Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

Arnhem voert diftar-systeem voor afval in

afval

De gemeenteraad geeft groen licht voor het zogeheten diftar-systeem. Arnhemmers gaan als alles gaat zoals gepland per 1 januari betalen per gestorte zak afval. Daar staat tegenover dat de vaste kosten voor afvalverwerking voor de burger dalen.

Er komt wel een lager tarief voor het aanbieden van kleinere hoeveelheden restafval en medisch afval. Ook moet er een oplossing worden gevonden voor het inzamelen van gft in hoogbouw. Dit op voorspraak van GroenLinks, D66 en CDA.

Minima ontlasten

Een voorstel van onder meer de PvdA om de minima te ontlasten, haalde het niet. Daarom heeft die partij tegengestemd. D66 reageert daarentegen enthousiast. “Met Diftar gaat men betalen voor de hoeveelheid restafval die men weggooit”, stelt D66 raadslid Yvonne van Hamersveld. “Een veel eerlijker systeem op basis van ‘de vervuiler betaalt’. Goed voor de planeet, én goed voor de portemonnee.”

De partij zegt dat al meer dan de helft van de Nederlandse gemeenten al met diftar werkt. “Daar blijkt na een gewenningsperiode geen stijging van het zwerfafval en een spectaculaire daling van de hoeveelheid restafval”, aldus Van Hamersveld. “Onze keuze voor Diftar is principieel. Een duurzame levensstijl gaat ook financieel lonen.”

Coalitie en GroenLinks voor

Uiteindelijk hebben SP, D66, CDA, ChristenUnie en GroenLinks voorgestemd. De rest stemde tegen. Een voorstel van Arnhem Centraal om de behandeling het onderwerp van de agenda te halen, heeft het niet gehaald. Tegenstanders zijn onder meer bang voor de toename van zwerfafval.

Meer nieuws uit Arnhem?


kijkalles-blog

Reacties

Reacties

Nieuws

D66: Arnhem moet statiegeld op blikjes en flesjes steunen

fles inleveren

Minder zwerfafval en meer hergebruik van afval. Met dat doel dient D66-raadslid Yvonne van Hamersveld op maandag 29 januari de motie ‘Statiegeldalliantie’ in.

“Statiegeld op blikjes en kleine flessen kan enorm helpen”, stelt Van Hamersveld. “Als ook Arnhem zich aansluit bij de Statiegeldalliantie vergroot de druk op Den Haag om dit landelijk te regelen.”

Minder dierenleed

Statiegeld zorgt voor minder zwerfafval, minder dierenleed, minder opruimkosten en betere recycling van waardevolle materialen, verwacht Van Hamersveld. “Daarom moet in Nederland en België statiegeld op alle plastic drankflessen en blikjes worden ingevoerd.”

In Duitsland hebben ze goede ervaringen mat statiegeld op blikjes en kleine flessen. Om dit ook in Nederland en België voor elkaar te krijgen, slaan organisaties uit beide landen nu de handen ineen. Naast de Consumentenbond en de Plastic Soup Foundation zijn al vele gemeenten partner van deze statiegeldalliantie.

Raadsmeerderheid

D66 noemt Utrecht, Amsterdam, Maastricht, Leiden, Haarlem, Enschede, Apeldoorn en Zwolle. “Wat D66 betreft hoort ook Arnhem thuis in dit rijtje”, constateert Van Hamersveld. “En het zou me verbazen als de Arnhemse raad het daar niet in grote meerderheid mee eens is.”

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Waarschuwing: vermijd het bos

herfstbos
Afbeelding ter illustratie - Foto: CC0

Natuurliefhebber? Zoek voor de komende dagen even een andere hobby. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten waarschuwen iedereen om bossen in de regio het komende weekeinde te vermijden. Dat meldt Omroep Gelderland.

De storm van donderdag heeft forse schade aangericht aan de bossen. Zo hangen er veel grote takken min of meer los. Die kunnen elk moment alsnog naar beneden vallen. Een zware tak kan een wandelaar fataal zijn.

Weduwemakers

Die takken worden daarom ook wel ‘weduwemakers’ genoemd. De Posbank in Rheden is vanwege het gevaar nog deels afgesloten.

Volgens een woordvoerster van Staatsbosbeheer is de storm ‘vanuit ecologisch oogpunt niet per se verkeerd voor een bos’. Dode bomen worden opgeruimd en het omgevallen hout trekt weer veel insecten aan. “Er zijn wel wat dode vogels, maar over het algemeen voelen dieren de storm feilloos aan en zoeken op tijd beschutting”, meldt ze aan de omroep.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Speciale prullenbakjes voor kauwgom in Arnhem

Foto: gemeente Arnhem

Iets nieuws in Arnhem: speciale kauwgomprullenbakjes. Het is de bedoeling dat iedereen zijn uitkauwsels in deze speciale bakken duwt. Het gespecialiseerde bedrijf Gumbuddy maakt daar nieuwe producten van, zoals potloden en linialen.

De prullenbakjes zijn geplaatst op speciaal daarvoor uitgekozen plekken zoals bij de bussenpleinen en rond de Korenmarkt. In de speciale kauwgumbakjes kunnen mensen hun afgedankte kauwgum deponeren. De bakjes worden maandelijks geleegd.

Hardnekkig

Vrijdagmiddag loopt een promoteam in de stad om op de bakjes te wijzen. Kauwgum in de openbare ruimte is een hardnekkig probleem. Het verwijderen is een relatief dure en intensieve klus. Voorkomen dat er kauwgum op de grond terecht komt is dus het doel.

Elk kauwgompje dat wordt gerecycled hoeft immers niet door gemeente van de straat geboend te worden. De proef loopt een jaar. De komst van de kauwgombakjes vloeit voort uit de grote voorjaarsschoonmaak van de binnenstad van mei van 2017.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair