Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

Arnhem een van de snelste groeiers buiten Randstad

winkelcentrum Schuytgraaf

Arnhem is een van de snelst groeiende steden van Nederland. Dat blijkt uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De stad heeft er in 2016 1.903 nieuwe bewoners bijgekregen en heeft nu 155.721 inwoners.

Daarmee doet Arnhem het een stuk beter dan de meeste vergelijkbare steden in Nederland. Buiten de Randstad groeit alleen Eindhoven harder, zo blijkt uit de CBS-cijfers. Ook Almere doet het in de statistieken goed; dat heeft te maken met de ligging in de buurt van het volle Amsterdam.

Nijmegen minder

Nijmegen groeit iets minder sterk. De bevolking nam er afgelopen jaar toe met 1.528 tot een totaal van 173.592 mensen. In december nam het aantal inwoners van de Waalstad zelfs met 45 af. Hoe dat komt, is niet duidelijk.

De afgelopen tien jaar is het aantal mensen in Arnhem gestegen, met 8,4 procent. Dat is meer dan het landelijk gemiddelde van 4 procent. De grootste leeftijdsgroep in Arnhem zijn vrouwen van 25 tot 30 jaar. Volgens het CBS zal de bevolking de komende jaren (tot 2040) groeien tot 164.300.

Nieuwbouw

Er zijn verschillende vermoedelijke aanjagers van de groei in Arnhem aan te wijzen. Veel nieuwbouwprojecten in de stad trekken nieuwe groepen bewoners aan. Daarbij valt te denken aan projecten als Schuytgraaf en het nieuwe Kadekwartier. Ook vinden hier veel verbouwingen van kantoorpanden tot woongebouwen plaats.

Verder doet de economie het goed in de regio. De bevolkingsgroei van Arnhem lijkt ten koste te gaan van gebieden in de buurt waar de bevolking krimpt. De Achterhoek is daar een voorbeeld van.

Meer nieuws uit Arnhem?


chico's place

Reacties

Reacties

Nieuws

Burgers’ Zoo: laat schoonmaak Feestaardvarken over aan professionals

aardvarken
Foto: Burgers' Zoo

Maak niet zomaar zelf het Feestaardvarken schoon. Deze oproep doet Burgers’ Zoo. “Bij een verkeerde reinigingsmethode zou het kunstwerk makkelijk kunnen beschadigen, waardoor we juist een averechts effect realiseren”, laat het dierenpark in een persbericht weten.

Vrijwilligers hebben zich via sociale media aangemeld onder de hashtag #varkentjewassen om de omgeving van het Feestaardvarken regelmatig extra schoon te houden. Ook zouden ze eventueel extra groen aanplanten rondom het kunstwerk. Daar is op zich niets mis mee, aldus de zoo. “We waarderen de betrokkenheid en de positieve insteek om er gezamenlijk de schouders onder te zetten zeer.”

Professioneel

Burgers’ Zoo stuurt regelmatig een medewerker op pad, die de directe omgeving van het kunstwerk schoon houdt. Daarnaast reinigt professioneel bedrijf De Gevelmeesters het Feestaardvarken regelmatig in opdracht van het dierenpark. “De Gevelmeesters verwijderen op professionele wijze alg en bijvoorbeeld graffiti.”

Ook vanuit Gemeente Arnhem gaan er regelmatig medewerkers naar het kunstwerk om eromheen schoon te maken “Daarnaast hebben de afgelopen jaren heel veel ondernemers en betrokkenen die in de buurt wonen en werken zich al ingezet voor een mooi en schoon Bartok-park.” Maar: “Het schoonmaken van het kunstwerk zelf wordt echter uitsluitend door De Gevelmeesters ondernomen.”

Populair

De grote sculptuur van Florentijn Hofman voor de Rozet kwam eerder in sommige media in opspraak. Omwonenden klaagden over vuil en verloedering van het immense betonnen aardvarken. “In vrij korte tijd is het Feestaardvarken razend populair geworden. Soms wordt het kunstwerk zo intensief gebruikt, dat het qua schoonmaakwerkzaamheden nauwelijks valt bij te benen.”

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Getroffen boom snel weggehaald

boom lauwersgracht

Medewerkers van de gemeente hebben maandagmiddag de boom van de Lauwersgracht verwijderd die zondag door de bliksem werd getroffen. Een kort, maar hevig onweer was voor een oude boom fataal. Een andere raakte ook beschadigd.

Veel mensen zagen hoe de boom geraakt werd. Anderen hoorden een harde klap. In het park was het rustig door het slechte weer. Daarom zijn er geen gewonden gevallen. Het incident gebeurt in een tijd dat er hevige discussie is over kap van bomen in het Lauwersgracht-park.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

‘Plaats camera’s langs de Jansbeek’

Jansbeek

Camera’s langs de Jansbeek moeten voorkomen dat er nog meer goudvissen in de beek terecht komen. Daarvoor pleit het Platform Invasieve Exoten, meldt Omroep Gelderland. Het platform trok aan de bel, nadat in de nieuwe stadsbeek in het centrum goudvissen bleken rond te zwemmen.

Het verhaal is de meeste Arnhemmers wel bekend. Het begon met een geintje van een groep mensen uit de stad, die elf knaloranje dieren in de nieuwe beekloop hadden losgelaten. Het platform diende een klacht in bij overheidsorgaan RVO.

Vangen

Die sommeerde iemand uit de groep om de dieren weer te vangen. Of de vissen die nu weer in de beek zitten eruit moeten worden gevist, is nog niet duidelijk.

De gemeente Arnhem laat weten geen heil te zien in camera’s. “Dat is geen reële optie”, reageert woordvoerder Susanne Boerhof tegen de omroep. “Als gemeente ben je vanwege de kosten en vanuit oogpunt van privacy terughoudend met het plaatsen van camera’s.”

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair