66 betreft hoort ook Arnhem thuis in dit rijtje”, constateert Van Hamersveld. “En het zou me verbazen als de Arnhemse raad het daar niet in grote meerderheid mee eens is.”

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Waarschuwing: vermijd het bos

herfstbos
Afbeelding ter illustratie - Foto: CC0

Natuurliefhebber? Zoek voor de komende dagen even een andere hobby. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten waarschuwen iedereen om bossen in de regio het komende weekeinde te vermijden. Dat meldt Omroep Gelderland.

De storm van donderdag heeft forse schade aangericht aan de bossen. Zo hangen er veel grote takken min of meer los. Die kunnen elk moment alsnog naar beneden vallen. Een zware tak kan een wandelaar fataal zijn.

Weduwemakers

Die takken worden daarom ook wel ‘weduwemakers’ genoemd. De Posbank in Rheden is vanwege het gevaar nog deels afgesloten.

Volgens een woordvoerster van Staatsbosbeheer is de storm ‘vanuit ecologisch oogpunt niet per se verkeerd voor een bos’. Dode bomen worden opgeruimd en het omgevallen hout trekt weer veel insecten aan. “Er zijn wel wat dode vogels, maar over het algemeen voelen dieren de storm feilloos aan en zoeken op tijd beschutting”, meldt ze aan de omroep.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Speciale prullenbakjes voor kauwgom in Arnhem

Foto: gemeente Arnhem

Iets nieuws in Arnhem: speciale kauwgomprullenbakjes. Het is de bedoeling dat iedereen zijn uitkauwsels in deze speciale bakken duwt. Het gespecialiseerde bedrijf Gumbuddy maakt daar nieuwe producten van, zoals potloden en linialen.

De prullenbakjes zijn geplaatst op speciaal daarvoor uitgekozen plekken zoals bij de bussenpleinen en rond de Korenmarkt. In de speciale kauwgumbakjes kunnen mensen hun afgedankte kauwgum deponeren. De bakjes worden maandelijks geleegd.

Hardnekkig

Vrijdagmiddag loopt een promoteam in de stad om op de bakjes te wijzen. Kauwgum in de openbare ruimte is een hardnekkig probleem. Het verwijderen is een relatief dure en intensieve klus. Voorkomen dat er kauwgum op de grond terecht komt is dus het doel.

Elk kauwgompje dat wordt gerecycled hoeft immers niet door gemeente van de straat geboend te worden. De proef loopt een jaar. De komst van de kauwgombakjes vloeit voort uit de grote voorjaarsschoonmaak van de binnenstad van mei van 2017.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair