Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

Mishandeling peuter: celstraf stiefvader, moeder voorwaardelijke straf

rechtbank

De moeder van peuter Lisa krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar. Dat heeft de rechtbank in Arnhem geoordeeld. De 45-jarige Arnhemse stond terecht voor de mishandeling van het toen 3-jarige meisje. De ex-vriend van de vrouw moet wel onvoorwaardelijk een jaar de gevangenis in.

Dat meldt de rechtbank. Verschillende instanties die de opvoeding in de gaten houden, vinden dat het kind bij de moeder moet blijven. De moeder moet aan een hoop voorwaarden van de reclassering voldoen. Gaat ze opnieuw de fout in, dan moet ze meteen weer de cel in.

Continuïteit

“Ondanks wat er is gebeurd is het kind altijd bij haar blijven wonen en nooit uit huis geplaatst”, stelt de rechtbank vast. “Continuïteit is belangrijk. De moeder heeft nu begeleiding bij de opvoeding.  Als de rechtbank nu een gevangenisstraf op zou leggen, zou het kind hiervan de dupe worden.”

De vrouw moet wel verplicht mee blijven werken aan de begeleiding en krijgt ook een extra lange proeftijd van 5 jaar, zodat in de gaten gehouden kan worden of het goed gaat. De rechtbank heeft ook bepaald dat deze voorwaarden meteen ingaan.

Beschermen

De 36-jarige stiefvader had een grotere rol in de mishandeling, oordeelt de rechtbank. Maar de moeder van het kind had haar beter moeten beschermen en is daarin tekortgeschoten. “Door niet in te grijpen en de mishandelingen niet te stoppen, heeft zij haar moederlijke taken ernstig verzaakt”, oordeelt de rechter.

De gevangenisstraf die de man voor deze mishandelingen krijgt, is gelijk aan de eis van officier van justitie. De straf van 12 maanden moet hij ook helemaal uitzitten. De rechtbank ziet geen reden een hogere of lagere straf op te leggen.

Peper in haar ogen

Het paar zou onder meer bij het inmiddels vijf jaar oude meisje peper in haar ogen hebben gewreven, een prop in haar mond hebben geduwd en haar bijna naakt in de kou op het balkon hebben gezet. De zaak kwam aan het rollen toen een buurtbewoner het jonge slachtoffer zo in haar onderbroek zag staan.

De moeder zou tegenover getuigen hebben verklaard dat het meisje had gelogen en daarom straf verdiende.

Meer nieuws uit Arnhem?


kijkalles-blog

 

 

Reacties

Reacties

Nieuws

Verlenging opvanglocatie asielzoekers Vredenburg

Groningensingel 1225

De opvang voor asielzoekers in de wijk Vredenburg mag nog vijf jaar op die locatie blijven. Het College van Burgemeester en Wethouders heeft dat besloten op verzoek van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA).

Sinds februari 2013 is aan de Groningensingel 1225 een Proces Opvanglocatie (POL) gevestigd. In een POL worden asielzoekers opgevangen die in de eerste fase van de asielprocedure zitten. De verblijfsduur op deze locatie is een paar weken, daarna verhuizen de asielzoekers naar een Azc.

Tevreden

De betrokken partijen zijn tevreden over het verloop van de opvang op de locatie in Arnhem-Zuid. Daarom vonden zij een verlenging op die plek wenselijk. De school voor asielkinderen op deze plek heeft maandag het predicaat ‘Excellent’ gekregen. Het wijkteam verzoekt wijkbewoners met vragen over de asiellocatie contact met hen op te nemen.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Onderwijsinspectie bestempelt Arnhemse school voor asielzoekerskinderen als Excellent

school
Afbeelding ter illustratie - Foto: CC0

Het Eerste opvangonderwijs POL Arnhem is officieel uitgeroepen tot ‘Excellente School’. Deze school voor asielzoekerskinderen aan de Groningensingel heeft maandagochtend van burgemeester Ahmed Marcouch officieel dit predicaat uitgereikt gekregen.

Kwaliteit

De onderwijsinspectie beoordeelt scholen op hun kwaliteit. Een Excellente school is een school die op de een of andere manier uitblinkt. Dat kan bijvoorbeeld zijn doordat het onderwijs goed aansluit bij de situatie in de buurt, of omdat het onderwijsaanbod inspirerend, innovatief en motiverend is.

In Arnhem zijn de basisscholen Sint Margaretha en Mozaïek al als zodanig bestempeld. Het Eerste opvangonderwijs is overigens onderdeel van het Mozaïek.

Groei

Het aantal Excellente scholen is sinds de eerste uitreiking van het predicaat in 2012 fors gegroeid. Vandaag komen er in heel Nederland 16 scholen in het primair onderwijs, 31 scholen in het voortgezet onderwijs en 2 scholen in het speciaal onderwijs bij. Inmiddels mogen op dit moment bijna 250 scholen of schoolsoorten zeggen dat ze excellent zijn: 83 scholen in het primair onderwijs, 141 in het voortgezet onderwijs en 24 in het speciaal onderwijs.

“De school ziet het als een uitdaging om haar onderwijs voortdurend tegen het licht te houden en verder te ontwikkelen. Daarmee levert ze een bijdrage aan de verbetering van het onderwijs. In elk geval is de onderwijskwaliteit op een Excellente school altijd dik in orde”, aldus de inspectie.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

‘Ruimere openingstijden winkels op zondagen’

sonsbeeksingel winkel
Foto: Pim van 't End (CC)

Winkeliers moeten zelf hun openingstijden kunnen bepalen tussen 6 uur ‘s ochtends en 10 uur ‘s avonds op zon- en feestdagen. Dat vinden Arnhem Centraal, D66 en VVD in de Arnhemse gemeenteraad. Op doordeweekse dagen hebben winkeleigenaars deze vrijheid al.

D66 vindt dat dit onderscheid moet komen te vervallen.Nu zijn op koopzondagen de winkels tussen 12 en 5 open. Voor onder meer bouwmarkten en supermarkten gelden weer andere tijden.

Last

De partijen erkennen dat de ruime openingstijden voor kleine ondernemers een last kan zijn. Volgens hen staat daar tegenover dat het de economie een stimulans geeft. Binnenkort behandelt de gemeenteraad een initiatiefvoorstel van de partijen.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair