Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

Eenderde Arnhemmers is eenzaam

eenzaamheid

Ruim een derde van de Arnhemmers voelt zich eenzaam. Dit blijkt uit het onderzoek Stand van de stad van de gemeente Arnhem. Een groot deel van deze cijfers zijn van afgelopen jaar. Eenzaamheid blijkt vooral in Malburgen-Oost en Presikhaaf veel voor te komen.

In die wijken voelt volgens het onderzoek meer dan de helft zich eenzaam in sterke mate. In Schaarsbergen, de Burgemeesterswijk en rond de Velperweg blijkt eenzaamheid minder voor te komen dan gemiddeld.

Alleenstaanden, ouderen, laagopgeleiden

Volgens de gemeente blijkt dat eenzaamheid vooral voorkomt bij ouderen, alleenstaanden, inwoners die alleen de lagere dan wel middelbare school hebben doorlopen en inwoners zonder betaalde baan. Die groepen zijn vaker eenzaam dan gemiddeld. Wel heeft het merendeel (72 procent) van de Arnhemmers genoeg contacten.

Uit landelijk onderzoek komt naar voren dat meer dan een miljoen Nederlanders zich eenzaam voelt. Dit komt door diverse persoonlijke redenen, maar ook door keuzes van gemeentes. Relaties en vriendschappen zijn belangrijke factoren. Ook mensen die actief zijn in (wijk)verenigingen zijn sterker bestand tegen eenzaamheid.

Woonomgeving bepalend

Maar ook de woonsituatie bepaalt hoe mensen zich voelen. Bewoners van portiekwoningen of flats missen vaak het simpele ‘hallo’ of het praatje over de schutting. Deze sociale contacten hebben bewoners van eengezinswoningen vaker. Ook het vermindering van het winkelbestand op korte afstand, verpaupering van de buurt en toename van criminaliteit zorgen voor toename van eenzaamheid.

Veel Nederlanders met een Surinaamse, Turkse of Marokkaanse achtergrond zijn minder vaak eenzaam dan die van Nederlandse origine. Dit komt door de sterke familiebanden die Nederlanders met een immigratie-achtergrond vaak hebben.

Schaamte

Belangrijke factoren bij eenzaamheid zijn schaamte en taboesfeer. Een goed voorbeeld is een onderzoek van het tijdschrift voor Seksuologie van 2016. Daaruit bleek dat homoseksuele ouderen zich eenzamer voelen dan heteroseksuele ouderen. In Nederland wonen iets meer dan 250.000 homoseksuele ouderen (55+).

48 procent van deze groep voelt zich erg eenzaam. Dit terwijl ‘maar’ 25 procent van de ouderen (55+) in Nederland zich eenzaam voelt. Dit komt vooral omdat homoseksuele ouderen vaak geen kinderen hebben en minder vaak naar de kerk of andere activiteiten gaan. Zij schamen zich vaak ook voor hun geaardheid. Hierdoor proberen ze minder contact te zoeken met anderen.

Hulp

Voor wie zich eenzaam voelt, zijn diverse initiatieven. De stichting Humanitas voert op dit moment een campagne over dit onderwerp.

Meer nieuws uit Arnhem?


kijkalles-blog

Reacties

Reacties

Nieuws

Fractievoorzitters AOP en Denk langdurig ziek

Aanstaande woensdag worden de fractievoorzitters van Arnhemse Ouderen Partij en Denk Verenigd Arnhem tijdelijk vervangen. Beide hebben medische redenen om vervangen te worden.

Woensdag zullen Nico Wiggers (nummer 2 Arnhemse Ouderen Partij) en Talip Aydemir (nummer 3 Denk Verenigd Arnhem) hun fractievoorzitters vervangen. Zowel Ton van Beurs (AOP) als Kursat Bal (Denk VA) zijn door medische redenen een lange tijd uit de running.

Voor hoe lang beide afwezig zullen zijn is nog onbekend.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Kinderboekenweek in Bibliotheek Arnhem

foto: Pixabay

Van 3 t/m 14 oktober is het Kinderboekenweek 2018 met als thema vriendschap: Kom erbij! In de Kinderboekenweek zet Rozet samen met alle Verhalenvangers kinderboeken in het zonnetje. Er zijn volop (gratis) activiteiten in de vestigingen Rozet, Kronenburg en Presikhaaf.

Kinderen kunnen onder andere meedoen aan een workshop waarin ze een vriendschapssneeuwbol maken, uit hun dak gaan in een echt discofeest in de Bibliotheek, kijken naar dansvoorstellingen, boekentips verzamelen en een rondleiding volgen. Het volledige programma is te vinden op www.bibliotheekarnhem.nl/verhalenvangers. Voor sommige activiteiten is aanmelden noodzakelijk.

Verhalenvangers

Al bijna 1.500 kinderen hebben zich aangemeld als Verhalenvanger. In dit jeugdprogramma van de Bibliotheek en Rozet doen ze mee aan activiteiten in de bibliotheekvestigingen. Ze vangen verhalen in alle vormen: door te luisteren, vertellen, knutselen, zingen en lezen en stimuleren hiermee spelenderwijs hun (taal)ontwikkeling. Ze sparen hiermee stempels voor hun Verhalenvangerspaspoort. Kinderen kunnen zich in de bibliotheek gratis aanmelden als Verhalenvanger.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Lodewijk Hoekstra reikt Gouden Gieter uit in Nederlands Watermuseum

foto: Nederlands Watermuseum

Op zaterdag 29 september zal tv-tuinman Lodewijk Hoekstra de Gouden Gieter uitreiken in kader van de zomeractiviteit Tuin van de Toekomst. Kinderen en hun ouders deelden foto’s van hun tuintje via sociale media, om kans te maken op deze prijs. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de uitreiking in het Nederlands Watermuseum. De uitreiking begint om 13.30 uur. Genodigden kunnen deze dag gratis het museum bezoeken.

Tuin van de Toekomst
In de zomervakantie konden kinderen in het Nederlands Watermuseum hun eigen Tuin van de Toekomst maken. Met behulp van een schepje en vele natuurlijke materialen bouwden de kinderen hun watervriendelijke tuintje op een zo duurzaam mogelijke manier. Daarbij hielden ze rekening met wateroverlast, verdroging en andere gevolgen van een versteende tuin.

Tegel eruit, plant erin!
Het Nederlands Watermuseum probeert door deze zomeractiviteit kinderen en hun ouders bewust te maken van de gevolgen van verstening. Hiermee wil het Watermuseum meer aandacht vragen voor een duurzamer klimaat in de stad.

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair