Connect with us
Musiskwartier

Nieuws

PvdA voert actie ‘vóór medewerkers Primark’

Kerstens

PvdA’ers John Kerstens en Paul Tang hebben zaterdagmiddag actie gevoerd bij kledingwinkel Primark aan de Ketelstraat. Zij hebben op deze manier de arbeidsomstandigheden bij het Ierse bedrijf aan de kaak willen stellen. Kerstens is kandidaat-kamerlid voor de komende Tweede Kamerverkiezingen in maart.

Tang is Europarlementariër namens de partij. De politici namen een groep PvdA-leden mee voor de actie. Deze week was Primark negatief in het nieuws vanwege slechte arbeidsomstandigheden. Vakbond FNV heeft een enquête onder personeel gehouden. Daar kwam weinig positiefs voor de kledingketen uit.

600 telefoontjes

Volgens de PvdA is vrijdag een klachtenlijn geopend over de misstanden bij de kledingketen. Daar zouden al meer dan 600 telefoontjes op zijn binnengekomen. De actie begon zaterdagochtend bij de Primark in Nijmegen.

’s Middags stond de partij bij de vestiging aan de Ketelstraat. Volgens de PvdA wordt het personeel van de Ierse kledingketen geïntimideerd en verzint het bedrijf eigen regels over ziekteverzuim en vakantiedagen.

Steun

“Niet tégen Primark, wel vóór haar medewerkers”, zo brengt Arnhemmer Kerstens de actie onder woorden. De PvdA’er ervaart ‘veel steun voor de oproep aan Primark om fatsoenlijk met haar medewerkers om te gaan’ en ‘veel steun voor onze strijd voor een eerlijke arbeidsmarkt’.

Hij zegt op zijn Facebook-pagina dat hij een e-mailtje van de directeur van Primark Benelux heeft ontvangen. “Dat-ie zich zorgen maakt om de ontstane commotie. Ik heb ‘m gemeld dat ik me vooral zorgen maak om de arbeidsomstandigheden van z’n mensen. Op m’n uitnodiging daarover snel om de tafel te gaan zitten, kwam nog geen reactie.”

Meer nieuws uit Arnhem?


chico's place

kijkalles-blog

Reacties

Reacties

Nieuws

Voormalig studentenvereniging Roderick viert 50ste jaar met reünie

foto: Roderick

Arnhem was ooit de stad van de beruchte studentenfeesten. Zo huisvestte de stad diverse studentenverenigingen waaronder SV Roderick. Deze vereniging zou dit jaar 50 jaar hebben bestaan. Ter ere hiervan wordt er een reünie georganiseerd op 10 november voor alle oud-leden.

Historie

SV Roderick, dé vereniging die gelieerd was aan de HEAO en later aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Opgericht 11 november 1968. De sociëteit bevond zich aan de Velperweg naast de voormalige HEAO. Later, na de nieuwbouw van de HAN in Presikhaaf, verkaste de vereniging naar een sociëteit op het Nieuw Plein en later naar de Jules boven Pinoccio midden in het uitgaansgebied
op de Korenmarkt. De studentenvereniging maakte met name in de jaren 80 furore. De introducties van de HEAO werden georganiseerd door SV Roderick en in die tijd steeg het ledenaantal tot boven de 1000. De welbekende jaarfeesten maakten naam in de wijde omgeving. Menig bekende Nederlander heeft in een van de sociëteiten opgetreden, van René Froger tot Lois Lane. Voor velen
dan ook een tijd om nooit te vergeten.

Studiefinanciering

Helaas zag de vereniging in de 00’s het ledenaantal slinken. De studiefinanciering werd teruggeschroefd, waardoor het niet meer volledig kwijt gescholden werd bij het behalen van de studie. Daarnaast nam het aantal HBO-instellingen hand over hand toe in Nederland, hierdoor hoefden studenten niet ver meer te reizen om naar hun studie te gaan. Oorzaak-gevolg: het aantal leden wat op kamers ging nam rigoureus af. Het op kamers gaan voed de basisbehoefte om nieuwe mensen te leren kennen en daarmee om lid te worden van een studentenvereniging. Een studentenvereniging is juist een plek waar je nieuwe vrienden voor het leven maakt in een onbekende stad. In 2014 heeft dit er uiteindelijk toe geleid dat studentenvereniging Roderick haar  deuren sloot en de vereniging is opgehouden te bestaan. Gesneuveld voor de poort gezien de studentenvereniging dit jaar haar 50 ste levensjaar zou hebben gezien.

Studentenleven in Arnhem

Dat het studentenleven in Arnhem nog steeds onder druk staat, blijkt wel uit de tijd en energie die de gemeente Arnhem samen met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen steken in het project “Arnhem Business School.” Voormalig voorzitter van SV Roderick, Bram Raaijmakers, onderschrijft het probleem wat zich de laatste jaren heeft door ontwikkeld. ‘HBO studenten met een wat algemenere studie gaan niet snel meer op kamers en als ze dit doen willen ze dit wel doen in een stad die veel te bieden heeft. Zowel in opleidingen als in uitgaan, winkels, activiteiten en andere studenten om zich heen. Arnhem heeft wel de faciliteiten, maar toch is het gras bij de buren groener. Door samen te werken kunnen we het tij keren, maar dan moet wel iedereen mee doen, ook bedrijven. Daarom hebben wij, als organisatie van de reünie, de contacten uit het verleden weer aangehaald met de HAN. We willen tijdens de reünie aandacht schenken aan de samenwerking met de HAN om te kijken of we bedrijven uit onze groep oud-leden kunnen koppelen aan de HAN-Arnhem voor stageplaatsen en/of afstudeeronderzoeken. Op deze manier hopen we het studieklimaat te verbeteren en andere Arnhemse studentenverenigingen te helpen in hun voortbestaan.”

Reunie

4 oud-bestuursleden van SV Roderick, Bram Raaijmakers, Fedosja van der Lee, Rick Peters en Raimond van de Akker, hebben de handen in 1 geslagen om het 50 jarig bestaan toch te vieren. In het weekend van de verjaardag zal er reünie plaatsvinden voor alle oud-leden van SV Roderick. Deze reunie zal plaatsvinden op 10 november in 2 locaties. Perplex Internetmarketing, gevestigd

boven Stan & Co en opgericht door oud-Rodericker Olaf Meul, zal haar deuren openen voor een dinerbuffet tussen 18.00u en 20.00u. Hier kan iedereen rustig met elkaar bijpraten. Daarna zal de groep zich verplaatsen naar de Witte Villa alwaar het feest van start gaat, maar ook hier zal ruimte zijn om bij te praten. Dat alles onder het thema de Witte Villa kleurt goud. Ben of ken je een oud-lid, kijk dan op www.svroderick.nl voor meer informatie en tickets.

Meer nieuws?

chico's place

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Gemeenteraad: “Zwarte Piet vs Roetveegpiet”

foto: Flickr
foto: Flickr

Onlangs gaf D66-raadslid Susan van Ommen haar mening over Zwarte Piet. Maar hoe kijkt de rest van de gemeenteraad tegenover Zwarte Piet? Moet hij aangepast worden of toch gewoon blijven? Wij vroegen alle politieke partijen naar hun mening. 

Behouden van Zwarte Piet

Zowel de PVV als de Arnhemse Oudere Partij willen Zwarte Piet behouden. Samen hebben ze drie zetels.

PVV (2 zetels)

“Een aanval op Zwarte Piet is niet alleen het aanpassen van een traditie; het is een aanval op de Nederlandse identiteit. Nederland gaat gebukt onder een kleine groep beroepsactivisten die de Nederlandse cultuur om zeep wil helpen. Dat is onacceptabel. Zwarte Piet heeft niets met racisme te maken. Zwarte Piet is niet zwart van het roet maar zwart als roet. Zwarte Piet is geen slaaf, maar een knecht. Een knecht van wie de rol vaak die van Sinterklaas overstijgt, Sinterklaas wordt immers geportretteerd als een vriendelijke warrige oude man en Zwarte Piet is zijn steun en toeverlaat. Wij zijn tegen roetveegpiet; capituleren aan het gedram van een kleine groep beroepsactivisten is een nagel aan de doodskist van de Nederlandse identiteit. Het sinterklaasfeest is een schitterend feest dat door het overgrote deel van de Nederlanders als één van de belangrijkste en leukste tradities van onze cultuur wordt gezien.” Aldus fractievoorzitter Coen Verheij.

Arnhemse Oudere Partij (1 zetel)

“Respect voor ons kinderfeest, waarbij  de intentie belangrijk is. Zwarte Piet is geen slaaf maar een gewaardeerd persoon in de ogen van ALLE kinderen en weldenkende ouderen. Zwarte Piet, moorkoppen, jodenkoeken. Het is Nederlands en dat hoeven wij niet te veranderen.” aldus fractievoorzitter Nico Wiggers.

Aanpassen van Zwarte Piet

Denk Verenigd Arnhem, D66, Partij voor de Dieren, CDA en GroenLinks vinden dat Zwarte Piet aangepast moet worden. Samen vertegenwoordigen ze 18 zetels. Net 1 zetel te kort om vanuit de gemeenteraad het te kunnen verplichten.

Denk Verenigd Arnhem (2 zetels)

Een groot deel van onze burgers met een Afro-Nederlandse achtergrond ervaren Zwarte Piet als discriminerend voor henzelf of voor een ander. De Kinderombudsman krijgt regelmatig klachten waarin wordt aangegeven dat Zwarte Piet een racistische karikatuur is, een voedingsbodem is voor discriminatie en racisme, en door kinderen als kwetsend wordt ervaren. Vele kinderen ervaren gedurende het hele jaar discriminatie op grond van hun huidskleur, echter wordt dit rond Sinterklaastijd erger. Daarom staan wij ook voor een inclusief Sinterklaasfeest waar álle kinderen blij van worden, zonder de racistische karikatuur Zwarte Piet. Piet moet ontdaan worden van alle discriminerende en stereotyperende kenmerken zodat elk kind plezier kan hebben aan het Sinterklaasfeest. Wij hebben geen bijzondere voorkeur voor een bepaald soort Piet. Als deze maar niet racistisch van aard is en geen elementen heeft die verwijzen naar het slavernijverleden. Dit zou prima een roetveegpiet kunnen zijn of bijvoorbeeld een kleurrijke Mondriaan Piet.

D66 (5 zetels)

“D66 wil dat het Sinterklaasfeest een feest voor alle kinderen in Arnhem kan zijn. Daarom wil D66 dat de burgemeester (als gastheer van de goedheiligman) het initiatief neemt tot goede afspraken over de vormgeving van de metgezel van de Sint, onder meer tijdens de officiële intocht in de stad. Hierin worden in elk geval het Arnhems (basis)onderwijs, stichting De Blide Intocht en vertegenwoordigers van de allochtone/culturele gemeenschap betrokken. We zullen ook met een motie hierover komen.” Aldus raadslid Susan van Ommen.

Partij voor de Dieren (2 zetels)

“Als er mensen zijn die ergens last van hebben dan kun je in alle redelijkheid kijken of je daar rekening mee kunt houden.
Wat is er dan mis met een roetveegpiet? Dat deden we vroeger thuis ook, gewoon met verbrande kurk je gezicht zwart maken. Kinderen zijn in een minuut gewend en denken niet eens na over het verschil. Als je ter plekke voor een kind van 4 jaar oud een paar vegen op je gezicht zet, dan ben je ineens een Piet. Kinderen hebben wat dat betreft meer fantasie dan ouderen. Iedereen blij, dat is pas feest.” aldus Fractievoorzitter Leo de Groot.

CDA (2 zetels)

“De afgelopen jaren heeft het CDA ook de discussie over Zwarte Piet gevolgd. Een landelijke discussie van uiterste: de feestelijke volkstraditie tegenover de associaties met een minder fraaie geschiedenis van slavernij. CDA fractie in Arnhem wil dat een ieder de gelegenheid krijgt mee te doen en thuis te voelen. Wanneer Zwarte Piet gevoelens van uitsluiting voor inwoners van Nederland geeft is de gedachten van Rietveegpiet een charmante.” aldus fractievoorzitter Ine van Burgsteden.

Groenlinks (7 zetels)

De figuur Zwarte Piet heeft verschillende pijnlijke connotaties met racisme. Om te zorgen dat het Sinterklaasfeest een feest voor iedereen kan zijn, vinden we het belangrijk dat we samen kijken hoe we dit kinderfeest kunnen ontdoen van deze kenmerken. Wij willen graag dat daarover een goede dialoog plaatsvindt.” aldus Mark Coenders. Daarom stellen ze vragen aan het College van Burgemeester en Wethouders

Niet een zaak van de politiek!

Als het aan de VVD, PvdA en ChristenUnie ligt is het een discussie wat vooral door de maatschappij gevoerd moet worden. Samen vertegenwoordigen hun twaalf zetels.

VVD (6 zetels)

“De pietendiscussie in Nederland bereikt uiteraard ook de stichtingen die met veel vrijwilligers de intocht met veel plezier en energie organiseren. Dat leidt soms tot aanpassingen en heeft ook in Arnhem tot aanpassingen geleid (is al een aantal jaar een bonte stoet van mensen). De VVD-fractie heeft er alle vertrouwen in dat dat in Arnhem op een goede manier gebeurt. Wij laten dat graag over aan de stichting en hebben niet de behoefte om ons daar als raadsfractie mee te bemoeien. Er is een maatschappelijke discussie gaande. De eventuele aanpassing moet uit de samenleving komen, niet uit de politiek.” aldus Leenders Combée.

PvdA (4 zetels)

“De PvdA staat open voor veranderingen. Dit zou op een organisch / natuurlijke manier vanuit de samenleving moeten gebeuren. Dus niet door de overheid afgedwongen.” aldus Fractievoorzitter Eric Greving.

ChristenUnie (2 zetels)

“De ChristenUnie vindt dat de zwarte pietendiscussie een duidelijke uitting is van ons nationaal onbehagen m.b.t. ons verleden. Nog niet zo heel lang geleden was Nederland een land dat tot op het bot verdeeld was in verschillende zuilen. Katholieke, protestanten, socialisten en liberalen bewogen zich vooral in de eigen kring. Ons nationale verleden werd op school onderwezen, maar zeer verschillend geduid door de verschillende groepen. Nederland heeft sinds de ontzuiling behoefte aan nationale eenheid. Soms vult het koningshuis die leegte, soms een evenement zoals het WK voetbal of Sinterklaas. De ChristenUnie Arnhem denkt dat Nederland meer compassie met elkaar nodig heeft, meer begrip voor de littekens die ons verleden gekerfd heeft in de persoon van veel van onze naasten. Kortom meer naastenliefde” aldus fractievoorzitter Daniel Becker.

Zowel Arnhem Centraal als SP hebben geen reactie gestuurd. Zij vertegenwoordigen 6 zetels. Daarmee kunnen de partijen een verplichten verandering van Zwarte Piet voorkomen of tegenhouden.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Rondrijden in een sprookjeskoets

foto: Sprookjesfestival

Aanstaande zondag 21 oktober is het de laatste dag van het Sprookjesfestival. Traditiegetrouw word deze afgesloten in het Musiskwartier.  Op deze bijzondere dag kun je van 12:00 tot 16:00 rondrijden in een echte sprookjeskoets met paarden.

Hoe leuk is het om als een prins of prinsesje rond te rijden in een sprookjeskoets. Dat kan zondag 21 oktober tussen 12:00 en 16:00 in Arnhem. Natuurlijk is prinses Arnerijntje de hele dag aanwezig en kun je op de foto met haar. Daarnaast zijn er nog tal van sprookjesfiguren die je kunt ontmoeten en mee op de foto kunt. Ook wordt er lekkere snoepjes uitgedeeld.

Afscheid

Om 16:00 is het zover dan zwaaien we met zijn allen prinses Arnerijntje uit die weer teruggaat naar haar kasteel. Dit zal op het land van de markt plaatsvinden voor de ingang van het Musiskwartier. Kom in je mooiste sprookjesoutfit en beleef deze mooie ervaring met het hele gezin.

Meer nieuws?

chico's place

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair