Beginpagina Blog Houtzager Coers niet vergeten dankzij ‘zijn’ haven

Houtzager Coers niet vergeten dankzij ‘zijn’ haven

6 min leestijd
0
Haven van Coers

Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog gaan ze komend voorjaar de Haven van Coers uitbaggeren. Dat wordt tijd, want steeds vaker raken woonboten de bodem. Waarom ligt daar eigenlijk een havenkom en wie was die Coers naar wie het genoemd is? We doken even in de geschiedenis van het stukje water bij de Stadsblokken.

Gerrit Thomas Coers leefde van 1826 tot 1903. Hij was een prominente Arnhemmer, die ook onder meer in de gemeenteraad en het bestuur van Musis Sacrum zat. Maar vooral: hij was timmerman en houtzager.

Stoom

Gerrit Coers
Gerrit Coers

Wanneer hij precies zijn firma Stoomhoutzagerij G.T. Coers heeft opgericht, is niet precies te achterhalen. De oudste vermelding het bedrijf dateert van 1870, toen een van zijn werknemers een houtzaagmachine op stoom liet zien op een internationale beurs.

Bij Coers’ stoomhoutzagerij kwam een haventje. Dat kwam te liggen naast de schipbrug tussen het Roermondsplein en De Praets, aan de Stadsblokkenweg. Op een kaart uit 1868 is het nog niet te zien. Enige jaren later, in 1874, is het eerste deel al wel gegraven. De grote buurman ASM kwam pas een decennium later.

Schepen

Advertentie Coers
Advertentie Coers uit 1874.

Die scheepswerf en de houtzagerij hebben elkaar wellicht versterkt. De firma Coers was zeker de eerste jaren gespecialiseerd in het timmerwerk op schepen. Dat verklaart waarom het bedrijf een eigen havenkom nodig had. Daarnaast was het ook handig om hout te laden en te lossen.

Die lagen daar niet altijd even veilig. In 1893, 1901 en 1921 moesten die snel uit de haven worden gehaald, omdat de stoomzagerij in brand stond. Al dat hout, vooral dat zaagsel en die snippers, vatten natuurlijk erg goed vlam. Van de oorspronkelijke gebouwen is nauwelijks iets meer over en een deel van de verklaring ligt daarin.

Failliet

In 1942 ging Stoomhoutzagerij G.T. Coers failliet. Was het de houtschaarste in de Tweede Wereldoorlog die het bedrijf de das om deed? Na de oorlog werd de inventaris per opbod verkocht. Ook de gebouwen verdwenen al snel.

In de jaren 50 was de Haven van Coers al de woonbotenligplaats die het nog steeds is. De naam en het haventje zelf herinneren als enige nog aan de houtzagerij en zijn oprichter.

Meer nieuws uit Arnhem?


chico's place

kijkalles-blog

Reacties

Reacties

Laad meer gerelateerde artikelen
Laad meer in Blog

Bekijk ook

Martien Louwers opnieuw lijsttrekker PvdA Arnhem

De leden van de PvdA in Arnhem hebben fractievoorzitter Martien Louwers gekozen tot lijstt…