Beginpagina Blog Arnhem kan nog steeds niet zonder 150 jaar oud moerriool

Arnhem kan nog steeds niet zonder 150 jaar oud moerriool

7 min leestijd
1
moerriool

Filmmaker Mark Verkerk heeft de afgelopen week opnamen gemaakt in het zogeheten moerriool. Dit bijzonder stuk erfgoed ligt onder de Arnhemse straatstenen en is nog altijd heel belangrijk voor de afwatering van de stad. Het heeft de afgelopen jaren een stevige renovatiebeurt gehad.

Dit technisch ingewikkelde proces heeft midden in de stad plaatsgevonden. Toch heeft de gemiddelde Arnhemmer er bijna niets van gezien. Het ‘moederriool’ was oorspronkelijk het hoofdriool van de stad, waar alle kleinere riolen op uitkwamen.

Acht zwembaden

Dat is bij dit grote, ondergrondse bouwwerk uit ongeveer 1870 niet meer het geval. Wel voert het nog regenwater naar de Rijn. Erik Laurentzen van de gemeente heeft eerder aan vakblad iMaintain verteld hoeveel de oude buis nog aan moet kunnen. “Bij extreem weer spoelt er 20.000 kubieke meter water per uur door dit riool. Dat zijn acht volle Olympische zwembaden.” Dan moet je een degelijke buis zijn.

Moerriool
Deels is het riool van beton.

En dat was het tot vijf jaar terug al jaren niet meer. Onder het oude moerriool ligt onder het Nieuwe Plein nog een oudere buis, die het water van de Sint Jansbeek afvoerde. Die ondermijnde het riool. En er waren meer problemen. “Op twee plaatsen in het riool dreigde daadwerkelijk instortingsgevaar.”

Tien meter diep

Het waterwerk ligt op sommige plekken nu wel tot tien meter diep onder de grond. Dat was bij de aanleg maar twee meter, volgens Laurentzen. “Dat is veel meer grond dan waar de constructie oorspronkelijk op berekend is.”

Als die het zou hebben begeven, zou dat rampzalig voor de stad zijn geweest. De parkeergarage onder het station zou vollopen en de fundamenten van flats langs het Onderlangs zouden instorten. Ook het Willemsplein, Willemstunnel en de Zijpse Poort zouden zwaar in de problemen komen.

4,6 miljoen

De gemeente heeft het probleem ingezien en 4,6 miljoen euro beschikbaar gesteld. De oude buis onder het moerriool vol met beton gestort, zodat daar de fundering steviger wordt. Daarna kreeg het hele ondergrondse waterwerk een noodzakelijke onderhoudsbeurt.

Waarom is het zo bijzonder? Ten eerste, zo legt Laurentzen aan iMaintain uit, is het met een breedte van 2 meter 30 en een hoogte van 2 meter een van de grootste riolen van Nederland. Verder bestaat het voor een groot deel uit beton. Dat was best apart in 1870.

Hoogteverschil

Daarnaast is het hoogteverschil tussen het begin  en het eind 6 meter, wat voor Nederlandse begrippen veel is. Arnhem ligt op een stuwwal.  Het moerriool loopt van de Zijpse Poort tot het Onderlangs, waar het ergens in de Rijn uitmondt. Het is ruim 1.100 meter lang.

Lees meer in iMaintain: Arnhems Moerriool is proeftuin voor innovatie, door Renske van den Berg

Dit artikel is een bewerkte versie van een verhaal op Arnhems Erfgoed. Dank aan Nidim voor de afbeeldingen.

Meer nieuws uit Arnhem?


kijkalles-blog

Reacties

Reacties

Laad meer gerelateerde artikelen
Laad meer in Blog

Bekijk ook

Gemakkelijk met het OV naar Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Het Nationale Park De Hoge Veluwe en Syntus Gelderland gaan een samenwerkingsverband aan d…