Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

Proef de Eusebius levert 20.000 euro op

herauten mansour

Het evenement Proef de Eusebius heeft gisteren 20.000 euro opgeleverd voor de restauratie van de luchtboogbeelden op het kerkgebouw. Dat heeft de organisatie van het evenement gisteren laten weten. De opbrengst valt de organisatie tegen; die had op 50.000 euro gerekend. Volgens Stichting Eusebius kan de opbrengst van de avond nog wat oplopen.

Een veiling van drie van de beelden leverde per beeld zo’n 1.500 euro op. Dat is wel ongeveer het bedrag waar organisatie Stichting Eusebius op heeft gerekend. Van de 96 beelden zijn er 30 nog herplaatsbaar. Vanwege de poreuze steensoort waar die van zijn gemaakt is het niet verstandig om die op de kerk te laten staan.

Vitesse-shirt

Daarom worden ook die vervangen. Naast de beelden gingen er ook enkele kunstvoorwerpen onder de veilinghamer. Ook konden bezoekers bieden op onder meer een gesigneerd Vitesse-shirt, een design-badpak en bedrijfsuitjes. Meerdere Vitesse-kavels werden gepresenteerd door oud-voetballer Marc van Hintum.

Op de avond in de Eusebiuskerk waren zo’n 500 bezoekers aanwezig. Zij konden ook genieten van dans en Arhemse muziek, van het Gelders Orkest tot aan vader en zoon Hartkamp. Verder konden alle deelnemers van de avond eten bij allerlei horeca-stands. Een deel van de opbrengst hiervan gaat ook naar de luchtboogbeelden.

Herauten

Bijzonder was de ontvangst. Elke bezoeker kreeg een warm welkom van geüniformeerde herauten van Stal Mansour. Gezeten op paarden bliezen zij op trompetten verwelkomende tonen.

Meer nieuws uit Arnhem?


kijkalles-blog

Reacties

Reacties

Nieuws

Waarschuwing: vermijd het bos

herfstbos
Afbeelding ter illustratie - Foto: CC0

Natuurliefhebber? Zoek voor de komende dagen even een andere hobby. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten waarschuwen iedereen om bossen in de regio het komende weekeinde te vermijden. Dat meldt Omroep Gelderland.

De storm van donderdag heeft forse schade aangericht aan de bossen. Zo hangen er veel grote takken min of meer los. Die kunnen elk moment alsnog naar beneden vallen. Een zware tak kan een wandelaar fataal zijn.

Weduwemakers

Die takken worden daarom ook wel ‘weduwemakers’ genoemd. De Posbank in Rheden is vanwege het gevaar nog deels afgesloten.

Volgens een woordvoerster van Staatsbosbeheer is de storm ‘vanuit ecologisch oogpunt niet per se verkeerd voor een bos’. Dode bomen worden opgeruimd en het omgevallen hout trekt weer veel insecten aan. “Er zijn wel wat dode vogels, maar over het algemeen voelen dieren de storm feilloos aan en zoeken op tijd beschutting”, meldt ze aan de omroep.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Speciale prullenbakjes voor kauwgom in Arnhem

Foto: gemeente Arnhem

Iets nieuws in Arnhem: speciale kauwgomprullenbakjes. Het is de bedoeling dat iedereen zijn uitkauwsels in deze speciale bakken duwt. Het gespecialiseerde bedrijf Gumbuddy maakt daar nieuwe producten van, zoals potloden en linialen.

De prullenbakjes zijn geplaatst op speciaal daarvoor uitgekozen plekken zoals bij de bussenpleinen en rond de Korenmarkt. In de speciale kauwgumbakjes kunnen mensen hun afgedankte kauwgum deponeren. De bakjes worden maandelijks geleegd.

Hardnekkig

Vrijdagmiddag loopt een promoteam in de stad om op de bakjes te wijzen. Kauwgum in de openbare ruimte is een hardnekkig probleem. Het verwijderen is een relatief dure en intensieve klus. Voorkomen dat er kauwgum op de grond terecht komt is dus het doel.

Elk kauwgompje dat wordt gerecycled hoeft immers niet door gemeente van de straat geboend te worden. De proef loopt een jaar. De komst van de kauwgombakjes vloeit voort uit de grote voorjaarsschoonmaak van de binnenstad van mei van 2017.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

‘Goudvissen horen niet in Jansbeek’

goudvis

Er mogen geen goudvissen in de St. Jansbeek rondzwemmen. Stichting platform Stop Invasieve Exoten heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) verzocht om maatregelen te nemen tegen de man die vorige week elf goudvissen in de Sint Jansbeek uitzette.

Deze exotische vissen vormen volgens het platform een gevaar voor de inheemse natuur, onder meer doordat ze kruisen met de inheemse kroeskarper. Deze vis zou daardoor kunnen uitsterven.

Leven

De man die de vissen in de Sint Jansbeek uitzette gaf aan dat hij met dit initiatief meer ‘leven wilde geven aan de beek’. Wel wilde de man anoniem blijven, omdat hij bang was dat hij op een later tijdstip de vissen weer terug zou moeten vangen.

In Veenendaal, bij een soortgelijk initiatief, werd de uitzetter wel gesommeerd dat te doen. Het ziet ernaar uit dat dat hier in Arnhem ook gaat gebeuren. De Arnhemmer heeft met zijn actie namelijk het uitzetverbod overtreden, dat opgenomen is in de Wet Natuurbescherming.

Gemeente Arnhem en anderen zijn niet blij met het uitzetten van de goudvissen in de beek. Wilfred Reinhold legt uit waarom. Maar kun je die vissen er nog wel uit krijgen?

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair