Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

‘Proef de Eusebius’ moet restauratie luchtboogbeelden mogelijk maken

folder proef Eusebius

Een bijzondere avond in de Eusebiuskerk op dinsdag 21 maart moet geld opbrengen voor de restauratie van het monumentale kerkgebouw. Dit evenement, Proef de Eusebius, staat in het teken van beelden op de luchtbogen. 96 van deze beeldhouwwerken zijn nodig aan vervanging toe.

De volledige opbrengst van de avond is voor dit specifieke deel van de restauratie bedoeld. Eerder dit jaar stelde het ministerie enige miljoenen euro’s ter beschikking om de toren van de kerk in 2019 uit de steigers te halen. Daarmee is de opknapbeurt voor het hele gotische bouwwerk nog niet rond.

Icoon

Stichting Vrienden van Eusebius willen dat het Arnhemse icoon in 2020 helemaal klaar is. Vandaar dat er nu initiatieven als deze van de grond komen. Deze feestelijke avond voor ondernemers en betrokken Arnhemmers begint al heel bijzonder met een onthaal door Mansour Trompetterkorps.

Proef de Eusebius is een gezellige, interactieve feestavond, waarbij alles in het teken staat van netwerken en sponsorwerving voor de luchtboogbeelden. Bezoekers krijgen veel van het beste van Arnhem te zien en te proeven, aldus de organisatie. Zo treden onder andere Artez-studenten en het Gelders Orkest op in verrassende combinaties.

Heerlijk eten en spetterende optredens

Maar er gebeurt nog veel meer. “Heerlijke food en drinks van bekende restaurateurs uit Arnhem, spetterende optredens van  bekendheden, een echt casino met leuke prijzen en een Amerikaanse veiling met spectaculaire veilingstukken zijn een aantal ingrediënten voor deze avond.”

proef Eusebius

Zet het in je agenda!

Een bekende Arnhemse persoonlijkheid begeleidt de avond, om de sfeer te verhogen. Ook worden er op deze avond een drietal originele, oude luchtboogbeelden geveild door een professioneel veilinghuis. Een unieke mogelijkheid om een prachtig beeld te bemachtigen en daarbij ook direct bij te dragen aan het herstel van de Eusebiuskerk.

Vitesse

Ook is er een speciaal ‘Eusebius-speldje’ van meester-goudsmid Alexander van den Hoven. Verder zal Het Gelders Orkest optreden met diverse gasten in een unieke samenwerking. Vitesse zal ook aanwezig zijn met oud-spelers op deze avond om gelden te werven voor het doel.

Entreekaarten kosten 25 euro. De gehele opbrengst komt ten goede aan de restauratie van de luchtboogbeelden. Kaarten zijn online te koop via de website en in diverse winkels. Al veel bedrijven en instellingen ondersteunen het initiatief. Eén daarvan is Ik hou van Arnhem, dat die avond ook aanwezig zal zijn. Het is een avond waar je als betrokken Arnhemmer bij moet zijn.

Meer nieuws uit Arnhem?


kijkalles-blog

Reacties

Reacties

Nieuws

Burgers’ Zoo: laat schoonmaak Feestaardvarken over aan professionals

aardvarken
Foto: Burgers' Zoo

Maak niet zomaar zelf het Feestaardvarken schoon. Deze oproep doet Burgers’ Zoo. “Bij een verkeerde reinigingsmethode zou het kunstwerk makkelijk kunnen beschadigen, waardoor we juist een averechts effect realiseren”, laat het dierenpark in een persbericht weten.

Vrijwilligers hebben zich via sociale media aangemeld onder de hashtag #varkentjewassen om de omgeving van het Feestaardvarken regelmatig extra schoon te houden. Ook zouden ze eventueel extra groen aanplanten rondom het kunstwerk. Daar is op zich niets mis mee, aldus de zoo. “We waarderen de betrokkenheid en de positieve insteek om er gezamenlijk de schouders onder te zetten zeer.”

Professioneel

Burgers’ Zoo stuurt regelmatig een medewerker op pad, die de directe omgeving van het kunstwerk schoon houdt. Daarnaast reinigt professioneel bedrijf De Gevelmeesters het Feestaardvarken regelmatig in opdracht van het dierenpark. “De Gevelmeesters verwijderen op professionele wijze alg en bijvoorbeeld graffiti.”

Ook vanuit Gemeente Arnhem gaan er regelmatig medewerkers naar het kunstwerk om eromheen schoon te maken “Daarnaast hebben de afgelopen jaren heel veel ondernemers en betrokkenen die in de buurt wonen en werken zich al ingezet voor een mooi en schoon Bartok-park.” Maar: “Het schoonmaken van het kunstwerk zelf wordt echter uitsluitend door De Gevelmeesters ondernomen.”

Populair

De grote sculptuur van Florentijn Hofman voor de Rozet kwam eerder in sommige media in opspraak. Omwonenden klaagden over vuil en verloedering van het immense betonnen aardvarken. “In vrij korte tijd is het Feestaardvarken razend populair geworden. Soms wordt het kunstwerk zo intensief gebruikt, dat het qua schoonmaakwerkzaamheden nauwelijks valt bij te benen.”

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Getroffen boom snel weggehaald

boom lauwersgracht

Medewerkers van de gemeente hebben maandagmiddag de boom van de Lauwersgracht verwijderd die zondag door de bliksem werd getroffen. Een kort, maar hevig onweer was voor een oude boom fataal. Een andere raakte ook beschadigd.

Veel mensen zagen hoe de boom geraakt werd. Anderen hoorden een harde klap. In het park was het rustig door het slechte weer. Daarom zijn er geen gewonden gevallen. Het incident gebeurt in een tijd dat er hevige discussie is over kap van bomen in het Lauwersgracht-park.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

‘Plaats camera’s langs de Jansbeek’

Jansbeek

Camera’s langs de Jansbeek moeten voorkomen dat er nog meer goudvissen in de beek terecht komen. Daarvoor pleit het Platform Invasieve Exoten, meldt Omroep Gelderland. Het platform trok aan de bel, nadat in de nieuwe stadsbeek in het centrum goudvissen bleken rond te zwemmen.

Het verhaal is de meeste Arnhemmers wel bekend. Het begon met een geintje van een groep mensen uit de stad, die elf knaloranje dieren in de nieuwe beekloop hadden losgelaten. Het platform diende een klacht in bij overheidsorgaan RVO.

Vangen

Die sommeerde iemand uit de groep om de dieren weer te vangen. Of de vissen die nu weer in de beek zitten eruit moeten worden gevist, is nog niet duidelijk.

De gemeente Arnhem laat weten geen heil te zien in camera’s. “Dat is geen reële optie”, reageert woordvoerder Susanne Boerhof tegen de omroep. “Als gemeente ben je vanwege de kosten en vanuit oogpunt van privacy terughoudend met het plaatsen van camera’s.”

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair