Beginpagina Nieuws Tweede Kamer verder zonder Arnhemmers

Tweede Kamer verder zonder Arnhemmers

4 min leestijd
0
Kerstens

Arnhem krijgt de komende tijd geen vertegenwoordiger in de Tweede Kamer. Geen van de vier kandidaten uit de stad halen de Tweede Kamer met de voorlopige uitslag zoals hij er nu ligt. PvdA’er John Kerstens stond op de elfde plaats; zijn partij haalt waarschijnlijk negen zetels.

De afgelopen vier jaar zat hij als enige Arnhemmer in de kamer. De andere bewoners van de stad stonden bij hun partijen op een niet-verkiesbare plaats. Of een van hen op voorkeurstemmen is verkozen, is nog niet bekend.

VVD grootste

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van woensdag is de VVD de grootste partij in Arnhem geworden. Ruim 15.500 Arnhemmers spraken in het stemhok hun vertrouwen uit in de partij van Marc Rutte. In absolute aantallen stemden een handjevol minder mensen op de liberalen dan in 2012. Vanwege de hogere opkomst (ruim 77 procent) daalde het percentage van 19,7 tot 17,1 procent.

Daarmee volgt Arnhem de landelijke trend. Anders dan in de rest van Nederland is D66 de tweede partij van de stad met 16,1 procent. GroenLinks is derde geworden met een percentage van 14,4 van de stemmers. PVV en CDA scoorden met 12,o en 6,8 procent lager dan het landelijke gemiddelde.

Schrale troost

Ook in Arnhem is de PvdA de grote verliezer. Schrale troost voor de sociaal-democraten is dat ze in Arnhem iets hoger hebben gescoord dan in de rest van Nederland: 6,8 procent tegen 5,7 procent. Opvallend is de relatief hoge score in Arnhem van kleine partijen DENK en Partij voor de Dieren. Beide partijen hebben een actieve achterban in de stad.

Meer nieuws uit Arnhem?


kijkalles-blog

Reacties

Reacties

Laad meer gerelateerde artikelen
Laad meer in Nieuws

Bekijk ook

Martien Louwers opnieuw lijsttrekker PvdA Arnhem

De leden van de PvdA in Arnhem hebben fractievoorzitter Martien Louwers gekozen tot lijstt…