Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

Raad ziet veel problemen bij invoering diftar

container

Een groot gedeelte van de gemeenteraad ziet de nodige beren op de weg bij de invoering van het zogeheten diftar-systeem. Dat is maandagavond gebleken tijdens de gemeenteraadsvergadering. Als die problemen zijn opgelost, lijkt een ruime raadsmeerderheid in te stemmen met het vuilophaalsysteem. Daarbij betaalt de burger voor elke keer dat hij een zak in een vuilcontainer dumpt.

Minima

De PvdA wil bijvoorbeeld niet dat de minima erop achteruit gaan. Hiertoe dient de partij met GroenLinks een wijzigingsvoorstel in om die een tegoed te geven op de Gelrepas. Hiermee is het gratis tot het gemiddelde aantal zakken zoals dat nu aangeboden wordt. Mocht je minder afval aanbieden dan blijft er tegoed over dat ingezet kan worden voor de doelen van de Gelrepas.

De tweede randvoorwaarde is dat er een goed voorstel moet liggen voor de ouderen, voor de mensen die te maken hebben met medisch afval, voor mensen met jonge kinderen en voor mensen wonend in hoogbouw in verband met GFT. Ook Verenigd Arnhem vindt dat er te weinig is nagedacht over de situatie van bewoners van hoogbouw.

PET-flessen

Deze partij maakt zich met name zorgen over studenten en andere ‘voordeurdelers’. De partij opperde verder het idee dat je alle PET-flessen bij alle supermarkten in moet kunnen leveren. “Niets is zo irritant om bij te moeten houden waar je welke fles vandaan hebt gehaald. Uiteindelijk belanden ze toch allemaal in de versnipperaar”, laat de fractie na de vergadering weten.

Alleen de VVD keert zicht tegen de invoering van het diftar-systeem. De liberalen vrezen een toename van zwerfvuil in de stad. Zij zeggen alle moties te steunen die de invoer van het systeem uit- of afstellen.

Betalen per kilo

De SP wil dat de burger betaalt per kilo afval, niet per afvalzak. Voor de socialisten is dat een harde eis. Anders zal deze partij tegen het systeem stemmen. Daarvoor is wel een aanpassing aan alle vuilcontainers nodig.

In principe neemt de raad komende maandag een besluit over het diftar-systeem. De PvdA wil echter niet over één nacht ijs gaan en het besluit tot juni uitstellen. “Het voorstel is simpelweg nu niet af. Snelheid mag niet ten koste gaan van de zorgvuldigheid.”

Meer nieuws uit Arnhem?


kijkalles-blog

Reacties

Reacties

Nieuws

Worden Arnhemmers Jasper en Chrystel beheerders van een Frans kasteel?

foto: Net5

Worden de twee Arnhemmers Jasper en Chrystel beheerders van een Frans kasteel? De twee doen mee aan het Net 5 programma ‘Je droom achterna: Een Frans Kasteel’.

Kasteel uit 1712

Elke maandag strijden vijf koppels om de toekomstige beheerders te worden van een Frans kasteel. Een mooi kasteel gelegen in het groene hart van Normandië in het dorpje Quinéville is opzoek naar nieuwe beheerders. Via de tv programma van Net 5 gaan de vijf koppels aan de slag om de hart van eigenaar Hans Musegaas te veroveren.
Het kasteel komt uit 1712 is ooit gebouwd voor de neef van Louis XIV. Sinds 40 jaar fungeert het kasteel als hotel met 30 kamers, 4 hectare grond en een verwarmd buitenzwembad. Er is genoeg werk aan de winkel, want het domein heeft een flinke opknapbeurt nodig. In elke aflevering krijgen de vijf koppels individuele en groepsopdrachten, variërend van het opknappen van historische ruimtes, organiseren van rondleidingen, onderhoud van het landgoed tot het ontvangen van gasten.

Chrystel en Jasper

Chrystel en Jasper zijn al vier jaar buren. Ze raakten bevriend en uiteindelijk sloeg de vonk over. Sinds een jaar zijn ze een stel. De twee hebben voor de toekomst trouw- en kinderplannen. Chrystel is zelfstandig ondernemer op het gebied van marketing, communicatie en eventmanagement. Jasper is ook zelfstandige en houdt zich als interim-kracht bezig met procesverbetering in bedrijven. Ook zette hij afdelingen van bedrijven op. Jasper en Chrystel zijn al een tijdje op zoek naar een locatie in het buitenland (onder andere in Frankrijk) waar zij een B&B of hotel kunnen beginnen. Het plan was om te gaan sparen en het streven was om in 2021 te emigreren. Door middel van dit programma kan hun droom om zelf iets te beginnen in de hospitality misschien wel sneller verwezenlijkt worden.

De uitzending is te zien op Net 5 elke maandag om 21:30

Meer nieuws?

 

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Bliksem splijt boom Lauwersgracht

boom lauwersgracht
Foto: Politie Arnhem-Noord (FB)

Een blikseminslag heeft een boom aan de Lauwersgracht in tweeën gespleten. Dat laat de politie zien op Facebook. In Arnhem woedde zondagavond een kort, maar hevig onweer.

Via Facebook laat de politie weten dat er bij het natuurgeweld geen gewonden zijn gevallen. “Stel je voor dat je even onder de boom stond te schuilen voor de regen. Gelukkig geen gewonden!”

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Politie stopt vechtpartij: drie aanhoudingen

handboeien

De politie heeft op zondag 22 april rond 03.00 uur fors op moeten treden op de Korenmarkt in Arnhem, toen op straat een vechtpartij tussen meerdere personen ontstond.

Wat de reden voor de vechtpartij was, is niet duidelijk. Wel moest een grootste deel van de surveillerende politiemensen van het openbare ordeteam, waaronder ook enkele collega’s te paard, alsmede beveiligingsmedewerkers korte tijd alle zeilen bijzetten om met succes de partijen te scheiden en de rust te herstellen. Daarbij moest ook af en toe door een politie-agent een klap worden uitgedeeld.

Onderzoek

Er werden drie mannen aangehouden; twee kwamen uit Doetinchem (beiden 27 jaar oud) en de ander kwam uit Doesburg (28 jaar). De politie heeft dit in onderzoek; de drie zijn naar het bureau gebracht en zullen worden gehoord over hun mogelijke betrokkenheid.

Meer nieuws?

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair