Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

‘Proef de Eusebius’ moet restauratie luchtboogbeelden mogelijk maken

folder proef Eusebius

Een bijzondere avond in de Eusebiuskerk op dinsdag 21 maart moet geld opbrengen voor de restauratie van het monumentale kerkgebouw. Dit evenement, Proef de Eusebius, staat in het teken van beelden op de luchtbogen. 96 van deze beeldhouwwerken zijn nodig aan vervanging toe.

De volledige opbrengst van de avond is voor dit specifieke deel van de restauratie bedoeld. Eerder dit jaar stelde het ministerie enige miljoenen euro’s ter beschikking om de toren van de kerk in 2019 uit de steigers te halen. Daarmee is de opknapbeurt voor het hele gotische bouwwerk nog niet rond.

Icoon

Stichting Vrienden van Eusebius willen dat het Arnhemse icoon in 2020 helemaal klaar is. Vandaar dat er nu initiatieven als deze van de grond komen. Deze feestelijke avond voor ondernemers en betrokken Arnhemmers begint al heel bijzonder met een onthaal door Mansour Trompetterkorps.

Proef de Eusebius is een gezellige, interactieve feestavond, waarbij alles in het teken staat van netwerken en sponsorwerving voor de luchtboogbeelden. Bezoekers krijgen veel van het beste van Arnhem te zien en te proeven, aldus de organisatie. Zo treden onder andere Artez-studenten en het Gelders Orkest op in verrassende combinaties.

Heerlijk eten en spetterende optredens

Maar er gebeurt nog veel meer. “Heerlijke food en drinks van bekende restaurateurs uit Arnhem, spetterende optredens van  bekendheden, een echt casino met leuke prijzen en een Amerikaanse veiling met spectaculaire veilingstukken zijn een aantal ingrediënten voor deze avond.”

proef Eusebius

Zet het in je agenda!

Een bekende Arnhemse persoonlijkheid begeleidt de avond, om de sfeer te verhogen. Ook worden er op deze avond een drietal originele, oude luchtboogbeelden geveild door een professioneel veilinghuis. Een unieke mogelijkheid om een prachtig beeld te bemachtigen en daarbij ook direct bij te dragen aan het herstel van de Eusebiuskerk.

Vitesse

Ook is er een speciaal ‘Eusebius-speldje’ van meester-goudsmid Alexander van den Hoven. Verder zal Het Gelders Orkest optreden met diverse gasten in een unieke samenwerking. Vitesse zal ook aanwezig zijn met oud-spelers op deze avond om gelden te werven voor het doel.

Entreekaarten kosten 25 euro. De gehele opbrengst komt ten goede aan de restauratie van de luchtboogbeelden. Kaarten zijn online te koop via de website en in diverse winkels. Al veel bedrijven en instellingen ondersteunen het initiatief. Eén daarvan is Ik hou van Arnhem, dat die avond ook aanwezig zal zijn. Het is een avond waar je als betrokken Arnhemmer bij moet zijn.

Meer nieuws uit Arnhem?


kijkalles-blog

Reacties

Reacties

Nieuws

Volgens weekend André Rieu te zien in Pathé Arnhem

foto\

André Rieu, bij miljoenen bekend als ‘De koning van de wals’, is een van de populairste muzikanten ter wereld. Zijn legendarische concert in Maastricht, dat jaarlijks plaatsvindt, is een van de jaarlijkse bioscoopevenementen waarnaar met ongekend enthousiasme wordt uitgekeken. Hij zal 28 en 29 juli te zien zijn in Pathé Arnhem.

‘Amore, My Tribute to Love’

‘Amore, My Tribute to Love’ is het eerbetoon van de beroemde violist aan zijn liefde voor muziek en zijn liefde voor zijn beide ‘families’: zijn vrouw en kinderen en niet te vergeten zijn Johann Strauss Orkest, waarmee hij al meer dan 30 jaar optreedt. Het eerbetoon is een logisch vervolg op het album ‘Amore’ dat Rieu vorig jaar uitbracht en waarop zijn eigen versies van klassieke liefdesliedjes staan, afkomstig uit zowel de popmuziek als klassieke muziek. De onvergetelijke concerten die in Maastricht, de Nederlandse thuisbasis van André, plaatsvinden, mag je niet missen. Jaarlijks stromen fans uit alle hoeken van de wereld samen om te zien hoe André tegen het decor van het indrukwekkende middeleeuwse stadsplein optreedt met zijn 60-hoofdige Johann Strauss Orkest en sopranen, tenors en heel bijzondere gasten. De concerten zitten boordevol humor, plezier en emotie voor alle leeftijden. 

Over de hele wereld

Deze ongeëvenaarde jaarlijkse viering van muziek wordt elk jaar vanuit het comfort van lokale bioscopen meebeleefd door honderdduizenden fans over de hele wereld, waarbij bovendien heel bijzondere kijkjes achter de schermen worden geboden.  Presentator Robert ten Brink verzorgt de presentatie, interviewt fans en geniet van de feestelijke sfeer die werkelijk van het bioscoopscherm spat. Bovendien biedt ze een exclusief gesprek met André op het moment dat hij van het podium stapt.

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Gestolen auto in brand gestoken bij Rijkerswoerdse Plassen

foto: Politie Arnhem - Zuid

Vrijdag op zaterdag nacht rond 3.00 uur stond er een auto in de brand bij de Rijkerwoerdse Plassen.  Zowel de auto als de bomen rondom zijn snel geblust.

Vrijdag nacht stond een auto bij de Rijkerswoerdse Plassen in de brand. “Wij en de collega’s van politie Elst zijn gestuurd naar de Rijkerswoerdse Plassen voor een autobrand. Ter plaatse zagen wij dat het voertuig en de bomen eromheen al volledig in brand stonden. Gelukkig was de brandweer er niet veel later en had het voertuig snel geblust.” aldus de politie

Brandstichting

Er is mogelijk spraken van brandstichting “De melder had een persoon bij het voertuig gezien. Deze persoon had gehurkt langs de waterkant gezeten. Het vermoeden bestond dat de persoon iets met deze voertuigbrand te maken had. Wij hebben hierop met meerdere collega’s de omgeving afgezocht.” Ook heeft de politie de politiehelikopter ingezet.  “De zulu (politiehelikopter) heeft vanuit de lucht geen bijzonderheden gezien. Ook een zoekslag met een politiehond op de grond leverde geen bijzonderheden op.”

Gestolen voertuig

De auto bleek gestolen te zijn. “Uit onderzoek is gebleken dat het voertuig gestolen is.” aldus de politie. Het voertuig is afgesleept voor verdere onderzoek.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Bouw in park Klarenbeek; GroenLinks en Arnhem Centraal stellen vragen

Geschreven door: Burgerjournalist Huibert Veth

Afgelopen week ontstond er enige commotie door bezorgde omwonenden over het feit dat er noodlokalen in park Klarenbeek gebouwd worden. Dit ten behoeve van het Arentheem College, locatie Thomas a Kempislaan, vanwege de voorziene groei van 100 leerlingen. De omwonenden maken zich zorgen over de tijdelijkheid van de noodlokalen en de druk op het verkeer door de uitbreiding van de school. Ook geeft men aan het vreemd te vinden dat de bouw al gestart is voordat de vergunning verleend is.

Zes noodlokalen

Volgens de school worden er momenteel zes noodlokalen op het sportveld achter de school gebouwd, dicht tegen de bestaande bebouwing aan. De school geeft aan dat deze noodlokalen er voor maximaal vijf jaar blijven staan en dat er in de tussentijd aan een definitieve oplossing gewerkt wordt.

GroenLinks stelt dat vergunningverlener ODRA aangeeft dat er over de termijn van tijdelijkheid van de noodlokalen niets in de vergunning is opgenomen en dat deze er, conform wetgeving, dus 10 jaar kunnen blijven staan.

Klopt het dat de bouw is gestart zonder vergunning?

Cyriel Prinsen (GroenLinks) stelde hier vorige week onder meer de volgende schriftelijke vragen over aan verantwoordelijk D66-wethouder Hans de Vroome:

  1. Zijn de aannames dat de noodgebouwen alleen op het eigen sportveld worden geplaatst, dat hier geen groen voor hoeft te wijken en dat de locatie van de noodlokalen niet tot park Klarenbeek behoort, correct?
  2. Hoe zorgt het college voor de zekerheid dat de noodlokalen er inderdaad maximaal vijf jaar zullen staan?
  3. In hoeverre is de capaciteit van de infrastructuur van de omgeving berekend op een toename van het leerlingenaantal?
  4. Zijn er meerdere scholen in Arnhem die verwachten de komende jaren met een forse leerlingengroei te maken krijgen? Zo ja, welke scholen zijn dat en welke maatregelen worden er getroffen om deze groei op te vangen?

In aanvulling hierop wil Lea Manders (Arnhem Centraal) ook nog de volgende zaken van de wethouder weten:

  1. Klopt het dat de bouw is gestart zonder vergunning? En zo ja, hoe is dat mogelijk?
  2. De school heeft het advies van ODRA, om eerst in gesprek te gaan met de omwonenden, naast zich neergelegd, zo begrijpen wij. Is dat correct?
  3. Is het college alsnog van plan om met de bewoners in gesprek te gaan alvorens verder te gaan met bouwen?
  4. Omwonenden maken zich zorgen, dat van het één het ander komt en dat er dus later toch in het park Klarenbeek gebouwd gaat worden. Kan het college garanderen dat dit niet gebeurt?

Het college heeft inmiddels laten weten vanwege de vakantieperiode de vragen niet binnen de gestelde termijn van 4 weken te kunnen beantwoorden en verwacht dit voor  1 september 2018 te kunnen doen.

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair