Beginpagina Blog Vluchteling uit Arnhem in modellencompetitie ‘voor familie en Nederland’

Vluchteling uit Arnhem in modellencompetitie ‘voor familie en Nederland’

5 min leestijd
1
Wahhab Hassoo

Ooit vluchtte Wahhab Hassoo vanwege de dreiging van terreurorganisatie IS naar Arnhem. Nu staat hij in de finale van modellencompetitie Men Universe Nederland. Daarmee wil hij onder meer geld ophalen voor zijn geloofsgenoten. Hij zoekt nog sponsors.

Hassoo is een zogeheten yezidi. Het yezidisme is een eeuwenoud geloof, dat aanhangers heeft bij sommige Koerden. Die leven in het noorden van Irak en SyriĂ«. De IS ziet yezidi’s als zondige duivelaanbidders en treedt met harde hand op tegen de groep.

Seksslavinnen

De nu 21-jarige Hassoo is in 2012 gevlucht naar Nederland. “In 2014 heeft IS het gebied waarin mijn familie woonde veroverd en heeft een groot deel van mijn familie vermoord”, vertelt hij. “Duizenden andere Yezidi-vrouwen verkoopt de organisatie tot op dit moment als seksslavinnen”

Wahhab HassooEerder vroeg hij al aandacht hiervoor. “Het is mij gelukt en vervolgens ben ik gevraagd door EO om naar Irak te gaan om de overlevenden van mijn familie op te gaan zoeken. Naar aanleiding daarvan is stichting NL Helpt Yezidi’s ontstaan. Ik ben doorgegaan om wat te kunnen betekenen voor mijn familie en voor dit prachtige land, Nederland.”

Levenservaring

Bij Men Universe Nederland 2017 speelt niet alleen het uiterlijk een belangrijke rol, vertelt Hassoo. “Ook het innerlijk van een persoon is belangrijk. Met mijn verhaal en levenservaring ben ik door naar de finale die plaatsvindt in Rotterdam op 20 mei.”

Om de competitie te financieren moeten alle deelnemers sponsoren zoeken. “Alleen het bedrag dat ik binnen ga halen is voor de Stichting NL Helpt Yezidis. Bedrijven die mij willen sponsoren, dienen minimaal 50 euro te betalen. Dat kan bijvoorbeeld ook kleding zijn.”

Groot scherm

Tijdens de finale zijn er meer dan 200 nationale en internationale media aanwezig, belooft Hassoo. De namen van alle sponsoren worden op een heel groot scherm getoond en ook bedrukt op de kleding die een deelnemer krijgt.

Meer nieuws uit Arnhem?


kijkalles-blog

Reacties

Reacties

Laad meer gerelateerde artikelen
Laad meer in Blog

Bekijk ook

Restaurant Osteria Vicini sluit deuren

Na anderhalf jaar heeft ondernemer Robert Wittenberg besloten zijn horecazaak Osteria Vici…