Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

Rechtbank: vader Jaïro niet vrij door vormfout

rechtbank Arnhem

De Arnhemse rechtbank spreekt tegen dat de vader van de in 2010 gedode baby Jaïro vrij komt door een vormfout. Dinsdag vertelden de advocaten van de veroordeelde Arnhemmer tegen het AD dat een medewerker opzettelijk had geknoeid met de datum voor de aanvraag van het hoger beroep. Dat had tot vrijlating van de man kunnen kunnen leiden.

Zo ver komt het blijkbaar niet. “Het hof heeft gevonden dat uit alle feiten blijkt dat de officier van justitie tijdig hoger beroep heeft ingesteld”, laat de rechtbank weten. “Het heeft ook gesteld dat er geen enkele reden is om aan te nemen dat er opzettelijk een verkeerde datum zou zijn vermeld.”

Fout in 2013

In 2013 is de zaak bij de rechtbank behandeld. “Het OM werd niet-ontvankelijk verklaard. Dat is vervolgens in hoger beroep gegaan. Daarbij is een fout gemaakt door een medewerker van de informatiebalie.”

In 2014 heeft de advocaat van de verdachte aangifte van valsheid in geschrifte gedaan. Deze richtte zich tegen de medewerker van de informatiebalie die de gemaakte fout heeft proberen te herstellen. Daarop is de Rijksrecherche een onderzoek gestart.

Verhoor

In mei 2015 kregen de medewerkers van de informatiebalie een oproep voor een verhoor. De medewerker die de fout heeft geprobeerd te herstellen, heeft toen tijdelijk ander werk in de organisatie gekregen. Na het afsluiten van het onderzoek eind 2015 is besloten hem niet te vervolgen.

Ook uit het eigen interne onderzoek is niet gebleken dat er sprake was van een opzettelijke fout. Daarna is de collega weer in zijn oude functie teruggekomen. “Wat er is gebeurd is dat een al opgemaakte akte op een later moment is aangepast en opnieuw is geprint. De akte vermeldt zowel de datum waarop het beroep is ingesteld als de latere datum waarop de akte nogmaals is geprint.”

Uitzitten

De vader van baby Jaïro moet zijn gevangenisstraf dus gewoon uitzitten, suggereert de rechtbank. De man is eind 2016 in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van ruwweg vier jaar. De rechtbank acht bewezen dat de Arnhemmer in 2010 zijn toen acht maanden oude zoontje had mishandeld. Het kind stierf aan de gevolgen daarvan.

Meer nieuws uit Arnhem?


chico's place

kijkalles-blog

Reacties

Reacties

Nieuws

Verlenging opvanglocatie asielzoekers Vredenburg

Groningensingel 1225

De opvang voor asielzoekers in de wijk Vredenburg mag nog vijf jaar op die locatie blijven. Het College van Burgemeester en Wethouders heeft dat besloten op verzoek van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA).

Sinds februari 2013 is aan de Groningensingel 1225 een Proces Opvanglocatie (POL) gevestigd. In een POL worden asielzoekers opgevangen die in de eerste fase van de asielprocedure zitten. De verblijfsduur op deze locatie is een paar weken, daarna verhuizen de asielzoekers naar een Azc.

Tevreden

De betrokken partijen zijn tevreden over het verloop van de opvang op de locatie in Arnhem-Zuid. Daarom vonden zij een verlenging op die plek wenselijk. De school voor asielkinderen op deze plek heeft maandag het predicaat ‘Excellent’ gekregen. Het wijkteam verzoekt wijkbewoners met vragen over de asiellocatie contact met hen op te nemen.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Onderwijsinspectie bestempelt Arnhemse school voor asielzoekerskinderen als Excellent

school
Afbeelding ter illustratie - Foto: CC0

Het Eerste opvangonderwijs POL Arnhem is officieel uitgeroepen tot ‘Excellente School’. Deze school voor asielzoekerskinderen aan de Groningensingel heeft maandagochtend van burgemeester Ahmed Marcouch officieel dit predicaat uitgereikt gekregen.

Kwaliteit

De onderwijsinspectie beoordeelt scholen op hun kwaliteit. Een Excellente school is een school die op de een of andere manier uitblinkt. Dat kan bijvoorbeeld zijn doordat het onderwijs goed aansluit bij de situatie in de buurt, of omdat het onderwijsaanbod inspirerend, innovatief en motiverend is.

In Arnhem zijn de basisscholen Sint Margaretha en Mozaïek al als zodanig bestempeld. Het Eerste opvangonderwijs is overigens onderdeel van het Mozaïek.

Groei

Het aantal Excellente scholen is sinds de eerste uitreiking van het predicaat in 2012 fors gegroeid. Vandaag komen er in heel Nederland 16 scholen in het primair onderwijs, 31 scholen in het voortgezet onderwijs en 2 scholen in het speciaal onderwijs bij. Inmiddels mogen op dit moment bijna 250 scholen of schoolsoorten zeggen dat ze excellent zijn: 83 scholen in het primair onderwijs, 141 in het voortgezet onderwijs en 24 in het speciaal onderwijs.

“De school ziet het als een uitdaging om haar onderwijs voortdurend tegen het licht te houden en verder te ontwikkelen. Daarmee levert ze een bijdrage aan de verbetering van het onderwijs. In elk geval is de onderwijskwaliteit op een Excellente school altijd dik in orde”, aldus de inspectie.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

‘Ruimere openingstijden winkels op zondagen’

sonsbeeksingel winkel
Foto: Pim van 't End (CC)

Winkeliers moeten zelf hun openingstijden kunnen bepalen tussen 6 uur ‘s ochtends en 10 uur ‘s avonds op zon- en feestdagen. Dat vinden Arnhem Centraal, D66 en VVD in de Arnhemse gemeenteraad. Op doordeweekse dagen hebben winkeleigenaars deze vrijheid al.

D66 vindt dat dit onderscheid moet komen te vervallen.Nu zijn op koopzondagen de winkels tussen 12 en 5 open. Voor onder meer bouwmarkten en supermarkten gelden weer andere tijden.

Last

De partijen erkennen dat de ruime openingstijden voor kleine ondernemers een last kan zijn. Volgens hen staat daar tegenover dat het de economie een stimulans geeft. Binnenkort behandelt de gemeenteraad een initiatiefvoorstel van de partijen.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair