Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

Ritsema wil meer ruimte voor fiets en trolley in binnenstad

Trolleybussen

Wethouder Geert Ritsema van verkeer wil ruim baan voor de fiets en de duurzame trolleybus in het centrum van Arnhem. Dat blijkt uit de visie De Arnhemse binnenstad binnen bereik. De SP’er heeft die dinsdag namens het college gepresenteerd.

In de visie zijn concrete maatregelen en projecten opgenomen die volgens B&W de bereikbaarheid, vindbaarheid, gastvrijheid en de kwaliteit van de leefomgeving van het Arnhemse centrum vergroten. De komst van Trolley 2.0, snelfietsroutes, meer stalling en betere ontsluiting van de Zuidelijke Binnenstad zijn voorbeelden daarvan.

Automobilist

De gemeente zegt de automobilist niet te vergeten. Voor die groep bezoekers aan de binnenstad komen zogeheten park and ride-voorzieningen aan de randen van de stad. Grote parkeerplaatsen buiten het centrum met een pendelbusverbinding moeten de druk op de binnenstad verlichten.

Deze voorstellen zijn bedoeld voor de lange termijn. Ritsema kondigt ook voor de problemen van nu maatregelen aan. In overleg met bewoners en ondernemers meer fietsenstallingen. Verder gaat de gemeente experimenteren met speciale parkeervakken voor bromfietsen. Ook gaat de gemeente kijken naar mogelijkheden voor flitsparkeren en een beter openbaar vervoer.

‘Prima bereikbaar’

Met de visie borduurt het college voort op de koers die in 2015 is ingezet met de nota De Arnhemse Binnenstad. Uit onderzoeken en analyses blijkt volgens de gemeente dat de binnenstad van Arnhem op dit moment, zowel lopend, op de fiets, met het OV, als met de auto prima bereikbaar is. Ritsema neemt de maatregelen om dat zo te houden.

Meer nieuws uit Arnhem?


kijkalles-blog

Reacties

Reacties

Nieuws

Burgers’ Zoo: laat schoonmaak Feestaardvarken over aan professionals

aardvarken
Foto: Burgers' Zoo

Maak niet zomaar zelf het Feestaardvarken schoon. Deze oproep doet Burgers’ Zoo. “Bij een verkeerde reinigingsmethode zou het kunstwerk makkelijk kunnen beschadigen, waardoor we juist een averechts effect realiseren”, laat het dierenpark in een persbericht weten.

Vrijwilligers hebben zich via sociale media aangemeld onder de hashtag #varkentjewassen om de omgeving van het Feestaardvarken regelmatig extra schoon te houden. Ook zouden ze eventueel extra groen aanplanten rondom het kunstwerk. Daar is op zich niets mis mee, aldus de zoo. “We waarderen de betrokkenheid en de positieve insteek om er gezamenlijk de schouders onder te zetten zeer.”

Professioneel

Burgers’ Zoo stuurt regelmatig een medewerker op pad, die de directe omgeving van het kunstwerk schoon houdt. Daarnaast reinigt professioneel bedrijf De Gevelmeesters het Feestaardvarken regelmatig in opdracht van het dierenpark. “De Gevelmeesters verwijderen op professionele wijze alg en bijvoorbeeld graffiti.”

Ook vanuit Gemeente Arnhem gaan er regelmatig medewerkers naar het kunstwerk om eromheen schoon te maken “Daarnaast hebben de afgelopen jaren heel veel ondernemers en betrokkenen die in de buurt wonen en werken zich al ingezet voor een mooi en schoon Bartok-park.” Maar: “Het schoonmaken van het kunstwerk zelf wordt echter uitsluitend door De Gevelmeesters ondernomen.”

Populair

De grote sculptuur van Florentijn Hofman voor de Rozet kwam eerder in sommige media in opspraak. Omwonenden klaagden over vuil en verloedering van het immense betonnen aardvarken. “In vrij korte tijd is het Feestaardvarken razend populair geworden. Soms wordt het kunstwerk zo intensief gebruikt, dat het qua schoonmaakwerkzaamheden nauwelijks valt bij te benen.”

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Getroffen boom snel weggehaald

boom lauwersgracht

Medewerkers van de gemeente hebben maandagmiddag de boom van de Lauwersgracht verwijderd die zondag door de bliksem werd getroffen. Een kort, maar hevig onweer was voor een oude boom fataal. Een andere raakte ook beschadigd.

Veel mensen zagen hoe de boom geraakt werd. Anderen hoorden een harde klap. In het park was het rustig door het slechte weer. Daarom zijn er geen gewonden gevallen. Het incident gebeurt in een tijd dat er hevige discussie is over kap van bomen in het Lauwersgracht-park.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

‘Plaats camera’s langs de Jansbeek’

Jansbeek

Camera’s langs de Jansbeek moeten voorkomen dat er nog meer goudvissen in de beek terecht komen. Daarvoor pleit het Platform Invasieve Exoten, meldt Omroep Gelderland. Het platform trok aan de bel, nadat in de nieuwe stadsbeek in het centrum goudvissen bleken rond te zwemmen.

Het verhaal is de meeste Arnhemmers wel bekend. Het begon met een geintje van een groep mensen uit de stad, die elf knaloranje dieren in de nieuwe beekloop hadden losgelaten. Het platform diende een klacht in bij overheidsorgaan RVO.

Vangen

Die sommeerde iemand uit de groep om de dieren weer te vangen. Of de vissen die nu weer in de beek zitten eruit moeten worden gevist, is nog niet duidelijk.

De gemeente Arnhem laat weten geen heil te zien in camera’s. “Dat is geen reële optie”, reageert woordvoerder Susanne Boerhof tegen de omroep. “Als gemeente ben je vanwege de kosten en vanuit oogpunt van privacy terughoudend met het plaatsen van camera’s.”

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair