Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

Arnhem voert diftar-systeem voor afval in

afval

De gemeenteraad geeft groen licht voor het zogeheten diftar-systeem. Arnhemmers gaan als alles gaat zoals gepland per 1 januari betalen per gestorte zak afval. Daar staat tegenover dat de vaste kosten voor afvalverwerking voor de burger dalen.

Er komt wel een lager tarief voor het aanbieden van kleinere hoeveelheden restafval en medisch afval. Ook moet er een oplossing worden gevonden voor het inzamelen van gft in hoogbouw. Dit op voorspraak van GroenLinks, D66 en CDA.

Minima ontlasten

Een voorstel van onder meer de PvdA om de minima te ontlasten, haalde het niet. Daarom heeft die partij tegengestemd. D66 reageert daarentegen enthousiast. “Met Diftar gaat men betalen voor de hoeveelheid restafval die men weggooit”, stelt D66 raadslid Yvonne van Hamersveld. “Een veel eerlijker systeem op basis van ‘de vervuiler betaalt’. Goed voor de planeet, én goed voor de portemonnee.”

De partij zegt dat al meer dan de helft van de Nederlandse gemeenten al met diftar werkt. “Daar blijkt na een gewenningsperiode geen stijging van het zwerfafval en een spectaculaire daling van de hoeveelheid restafval”, aldus Van Hamersveld. “Onze keuze voor Diftar is principieel. Een duurzame levensstijl gaat ook financieel lonen.”

Coalitie en GroenLinks voor

Uiteindelijk hebben SP, D66, CDA, ChristenUnie en GroenLinks voorgestemd. De rest stemde tegen. Een voorstel van Arnhem Centraal om de behandeling het onderwerp van de agenda te halen, heeft het niet gehaald. Tegenstanders zijn onder meer bang voor de toename van zwerfafval.

Meer nieuws uit Arnhem?


kijkalles-blog

Reacties

Reacties

Nieuws

Worden Arnhemmers Jasper en Chrystel beheerders van een Frans kasteel?

foto: Net5

Worden de twee Arnhemmers Jasper en Chrystel beheerders van een Frans kasteel? De twee doen mee aan het Net 5 programma ‘Je droom achterna: Een Frans Kasteel’.

Kasteel uit 1712

Elke maandag strijden vijf koppels om de toekomstige beheerders te worden van een Frans kasteel. Een mooi kasteel gelegen in het groene hart van Normandië in het dorpje Quinéville is opzoek naar nieuwe beheerders. Via de tv programma van Net 5 gaan de vijf koppels aan de slag om de hart van eigenaar Hans Musegaas te veroveren.
Het kasteel komt uit 1712 is ooit gebouwd voor de neef van Louis XIV. Sinds 40 jaar fungeert het kasteel als hotel met 30 kamers, 4 hectare grond en een verwarmd buitenzwembad. Er is genoeg werk aan de winkel, want het domein heeft een flinke opknapbeurt nodig. In elke aflevering krijgen de vijf koppels individuele en groepsopdrachten, variërend van het opknappen van historische ruimtes, organiseren van rondleidingen, onderhoud van het landgoed tot het ontvangen van gasten.

Chrystel en Jasper

Chrystel en Jasper zijn al vier jaar buren. Ze raakten bevriend en uiteindelijk sloeg de vonk over. Sinds een jaar zijn ze een stel. De twee hebben voor de toekomst trouw- en kinderplannen. Chrystel is zelfstandig ondernemer op het gebied van marketing, communicatie en eventmanagement. Jasper is ook zelfstandige en houdt zich als interim-kracht bezig met procesverbetering in bedrijven. Ook zette hij afdelingen van bedrijven op. Jasper en Chrystel zijn al een tijdje op zoek naar een locatie in het buitenland (onder andere in Frankrijk) waar zij een B&B of hotel kunnen beginnen. Het plan was om te gaan sparen en het streven was om in 2021 te emigreren. Door middel van dit programma kan hun droom om zelf iets te beginnen in de hospitality misschien wel sneller verwezenlijkt worden.

De uitzending is te zien op Net 5 elke maandag om 21:30

Meer nieuws?

 

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Bliksem splijt boom Lauwersgracht

boom lauwersgracht
Foto: Politie Arnhem-Noord (FB)

Een blikseminslag heeft een boom aan de Lauwersgracht in tweeën gespleten. Dat laat de politie zien op Facebook. In Arnhem woedde zondagavond een kort, maar hevig onweer.

Via Facebook laat de politie weten dat er bij het natuurgeweld geen gewonden zijn gevallen. “Stel je voor dat je even onder de boom stond te schuilen voor de regen. Gelukkig geen gewonden!”

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Politie stopt vechtpartij: drie aanhoudingen

handboeien

De politie heeft op zondag 22 april rond 03.00 uur fors op moeten treden op de Korenmarkt in Arnhem, toen op straat een vechtpartij tussen meerdere personen ontstond.

Wat de reden voor de vechtpartij was, is niet duidelijk. Wel moest een grootste deel van de surveillerende politiemensen van het openbare ordeteam, waaronder ook enkele collega’s te paard, alsmede beveiligingsmedewerkers korte tijd alle zeilen bijzetten om met succes de partijen te scheiden en de rust te herstellen. Daarbij moest ook af en toe door een politie-agent een klap worden uitgedeeld.

Onderzoek

Er werden drie mannen aangehouden; twee kwamen uit Doetinchem (beiden 27 jaar oud) en de ander kwam uit Doesburg (28 jaar). De politie heeft dit in onderzoek; de drie zijn naar het bureau gebracht en zullen worden gehoord over hun mogelijke betrokkenheid.

Meer nieuws?

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair