Beginpagina Nieuws Arnhemmers ervaren veel overlast en onveiligheid

Arnhemmers ervaren veel overlast en onveiligheid

4 min leestijd
0
afval

Arnhemmers voelen zich onveiliger en ervaren meer overlast dan andere bewoners van oostelijk Nederland. Dat blijkt uit de jaarlijkse veiligheidsmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 51 procent van de bewoners van Arnhem-Noord heeft afgelopen jaar wel eens te kampen gehad met overlast.

Dat is meer dan waar dan ook in politieregio Oost-Nederland (38 procent). Die beslaat het grootste gedeelte van Gelderland en Overijssel. In Arnhem-Zuid heeft afgelopen jaar bijna 46 procent met overlast te kampen gehad.

Hondenpoep

In heel Nederland is dat percentage 43 procent. Overlast, zoals het CBS het definieert, is een breed begrip. Dat kan variëren van ergernis aan zwerfvuil en hondenpoep tot last van hangjongeren en lawaai.

Zo’n 21 procent van de Arnhemmers voelde zich in zijn eigen buurt onveilig. Dat is ruim boven het landelijke gemiddelde van 16 procent. Ook 21 procent van de bewoners van Arnhem-Noord is in 2016 het slachtoffer geweest van een misdrijf. In Arnhem-Zuid was dat zo’n 16 procent. Dat is vergelijkbaar met het landelijke gemiddelde.

Positiever over leefbaarheid

De cijfers zijn gebaseerd op een jaarlijkse grootschalige enquĂȘte onder de Nederlandse bevolking van 15 jaar en ouder. In 2016 hebben in heel Nederland meer dan 80.000 personen de uitgebreide vragenlijst ingevuld. In het afgelopen jaar hebben Nederlanders de leefbaarheid van hun buurt iets positiever beoordeeld dan in de jaren ervoor.

In meer verstedelijkte gebieden ervaren inwoners duidelijk meer buurtoverlast dan in
minder verstedelijkte gebieden, merkt het CBS op. In 2016 geeft in zeer sterk stedelijke gebieden meer dan de helft van de inwoners (51 procent) aan veel overlast te hebben, tegen een derde (33 procent) van de inwoners in niet-stedelijke gebieden.

Meer nieuws uit Arnhem?


kijkalles-blog

Reacties

Reacties

Laad meer gerelateerde artikelen
Laad meer in Nieuws

Bekijk ook

Martien Louwers opnieuw lijsttrekker PvdA Arnhem

De leden van de PvdA in Arnhem hebben fractievoorzitter Martien Louwers gekozen tot lijstt…