Connect with us
Korenkwartier proeft

Nieuws

Gemeente: zwerfafval aanpakken bij betalen per zak

afval

De gemeente belooft het probleem van een toename van zwerfafval na de invoering van het zogeheten diftar-systeem aan te pakken. Het College van Burgemeester en Wethouders wil dit vuilnis-systeem in 2018 invoeren. De burger moet dan betalen voor elke keer dat hij een zak restafval in de container gooit.

Eerder deze week kwam het bericht naar buiten dat de gemeente volgend jaar het nieuwe vuilophaalsysteem wil invoeren. Dat heeft nogal wat stof doen opwaaien. Op het stadhuis zeggen ze te beseffen dat er aan het nieuwe systeem de nodige risico’s kleven. Vooral de angst dat sommige Arnhemmers hun afval gewoon op straat zullen gooien is volgens hen een belangrijk aandachtspunt.

Ervaring

Maar de gemeente is daar optimistisch over. “We willen dit met een mix van communicatie, belonen voor goed gedrag en uiteindelijk ook handhaving voorkomen en aanpakken. Uit ervaring van andere gemeenten blijkt dat zo het diftar-systeem voor het overgrote deel van de mensen gemeengoed wordt en leidt tot positieve resultaten.”

Een ander probleem is dat het voor bewoners van flats en andere hoogbouw niet makkelijk is om afval te scheiden. “Hier willen we nieuwe mogelijkheden voor aanbieden”, belooft de gemeente. Wat precies, moeten ze nog onderzoeken. “Denk hierbij bijvoorbeeld aan het plaatsen van een collectieve GFT-container bij de flat of een gemeenschappelijke composteerplek.”

Kosten

En hoe zit het precies met de kosten voor de Arnhemmer? De gemeente legt het uit. “Er is een vast deel van 104 euro per huishouden per jaar. Daarbovenop komt een variabel bedrag, van €1,63 per vuilniszak die in de ondergrondse container voor restafval wordt gedaan. Deze prijs per zak staat nog niet vast. Een definitief tarief wordt dit najaar vastgesteld.”

Op dit moment betaalt in Arnhem een éénpersoonshuishouden €181,68 een meerpersoonshuishouden €245,16 per jaar aan afvalstoffenheffing. Dat verschil vervalt; het nieuwe bedrag van 104 euro geldt voor iedereen. Wie alleen woont, kan zo’n 46 zakken per jaar weggooien zonder duurder uit te zijn. Wie met meer woont ongeveer 87 zakken. Tenminste: als de gemeente de genoemde tarieven inderdaad handhaaft.

Kleinere zakken

Verder onderzoekt de gemeente nog de mogelijkheid om kleinere zakken tegen een lager tarief aan te bieden. De containers moeten hiervoor worden aangepast. Het voordeel is wel dat afval minder lang in huis hoeft te blijven stinken en dat ouderen of mensen die slecht ter been zijn niet met volle en zware afvalzakken hoeven te lopen.

Meer nieuws uit Arnhem?


chico's place

kijkalles-blog

 

Reacties

Reacties

Nieuws

Vergeten Nederlanders krijgen gehoor op Indische Achtererf in Openlucht Museum

foto: Openluchtmuseum

Op zaterdag 18 augustus is er een speciaal programma op het Indisch Achtererf van het Openlucht Museum. Daar zal stichting Teman Teman Sehati vertegenwoordigd zijn vol met verhalen over ouderen die door de Nederlandse staat zijn vergeten en een grote pan met nasi goreng.

Toen Indonesië in 1949 onafhankelijk werd en alle Indische Nederlanders naar Nederland vertrokken, bleef er een grote groep indo’s achter. Deze Nederlanders in Nederlands-Indië geboren voelen zich Nederlander, spreken Nederlands, maar worden niet door de staat erkend. Deze achtergebleven groep leeft in bittere armoede. Arnhemmer Francine Tammeling geeft met haar stichting hoop aan deze groep mensen. Ze regelt geld en spullen zodat deze groep verder kan leven.

Stichting Teman Teman Sehati

Arnhemmer Francine Tammeling zet zich met haar stichting Teman Teman Sehati al ruim 16 jaar in voor de ouderen in en rondom Bandung en Jakarta. “Ik neem altijd naaispullen mee voor een paar dames. Daar maken zij weer tasjes en pannenlappen van. Die koop ik weer van ze, zodat ze een beetje geld hebben.” laat Francine weten aan Omroep Max. Zo heeft een aantal ouderen een nieuw huis nodig en is medische zorg onbetaalbaar. Ruim 80 ouderen hebben dringend hulp nodig.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Vitesse klaar voor Heerenveen

foto: Vitesse

Na de Europese uitschakeling wordt de focus van de selectie verlegd naar de Eredivisie. Zondag speelt Vitesse haar eerste uitwedstrijd van seizoen 2018|2019, vs sc Heerenveen.

Het verloren UEFA Europa League duel is niet in de koude kleren gaan zitten bij de spelers, zo vertelt Bryan Linssen: ‘’Ik slaap sowieso nooit goed na dit soort wedstrijden. Het is ongelofelijk zuur dat het Europees gezien nu over is, maar we moeten door. De knop moet om.’’

imageVertrouwen
De openingswedstrijd van de Eredivisie werd met ruime cijfers gewonnen van FC Groningen. Dat gegeven, in combinatie met het vertoonde spel in het tweeluik met FC Basel 1893, zorgt voor vertrouwen bij hoofdtrainer Leonid Slutskiy: ‘’We hebben karakter getoond en dat maakt mij trots. Ondanks dat we met een man minder op het veld stonden goed voetbal laten zien. Daarom heb ik vertrouwen in de wedstrijd tegen sc Heerenveen, waar we dan ook met een goed gevoel heen gaan.’’

imageAnalyse
Aanstaande tegenstander sc Heerenveen is tussen de Europese bedrijven door nauwkeurig geanalyseerd: ‘Ze hebben een goed team met veel verschillende kwaliteiten. Vorige week hebben ze, ondanks dat ze twee penalty’s tegen kregen, gewonnen bij PEC Zwolle. Belangrijke speler in dat duel was Thorsby. Hij is geschorst, wat een voordeel is voor ons. Vanaf vandaag gaat de knop om en ligt de focus op Heerenveen.’’

imageTerug in de tijd
In seizoen 2017|218 draaide de uitwedstrijd bij sc Heerenveen uit op een ruime overwinning voor de Arnhemmers. Destijds waren Milot Rashica, Tim Matavz, Navarone Foor én Bryan Linssen trefzeker. Op de vraag of hij aankomend weekend wederom het net gaat vinden is de nummer 11 hoopvol: ‘’Vorig jaar heb ik daar ook gescoord, hopelijk nu weer.’’

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Introdanser Jurrien Schobben geeft workshops op Lowlands

foto: Introdans

Arnhemmer Jurrien Schobben van Introdans staat dit weekend tussen de grote der aarde op Lowlands Festival. Hij geeft daar een dansworkshop op het festivalterrein.

Naast grote namen zoals Gorrilaz, N.E.R.D., De Staat, Blaudzun en Dua Lipa staat de Arnhemmer Jurrien Schobben dit weekend op het festivalterrein Lowlands. Hij geeft dit weekend klassieke dansworkshops op het festivalterrein. Zo is hij zaterdag en zondag te zien om 13:00 en 15:30 op het festivalterrein. Samen met oud Introdanser Karin Lambrechtse en balletstudio Danielle geeft hij als onderdeel van het Buitentheater 2x per dag een heuze balletbarre in de duwtent.

Lowlands

Meer dan 50.000 bezoekers komen langs het grote driedaagse festival in Biddinghuizen. Het is een festival bomvol muziek, theater, film, comedy, literatuur, straattheater, wetenschap en beeldende kunst. Lowlands biedt maar liefst twaalf podia voor 250+ acts en optredens.

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair