Connect with us

Nieuws

Gemeente: zwerfafval aanpakken bij betalen per zak

afval

De gemeente belooft het probleem van een toename van zwerfafval na de invoering van het zogeheten diftar-systeem aan te pakken. Het College van Burgemeester en Wethouders wil dit vuilnis-systeem in 2018 invoeren. De burger moet dan betalen voor elke keer dat hij een zak restafval in de container gooit.

Eerder deze week kwam het bericht naar buiten dat de gemeente volgend jaar het nieuwe vuilophaalsysteem wil invoeren. Dat heeft nogal wat stof doen opwaaien. Op het stadhuis zeggen ze te beseffen dat er aan het nieuwe systeem de nodige risico’s kleven. Vooral de angst dat sommige Arnhemmers hun afval gewoon op straat zullen gooien is volgens hen een belangrijk aandachtspunt.

Ervaring

Maar de gemeente is daar optimistisch over. “We willen dit met een mix van communicatie, belonen voor goed gedrag en uiteindelijk ook handhaving voorkomen en aanpakken. Uit ervaring van andere gemeenten blijkt dat zo het diftar-systeem voor het overgrote deel van de mensen gemeengoed wordt en leidt tot positieve resultaten.”

Een ander probleem is dat het voor bewoners van flats en andere hoogbouw niet makkelijk is om afval te scheiden. “Hier willen we nieuwe mogelijkheden voor aanbieden”, belooft de gemeente. Wat precies, moeten ze nog onderzoeken. “Denk hierbij bijvoorbeeld aan het plaatsen van een collectieve GFT-container bij de flat of een gemeenschappelijke composteerplek.”

Kosten

En hoe zit het precies met de kosten voor de Arnhemmer? De gemeente legt het uit. “Er is een vast deel van 104 euro per huishouden per jaar. Daarbovenop komt een variabel bedrag, van €1,63 per vuilniszak die in de ondergrondse container voor restafval wordt gedaan. Deze prijs per zak staat nog niet vast. Een definitief tarief wordt dit najaar vastgesteld.”

Op dit moment betaalt in Arnhem een éénpersoonshuishouden €181,68 een meerpersoonshuishouden €245,16 per jaar aan afvalstoffenheffing. Dat verschil vervalt; het nieuwe bedrag van 104 euro geldt voor iedereen. Wie alleen woont, kan zo’n 46 zakken per jaar weggooien zonder duurder uit te zijn. Wie met meer woont ongeveer 87 zakken. Tenminste: als de gemeente de genoemde tarieven inderdaad handhaaft.

Kleinere zakken

Verder onderzoekt de gemeente nog de mogelijkheid om kleinere zakken tegen een lager tarief aan te bieden. De containers moeten hiervoor worden aangepast. Het voordeel is wel dat afval minder lang in huis hoeft te blijven stinken en dat ouderen of mensen die slecht ter been zijn niet met volle en zware afvalzakken hoeven te lopen.

Meer nieuws uit Arnhem?


chico's place

kijkalles-blog

 

Reacties

Reacties

Nieuws

Burgers’ Zoo heeft mangrovekwallen

Foto: Burgers' Zoo

In Burgers’ Mangrove zijn sinds kort mangrovekwallen te zien. Dit soort kwallen wordt in het Engels ‘upside-down jellyfish’ genoemd. Vrij vertaald: ‘ondersteboven kwallen’. Iedereen ziet wel eens kwallen zwemmen in de zee. Prachtige, belvormige dieren die al pompend rondzwemmen. Als je een kwal ondersteboven ziet liggen, is het op het strand. Dan zijn het dieren die gestrand zijn en al dood zijn. Bij de mangrovekwal werkt het anders.

Moestuin

Wat heeft een moestuin nu met kwallen te maken? Eigenlijk niets, maar wel bij mangrovekwallen. Kwallen vangen hun voedsel met de tentakels. Omdat mangrovekwallen op hun scherm liggen, steken de tentakels naar boven. Ook mangrovekwallen vangen zo voedsel, maar ze hebben nog een andere techniek om aan eten te komen. De bruine kleur van een mangrovekwal komt van de microscopisch kleine algjes die in de huid wonen. Net als bij koralen geven deze inwonende symbionten een deel van de suikers die ze produceren aan hun gastheer de kwal. Als je dan nog wat beter naar de tentakels van de mangrovekwal kijkt, zie je donkergroene vlekken. Dat zijn de ‘moestuintjes’ waar zeer hoge concentraties algen leven.

Modderwater

Juist die grote aanwezigheid van algen maakt het noodzakelijk dat de kwallen voldoende licht krijgen. De mangrovekwallen liggen in Burgers’ Mangrove in een poeltje van de zeewaterkreek. Dit poeltje blijft ook bij laag water vol met water staan. Alleen het water in het poeltje is vrij troebel door de fijne modder, waar de bodem van is gemaakt. De bodem is vrij ondiep. Met slechts twintig centimeter water komt er voldoende licht bij de kwallen. Om ze ook nog een beetje te helpen, worden ze in de vroege ochtend en late avond nog extra bijgelicht met speciale LED-lampen.

Kwallenkweek 

Kwallen hebben een bijzondere levenscyclus. Bij mangrovekwallen loost een mannelijke kwal de zaadjes in het water, deze bevruchten de eitjes van het vrouwtje in haar lijf. Het vrouwtje geeft later vrijzwemmende larfjes aan het water af. Dit larfje hecht zich aan substraat, zoals stenen, en groeit uit tot een ‘kwalpoliep’. Onder bepaalde omstandigheden zal dit poliepje een tweede type larfjes afsnoeren, zogenaamde ephyra-larfjes. Deze larfjes zijn eerst nog stervormig, maar groeien snel uit tot een miniatuurkwalletje. Juist dan beginnen ze al liggend op hun rug van het leven te genieten. Kwallen zijn enorm fragiele dieren. Daarom is het belangrijk om regelmatig voor aanwas te zorgen en kweken we ook achter de schermen mangrovekwallen. 

Meer nieuws?

G

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Boekpresentatie Theo Janssen in Luxor Live

Jarenlang volgde Marcel van Roosmalen het Arnhemse voetbalfenomeen Theo Janssen, soms vol enthousiasme maar net zo vaak schoorvoetend, en schreef minutieus alles op wat hij zag, hoorde en meemaakte. Het resultaat is een voetbalboek zoals dat in de hele wereld niet bestaat, van een unieke schrijver over een unieke sporter. Het boek ‘Op pad met De Dikke Prins’ wordt deze avond gepresenteerd in de grote zaal van Luxor Live.

Theo Janssen en Marcel van Roosmalen blijkt een gouden combinatie. Marcel van Roosmalen Op pad met De Dikke Prins gaat over roken, frikandellen, Arnhem, Twente en tatoeages, over kots in een handtasje en af en toe zelfs over voetbal.

Marcel van Roosmalen

Marcel van Roosmalen (1968) is journalist, schrijver en columnist voor o.a. NRC, De Nieuws BV op Radio 1 en Hard gras. Van Roosmalen wordt gerekend tot de beste columnisten van dit moment. Voor ‘Je hebt het niet van mij’ ontving hij in 2006 de Nico Scheepmakerbeker voor het beste sportboek.

Zowel Marcel als Theo zijn aanwezig bij de presentatie. Meer informatie over het programma van deze avond volgt.

Tickets

Toegang tot de boekpresentatie van ‘Marcel van Roosmalen op pad met De Dikke Prins’ is gratis, maar er is een beperkt aantal van slechts 125 tickets beschikbaar. Wil je erbij zijn? Tickets zijn vanaf maandag 21 januari, om 17.00 uur aan de deurkassa van Luxor Live af te halen. Max. 2 tickets p.p. Eventueel resterende tickets komen dezelfde avond vanaf 20:00 uur in onze online ticketshop beschikbaar. Vooraf reserveren is niet mogelijk.

Meer nieuws?

G

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Gele Kubus last van vandalisme

Maandag ochtend trof Workstation vandalisme aan bij de Gele Kubus. Zij plaatsten hierover een filmpje op hun sociale media.

De naastgelegen Workstation plaatste maandag ochtend een bericht over vandalisme bij de Gele Kubus. Daar hebben mensen planten uit de bakken gehaald en tegen de kubus gegooid. “Zo jammer dat er mensen zijn die niet van planten houden en denken dat je er werpspelletjes mee tegen de gele kubus moet doen…. ” aldus de Workstation.

Wie de planten heeft gegooid is nog onbekend. Wel komt vandalisme vaker voor in het gebied. Zo heeft Sonsbeek bezoekerscentrum regelmatig te maken met vandalisme.

Meer nieuws?

G

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair