Connect with us
Korenkwartier

Nieuws

Arnhem voert diftar-systeem voor afval in

afval

De gemeenteraad geeft groen licht voor het zogeheten diftar-systeem. Arnhemmers gaan als alles gaat zoals gepland per 1 januari betalen per gestorte zak afval. Daar staat tegenover dat de vaste kosten voor afvalverwerking voor de burger dalen.

Er komt wel een lager tarief voor het aanbieden van kleinere hoeveelheden restafval en medisch afval. Ook moet er een oplossing worden gevonden voor het inzamelen van gft in hoogbouw. Dit op voorspraak van GroenLinks, D66 en CDA.

Minima ontlasten

Een voorstel van onder meer de PvdA om de minima te ontlasten, haalde het niet. Daarom heeft die partij tegengestemd. D66 reageert daarentegen enthousiast. “Met Diftar gaat men betalen voor de hoeveelheid restafval die men weggooit”, stelt D66 raadslid Yvonne van Hamersveld. “Een veel eerlijker systeem op basis van ‘de vervuiler betaalt’. Goed voor de planeet, én goed voor de portemonnee.”

De partij zegt dat al meer dan de helft van de Nederlandse gemeenten al met diftar werkt. “Daar blijkt na een gewenningsperiode geen stijging van het zwerfafval en een spectaculaire daling van de hoeveelheid restafval”, aldus Van Hamersveld. “Onze keuze voor Diftar is principieel. Een duurzame levensstijl gaat ook financieel lonen.”

Coalitie en GroenLinks voor

Uiteindelijk hebben SP, D66, CDA, ChristenUnie en GroenLinks voorgestemd. De rest stemde tegen. Een voorstel van Arnhem Centraal om de behandeling het onderwerp van de agenda te halen, heeft het niet gehaald. Tegenstanders zijn onder meer bang voor de toename van zwerfafval.

Meer nieuws uit Arnhem?


kijkalles-blog

Reacties

Reacties

Nieuws

Introdansers ontmoeten al 17,5 jaar bijzondere danspartners

Onder de noemer DE ONTMOETING brengt choreograaf Adriaan Luteijn al sinds 2001 op baanbrekende wijze de meest uiteenlopende gastdansers met dansers van Introdans samen. In het verleden waren er ontmoetingen te zien van Introdansers met ouderen, urban dansers, jongeren met spierziekte, mensen met een verstandelijke beperking en met autisme.

Ver voordat ‘inclusie’ een modewoord werd, opende choreograaf Luteijn met deze producties de ogen van het publiek voor de talenten van bijzondere partners en verrijkte hij de dansers van Introdans met onvermoede kanten van het dansersvakNa ruim 17,5 jaar kijkt de choreograaf samen met Introdans terug via een voorstelling.

De ontmoeting Revisited

In ‘De Ontmoeting Revisited’ kijkt Introdans feestelijk terug op de afgelopen 17,5 jaar: we vieren verschil en verbinding door dans. In deze voorstelling komen highlights van enkele ontmoetingen terug op het podium. Te zien zijn het humoristische duet Hart van Steen (uit de voorstelling Cardiac Output) en het intrigerende Asperger Duet (uit de voorstelling Invisibly Visible). Ook wordt een deel van de ontroerende productie Roze Cast (gecreëerd in samenwerking met SWOA en Spinvis) getoond. Daarnaast creëerde Luteijn voor twee dansers van Introdans en een gastdanser een nieuwe ontmoeting: Circular.

Documentairemaakster Inge Theunissen maakte een terugblik in filmbeelden van ontroerende, grappige en onthullende kijkjes achter de schermen bij deze producties. De avond wordt gepresenteerd door theatermaker/cabaretier René M. Broeders.
Tegelijkertijd verschijnt er een fotopublicatie met de hoogtepunten van 17,5 jaar De Ontmoeting.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Deel van het centrum heeft last van stroomstoring

foto: Pixnio.com

Soms wilt er nog wel eens een stroomstoring plaatsvinden in het centrum. Ook  maandag ochtend was het raak. In het oostelijke deel van het centrum was de stroom uitgevallen.

Er was een vanochtend tussen 10:50 – 12:30 een stroomstoring in het oostelijke deel van de Arnhemse binnenstad. Zo was de stroom uitgevallen in de Walstraat, Velperbuitensingle, Steenstraat, Roggestraat, Nieuwstraat, Koningsstraat, Gasthuisstraat, Bloemstraat en Beekstraat. Naast stroomproblemen bij winkels, kantoren en woningen waren ook de stoplichten uitgevallen.

Wat de reden was van de stoomuitval is nog onbekend.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Explosie in woning ’t Broek

politie-auto
Foto: politie Arnhem-Noord

Een woning aan de Heemskerckstraat is vrijdag nacht kort na één uur beschadigd doordat iemand iets door een raam van het huis gooide dat explodeerde. 

Volgens een politiewoordvoerder zorgde de luchtdruk ervoor dat de voordeur is vernield. Wat er precies is gebeurd, kan de politie nog niet zeggen. Maar vermoedelijk is het zwaar vuurwerk. Waarom er explosieve zijn gebruikt, de dader of wie de eigenaar van de woning is kan de politie niet melden. Bij het incident zijn geen mensen gewond geraakt.

De politie doet nog onderzoek naar het incident.

Meer nieuws?

chico's place

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair