Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

‘Groene Golven zijn een zwaktebod’

Peter Struycken

Het is een illusie om van de Blauwe Golven onder de Nelson Mandelabrug een park te maken. Dat zegt kunstenaar Peter Struycken in een gesprek met Marlous Kelderman (Arnhem Centraal) en Marilyn A-Kum (PvdA) van de Arnhemse gemeenteraad. Het duo ontmoette de ontwerper van de golven in zijn huis op het eiland Curaçao. “Groene golven? Onzin!”

Een park op die plek tussen het razende autoverkeer is niet veilig, vindt Struycken. Je moet over drukke wegen om er te komen. “Waar denk je dat een bal heen rolt als je er een flinke trap tegen geeft? Bovendien groeit er niets onder de fly-overs van de brug. Dat is 60 procent van het kunstwerk.”

Afbreken

Het feit dat zijn werk eventueel wordt afgebroken, lijkt de inmiddels 78-jarige kunstenaar weinig te doen. Hij heeft in zijn leven ongeveer 100 kunstwerken in de openbare ruimte mogen plaatsen. Daarvan functioneert nu ongeveer 20 procent.

Iedere gemeente heeft na vier jaar regeren weer met een nieuwe ploeg andere prioriteiten, heeft de kunstenaar ervaren. “Ik vind het maken van kunstwerken, het bedenken en het realiseren eigenlijk het leukste. En als ze het daarna achter mijn achterste weer afbreken, dan doen ze dat maar.”

Parkeerplaats

Dat de gemeenteraad groen op die plek wil, is volgens Struycken niet nieuw. De raad wilde dat in de jaren 70 ook al. Toen al bleek dat dit niet mogelijk was. De opdracht die de kunstenaar kreeg, luidde dan ook: ontwerp een parkeerplaats. Jaren later vroeg de gemeente of hij het goed vond of er op kon worden geparkeerd. “Hilarisch”, vindt Struycken. “Niemand wist de historie van de Blauwe Golven blijkbaar nog.”

Wat hem wel steekt is dat de gemeente er rode lijnen over heeft getrokken. Hij ziet dat als een aantasting van zijn kunstwerk. “De golven zijn zodanig gemaakt dat het automatisch logisch is waar je moet parkeren. De vlakken en de kleuren en de golven geven dat aan. De lijnen zijn niet nodig en absoluut overbodig!”

Pittig

Blauwe Golven

Volgens Struycken is een passende invulling heel lastig.

Nog steeds heeft hij het persoonlijkheidsrecht over de Blauwe Golven. Dat betekent dat hij bezwaar kan maken tegen een gehele of gedeeltelijke verandering van het werk. Hij vindt het ‘pittig’, maar acceptabel als het hele kunstwerk verdwijnt. Maar de golven, de fontein en de kademuur mogen van hem niet hergebruikt worden in een ander ontwerp. “Deze zijn onderdeel van het oorspronkelijke kunstwerk”, zegt hij stellig. “Wat ze nu steeds willen, verandering met stukjes overnemen van het kunstwerk de Blauwe Golven, is een zwaktebod.”

Het is niet zo dat hij bezwaar heeft tegen een verandering van de verkeersstromen. “Daar is het kunstwerk op gemaakt”, vertelt hij. Maar als een andere partij zijn blauwe golven vergroent, zal hij zeker in het geweer komen. Hij ergert zich verder aan het gebrek aan onderhoud. “Daar zijn duidelijke afspraken over. Het onderhoud van de Blauwe Golven zit in de begroting van de schoonmaak van de Markt. Dit onderhoud is zo niet uitgevoerd, zeker de laatste jaren niet. En de fontein staat uit.”

Een hele toer

De Blauwe Golven passen volgens Struycken in die hoek ‘als een handschoen’. Het zou erg jammer zijn om dit kunstwerk in te moeten leveren voor iets dat onder de maat is, vindt hij. Prima als het weg moet, maar zet er dan iets beters neer. “Dat zal een hele toer worden”, verwacht hij. Want uit ervaring weet hij: “Het is een lastig terrein.”

De Arnhemse gemeenteraad spreekt maandagavond over de toekomst van de Blauwe Golven.

Meer nieuws uit Arnhem?


kijkalles-blog

Reacties

Reacties

Nieuws

Fractievoorzitters AOP en Denk langdurig ziek

Aanstaande woensdag worden de fractievoorzitters van Arnhemse Ouderen Partij en Denk Verenigd Arnhem tijdelijk vervangen. Beide hebben medische redenen om vervangen te worden.

Woensdag zullen Nico Wiggers (nummer 2 Arnhemse Ouderen Partij) en Talip Aydemir (nummer 3 Denk Verenigd Arnhem) hun fractievoorzitters vervangen. Zowel Ton van Beurs (AOP) als Kursat Bal (Denk VA) zijn door medische redenen een lange tijd uit de running.

Voor hoe lang beide afwezig zullen zijn is nog onbekend.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Kinderboekenweek in Bibliotheek Arnhem

foto: Pixabay

Van 3 t/m 14 oktober is het Kinderboekenweek 2018 met als thema vriendschap: Kom erbij! In de Kinderboekenweek zet Rozet samen met alle Verhalenvangers kinderboeken in het zonnetje. Er zijn volop (gratis) activiteiten in de vestigingen Rozet, Kronenburg en Presikhaaf.

Kinderen kunnen onder andere meedoen aan een workshop waarin ze een vriendschapssneeuwbol maken, uit hun dak gaan in een echt discofeest in de Bibliotheek, kijken naar dansvoorstellingen, boekentips verzamelen en een rondleiding volgen. Het volledige programma is te vinden op www.bibliotheekarnhem.nl/verhalenvangers. Voor sommige activiteiten is aanmelden noodzakelijk.

Verhalenvangers

Al bijna 1.500 kinderen hebben zich aangemeld als Verhalenvanger. In dit jeugdprogramma van de Bibliotheek en Rozet doen ze mee aan activiteiten in de bibliotheekvestigingen. Ze vangen verhalen in alle vormen: door te luisteren, vertellen, knutselen, zingen en lezen en stimuleren hiermee spelenderwijs hun (taal)ontwikkeling. Ze sparen hiermee stempels voor hun Verhalenvangerspaspoort. Kinderen kunnen zich in de bibliotheek gratis aanmelden als Verhalenvanger.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Lodewijk Hoekstra reikt Gouden Gieter uit in Nederlands Watermuseum

foto: Nederlands Watermuseum

Op zaterdag 29 september zal tv-tuinman Lodewijk Hoekstra de Gouden Gieter uitreiken in kader van de zomeractiviteit Tuin van de Toekomst. Kinderen en hun ouders deelden foto’s van hun tuintje via sociale media, om kans te maken op deze prijs. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de uitreiking in het Nederlands Watermuseum. De uitreiking begint om 13.30 uur. Genodigden kunnen deze dag gratis het museum bezoeken.

Tuin van de Toekomst
In de zomervakantie konden kinderen in het Nederlands Watermuseum hun eigen Tuin van de Toekomst maken. Met behulp van een schepje en vele natuurlijke materialen bouwden de kinderen hun watervriendelijke tuintje op een zo duurzaam mogelijke manier. Daarbij hielden ze rekening met wateroverlast, verdroging en andere gevolgen van een versteende tuin.

Tegel eruit, plant erin!
Het Nederlands Watermuseum probeert door deze zomeractiviteit kinderen en hun ouders bewust te maken van de gevolgen van verstening. Hiermee wil het Watermuseum meer aandacht vragen voor een duurzamer klimaat in de stad.

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair