Connect with us
He Komaan

Blog

Arnhem kan nog steeds niet zonder 150 jaar oud moerriool

moerriool

Filmmaker Mark Verkerk heeft de afgelopen week opnamen gemaakt in het zogeheten moerriool. Dit bijzonder stuk erfgoed ligt onder de Arnhemse straatstenen en is nog altijd heel belangrijk voor de afwatering van de stad. Het heeft de afgelopen jaren een stevige renovatiebeurt gehad.

Dit technisch ingewikkelde proces heeft midden in de stad plaatsgevonden. Toch heeft de gemiddelde Arnhemmer er bijna niets van gezien. Het ‘moederriool’ was oorspronkelijk het hoofdriool van de stad, waar alle kleinere riolen op uitkwamen.

Acht zwembaden

Dat is bij dit grote, ondergrondse bouwwerk uit ongeveer 1870 niet meer het geval. Wel voert het nog regenwater naar de Rijn. Erik Laurentzen van de gemeente heeft eerder aan vakblad iMaintain verteld hoeveel de oude buis nog aan moet kunnen. “Bij extreem weer spoelt er 20.000 kubieke meter water per uur door dit riool. Dat zijn acht volle Olympische zwembaden.” Dan moet je een degelijke buis zijn.

Moerriool

Deels is het riool van beton.

En dat was het tot vijf jaar terug al jaren niet meer. Onder het oude moerriool ligt onder het Nieuwe Plein nog een oudere buis, die het water van de Sint Jansbeek afvoerde. Die ondermijnde het riool. En er waren meer problemen. “Op twee plaatsen in het riool dreigde daadwerkelijk instortingsgevaar.”

Tien meter diep

Het waterwerk ligt op sommige plekken nu wel tot tien meter diep onder de grond. Dat was bij de aanleg maar twee meter, volgens Laurentzen. “Dat is veel meer grond dan waar de constructie oorspronkelijk op berekend is.”

Als die het zou hebben begeven, zou dat rampzalig voor de stad zijn geweest. De parkeergarage onder het station zou vollopen en de fundamenten van flats langs het Onderlangs zouden instorten. Ook het Willemsplein, Willemstunnel en de Zijpse Poort zouden zwaar in de problemen komen.

4,6 miljoen

De gemeente heeft het probleem ingezien en 4,6 miljoen euro beschikbaar gesteld. De oude buis onder het moerriool vol met beton gestort, zodat daar de fundering steviger wordt. Daarna kreeg het hele ondergrondse waterwerk een noodzakelijke onderhoudsbeurt.

Waarom is het zo bijzonder? Ten eerste, zo legt Laurentzen aan iMaintain uit, is het met een breedte van 2 meter 30 en een hoogte van 2 meter een van de grootste riolen van Nederland. Verder bestaat het voor een groot deel uit beton. Dat was best apart in 1870.

Hoogteverschil

Daarnaast is het hoogteverschil tussen het begin  en het eind 6 meter, wat voor Nederlandse begrippen veel is. Arnhem ligt op een stuwwal.  Het moerriool loopt van de Zijpse Poort tot het Onderlangs, waar het ergens in de Rijn uitmondt. Het is ruim 1.100 meter lang.

Lees meer in iMaintain: Arnhems Moerriool is proeftuin voor innovatie, door Renske van den Berg

Dit artikel is een bewerkte versie van een verhaal op Arnhems Erfgoed. Dank aan Nidim voor de afbeeldingen.

Meer nieuws uit Arnhem?


kijkalles-blog

Reacties

Reacties

Blog

‘Stichting verspreidt nepnieuws over goudvissen Jansbeek’

goudvis

De in januari uitgezette goudvissen in de Sint Jansbeek zijn inmiddels het middelpunt van een hele soap. De stichting Invasieve Exoten heeft donderdagavond een brief rondgestuurd. Daarin staat dat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de Arnhemmer Rob Garritsen gaat verplichten de elf knaloranje dieren weer te vangen.

Garritsen is degene die ervan beschuldigd wordt de dieren te hebben uitgezet. Hij ontkent dit echter. Ook spreekt hij tegen dat de RVO hem de plicht heeft opgelegd om de goudvissen weer uit de beek te halen of te laten halen.

Fake news

De Arnhemmer doet het verhaal van de stichting dan ook af als ‘fake news’. Het platform zou voor zijn beurt hebben gesproken. “De procedure loopt net. Daar hoor ik pas veel later wat over.”

Hoe het verhaal in de wereld komt dat hij de dieren heeft losgelaten in de beek? Hij heeft wel eerder gezegd de verantwoordelijkheid op zich te nemen, vertelt hij. “Ik weet wie het wel gedaan heeft. Aan hem geef ik alles door.” Wie dat is? Dat zegt hij niet.

Complex

Woordvoerder Tom Hoven van de RVO legt uit dat de zaak nog wat complexer is. Hij bevestigt dat Garritsen nog niet is verplicht om de goudvissen te vangen of te laten vangen. “Wij hebben alleen een voornemen naar buiten gebracht om te handhaven. De mogelijke betrokkene heeft nog de ruimte om zijn zienswijze in te dienen.”

Gaat de rijksdienst na de indiening van de zienswijze alsnog handhaven? Het zou zomaar kunnen. “Maar ik weet niet eens zeker of de goudvissen nog in de beek zitten.” Dat zegt weinig. “Goudvissen kunnen zich goed verstoppen.”

Verdwijnen

De goudvis is een soort die van oorsprong niet in Nederland voorkomt. Hij kan kruisen met inheemse soorten waardoor die uiteindelijk verdwijnen. Het initiatief om elf goudvissen in de beek uit te zetten was bedoeld als ludieke actie. Het platform Invasieve Exoten kon er niet om lachen en kaartte de kwestie aan bij de RVO.

Dit verhaal wordt ongetwijfeld vervolgd…

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Blog

Crowdfunding-actie voor gehandicapte Daan

Wie is Daan
Foto: Dave Gerrits

Een ingezonden mededeling van Dave Gerrits uit Rijkerswoerd. Hij is een crowdfunding-actie begonnen om een rolstoelbus en een rolstoelbakfiets voor zijn gehandicapte zoontje Daan te kunnen bekostigen.

“Ik stuur u dit berichtje om de aandacht te vragen voor ons 4-jarige zoontje Daan. Daan is een 4-jarige jongen met een zeldzame chromosoom 8-afwijking. Zo kan hij niet staan, lopen, praten en niet zelfstandig zitten. Hij is geestelijk en lichamelijk gehandicapt. En hij heeft problemen met prikkelverwerking en heeft daarnaast nystagmus (slechtziendheid) en epilepsie. Daarnaast heeft hij 24-uurszorg nodig, wat wij als ouders zelf doen. Voor een uitgebreide beschrijving van Daan, hebben wij 2 weken geleden een hele website opgestart. Deze is te vinden via www.wieisdaan.nl.

“Wij zijn een crowdfunding-actie gestart om een rolstoelbus en rolstoel bakfiets te realiseren. Daan wordt op dit moment vervoerd met een gewone auto, wat eigenlijk niet meer gaat. Via deze weg hopen wij als ouders voor Daan dit hele doel te kunnen realiseren. Wij willen u daarom vragen of u in ieder geval een kijkje wilt nemen op onze website, en u zich in te lezen in Daan.”

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Blog

Opinie: Niet het groen, maar de lucht in

Onderstaande tekst is een opiniestuk van D66 Arnhem

Arnhem is een aantrekkelijke, groene stad. Zo aantrekkelijk dat de stad groeit, en blijft groeien. De verwachting is dat er tot 2040 – bovenop de bestaande plannen – nog 6.000 extra woningen nodig zijn. Maar dat mag wat ons betreft niet ten koste gaan van het waardevolle groen in en rond onze stad.

Naast meer woningen, verandert ook de vraag naar het soort woningen en woonmilieus. Niet iedereen wil in een vinexwijk wonen. Starters op de woningmarkt kiezen vaker voor wonen rond het centrum, bij voorkeur met het groen dichtbij. En Arnhem heeft wat dat betreft geweldige kansen. Op locaties zoals Coberco, in de Zuidelijke Binnenstad en rond Arnhem Centraal hebben we nog ruimte om te bouwen.

Files

Mensen die stedelijk wonen, gebruiken vaker de fiets en het OV, of kiezen ervoor om helemaal geen auto te hebben. Kiezen voor een compacte stad zorgt er zo voor dat de filedruk op de wegen naar de stad niet onnodig verder toeneemt. En we gaan zuinig met de beschikbare ruimte om, waardoor we in Arnhem níet het waardevolle groen in en rond de stad hoeven vol te bouwen.

Het groene karakter en de ruimte om te bouwen rondom het centrum, maken Arnhem een aantrekkelijke woonstad voor de toekomst. Maar dan moeten we in deze gebieden wel zo veel mogelijk woningen bouwen. En niet alleen maar meer van hetzelfde, niet alleen heel klein en ook niet alleen heel duur. Juist de middenhuur en de betaalbare koop moeten worden bediend. Er is maar één denkbare optie: nú de hoogte in.

Zorgvuldig

D66 is vóór zorgvuldig ingepaste hoogbouw, met respect voor de historische binnenstad. Met gemiddeld zo’n zes verdiepingen, en af en toe een gebouw half zo hoog als de Eusebius. En op basis van een goede hoogbouwvisie kan hier en daar een echte toren van 25 verdiepingen worden gebouwd. Als we willen voorkomen dat we noodgedwongen groen moeten opofferen voor de groei van de stad, moeten we vandaag aan de slag.

De markt trekt aan en de locaties rond het centrum worden in hoog tempo ontwikkeld. Als de plannen eenmaal zijn gemaakt, wordt het lastig om nog extra woningen toe te voegen. Wat D66 betreft beginnen we daarom vandaag met het maken van plannen en morgen met de bouw van de stad van de toekomst. Een aantrekkelijke groene stad met een passende woning voor iedereen. Niet het groen, maar de lucht in!

Sabine Andeweg, Mattijs Loor en Sjoerd Dijk

Mededeling redactie: In aanloop naar de verkiezingen op 21 maart, kunnen alle Arnhemse politieke partijen die deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 een opiniestuk insturen. Hier maakt D66 als eerste gebruik van. Ook andere partijen hebben het recht om hiervan gebruik te maken. Deze opinies geven niet de mening weer van de redactie van Ik hou van Arnhem noch van de organisatie die verantwoordelijk is voor de website houvanarnhem.nl.

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair