Beginpagina Blog Steigers Eusebiustoren op de monumentenlijst

Steigers Eusebiustoren op de monumentenlijst

3 min leestijd
1
Eusebiuskerk

Wethouder Gerrie Elfrink (cultuur) heeft besloten de steigers van de Eusebiustoren te plaatsen op de rijksmonumentenlijst. “Deze karakteristieke constructie getuigt van een bijzondere bouwkwaliteit”, laat de gemeente Arnhem in een persbericht weten. “Bovendien vormen de bouwsteigers een vertrouwd beeld in het stadslandschap. Bijna elke Arnhemmer is opgegroeid met het beeld van de Eusebius in de steigers.”

Steigerbouwbedrijf Bejo bevestigt dat er ‘een uniek concept’ rond de kerk staat. “De constructie zit zo in elkaar dat het niet op het dak van het schip hoeft te leunen”, legt woordvoerder Christiaan Hooks uit. “De inmiddels decennia oude steigers vormen een zodanig organisch geheel, zoals je die nergens in Nederland nog ziet.”

Sloop

Probleem is wel dat in 2019 de restauratie van de toren voltooid is. Geert van Brommelen, erfgoedadviseur bij de provincie, heeft het plan de campagne gelukkig al klaar liggen. “Arnhemmers zijn gewend aan de steigers, niet aan de toren. Die breken we na de restauratie dan ook steentje voor steentje af en bouwen we op in het Openluchtmuseum.”

De steigers blijven dan staan, zodat de Arnhemse burger zijn vertrouwde beeld niet hoeft te missen. “Moeten ze wel een beetje om dat nieuwe filmhuis heen kijken”, waarschuwt Van Brommelen. “Anders heeft het geen zin.” De gemeenteraad buigt zich maandag over deze kwestie.

1 APRIL!

Meer nieuws uit Arnhem?


kijkalles-blog

Reacties

Reacties

Laad meer gerelateerde artikelen
Laad meer in Blog

Bekijk ook

Marcouch presenteert zich met social media

Molen De Kroon op Klarendal heeft er nu wel een erg prominente fan bij. Kersvers burgemees…