Connect with us

Nieuws

Centrum en Spijkerkwartier stemmen GroenLinks, PVV scoort in Malburgen

stembiljet

GroenLinks heeft bij de Tweede Kamerverkiezingen vorige week hoog gescoord in de binnenstad en in het Spijkerkwartier. Bewoners van Schuytgraaf en de duurdere wijken in het noorden van de stad kozen overwegend VVD. De PVV haalde zijn stemmen binnen in Malburgen en Presikhaaf en heeft juist weinig aanhang in de wijken in en rond de binnenstad.

Een en ander blijkt uit de definitieve uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen. De VVD werd in Arnhem nipt de grootste partij. Een hoge concentratie van het electoraat van de partij zit rond basisschool De Salamander in Schuytgraaf. Daar stemde 633 keer iemand op de liberalen, van de 1.951 stemmers (32 procent).

Bolwerk

GroenLinks heeft zo’n bolwerk bij De Lommerd in het Spijkerkwartier. Daar stemde 27 procent van de kiezers op de partij van Jesse Klaver. In de Malburcht aan de Graslaan in Malburgen heeft ruim 23 procent op de PVV gestemd. Dat is de hoogste score van de partij van Geert Wilders in de stad.

DENK werd op een aantal stembureaus in Presikhaaf de grootste. In wijkcentrum De Symphonie haalde de partij 24 procent van de stemmen. Opvallend detail: waar DENK hoog scoort, doet de PVV dat meestal ook.

Veel stemmen Bouwkamp

Cathalijne Bouwkamp heeft van alle Arnhemse Tweede Kamerkandidaten de meeste stemmen behaald. Uit de definitieve uitslag van de verkiezingen van vorige week blijkt dat de GroenLinkse 9.963 stemmen heeft behaald. Dat is niet genoeg om op voorkeurstemmen alsnog in de Kamer te komen. Daarvoor zouden er zo’n 17.500 nodig zijn geweest.

Relatief hoog heeft Rabia Karaman van DENK gescoord. Deze Arnhemse kandidaat heeft 1.644 voorkeurstemmen behaald. Daarmee haalde ze er meer binnen dan PvdA’er John Kerstens, die 1.396 kiezers voor zich wist te winnen. Kerstens krijgt hiermee maar een matige beloning voor de opvallende campagne die hij net voor de verkiezingen vooral in Arnhem heeft gevoerd.

Knappe score

Arnhemmer Ramon Barends, nummer 23 op de lijst van Lokaal in de Kamer, haalde 122 stemmen. Dat is een knappe score, gezien het feit dat de hele partij 571 stemmen binnenhaalde. Vermeldenswaardig is verder nog CDA’er Jan Hutten. Deze stadsgenoot wist 843 kiezers voor zich te winnen. De minst populaire partij van Arnhem is StemNL, die in de hele stad 4 stemmen behaalde.

Meer nieuws uit Arnhem?


kijkalles-blog

 

Reacties

Reacties

Nieuws

Burgers’ Zoo heeft mangrovekwallen

Foto: Burgers' Zoo

In Burgers’ Mangrove zijn sinds kort mangrovekwallen te zien. Dit soort kwallen wordt in het Engels ‘upside-down jellyfish’ genoemd. Vrij vertaald: ‘ondersteboven kwallen’. Iedereen ziet wel eens kwallen zwemmen in de zee. Prachtige, belvormige dieren die al pompend rondzwemmen. Als je een kwal ondersteboven ziet liggen, is het op het strand. Dan zijn het dieren die gestrand zijn en al dood zijn. Bij de mangrovekwal werkt het anders.

Moestuin

Wat heeft een moestuin nu met kwallen te maken? Eigenlijk niets, maar wel bij mangrovekwallen. Kwallen vangen hun voedsel met de tentakels. Omdat mangrovekwallen op hun scherm liggen, steken de tentakels naar boven. Ook mangrovekwallen vangen zo voedsel, maar ze hebben nog een andere techniek om aan eten te komen. De bruine kleur van een mangrovekwal komt van de microscopisch kleine algjes die in de huid wonen. Net als bij koralen geven deze inwonende symbionten een deel van de suikers die ze produceren aan hun gastheer de kwal. Als je dan nog wat beter naar de tentakels van de mangrovekwal kijkt, zie je donkergroene vlekken. Dat zijn de ‘moestuintjes’ waar zeer hoge concentraties algen leven.

Modderwater

Juist die grote aanwezigheid van algen maakt het noodzakelijk dat de kwallen voldoende licht krijgen. De mangrovekwallen liggen in Burgers’ Mangrove in een poeltje van de zeewaterkreek. Dit poeltje blijft ook bij laag water vol met water staan. Alleen het water in het poeltje is vrij troebel door de fijne modder, waar de bodem van is gemaakt. De bodem is vrij ondiep. Met slechts twintig centimeter water komt er voldoende licht bij de kwallen. Om ze ook nog een beetje te helpen, worden ze in de vroege ochtend en late avond nog extra bijgelicht met speciale LED-lampen.

Kwallenkweek 

Kwallen hebben een bijzondere levenscyclus. Bij mangrovekwallen loost een mannelijke kwal de zaadjes in het water, deze bevruchten de eitjes van het vrouwtje in haar lijf. Het vrouwtje geeft later vrijzwemmende larfjes aan het water af. Dit larfje hecht zich aan substraat, zoals stenen, en groeit uit tot een ‘kwalpoliep’. Onder bepaalde omstandigheden zal dit poliepje een tweede type larfjes afsnoeren, zogenaamde ephyra-larfjes. Deze larfjes zijn eerst nog stervormig, maar groeien snel uit tot een miniatuurkwalletje. Juist dan beginnen ze al liggend op hun rug van het leven te genieten. Kwallen zijn enorm fragiele dieren. Daarom is het belangrijk om regelmatig voor aanwas te zorgen en kweken we ook achter de schermen mangrovekwallen. 

Meer nieuws?

G

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Boekpresentatie Theo Janssen in Luxor Live

Jarenlang volgde Marcel van Roosmalen het Arnhemse voetbalfenomeen Theo Janssen, soms vol enthousiasme maar net zo vaak schoorvoetend, en schreef minutieus alles op wat hij zag, hoorde en meemaakte. Het resultaat is een voetbalboek zoals dat in de hele wereld niet bestaat, van een unieke schrijver over een unieke sporter. Het boek ‘Op pad met De Dikke Prins’ wordt deze avond gepresenteerd in de grote zaal van Luxor Live.

Theo Janssen en Marcel van Roosmalen blijkt een gouden combinatie. Marcel van Roosmalen Op pad met De Dikke Prins gaat over roken, frikandellen, Arnhem, Twente en tatoeages, over kots in een handtasje en af en toe zelfs over voetbal.

Marcel van Roosmalen

Marcel van Roosmalen (1968) is journalist, schrijver en columnist voor o.a. NRC, De Nieuws BV op Radio 1 en Hard gras. Van Roosmalen wordt gerekend tot de beste columnisten van dit moment. Voor ‘Je hebt het niet van mij’ ontving hij in 2006 de Nico Scheepmakerbeker voor het beste sportboek.

Zowel Marcel als Theo zijn aanwezig bij de presentatie. Meer informatie over het programma van deze avond volgt.

Tickets

Toegang tot de boekpresentatie van ‘Marcel van Roosmalen op pad met De Dikke Prins’ is gratis, maar er is een beperkt aantal van slechts 125 tickets beschikbaar. Wil je erbij zijn? Tickets zijn vanaf maandag 21 januari, om 17.00 uur aan de deurkassa van Luxor Live af te halen. Max. 2 tickets p.p. Eventueel resterende tickets komen dezelfde avond vanaf 20:00 uur in onze online ticketshop beschikbaar. Vooraf reserveren is niet mogelijk.

Meer nieuws?

G

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Gele Kubus last van vandalisme

Maandag ochtend trof Workstation vandalisme aan bij de Gele Kubus. Zij plaatsten hierover een filmpje op hun sociale media.

De naastgelegen Workstation plaatste maandag ochtend een bericht over vandalisme bij de Gele Kubus. Daar hebben mensen planten uit de bakken gehaald en tegen de kubus gegooid. “Zo jammer dat er mensen zijn die niet van planten houden en denken dat je er werpspelletjes mee tegen de gele kubus moet doen…. ” aldus de Workstation.

Wie de planten heeft gegooid is nog onbekend. Wel komt vandalisme vaker voor in het gebied. Zo heeft Sonsbeek bezoekerscentrum regelmatig te maken met vandalisme.

Meer nieuws?

G

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair