Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

Rechtbank: vader Jaïro niet vrij door vormfout

rechtbank Arnhem

De Arnhemse rechtbank spreekt tegen dat de vader van de in 2010 gedode baby Jaïro vrij komt door een vormfout. Dinsdag vertelden de advocaten van de veroordeelde Arnhemmer tegen het AD dat een medewerker opzettelijk had geknoeid met de datum voor de aanvraag van het hoger beroep. Dat had tot vrijlating van de man kunnen kunnen leiden.

Zo ver komt het blijkbaar niet. “Het hof heeft gevonden dat uit alle feiten blijkt dat de officier van justitie tijdig hoger beroep heeft ingesteld”, laat de rechtbank weten. “Het heeft ook gesteld dat er geen enkele reden is om aan te nemen dat er opzettelijk een verkeerde datum zou zijn vermeld.”

Fout in 2013

In 2013 is de zaak bij de rechtbank behandeld. “Het OM werd niet-ontvankelijk verklaard. Dat is vervolgens in hoger beroep gegaan. Daarbij is een fout gemaakt door een medewerker van de informatiebalie.”

In 2014 heeft de advocaat van de verdachte aangifte van valsheid in geschrifte gedaan. Deze richtte zich tegen de medewerker van de informatiebalie die de gemaakte fout heeft proberen te herstellen. Daarop is de Rijksrecherche een onderzoek gestart.

Verhoor

In mei 2015 kregen de medewerkers van de informatiebalie een oproep voor een verhoor. De medewerker die de fout heeft geprobeerd te herstellen, heeft toen tijdelijk ander werk in de organisatie gekregen. Na het afsluiten van het onderzoek eind 2015 is besloten hem niet te vervolgen.

Ook uit het eigen interne onderzoek is niet gebleken dat er sprake was van een opzettelijke fout. Daarna is de collega weer in zijn oude functie teruggekomen. “Wat er is gebeurd is dat een al opgemaakte akte op een later moment is aangepast en opnieuw is geprint. De akte vermeldt zowel de datum waarop het beroep is ingesteld als de latere datum waarop de akte nogmaals is geprint.”

Uitzitten

De vader van baby Jaïro moet zijn gevangenisstraf dus gewoon uitzitten, suggereert de rechtbank. De man is eind 2016 in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van ruwweg vier jaar. De rechtbank acht bewezen dat de Arnhemmer in 2010 zijn toen acht maanden oude zoontje had mishandeld. Het kind stierf aan de gevolgen daarvan.

Meer nieuws uit Arnhem?


chico's place

kijkalles-blog

Reacties

Reacties

Nieuws

Burgers’ Zoo: laat schoonmaak Feestaardvarken over aan professionals

aardvarken
Foto: Burgers' Zoo

Maak niet zomaar zelf het Feestaardvarken schoon. Deze oproep doet Burgers’ Zoo. “Bij een verkeerde reinigingsmethode zou het kunstwerk makkelijk kunnen beschadigen, waardoor we juist een averechts effect realiseren”, laat het dierenpark in een persbericht weten.

Vrijwilligers hebben zich via sociale media aangemeld onder de hashtag #varkentjewassen om de omgeving van het Feestaardvarken regelmatig extra schoon te houden. Ook zouden ze eventueel extra groen aanplanten rondom het kunstwerk. Daar is op zich niets mis mee, aldus de zoo. “We waarderen de betrokkenheid en de positieve insteek om er gezamenlijk de schouders onder te zetten zeer.”

Professioneel

Burgers’ Zoo stuurt regelmatig een medewerker op pad, die de directe omgeving van het kunstwerk schoon houdt. Daarnaast reinigt professioneel bedrijf De Gevelmeesters het Feestaardvarken regelmatig in opdracht van het dierenpark. “De Gevelmeesters verwijderen op professionele wijze alg en bijvoorbeeld graffiti.”

Ook vanuit Gemeente Arnhem gaan er regelmatig medewerkers naar het kunstwerk om eromheen schoon te maken “Daarnaast hebben de afgelopen jaren heel veel ondernemers en betrokkenen die in de buurt wonen en werken zich al ingezet voor een mooi en schoon Bartok-park.” Maar: “Het schoonmaken van het kunstwerk zelf wordt echter uitsluitend door De Gevelmeesters ondernomen.”

Populair

De grote sculptuur van Florentijn Hofman voor de Rozet kwam eerder in sommige media in opspraak. Omwonenden klaagden over vuil en verloedering van het immense betonnen aardvarken. “In vrij korte tijd is het Feestaardvarken razend populair geworden. Soms wordt het kunstwerk zo intensief gebruikt, dat het qua schoonmaakwerkzaamheden nauwelijks valt bij te benen.”

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Getroffen boom snel weggehaald

boom lauwersgracht

Medewerkers van de gemeente hebben maandagmiddag de boom van de Lauwersgracht verwijderd die zondag door de bliksem werd getroffen. Een kort, maar hevig onweer was voor een oude boom fataal. Een andere raakte ook beschadigd.

Veel mensen zagen hoe de boom geraakt werd. Anderen hoorden een harde klap. In het park was het rustig door het slechte weer. Daarom zijn er geen gewonden gevallen. Het incident gebeurt in een tijd dat er hevige discussie is over kap van bomen in het Lauwersgracht-park.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

‘Plaats camera’s langs de Jansbeek’

Jansbeek

Camera’s langs de Jansbeek moeten voorkomen dat er nog meer goudvissen in de beek terecht komen. Daarvoor pleit het Platform Invasieve Exoten, meldt Omroep Gelderland. Het platform trok aan de bel, nadat in de nieuwe stadsbeek in het centrum goudvissen bleken rond te zwemmen.

Het verhaal is de meeste Arnhemmers wel bekend. Het begon met een geintje van een groep mensen uit de stad, die elf knaloranje dieren in de nieuwe beekloop hadden losgelaten. Het platform diende een klacht in bij overheidsorgaan RVO.

Vangen

Die sommeerde iemand uit de groep om de dieren weer te vangen. Of de vissen die nu weer in de beek zitten eruit moeten worden gevist, is nog niet duidelijk.

De gemeente Arnhem laat weten geen heil te zien in camera’s. “Dat is geen reële optie”, reageert woordvoerder Susanne Boerhof tegen de omroep. “Als gemeente ben je vanwege de kosten en vanuit oogpunt van privacy terughoudend met het plaatsen van camera’s.”

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair