Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

Gemeente: zwerfafval aanpakken bij betalen per zak

afval

De gemeente belooft het probleem van een toename van zwerfafval na de invoering van het zogeheten diftar-systeem aan te pakken. Het College van Burgemeester en Wethouders wil dit vuilnis-systeem in 2018 invoeren. De burger moet dan betalen voor elke keer dat hij een zak restafval in de container gooit.

Eerder deze week kwam het bericht naar buiten dat de gemeente volgend jaar het nieuwe vuilophaalsysteem wil invoeren. Dat heeft nogal wat stof doen opwaaien. Op het stadhuis zeggen ze te beseffen dat er aan het nieuwe systeem de nodige risico’s kleven. Vooral de angst dat sommige Arnhemmers hun afval gewoon op straat zullen gooien is volgens hen een belangrijk aandachtspunt.

Ervaring

Maar de gemeente is daar optimistisch over. “We willen dit met een mix van communicatie, belonen voor goed gedrag en uiteindelijk ook handhaving voorkomen en aanpakken. Uit ervaring van andere gemeenten blijkt dat zo het diftar-systeem voor het overgrote deel van de mensen gemeengoed wordt en leidt tot positieve resultaten.”

Een ander probleem is dat het voor bewoners van flats en andere hoogbouw niet makkelijk is om afval te scheiden. “Hier willen we nieuwe mogelijkheden voor aanbieden”, belooft de gemeente. Wat precies, moeten ze nog onderzoeken. “Denk hierbij bijvoorbeeld aan het plaatsen van een collectieve GFT-container bij de flat of een gemeenschappelijke composteerplek.”

Kosten

En hoe zit het precies met de kosten voor de Arnhemmer? De gemeente legt het uit. “Er is een vast deel van 104 euro per huishouden per jaar. Daarbovenop komt een variabel bedrag, van €1,63 per vuilniszak die in de ondergrondse container voor restafval wordt gedaan. Deze prijs per zak staat nog niet vast. Een definitief tarief wordt dit najaar vastgesteld.”

Op dit moment betaalt in Arnhem een éénpersoonshuishouden €181,68 een meerpersoonshuishouden €245,16 per jaar aan afvalstoffenheffing. Dat verschil vervalt; het nieuwe bedrag van 104 euro geldt voor iedereen. Wie alleen woont, kan zo’n 46 zakken per jaar weggooien zonder duurder uit te zijn. Wie met meer woont ongeveer 87 zakken. Tenminste: als de gemeente de genoemde tarieven inderdaad handhaaft.

Kleinere zakken

Verder onderzoekt de gemeente nog de mogelijkheid om kleinere zakken tegen een lager tarief aan te bieden. De containers moeten hiervoor worden aangepast. Het voordeel is wel dat afval minder lang in huis hoeft te blijven stinken en dat ouderen of mensen die slecht ter been zijn niet met volle en zware afvalzakken hoeven te lopen.

Meer nieuws uit Arnhem?


chico's place

kijkalles-blog

 

Reacties

Reacties

Nieuws

Intocht van Sinterklaas blijft alleen in het centrum

Sinterklaas heeft dit jaar gekozen om met de intocht alleen in het centrum te blijven. Hij kiest ervoor om op vier plekken een stop te houden om daar leuke activiteiten te hebben met de Arnhemse kinderen. Hiermee zal Sinterklaas niet meer met zijn gevolg door de Steenstraat gaan richting Klarendal.

Na zijn tocht vanuit Spanje vertrekt Sinterklaas vanaf de Rijnkade naar naar de Kadestraat, via de Oranjewachtstraat onder de Sabelpoort over de Markt, Turfstraat en Koningsstraat. Daar stopt hij op de Jonas Daniel Meijerplaats voor het eerst. Na zijn 1ste stop zal hij weer over de Koningsstraat, beekstraat, brouwersstraat eventjes stoppen op Brouwersplein. Na een pauze vol leuke activiteiten trekt hij de Dwingelstraat, Looiersstraat, Bovenbeekstraat, Doelenstraat, Jansplein waar hij een stop maakt op de Jansplaats / Jansplein. Nadat Sinterklaas een stop heeft gemaakt gaat hij over de Marienburgstraat, Vijzelstraat, Bakkerstraat, Boerenstraat, Weverstraat, Grote Oord, Jansstraat, Pauwstraat op waartoe hij een stop maakt op de Korenmarkt. Vanaf de Korenmarkt gaat hij naar de Hoogstraat, Rijnstraat, Kortestraat met als slot Rozet.

Rozet

In Rozet zal Sinterklaas de intocht afsluiten. Hoe de pauzes eruit gaan zien is nog eventjes een verrassing.

Meer nieuws?

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Gratis schaakles bij ASV

Foto: Pixabay

Ongeveer 600 miljoen mensen over de hele wereld kunnen schaken. In Nederland kennen 2 miljoen mensen de spelregels. Dat betekent dat nog een veelvoud van dat aantal niet kan schaken. Daar wil ASV iets aan doen!

Vanaf donderdag 25 oktober a.s. organiseert ASV voor volwassenen een cursus van zes weken waarin de eerste beginselen geleerd worden. Ook mensen die de regels al machtig zijn, kunnen meedoen. “Zij kunnen zich dan verder bekwamen in de wondere mogelijkheden van de mooie schaaksport.” Erik Wille, voorzitter van ASV. De schaaklessen zijn wekelijks van 18.30 uur tot 19.45 uur in Dagbesteding Het Pleijwerk, Vlamoven 22-24 in Arnhem (Bedrijventerrein IJsseloord 1).

Aanmelden

Aanmelden kan bij docent Kees van Keulen via keesvankeulen@planet.nl. Ook als je meer informatie wilt hebben. Meer informatie kun je vinden op de site van ASV. Schaken is natuurlijk niet alleen voor volwassenen. Daarom worden door de jeugdleiding van ASV op dezelfde data en in hetzelfde speellokaal kennismakingslessen voor jeugd gegeven. Meer informatie kun je opvragen asvjeugd1891@gmail.com

Meer nieuws?

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

D66-Raadslid: “Alleen nog maar roetveegpieten’

foto: Flickr
foto: Flickr

D66-raadslid Susan van Ommen laat op sociale media weten dat ze alleen nog maar roetveegpieten wil in Arnhem. Die uitspraak deed ze aan de hand van een onlangs verschenen artikel in de Trouw.

“Wat mij betreft ook in Arnhem alleen nog maar roetveegpieten #notoracism” stuurde D66-raadslid Susan van Ommen de wereld in. Daarop kreeg ze tegengas van oud VVD-raadslid Udo Kelderman. “Meer dan 90% van NL is het niet met je eens. Wat vind jij als democraat daar eigenlijk van?”. Ook het College van Burgemeester en Wethouders laat het liever aan de inwoners van de stad over. De woordvoerder reageerde in Trouw met “Maar het is niet onze taak om op te leggen wat moet gebeuren. Dat gebeurt in de samenleving.”

Of ze steun krijgt voor haar idee bij haar collega’s is af te wachten. In het vorige raadsperiode was er geen meerderheid in de raad. Toen wilde alleen Denk Verenigd Arnhem roetveegpieten hebben in de stad.

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair