Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

‘Proef de Eusebius’ moet restauratie luchtboogbeelden mogelijk maken

folder proef Eusebius

Een bijzondere avond in de Eusebiuskerk op dinsdag 21 maart moet geld opbrengen voor de restauratie van het monumentale kerkgebouw. Dit evenement, Proef de Eusebius, staat in het teken van beelden op de luchtbogen. 96 van deze beeldhouwwerken zijn nodig aan vervanging toe.

De volledige opbrengst van de avond is voor dit specifieke deel van de restauratie bedoeld. Eerder dit jaar stelde het ministerie enige miljoenen euro’s ter beschikking om de toren van de kerk in 2019 uit de steigers te halen. Daarmee is de opknapbeurt voor het hele gotische bouwwerk nog niet rond.

Icoon

Stichting Vrienden van Eusebius willen dat het Arnhemse icoon in 2020 helemaal klaar is. Vandaar dat er nu initiatieven als deze van de grond komen. Deze feestelijke avond voor ondernemers en betrokken Arnhemmers begint al heel bijzonder met een onthaal door Mansour Trompetterkorps.

Proef de Eusebius is een gezellige, interactieve feestavond, waarbij alles in het teken staat van netwerken en sponsorwerving voor de luchtboogbeelden. Bezoekers krijgen veel van het beste van Arnhem te zien en te proeven, aldus de organisatie. Zo treden onder andere Artez-studenten en het Gelders Orkest op in verrassende combinaties.

Heerlijk eten en spetterende optredens

Maar er gebeurt nog veel meer. “Heerlijke food en drinks van bekende restaurateurs uit Arnhem, spetterende optredens van  bekendheden, een echt casino met leuke prijzen en een Amerikaanse veiling met spectaculaire veilingstukken zijn een aantal ingrediënten voor deze avond.”

proef Eusebius

Zet het in je agenda!

Een bekende Arnhemse persoonlijkheid begeleidt de avond, om de sfeer te verhogen. Ook worden er op deze avond een drietal originele, oude luchtboogbeelden geveild door een professioneel veilinghuis. Een unieke mogelijkheid om een prachtig beeld te bemachtigen en daarbij ook direct bij te dragen aan het herstel van de Eusebiuskerk.

Vitesse

Ook is er een speciaal ‘Eusebius-speldje’ van meester-goudsmid Alexander van den Hoven. Verder zal Het Gelders Orkest optreden met diverse gasten in een unieke samenwerking. Vitesse zal ook aanwezig zijn met oud-spelers op deze avond om gelden te werven voor het doel.

Entreekaarten kosten 25 euro. De gehele opbrengst komt ten goede aan de restauratie van de luchtboogbeelden. Kaarten zijn online te koop via de website en in diverse winkels. Al veel bedrijven en instellingen ondersteunen het initiatief. Eén daarvan is Ik hou van Arnhem, dat die avond ook aanwezig zal zijn. Het is een avond waar je als betrokken Arnhemmer bij moet zijn.

Meer nieuws uit Arnhem?


kijkalles-blog

Reacties

Reacties

Nieuws

Waarschuwing: vermijd het bos

herfstbos
Afbeelding ter illustratie - Foto: CC0

Natuurliefhebber? Zoek voor de komende dagen even een andere hobby. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten waarschuwen iedereen om bossen in de regio het komende weekeinde te vermijden. Dat meldt Omroep Gelderland.

De storm van donderdag heeft forse schade aangericht aan de bossen. Zo hangen er veel grote takken min of meer los. Die kunnen elk moment alsnog naar beneden vallen. Een zware tak kan een wandelaar fataal zijn.

Weduwemakers

Die takken worden daarom ook wel ‘weduwemakers’ genoemd. De Posbank in Rheden is vanwege het gevaar nog deels afgesloten.

Volgens een woordvoerster van Staatsbosbeheer is de storm ‘vanuit ecologisch oogpunt niet per se verkeerd voor een bos’. Dode bomen worden opgeruimd en het omgevallen hout trekt weer veel insecten aan. “Er zijn wel wat dode vogels, maar over het algemeen voelen dieren de storm feilloos aan en zoeken op tijd beschutting”, meldt ze aan de omroep.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Speciale prullenbakjes voor kauwgom in Arnhem

Foto: gemeente Arnhem

Iets nieuws in Arnhem: speciale kauwgomprullenbakjes. Het is de bedoeling dat iedereen zijn uitkauwsels in deze speciale bakken duwt. Het gespecialiseerde bedrijf Gumbuddy maakt daar nieuwe producten van, zoals potloden en linialen.

De prullenbakjes zijn geplaatst op speciaal daarvoor uitgekozen plekken zoals bij de bussenpleinen en rond de Korenmarkt. In de speciale kauwgumbakjes kunnen mensen hun afgedankte kauwgum deponeren. De bakjes worden maandelijks geleegd.

Hardnekkig

Vrijdagmiddag loopt een promoteam in de stad om op de bakjes te wijzen. Kauwgum in de openbare ruimte is een hardnekkig probleem. Het verwijderen is een relatief dure en intensieve klus. Voorkomen dat er kauwgum op de grond terecht komt is dus het doel.

Elk kauwgompje dat wordt gerecycled hoeft immers niet door gemeente van de straat geboend te worden. De proef loopt een jaar. De komst van de kauwgombakjes vloeit voort uit de grote voorjaarsschoonmaak van de binnenstad van mei van 2017.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

‘Goudvissen horen niet in Jansbeek’

goudvis

Er mogen geen goudvissen in de St. Jansbeek rondzwemmen. Stichting platform Stop Invasieve Exoten heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) verzocht om maatregelen te nemen tegen de man die vorige week elf goudvissen in de Sint Jansbeek uitzette.

Deze exotische vissen vormen volgens het platform een gevaar voor de inheemse natuur, onder meer doordat ze kruisen met de inheemse kroeskarper. Deze vis zou daardoor kunnen uitsterven.

Leven

De man die de vissen in de Sint Jansbeek uitzette gaf aan dat hij met dit initiatief meer ‘leven wilde geven aan de beek’. Wel wilde de man anoniem blijven, omdat hij bang was dat hij op een later tijdstip de vissen weer terug zou moeten vangen.

In Veenendaal, bij een soortgelijk initiatief, werd de uitzetter wel gesommeerd dat te doen. Het ziet ernaar uit dat dat hier in Arnhem ook gaat gebeuren. De Arnhemmer heeft met zijn actie namelijk het uitzetverbod overtreden, dat opgenomen is in de Wet Natuurbescherming.

Gemeente Arnhem en anderen zijn niet blij met het uitzetten van de goudvissen in de beek. Wilfred Reinhold legt uit waarom. Maar kun je die vissen er nog wel uit krijgen?

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair