Connect with us
Arnhem Centrum

Blog

Arnhem kan nog steeds niet zonder 150 jaar oud moerriool

moerriool

Filmmaker Mark Verkerk heeft de afgelopen week opnamen gemaakt in het zogeheten moerriool. Dit bijzonder stuk erfgoed ligt onder de Arnhemse straatstenen en is nog altijd heel belangrijk voor de afwatering van de stad. Het heeft de afgelopen jaren een stevige renovatiebeurt gehad.

Dit technisch ingewikkelde proces heeft midden in de stad plaatsgevonden. Toch heeft de gemiddelde Arnhemmer er bijna niets van gezien. Het ‘moederriool’ was oorspronkelijk het hoofdriool van de stad, waar alle kleinere riolen op uitkwamen.

Acht zwembaden

Dat is bij dit grote, ondergrondse bouwwerk uit ongeveer 1870 niet meer het geval. Wel voert het nog regenwater naar de Rijn. Erik Laurentzen van de gemeente heeft eerder aan vakblad iMaintain verteld hoeveel de oude buis nog aan moet kunnen. “Bij extreem weer spoelt er 20.000 kubieke meter water per uur door dit riool. Dat zijn acht volle Olympische zwembaden.” Dan moet je een degelijke buis zijn.

Moerriool

Deels is het riool van beton.

En dat was het tot vijf jaar terug al jaren niet meer. Onder het oude moerriool ligt onder het Nieuwe Plein nog een oudere buis, die het water van de Sint Jansbeek afvoerde. Die ondermijnde het riool. En er waren meer problemen. “Op twee plaatsen in het riool dreigde daadwerkelijk instortingsgevaar.”

Tien meter diep

Het waterwerk ligt op sommige plekken nu wel tot tien meter diep onder de grond. Dat was bij de aanleg maar twee meter, volgens Laurentzen. “Dat is veel meer grond dan waar de constructie oorspronkelijk op berekend is.”

Als die het zou hebben begeven, zou dat rampzalig voor de stad zijn geweest. De parkeergarage onder het station zou vollopen en de fundamenten van flats langs het Onderlangs zouden instorten. Ook het Willemsplein, Willemstunnel en de Zijpse Poort zouden zwaar in de problemen komen.

4,6 miljoen

De gemeente heeft het probleem ingezien en 4,6 miljoen euro beschikbaar gesteld. De oude buis onder het moerriool vol met beton gestort, zodat daar de fundering steviger wordt. Daarna kreeg het hele ondergrondse waterwerk een noodzakelijke onderhoudsbeurt.

Waarom is het zo bijzonder? Ten eerste, zo legt Laurentzen aan iMaintain uit, is het met een breedte van 2 meter 30 en een hoogte van 2 meter een van de grootste riolen van Nederland. Verder bestaat het voor een groot deel uit beton. Dat was best apart in 1870.

Hoogteverschil

Daarnaast is het hoogteverschil tussen het begin  en het eind 6 meter, wat voor Nederlandse begrippen veel is. Arnhem ligt op een stuwwal.  Het moerriool loopt van de Zijpse Poort tot het Onderlangs, waar het ergens in de Rijn uitmondt. Het is ruim 1.100 meter lang.

Lees meer in iMaintain: Arnhems Moerriool is proeftuin voor innovatie, door Renske van den Berg

Dit artikel is een bewerkte versie van een verhaal op Arnhems Erfgoed. Dank aan Nidim voor de afbeeldingen.

Meer nieuws uit Arnhem?


kijkalles-blog

Reacties

Reacties

Blog

‘Nieuwe provinciehuis prachtige toevoeging aan de stad’

Gelders Huis

Het Gelders Huis, zoals het provinciehuis nu heet, heeft een stevige opknapbeurt ondergaan. Dat is zeker niet onopgemerkt gebleven. Architectenorganisatie BNA heeft het bouwwerk uitgeroepen tot het beste gebouw van het jaar.

Iemand die het daar zeker wel mee eens is, is Bob Roelofs. Hij is ‘vaste bewoner’ van het monumentale pand aan de Arnhemse Markt. Hij roemt de combinatie van het monumentale deel uit de jaren 50 en de recente nieuwbouw. “Het is echt een verbinding tussen de Markt en de Rijn”, zegt de griffier van de Provinciale Staten. “Een prachtige toevoeging aan de stad.”

Bevoorrecht

Roelofs voelt zich bevoorrecht om in het pand te mogen werken. “Het was al een mooi gebouw. Maar wat er aan toegevoegd is, is helemaal ’21e-eeuws-proof’. Je kunt in open plekken flexibel werken, al is het soms passen en meten.”

Het Gelders Huis in Arnhem is vorige week uitgeroepen tot BNA Beste Gebouw van het Jaar 2018. Het door Team V Architectuur ontworpen provinciehuis van Gelderland ontving de prijs van de vakjury. In deze landelijke competitie was het niet het enige bouwwerk in Arnhem dat was genomineerd. Ook het vernieuwde Musis Sacrum was de jury opgevallen.

Oud en nieuw

Ook dat pand is een combinatie van nieuwbouw en een monumentaal bouwwerk. Dat is wel eerste geworden in de categorie Identiteit en Icoonwaarde. Daarnaast ontving de theaterzaal de Heuvelinkprijs, een lokale architectuurprijs.

Roelofs blijft evengoed lyrisch over het Gelders Huis. Wat hij het mooiste vindt aan het gebouw? “Het nieuwe dak. Dat maakt het pas echt af.”

Reacties

Reacties

Continue Reading

Blog

‘Vergeet Arnhem, ga naar Enschede’ laat gemeente koud

centrum Enschede
Het altijd gezellige centrum van Enschede. Arnhem is niet bang voor de concurrentie van deze stad. - Foto: Microtoerisme (CC)

Winterswijkers moeten niet meer winkelen in Arnhem, maar in Enschede. Met die boodschap hebben promoteams uit de Twentse stad afgelopen weekeinde Winterswijk overspoeld. Dankzij een verbreding van de N18 tussen de Achterhoekse plaats en Enschede is de verbinding tussen die twee sneller dan ooit.

Tijd om een promotiebureau in te schakelen, dachten ze daar in Twente. De stad profileert zich in meerdere steden op deze manier, ook in Duitsland. Maar bij de ‘Wenterswiekers’ zijn de olijke jongens en meiden van het promoteam in het verkeerde keelgat geschoten. “Zo gaan we niet met elkaar om”, mopperen de burgemeester en de ondernemersvereniging.

Geen tegenactie

Promotie ten koste van Arnhem? Op het stadhuis hier lijkt niemand warm of koud te worden van de actie van Enschede. Van een tegenactie of iets dergelijks is geen sprake. “Wij streven ernaar om de beste binnenstad te worden. Wij concentreren ons op dat soort zaken”, vertelt een woordvoerder van de gemeente.

Dus Enschede gaat zijn gang maar? “Laat ik het zo zeggen: wij gaan hier in Arnhem gewoon van onze eigen kracht uit”, zegt de gemeentewoordvoerder.

Marktwerking

De bedenkers van de actie, stichting Enschede Promotie, vinden hoe dan ook niet dat ze over de schreef zijn gegaan.Dat zegt directeur Marieke ter Bruggen tegen de krant Tubantia. “Het is nooit leuk als er campagne wordt gevoerd in een andere stad. Maar het is wel het spel van marktwerking.”

Er komen nog meer van dit soort promo-acties in de Achterhoek. Waar? Dat wil het bedrijf nog niet zeggen.

Meer nieuws?


 

 

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Blog

Bijzondere daklozenopvang bestaat één jaar

Het Droombankje bestaat deze week één jaar. De Arnhemse Angelique van den Berg richtte dit bijzondere’ ‘thuislozenhuis’ op voor daklozen die tussen wal en schip belanden. Er blijkt vraag naar te zijn; zij wil het droombankje uitbreiden.

Iedereen kan op straat terecht komen, vertelde Van den Berg vorig jaar aan ons. “Zo ken ik een verhaal van een miljonair met een bloeiende zaak, die na een depressie alles verloren heeft. Die kwam bij het Leger des Heils terecht.”

Grijs gebied

En er is helemaal niets mis met de zorg die dat soort instellingen bieden, benadrukt ze. “Maar mensen die verder geen psychiatrische problemen of verslaving hebben, voelen zich vaak niet thuis tussen diegenen die dat wel hebben”, vertelt ze. “Ook anderen, die van hun verslaving af zijn gekomen, komen ze in dat grijze gebied terecht.”

Juist voor dit grijze gebied is Het Droombankje bedoeld. Het thuislozenhuis biedt dan ook geen verslavingszorg of iets dergelijks. “Wij zijn twaalf uur per dag aanwezig. ’s Nachts slapen we gewoon thuis. Alleen voor uiterste noodgevallen zijn we dan bereikbaar.”

Hoe gaat het na een jaar met Het Droombankje? RTV Arnhem nam een kijkje.

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair