Connect with us
Sinterklaas

Nieuws

‘Groene Golven zijn een zwaktebod’

Peter Struycken

Het is een illusie om van de Blauwe Golven onder de Nelson Mandelabrug een park te maken. Dat zegt kunstenaar Peter Struycken in een gesprek met Marlous Kelderman (Arnhem Centraal) en Marilyn A-Kum (PvdA) van de Arnhemse gemeenteraad. Het duo ontmoette de ontwerper van de golven in zijn huis op het eiland Curaçao. “Groene golven? Onzin!”

Een park op die plek tussen het razende autoverkeer is niet veilig, vindt Struycken. Je moet over drukke wegen om er te komen. “Waar denk je dat een bal heen rolt als je er een flinke trap tegen geeft? Bovendien groeit er niets onder de fly-overs van de brug. Dat is 60 procent van het kunstwerk.”

Afbreken

Het feit dat zijn werk eventueel wordt afgebroken, lijkt de inmiddels 78-jarige kunstenaar weinig te doen. Hij heeft in zijn leven ongeveer 100 kunstwerken in de openbare ruimte mogen plaatsen. Daarvan functioneert nu ongeveer 20 procent.

Iedere gemeente heeft na vier jaar regeren weer met een nieuwe ploeg andere prioriteiten, heeft de kunstenaar ervaren. “Ik vind het maken van kunstwerken, het bedenken en het realiseren eigenlijk het leukste. En als ze het daarna achter mijn achterste weer afbreken, dan doen ze dat maar.”

Parkeerplaats

Dat de gemeenteraad groen op die plek wil, is volgens Struycken niet nieuw. De raad wilde dat in de jaren 70 ook al. Toen al bleek dat dit niet mogelijk was. De opdracht die de kunstenaar kreeg, luidde dan ook: ontwerp een parkeerplaats. Jaren later vroeg de gemeente of hij het goed vond of er op kon worden geparkeerd. “Hilarisch”, vindt Struycken. “Niemand wist de historie van de Blauwe Golven blijkbaar nog.”

Wat hem wel steekt is dat de gemeente er rode lijnen over heeft getrokken. Hij ziet dat als een aantasting van zijn kunstwerk. “De golven zijn zodanig gemaakt dat het automatisch logisch is waar je moet parkeren. De vlakken en de kleuren en de golven geven dat aan. De lijnen zijn niet nodig en absoluut overbodig!”

Pittig

Blauwe Golven

Volgens Struycken is een passende invulling heel lastig.

Nog steeds heeft hij het persoonlijkheidsrecht over de Blauwe Golven. Dat betekent dat hij bezwaar kan maken tegen een gehele of gedeeltelijke verandering van het werk. Hij vindt het ‘pittig’, maar acceptabel als het hele kunstwerk verdwijnt. Maar de golven, de fontein en de kademuur mogen van hem niet hergebruikt worden in een ander ontwerp. “Deze zijn onderdeel van het oorspronkelijke kunstwerk”, zegt hij stellig. “Wat ze nu steeds willen, verandering met stukjes overnemen van het kunstwerk de Blauwe Golven, is een zwaktebod.”

Het is niet zo dat hij bezwaar heeft tegen een verandering van de verkeersstromen. “Daar is het kunstwerk op gemaakt”, vertelt hij. Maar als een andere partij zijn blauwe golven vergroent, zal hij zeker in het geweer komen. Hij ergert zich verder aan het gebrek aan onderhoud. “Daar zijn duidelijke afspraken over. Het onderhoud van de Blauwe Golven zit in de begroting van de schoonmaak van de Markt. Dit onderhoud is zo niet uitgevoerd, zeker de laatste jaren niet. En de fontein staat uit.”

Een hele toer

De Blauwe Golven passen volgens Struycken in die hoek ‘als een handschoen’. Het zou erg jammer zijn om dit kunstwerk in te moeten leveren voor iets dat onder de maat is, vindt hij. Prima als het weg moet, maar zet er dan iets beters neer. “Dat zal een hele toer worden”, verwacht hij. Want uit ervaring weet hij: “Het is een lastig terrein.”

De Arnhemse gemeenteraad spreekt maandagavond over de toekomst van de Blauwe Golven.

Meer nieuws uit Arnhem?


kijkalles-blog

Reacties

Reacties

Nieuws

Foute kersttruien voor chimpansees en Maleise beren

foto: Burgers' Zoo
Met minder dan een maand te gaan tot Foute Kersttruiendag van Save the Children zijn de voorbereidingen in het hele land in volle gang. Op donderdag 22 november om 10.30 uur krijgen de chimpansees en Maleise beren van Koninklijke Burgers’ Zoo enkele foute kersttruien gevuld met gezonde hapjes aangeboden door hun dierverzorgers. Het Arnhemse dierenpark steunt het initiatief voor de Foute Kersttruiendag die op vrijdag 14 december 2018 plaatsvindt. 

Creatieve gedragsverrijking

Dierverzorgers die voor de gelegenheid in stijl een foute kersttrui dragen, vullen een aantal foute kersttruien met lekkere en gezonde hapjes voor de mensapen en beren. “Chimpansees en Maleise beren zijn intelligente diersoorten, waarbij we soms hun natuurlijke onderzoekende gedrag stimuleren door voedsel op verrassende wijze aan te bieden. Het prikkelt hun nieuwsgierigheid om eens te bekijken wat er nu eigenlijk in die vreemde truien zit”, vertelt woordvoerder Bas Lukkenaar van Burgers’ Zoo. “Burgers’ Zoo is een dierenpark waar jaarlijks honderdduizenden kinderen op bezoek komen om te genieten van een fijne dag uit. De harde werkelijkheid is helaas dat heel veel kinderen in de wereld helemaal geen tijd hebben om kind te zijn, maar verschrikkingen als oorlogen, armoede en honger het hoofd moeten bieden. Burgers’ Zoo wil om die reden graag zijn medewerking verlenen aan de Foute Kersttruienactie van Save the Children, een organisatie die zich met hart en ziel inzet om het lot van deze kinderen te verbeteren.”

Internationale ludieke campagne voor een goed doel

Foute Kersttruiendag vindt dit jaar voor de derde keer plaats. Save the Children Nederland sluit zich met Foute Kersttruiendag aan bij de Christmas Jumper Day die Save the Children UK al jaren met succes organiseert. In heel Nederland komen op of rond vrijdag 14 december 2018 duizenden particulieren, maar ook scholen, bedrijven en verenigingen in hun foute kersttrui in actie voor kinderen in nood onder het motto ‘Een echte held verzamelt geld.’ De voorbereidingen zijn in volle gang en de organisatie ontvangt elke dag nog nieuwe aanmeldingen.

Besteding opbrengst Foute Kersttruiendag

“De kerstperiode is voor de meeste mensen een tijd van warmte en gezelligheid, van samenzijn met familie, lekker eten en cadeautjes. Maar voor kinderen in Jemen, Syrië, Zuid-Soedan of Sulawesi is de werkelijkheid heel anders”, zegt Pim Kraan, directeur van Save the Children. “Duizenden kinderen daar zijn hun ouders kwijtgeraakt op de vlucht voor geweld of een natuurramp, hebben geen dak boven hun hoofd, lijden honger en kou. Met de opbrengst van Foute Kersttruiendag helpen we deze kinderen. We zorgen voor onderdak en bescherming, herenigen kinderen met hun ouders en delen voedsel, warme kleding, schoenen of dekens uit.”

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Milieuzone per 1 januari van kracht

Dieselpersonenauto’s van vóór 2005 mogen vanaf 1 januari 2019 niet meer in de Arnhemse binnenstad komen. Bewoners van de milieuzone of ondernemers die een eenmanszaak in de milieuzone hebben, kunnen gebruik maken van een sloopregeling. Zij kunnen een subsidie van € 1.000 krijgen, als zij hun oude diesel laten slopen. Dat heeft het College van Burgemeester en Wethouders besloten.

Ontheffingen

Het gaat om personenauto’s op diesel, met een ‘datum eerste toelating’ van vóór 1 januari 2005. Er zijn ontheffingen mogelijk. Bijvoorbeeld als je auto voldoet aan Euro4-norm of hoger, voor oldtimers, kampeerauto’s of auto’s die om medische redenen zijn aangepast. Ook is het maximaal 12 keer per jaar mogelijk om een dagontheffing aan te vragen. Wil je weten of je na 1 januari met je auto de milieuzone binnen mag rijden? Doe dan de kentekencheck op arnhem.nl/milieuzone.

Boete: € 230

Handhaving van de zone gebeurt met een geautomatiseerd digitaal camerasysteem. Vanaf 1 januari tot 1 april 2019 krijgen overtreders een waarschuwing, daarna wordt daadwerkelijk gehandhaafd. Wie dan de milieuzone binnenrijdt met een oude dieselauto, riskeert een boete van € 230 euro per keer.

Waar is de milieuzone

De milieuzone omvat de Arnhemse singels, het Nieuwe Plein en de Weerdjesstraat en het gebied dat daar binnen ligt. Dat is de Arnhemse centrumring met uitzondering van het Airborneplein. Deze milieuzone gold al voor vrachtwagens die niet voldoen aan Euro4 norm of hoger.

Minder luchtvervuiling

De maatregel leidt tot een verlaging van 17,5 procent van de uitstoot van roetdeeltjes en 10 procent van de uitstoot van fijnstof, zo is berekend. Luchtvervuiling is, vooral in de steden, een belangrijke oorzaak van vroegtijdig overlijden. Roet, fijnstof en stikstofoxiden kunnen leiden tot bijvoorbeeld long-, hart en vaataandoeningen en longkanker. Uit een onderzoek blijkt dat de luchtvervuiling in heel
Gelderland weliswaar is afgenomen, maar dat de luchtkwaliteit in de binnensteden slecht is.

Meer nieuws?

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

McHappy Day bij Mc Donalds

Foto: Mc Donalds

woensdag 21 november bedanken alle 245 restaurants van McDonald’s in Nederland hun gasten voor hun bijdrage aan het Ronald McDonald Kinderfonds via de aankoop van een Happy Meal. En op McHappy Day gaat er van iedere bestelling een donatie naar het Ronald McDonald Kinderfonds en ontvangen gasten een unieke Happy Meal Box. Dit jaar vinden in de verschillende restaurants van McDonald’s diverse activiteiten plaats. Ook de McDonald’s restaurants in Arnhem en Duiven zetten het Ronald McDonald Kinderfonds op McHappy Day in het zonnetje.

Het Happy Meal, symbool van de samenwerking tussen McDonald’s en het Ronald McDonald Kinderfonds, wordt op McHappy Day geserveerd in een speciale Happy Meal box, ontworpen door kinderen van wie het gezin zelf gebruik heeft gemaakt van een van de Ronald McDonald Huizen. Bovendien worden er in veel McDonald’s restaurants speciale activiteiten georganiseerd: van schminken tot een knutselmiddag, en van professionele voetballers en vrijwilligers uit de Ronald McDonald Huizen die een handje meehelpen in de restaurants tot optredens van artiesten.

Samenwerking

Een ziek kind kan zijn ouders niet missen, en daarom zetten het Ronald McDonald Kinderfonds en McDonald’s zich al ruim dertig jaar in om gezinnen tijdens de lastige periode wanneer een kind in het ziekenhuis ligt, samen te laten zijn. Erwin Dito, Director Marketing & Supply Chain: ‘De betrokkenheid van onze gasten bij het Ronald McDonald Kinderfonds is hartverwarmend. Ik wil graag, samen met al onze Franchisenemers en Crew, onze gasten bedanken voor hun bijdrage aan het goede werk van het Kinderfonds.’

Ronald McDonald Kinderfonds

Het Ronald McDonald Kinderfonds zorgt dat zieke kinderen en hun familie dicht bij elkaar zijn. In twaalf Ronald McDonald Huizen logeren ouders en broertjes en zusjes op loopafstand van het ziekenhuis, in veertien Ronald McDonald Huiskamers kunnen families in huiselijke sfeer ontspannen en in drie (aangepaste) vakantiehuizen komen gezinnen met een zorgintensief kind op adem tijdens een welverdiende vakantie. Het Ronald McDonald Kinderfonds krijgt geen subsidie en functioneert dankzij vrijwilligers, sponsors en donaties.

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair