Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

‘Groene Golven zijn een zwaktebod’

Peter Struycken

Het is een illusie om van de Blauwe Golven onder de Nelson Mandelabrug een park te maken. Dat zegt kunstenaar Peter Struycken in een gesprek met Marlous Kelderman (Arnhem Centraal) en Marilyn A-Kum (PvdA) van de Arnhemse gemeenteraad. Het duo ontmoette de ontwerper van de golven in zijn huis op het eiland Curaçao. “Groene golven? Onzin!”

Een park op die plek tussen het razende autoverkeer is niet veilig, vindt Struycken. Je moet over drukke wegen om er te komen. “Waar denk je dat een bal heen rolt als je er een flinke trap tegen geeft? Bovendien groeit er niets onder de fly-overs van de brug. Dat is 60 procent van het kunstwerk.”

Afbreken

Het feit dat zijn werk eventueel wordt afgebroken, lijkt de inmiddels 78-jarige kunstenaar weinig te doen. Hij heeft in zijn leven ongeveer 100 kunstwerken in de openbare ruimte mogen plaatsen. Daarvan functioneert nu ongeveer 20 procent.

Iedere gemeente heeft na vier jaar regeren weer met een nieuwe ploeg andere prioriteiten, heeft de kunstenaar ervaren. “Ik vind het maken van kunstwerken, het bedenken en het realiseren eigenlijk het leukste. En als ze het daarna achter mijn achterste weer afbreken, dan doen ze dat maar.”

Parkeerplaats

Dat de gemeenteraad groen op die plek wil, is volgens Struycken niet nieuw. De raad wilde dat in de jaren 70 ook al. Toen al bleek dat dit niet mogelijk was. De opdracht die de kunstenaar kreeg, luidde dan ook: ontwerp een parkeerplaats. Jaren later vroeg de gemeente of hij het goed vond of er op kon worden geparkeerd. “Hilarisch”, vindt Struycken. “Niemand wist de historie van de Blauwe Golven blijkbaar nog.”

Wat hem wel steekt is dat de gemeente er rode lijnen over heeft getrokken. Hij ziet dat als een aantasting van zijn kunstwerk. “De golven zijn zodanig gemaakt dat het automatisch logisch is waar je moet parkeren. De vlakken en de kleuren en de golven geven dat aan. De lijnen zijn niet nodig en absoluut overbodig!”

Pittig

Blauwe Golven

Volgens Struycken is een passende invulling heel lastig.

Nog steeds heeft hij het persoonlijkheidsrecht over de Blauwe Golven. Dat betekent dat hij bezwaar kan maken tegen een gehele of gedeeltelijke verandering van het werk. Hij vindt het ‘pittig’, maar acceptabel als het hele kunstwerk verdwijnt. Maar de golven, de fontein en de kademuur mogen van hem niet hergebruikt worden in een ander ontwerp. “Deze zijn onderdeel van het oorspronkelijke kunstwerk”, zegt hij stellig. “Wat ze nu steeds willen, verandering met stukjes overnemen van het kunstwerk de Blauwe Golven, is een zwaktebod.”

Het is niet zo dat hij bezwaar heeft tegen een verandering van de verkeersstromen. “Daar is het kunstwerk op gemaakt”, vertelt hij. Maar als een andere partij zijn blauwe golven vergroent, zal hij zeker in het geweer komen. Hij ergert zich verder aan het gebrek aan onderhoud. “Daar zijn duidelijke afspraken over. Het onderhoud van de Blauwe Golven zit in de begroting van de schoonmaak van de Markt. Dit onderhoud is zo niet uitgevoerd, zeker de laatste jaren niet. En de fontein staat uit.”

Een hele toer

De Blauwe Golven passen volgens Struycken in die hoek ‘als een handschoen’. Het zou erg jammer zijn om dit kunstwerk in te moeten leveren voor iets dat onder de maat is, vindt hij. Prima als het weg moet, maar zet er dan iets beters neer. “Dat zal een hele toer worden”, verwacht hij. Want uit ervaring weet hij: “Het is een lastig terrein.”

De Arnhemse gemeenteraad spreekt maandagavond over de toekomst van de Blauwe Golven.

Meer nieuws uit Arnhem?


kijkalles-blog

Reacties

Reacties

Nieuws

Prinses Margriet brengt bezoek aan WK zitvolleybal wedstrijd Nederland – Rwanda

foto: IHVA

Maandag middag bracht prinses Margriet een bezoek aan WK zitvolleybal. Ze heeft een bijzondere band met de sport. Al vanaf haar jeugd heeft ze namelijk speciale belangstelling voor de gezondheidszorg.

Maandag heeft prinses Margriet een bezoek gebracht aan Arnhem. Ze was aanwezig bij de wedstrijd Nederland – Rwanda, vooraf gaande aan de wedstrijd bracht ze een bezoek aan de tentoonstelling over zitvolleybal. Na de wedstrijd maakte de prinses nog even tijd om in gesprek te gaan met het Nederlandse- en Rwandese zitvolleybal team.

Naast prinses Margriet was ook de ambassadeur van Rwanda aanwezig om zijn team aan te moedigen. Uiteindelijk wisten de Nederlandse vrouwen overduidelijk te winnen met drie rondes. Dinsdag zullen de Nederlandse vrouwen het iets zwaarder krijgen. Ze spelen namelijk tegenover Canada.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Bakker Hilvers bakt brood van restproduct bierbrouwerij Het Roze Varken

hoofdfoto: Hilvers | foto in tekst: Wikimedia

Bakker Hilvers bakt Bier-bostel-brood van de zo genoemde bierborstel. Dit is het ‘restproduct’ wat ontstaat tijdens het bierbrouwproces. De bierbrostel komst van de Arnhemse bierbrouwerij Het Roze Varken.

De Arnhemse bakkerij Hilvers bakt speciaal brood van de zo genoemde bierborstel. Dit is een restproduct wat ontstaat tijdens het bierbrouwen. In de brouwerij wordt na het maischen (het mengen van warm water en mout) het wort (vocht bestaande uit o.a. suiker omdat de granen zijn gemengd met warm water) gescheiden van de bostel (de gemalen granen).

Restproduct tijdens bierbrouwen

Bierbostel wordt vooral gebruikt door melkveehouders die het eiwitgehalte in het voederrantsoen willen verhogen. Ook bevordert het de penswerking van de koe waardoor het voer beter verteerd kan worden. Maar ook wordt het gebruikt voor het bakken van speciaal brood. Volgens bakker Hilvers is het speciaal brood “Voor een ‘restproduct’ levert het anders wel heerlijk brood op met ook nog eens bijzondere smaak.

 

 

 

 

 

 

 

Bier-borstel-brood

Bier-bostel-brood is brood gemaakt van bierbostel. Dit is het ‘restproduct’ van het bierbrouwproces van het Arnhemse brouwerij Het Roze Varken. Voor een ‘restproduct’ levert het anders wél heerlijk brood op met ook nog eens bijzondere, gezonde eigenschappen zoals rijk aan goede eiwitten, cholesterolverlagend, het is puur en heel erg duurzaam. De hele maand juli is het Bier-bostel-brood nog verkrijgbaar! 

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

D66: Kostenstijging bouw raakt ook Arnhems onderwijs

foto: de Boomhut

Na de mislukte aanbestedingen van het Museum Arnhem en het Zwembad Valkenhuizen, blijkt nu ook de aanbesteding van de uitbreiding van een Arnhemse basisschool 40% boven budget te komen. D66 maakt zich zorgen en vraagt om opheldering

D66 raadslid Mattijs Loor vraagt het college nu om opheldering: “De verbetering van Arnhemse basisscholen is hard nodig. Arnhemse kinderen mogen niet de dupe worden van een oververhitte bouwmarkt of verkeerde kostenramingen.” Na de cultuur en de zwemsport dreigt nu ook het onderwijs in Arnhem te lijden onder de stijgende bouwkosten. Uit onderzoek blijkt dat één op de vier aanbestedingen van scholen mislukt door de hoge kosten. Bij de overige gevallen wordt vaak ingeleverd op kwaliteit.

Investeren in duurzaamheid en frisse lucht

Naast aannemers die de hoofdprijs vragen, wil de gemeente Arnhem ook dat scholen duurzamer worden en dat de luchtkwaliteit binnen verbetert. De gemeenteraad heeft besloten dat de eisen van het programma Frisse Scholen moeten worden toegepast en gaat vanaf dit jaar uit van de BENG-norm (Bijna Energie Neutrale Gebouwen), die vanaf volgend jaar verplicht wordt. D66 vraagt zich af of in de huidige markt de Arnhemse bouwbudgetten wel toereikend zijn om de noodzakelijke kwaliteit te halen.

Lagere budgetten

De hogere eisen worden niet altijd meegenomen in de berekening van budgetten. Daarom adviseert de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) de normbedragen voor onderwijshuisvesting met 40% te verhogen. De gemeente Arnhem rekent in haar Integraal Huisvestingsprogramma met een verhoging van slechts 2% per jaar.

Noodzakelijk

De verbetering van binnenklimaat en andere kwaliteitseisen zijn van groot belang voor het welzijn van de kinderen. Nu niet investeren in duurzamer gebouwen leidt alleen maar tot meer kosten in later gebruik en beheer. “Het zijn allemaal noodzakelijke verbeteringen, bezuinigen op kwaliteit is geen optie”, stelt Loor. “Wij hebben echter grote zorgen of het college en de schoolbesturen dit met het beperkte budget in de huidige markt waar kunnen maken. Hier mogen de Arnhemse kinderen en leerkrachten niet de dupe van worden.”

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair