Connect with us
Korenkwartier

Nieuws

Gemeente: zwerfafval aanpakken bij betalen per zak

afval

De gemeente belooft het probleem van een toename van zwerfafval na de invoering van het zogeheten diftar-systeem aan te pakken. Het College van Burgemeester en Wethouders wil dit vuilnis-systeem in 2018 invoeren. De burger moet dan betalen voor elke keer dat hij een zak restafval in de container gooit.

Eerder deze week kwam het bericht naar buiten dat de gemeente volgend jaar het nieuwe vuilophaalsysteem wil invoeren. Dat heeft nogal wat stof doen opwaaien. Op het stadhuis zeggen ze te beseffen dat er aan het nieuwe systeem de nodige risico’s kleven. Vooral de angst dat sommige Arnhemmers hun afval gewoon op straat zullen gooien is volgens hen een belangrijk aandachtspunt.

Ervaring

Maar de gemeente is daar optimistisch over. “We willen dit met een mix van communicatie, belonen voor goed gedrag en uiteindelijk ook handhaving voorkomen en aanpakken. Uit ervaring van andere gemeenten blijkt dat zo het diftar-systeem voor het overgrote deel van de mensen gemeengoed wordt en leidt tot positieve resultaten.”

Een ander probleem is dat het voor bewoners van flats en andere hoogbouw niet makkelijk is om afval te scheiden. “Hier willen we nieuwe mogelijkheden voor aanbieden”, belooft de gemeente. Wat precies, moeten ze nog onderzoeken. “Denk hierbij bijvoorbeeld aan het plaatsen van een collectieve GFT-container bij de flat of een gemeenschappelijke composteerplek.”

Kosten

En hoe zit het precies met de kosten voor de Arnhemmer? De gemeente legt het uit. “Er is een vast deel van 104 euro per huishouden per jaar. Daarbovenop komt een variabel bedrag, van €1,63 per vuilniszak die in de ondergrondse container voor restafval wordt gedaan. Deze prijs per zak staat nog niet vast. Een definitief tarief wordt dit najaar vastgesteld.”

Op dit moment betaalt in Arnhem een éénpersoonshuishouden €181,68 een meerpersoonshuishouden €245,16 per jaar aan afvalstoffenheffing. Dat verschil vervalt; het nieuwe bedrag van 104 euro geldt voor iedereen. Wie alleen woont, kan zo’n 46 zakken per jaar weggooien zonder duurder uit te zijn. Wie met meer woont ongeveer 87 zakken. Tenminste: als de gemeente de genoemde tarieven inderdaad handhaaft.

Kleinere zakken

Verder onderzoekt de gemeente nog de mogelijkheid om kleinere zakken tegen een lager tarief aan te bieden. De containers moeten hiervoor worden aangepast. Het voordeel is wel dat afval minder lang in huis hoeft te blijven stinken en dat ouderen of mensen die slecht ter been zijn niet met volle en zware afvalzakken hoeven te lopen.

Meer nieuws uit Arnhem?


chico's place

kijkalles-blog

 

Reacties

Reacties

Nieuws

Maandag staking bussen voor onbepaalde tijd!

trolleybussen
Foto: Provincie Gelderland
Maandag kunnen OV reizigers hun borst nat maken. Want vanaf maandag wordt er voor onbepaalde tijd gestaakt! De Arriva-trein rijdt wel van Winterswijk naar Arnhem, Breng-trein van Arnhem – Doetinchem gaat mogelijk niet rijden. Keolis bussen (Veluwen en Noord-Achterhoek) Breng en Syntus rijden niet. Maar de Arriva-bussen rijden weer wel!

Het is weer feest in OV land! Want vakbond FNV heeft een staking voor onbepaalde tijd aangekondigd. De bond en werkgevers  zijn niet steeds niet tot overeenstemming gekomen over een nieuwe cao Openbaar Vervoer (OV). Maar niet alle buschauffeurs gaan staken. Want Arriva valt onder een andere cao.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Kinderfeestje? Vergeet de ballenbak van Mc Donalds en ga lekker naar de film!

Foto: Pixabay

Vele kinderfeestjes zijn versleten in de ballenbak van Mc Donalds… Maar denk eens aan die momenten dat één van die kids moest spugen in de ballenbak na een Happy Meal! Daarnaast was het een ramp om je kinderen uit te krijgen! Tegenwoordig kun je heel makkelijk je kinderen vermaken bij Pathé. Geen gedoe en vooral veel gemak! 

Vervang de ballenbak voor een bioscoopfilm en een happy meal voor een Kinds Combo en je hebt het vernieuwde kinderfeestje! Want met een Pathé Filmfeestje kunnen kinderen t/m 11 jaar hun verjaardag in de bioscoop komen vieren met hun vriendjes en vriendinnetjes! Naast een leuke ontvangst en een cadeautje voor de jarige, zien zij de gekozen film vanaf de mooiste plekken in de zaal en kan er een Kids Combo worden besteld. Een Kids Combo bestaat uit een doosje met daarin een drankje zonder prik, zoete of zoute popcorn, snoep en een cadeautje. De Kids Combo is speciaal samengesteld voor kinderen en is verkrijgbaar in de shop.

 Geen zin om nog moeilijk te doen voor een kinderfeestje? Reserveer het filmfeestje via de site van Pathé en vier de verjaardag op z’n best!

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

En de winnaar van het Gouden Hert is…..

foto: IHVA
Dinsdag zijn de eerste Gouden Herten uitgereikt! De nieuwste filmprijs is een tegenhanger van de Gouden Kalf en is alleen bedoeld voor Gelderse filmmakers. De eerste prijzen zijn uitgereikt aan Ben Brand, Sil van der Woerd en Daniël Bakker. De prijzen zijn in het nieuwe Focus Filmtheater uitgereikt.

Even was er onduidelijkheid waarom opeens het hert op Willemsplein in het Goud was. Maar onze collega’s van de Gelderlander wisten gelijk de dader te traceren, namelijk het Gelderse Doek. Zij reikten dinsdag avond een prijs uit voor beste korte film, beste lange film en

Beste lange film

De in Arnhem geboren Ben Brand won ‘Beste lange film’ met ‘Vind die domme trut en gooi haar in de rivier’.

Beste korte film

De film ‘Groei’ van Sil van der Woerd won in catagorie ‘Beste korte film’. Sil studeerde op ArtEZ in Arnhem en slaagde in 2015 cum laude af.

Beste studentenfilm

Student Daniël Bakker wist de Gouden Hert te veroveren voor ‘Beste studentenfilm’ met de film ‘Touch the Leather’.

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair