Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

Raad ziet veel problemen bij invoering diftar

container

Een groot gedeelte van de gemeenteraad ziet de nodige beren op de weg bij de invoering van het zogeheten diftar-systeem. Dat is maandagavond gebleken tijdens de gemeenteraadsvergadering. Als die problemen zijn opgelost, lijkt een ruime raadsmeerderheid in te stemmen met het vuilophaalsysteem. Daarbij betaalt de burger voor elke keer dat hij een zak in een vuilcontainer dumpt.

Minima

De PvdA wil bijvoorbeeld niet dat de minima erop achteruit gaan. Hiertoe dient de partij met GroenLinks een wijzigingsvoorstel in om die een tegoed te geven op de Gelrepas. Hiermee is het gratis tot het gemiddelde aantal zakken zoals dat nu aangeboden wordt. Mocht je minder afval aanbieden dan blijft er tegoed over dat ingezet kan worden voor de doelen van de Gelrepas.

De tweede randvoorwaarde is dat er een goed voorstel moet liggen voor de ouderen, voor de mensen die te maken hebben met medisch afval, voor mensen met jonge kinderen en voor mensen wonend in hoogbouw in verband met GFT. Ook Verenigd Arnhem vindt dat er te weinig is nagedacht over de situatie van bewoners van hoogbouw.

PET-flessen

Deze partij maakt zich met name zorgen over studenten en andere ‘voordeurdelers’. De partij opperde verder het idee dat je alle PET-flessen bij alle supermarkten in moet kunnen leveren. “Niets is zo irritant om bij te moeten houden waar je welke fles vandaan hebt gehaald. Uiteindelijk belanden ze toch allemaal in de versnipperaar”, laat de fractie na de vergadering weten.

Alleen de VVD keert zicht tegen de invoering van het diftar-systeem. De liberalen vrezen een toename van zwerfvuil in de stad. Zij zeggen alle moties te steunen die de invoer van het systeem uit- of afstellen.

Betalen per kilo

De SP wil dat de burger betaalt per kilo afval, niet per afvalzak. Voor de socialisten is dat een harde eis. Anders zal deze partij tegen het systeem stemmen. Daarvoor is wel een aanpassing aan alle vuilcontainers nodig.

In principe neemt de raad komende maandag een besluit over het diftar-systeem. De PvdA wil echter niet over één nacht ijs gaan en het besluit tot juni uitstellen. “Het voorstel is simpelweg nu niet af. Snelheid mag niet ten koste gaan van de zorgvuldigheid.”

Meer nieuws uit Arnhem?


kijkalles-blog

Reacties

Reacties

Nieuws

D66: Arnhem moet statiegeld op blikjes en flesjes steunen

fles inleveren

Minder zwerfafval en meer hergebruik van afval. Met dat doel dient D66-raadslid Yvonne van Hamersveld op maandag 29 januari de motie ‘Statiegeldalliantie’ in.

“Statiegeld op blikjes en kleine flessen kan enorm helpen”, stelt Van Hamersveld. “Als ook Arnhem zich aansluit bij de Statiegeldalliantie vergroot de druk op Den Haag om dit landelijk te regelen.”

Minder dierenleed

Statiegeld zorgt voor minder zwerfafval, minder dierenleed, minder opruimkosten en betere recycling van waardevolle materialen, verwacht Van Hamersveld. “Daarom moet in Nederland en België statiegeld op alle plastic drankflessen en blikjes worden ingevoerd.”

In Duitsland hebben ze goede ervaringen mat statiegeld op blikjes en kleine flessen. Om dit ook in Nederland en België voor elkaar te krijgen, slaan organisaties uit beide landen nu de handen ineen. Naast de Consumentenbond en de Plastic Soup Foundation zijn al vele gemeenten partner van deze statiegeldalliantie.

Raadsmeerderheid

D66 noemt Utrecht, Amsterdam, Maastricht, Leiden, Haarlem, Enschede, Apeldoorn en Zwolle. “Wat D66 betreft hoort ook Arnhem thuis in dit rijtje”, constateert Van Hamersveld. “En het zou me verbazen als de Arnhemse raad het daar niet in grote meerderheid mee eens is.”

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Waarschuwing: vermijd het bos

herfstbos
Afbeelding ter illustratie - Foto: CC0

Natuurliefhebber? Zoek voor de komende dagen even een andere hobby. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten waarschuwen iedereen om bossen in de regio het komende weekeinde te vermijden. Dat meldt Omroep Gelderland.

De storm van donderdag heeft forse schade aangericht aan de bossen. Zo hangen er veel grote takken min of meer los. Die kunnen elk moment alsnog naar beneden vallen. Een zware tak kan een wandelaar fataal zijn.

Weduwemakers

Die takken worden daarom ook wel ‘weduwemakers’ genoemd. De Posbank in Rheden is vanwege het gevaar nog deels afgesloten.

Volgens een woordvoerster van Staatsbosbeheer is de storm ‘vanuit ecologisch oogpunt niet per se verkeerd voor een bos’. Dode bomen worden opgeruimd en het omgevallen hout trekt weer veel insecten aan. “Er zijn wel wat dode vogels, maar over het algemeen voelen dieren de storm feilloos aan en zoeken op tijd beschutting”, meldt ze aan de omroep.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Speciale prullenbakjes voor kauwgom in Arnhem

Foto: gemeente Arnhem

Iets nieuws in Arnhem: speciale kauwgomprullenbakjes. Het is de bedoeling dat iedereen zijn uitkauwsels in deze speciale bakken duwt. Het gespecialiseerde bedrijf Gumbuddy maakt daar nieuwe producten van, zoals potloden en linialen.

De prullenbakjes zijn geplaatst op speciaal daarvoor uitgekozen plekken zoals bij de bussenpleinen en rond de Korenmarkt. In de speciale kauwgumbakjes kunnen mensen hun afgedankte kauwgum deponeren. De bakjes worden maandelijks geleegd.

Hardnekkig

Vrijdagmiddag loopt een promoteam in de stad om op de bakjes te wijzen. Kauwgum in de openbare ruimte is een hardnekkig probleem. Het verwijderen is een relatief dure en intensieve klus. Voorkomen dat er kauwgum op de grond terecht komt is dus het doel.

Elk kauwgompje dat wordt gerecycled hoeft immers niet door gemeente van de straat geboend te worden. De proef loopt een jaar. De komst van de kauwgombakjes vloeit voort uit de grote voorjaarsschoonmaak van de binnenstad van mei van 2017.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair