Connect with us
Musiskwartier

Nieuws

Openluchtmuseum: de Nederlandse geschiedenis komt tot leven in Canon

Het Nederlands Openluchtmuseum werkt hard aan de komst van de Canon. Deze nieuwe attractie moet in september open gaan. “Met de komst van Canon komt de Nederlandse geschiedenis in al haar facetten tot leven”, laat het Openluchtmuseum weten.

Zowel jong als oud kunnen volgens het museum een onvergetelijke dag beleven in het uitgestrekte museumpark. “Via de Canon ervaar je hoe de geschiedenis van ons dagelijks leven is verbonden met de grote gebeurtenissen uit het verleden.”

Watersnood en slavernij

De Canon geeft een overzicht van de geschiedenis door een aantal belangrijke hoogte- en dieptepunten eruit te lichten. De tentoonstelling gaat onder meer over de Watersnoodramp, de energie uit Nederlandse bodem (gasbel), verzet tegen kinderarbeid, slavernij, de Verenigde Oost-Indische Compagnie, Eerste Wereldoorlog en de Statenbijbel. Op dit moment zijn er al vier thema’s te zien in het park.

In de expositieruimte van de Kruidentuin is nu al een presentatie te zien over Karel de Grote, de belangrijkste vorst van de vroege middeleeuwen. In het jaar 800 werd hij door de Paus gekroond tot Keizer van het westen. De presentatie illustreert de rondreizende controle op het bestuur en de voor hen aanwezige voorzieningen.

Verzorgingsstaat

In het Groene Kruisgebouw uit het Limburgse Wessem maken we kennis met Willem Drees, de grondlegger van de verzorgingsstaat. Naar voorbeeld van de Engelse Welfare state (1942) neemt de overheid de verantwoordelijkheid voor werkgelegenheid en sociale zekerheid. Schuif aan bij een propaganda-avond van het Groene Kruis en ga terug naar de jaren 50.
 
In het vakantiehuisje uit Markelo viert een gezin een weekje vakantie. Je kijk stiekem door een verrekijker naar hun leven. Je kijkt naar hoe ze wonen en hoe ze klussen om de woonkamer tot slaapkamer te verbouwen. Het is er sober en niet echt gezellig, maar dan zie je wel hoe vernuftig het huisje en de inrichting zijn ontworpen.

Kinderarbeid

In het schooltje uit Lhee zie je hoe arme kinderen in de zomer wieden, zaaien en oogsten. Het kinderwetje van Van Houten (1874) verbood de arbeid van kinderen tot twaalf jaar in werkplaatsen en fabrieken. Op het platteland werkten kinderen gewoon door, zeker in de zomer.

Konden je ouders de arbeid van hun kroost missen, dan nam je in de zomermaanden een voorsprong in lezen, schrijven, rekenen en de bijbel. Zo kreeg je een grotere kans om zich los te werken van de schrale Drentse grond. Pas door de invoering van de leerplichtwet in 1901 kwam hier enige verandering in.

Crisis

Ook zullen de crisisjaren van Nederland te zien. Vanaf het najaar van 1929 stort de wereldeconomie in. Sommige boeren raken in de financiële problemen en moeten hun inventaris verkopen.

Dat gebeurt vaak tijdens een boeldag, een openbare verkoping. In het theaterspel ‘Boeldag in Beerta’ ervaar je hoe het moet zijn geweest voor een trouwe boerenknecht, om de boedel van de herenboer te moeten verkopen.

Meer nieuws uit Arnhem?


kijkalles-blog

Reacties

Reacties

Nieuws

Facebook verbied reclame Arnhemse Gay minded feest

Foto's Manege

Het zit de organisatie van het Gay minded feest MANege niet mee. De organisatie wilde reclame maken voor hun feest op 3 november, maar Facebook vond het iets te bloot. Op de foto was een man in ondergoed met een laag verf over zich heen te zien.  

Opeens kreeg de organisatie van gay feest MANege de melding van Facebook “Je advertentie is niet goedgekeurd, omdat deze in strijd is met ons advertentiebeleid doordat de advertentie een afbeelding bevat die teveel bloot of suggestieve inhoudt bevat.” aldus Facebook aan de organisatie. Die stonden raar te kijken, aangezien ze vaak promotie maakte via Facebook en altijd mannen in hun ondergoed met een laag verf neerzetten. “Normaal wordt dit altijd goedgekeurd, maar nu blijkbaar niet.” laat de organisatie ons weten.

MANege

Omdat wij niet moeilijk doen over een beetje bloot. Zaterdag 3 november zal de ‘Gay- en openminded people party’ van start. Tijdens de nachtdienst in Luxor Arnhem zullen, drags, dansers, show, entertainment en Dj’s Hendrik Fischer, Lewis Low en uit Engeland DJ Sharon. O Love  optreden! Tickets zijn online en aan de deur te koop

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Anouk Pauwels meest fanatieke vrijwilligester van Sprookjesfestival

Foto: Sprookjesfestival

Anouk Pauwels is uitgeroepen tot de meest fanatieke vrijwilligster van het Sprookjesfestival. Ze ontvangt van de organisatie het Gouden Sprookjes ei.

Elk jaar weer staan vele tientallen vrijwilligers klaar om het Sprookjesfestival Arnhem tot een groots succes te brengen. Assistenten in de productie, sprookjesfiguren, kassa medewerkers noem maar op. Zonder hen kan het Sprookjesfestival niet bestaan. Anouk Pauwels is misschien wel de gekste van allemaal. Door dag en dauw, weer en wind gaat ze weken voorafgaand aan het festival op haar fiets met tassen vol promotiemateriaal de weg op.

Flyers, boekjes, stickers, vlaggen, posters alles wat er maar is verspreidt ze in en rondom Arnhem. Met een tomeloze inzet en een geweldige positieve uitstraling. Volledig vrijwillig, gekker moet het niet worden. De 11e editie van het Sprookjesfestival staat in het teken van gekkigheid. Daarom vond directie en bestuur van het Sprookjesfestival het TE GEK Anouk het gouden sprookjesei te overhandigen.

Met deze overhandiging staat Anouk in het middelpunt. Maar het gouden ei is een beetje voor alle vrijwilligers die elk jaar weer zich heel hard inzetten voor het Sprookjesfestival. Er was een hoop ‘Gekkigheid’ in Arnhem, bij deze succesvolle elfde editie van het Sprookjesfestival. Sprookjesfiguren bevolkten de straten, bossen en pleinen van zaterdag 13 t/m zondag 21 oktober. Voor groot, maar vooral voor klein, was er van alles te beleven in de grootste sprookjesstad van Nederland, waar een heuse sprookjesprinses, prinses Arnerijntje, 9 dagen lang de baas was.

Meer nieuws?

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

“I Amsterdam” letters welkom in Openlucht Museum

Foto: Openlucht Museum (FB)

De ‘I Amsterdam’ letters zijn welkom in het Openluchtmuseum. Dat schrijft directeur ‘Teus Eenkhoorn’ van het museum in een ingezonden brief in Het Parool. 

“Zo’n rijk symbool hoort in het Openluchtmuseum.” laat Teus Eenkhoorn weten aan de Amsterdammers. De letters staan voor de diversiteit van een inclusieve stad als Amsterdam. “I Amsterdam staat symbool voor de hoop op die inclusiviteit: Iedereen een beetje Amsterdammer” schrijft Teus Eenkhoorn. Ook ziet de burgemeester dat er een einde komt aan de inclusieve stad. Ze worden namelijk overgelopen met toeristen en investeringsmaatschappijen, speculanten en Airbnb. De kloof tussen rijk en arm groeit, hoog en laagopgeleid en Nederlanders met en zonder migratieachtergrond.

In het Openluchtmuseum is al de Jordaan te zien en daar passen de letters prima bij volgens de directeur.

Of de letters uiteindelijk ook weggaan en of Arnhem die gaat krijgen is niet duidelijk. Het idee ontstond van de Amsterdamse GroenLinks.

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair