Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

Verdachte doet aangifte en manifestatie verhuist: kort nieuws geweld tegen homo’s

Ronnie en Jasper

Een Arnhems homokoppel is afgelopen weekend op de Nelson Mandelabrug mishandeld na een avondje stappen. Het misdrijf heeft binnen en buiten Arnhem een hoop stof doen opwaaien. Ik hou van Arnhem zet kort nieuws op een rijtje.

 • Een 16-jarige verdachte gaat zelf aangifte doen bij de politie. Dat heeft zijn advocaat, Gerald Roethof, maandagavond in het tv-programma Pauw bekendgemaakt. De jongen zegt via de advocaat dat hij zelf eerst aangevallen is. Daarop zou hij met geweld hebben gereageerd. Dat de twee mannen homoseksueel zijn, had daar niets mee te maken, stelt de advocaat. Roethof bestrijdt ook dat er een betonschaar is gebruikt.
 • De slachtoffers reageren verbaasd op dit verhaal. “Wij zijn geen vechtersbazen en we kunnen ons er niet in vinden. Wij staan achter ons verhaal”, vertellen zij aan Omroep Gelderland.
 • De Raad voor de Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) spreekt zijn afschuw uit over het geweld tegen homo’s. Ze zeggen solidair te zijn met de slachtoffers en wensen hen veel sterkte. Volgens de slachtoffers zijn de verdachten van Marokkaanse afkomst.
 • Waarnemend burgemeester Boele Staal heeft maandagavond in de gemeenteraadsvergadering zijn afschuw uitgesproken over de mishandeling. “Als ergens het woord afschuwelijk op van toepassing is, is het op hetgeen in de nacht van zaterdag op zondag in Arnhem is gebeurd. In onze stad vinden we het normaal dat we van elkaar verschillen. Elke keer als iets dergelijks gebeurt, denk ik: het is 2017, het zal nu toch wel eens een keer over zijn. Maar het is niet over,  we moeten elkaar aandacht blijven vragen voor diversiteit.”
 • Volgens Staal ligt de sleutel om dergelijke incidenten te voorkomen bij de ouders. Dat zegt hij tegen De Gelderlander. “Wij zouden hen ook aansprakelijk moeten stellen voor de schade die de slachtoffers hebben geleden. Laat hen het maar voelen dat zij niet weten waar hun kinderen zich om vier uur in de ochtend ophouden.’’
 • Veel lokale partijen delen op social media de oproep om zaterdag 8 april op het Jansplein samen te komen. D66, VVD, PvdA, SP, GroenLinks, PvdD en Verenigd Arnhem roepen hun achterban op tolerant te zijn en homoseksuelen te accepteren.
 • De eerder aangekondigde protest-manifestatie gaat naar het Gele Rijdersplein. De Jansplaats, waar het eerder zou plaatsvinden, zou niet groot genoeg zijn voor de verwachte belangstelling voor het evenement.
 • Een dergelijk evenement komt er ook in andere steden. In Nijmegen is dat op vrijdag, in Eindhoven op zaterdag. Wat er precies gaat gebeuren, moet nog blijken. Ook in Eindhoven liepen homo’s afgelopen weekend klappen op.
 • Buurgemeente Westervoort heeft ook een mooi gebaar afgegeven. De Westervoortsebrug tussen Arnhem en het dorp in de Liemers is maandagavond verlicht in de kleuren van de regenboog.
 • Een van de slachtoffers, Ronnie Sewratan – Vernes, dankt via Facebook iedereen voor de vele steun. “Dit doet mij echt goed. Doordat jullie massaal het bericht hebben gedeeld is hier erg veel media-aandacht voor gekomen. We willen ons verhaal dan ook graag doen. Helaas is niet alles tegelijk mogelijk want ook ik moet herstellen.”

  Meer nieuws uit Arnhem?

kijkalles-blog

Reacties

Reacties

Nieuws

Nieuwe coalitie bestaande uit GroenLinks, VVD, D66 en PvdA

foto: IHVA

De onderhandelaars van GroenLinks, VVD, D66 en PvdA hebben gisteravond de onderhandelingen succesvol afgerond. Na een intensieve periode van onderhandelen waarbij inwoners en stakeholders zijn betrokken en hun wensen en ideeën hebben geleverd, ligt er een coalitieakkoord. Het akkoord bevat de visie, uitdagingen en ambities van de vier partijen voor de komende 4 jaar.

Vrijdag 25 mei om 16.00 uur zal na een korte inleiding van formateur Tom van der Lee,  Cathelijne Bouwkamp het coalitieakkoord 2018-2022 toelichten  en het team van  kandidaat wethouders presenteren. Naar verwachting zullen de zes kandidaat-wethouders volgende week woensdag ter benoeming worden voorgedragen aan de raad.

Enkele partijen zullen het coalitieakkoord volgende week voorleggen aan hun leden.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Hoogste groei Gelderse economie in 10 jaar

werk kantoor
De werkeloosheid blijft dalen. - Foto: CC0

De Gelderse economie groeide in 2017 met 3,1 procent. Dat is hoogste groei in 10 jaar tijd. Dat blijkt uit de Econometer van het Bureau Economisch Onderzoek van provincie Gelderland. In het vierde kwartaal groeide het BBP (bruto binnenlands product) met 2,9 procent.

De groei is met name toe te schrijven aan investeringen in woningen, machines en installaties en de export. De bouwsector en de industrie groeiden dan ook sterk in 2017.

Werkloosheid daalt

De werkloosheid in Gelderland blijft dalen. Met 3,7 procent zit Gelderland bijna weer op het niveau van voor de crisis. Toen werden  de laagste werkloosheidspercentages ooit gemeten. De werkloosheid in Gelderland is lager dan het landelijk gemiddelde van 4,3 procent.

De industrie in Gelderland blijft het goed doen. Een belangrijke reden is de recordhoogte van het ondernemersvertrouwen in de Duitse industrie. De Duitse industrie is de belangrijkste afzetmarkt voor de industrie. De gunstige ontwikkelingen daar zorgen ervoor dat de industriële export vanuit Gelderland blijft groeien.

Omzetgroei daalt

Het percentage Gelderse bedrijven met omzetgroei is iets gedaald, Maar ze zitten nog altijd 2 procent boven het landelijk gemiddelde. Na een forse daling lijkt het aantal faillissementen in Gelderland te stabiliseren op het niveau van 2008, vlak voor de crisis.

Het ondernemersvertrouwen blijft ongekend hoog in zowel Gelderland als Nederland. Gelderse ondernemers geven aan dat zij hun winst de afgelopen 3 maanden hebben zien stijgen. En zij verwachten de komende 3 maanden hun personeelsbestand uit te breiden.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Kantine Astrum College wint prijzen

Het Astrum College heeft een zilveren Schoolkantine Schaal 2018 van het Voedingscentrum verdiend. Hiermee laat de school zien dat de schoolkantine gezond is ingericht.

Bij het Astrum College staat een gezonde uitstraling en een gezonder aanbod centraal in hun schoolkantine. Het oog van studenten valt meteen op de keuze in gezonde broodjes, groente en fruit. Doel van dit aanbod is dat het studenten motiveert gezonder te kiezen. Ruud Peters, directeur van het Astrum College, zegt hierover:  “We willen dat onze studenten zelf kiezen voor gezond eten. Dit legt de basis voor een gezond eetpatroon waar​van zij ook op volwassen leeftijd nog profiteren”.
De school heeft de kantine gezonder gemaakt aan de hand van de Richtlijnen Gezondere Kantines. Deze richtlijnen zijn opgesteld door het Voedingscentrum, in opdracht van het ministerie van VWS. De visie erachter: jongeren zijn de toekomst. Willen we dat zij gezonder leven, dan is het belangrijk dat zij ook op school gezond kunnen eten en drinken. Zij brengen hier immers een groot deel van hun tijd door. Ervaren dat gezond eten lekker en heel gewoon is, helpt hen een gezond eetpatroon te ontwikkelen.

Zilveren schoolkantine Schaal 2018

Om een Zilveren schoolkantine Schaal te bemachtigen, moet het aanbod bij de kantine uit meer dan 60% uit betere keuzes bestaan. De aankleding van de kantine verleidt en geeft veel ruimte aan de betere keuze. Ook voor de inhoud van de automaten geldt dat meer dan 60% aan betere keuzes moet bestaan. De zilveren kantine biedt ten minste groente óf fruit aan. En er is altijd water beschikbaar, zowel bij het uitgestalde aanbod als in de automaten.

Het Astrum College werkt structureel aan een gezonde schoolkantine

Samen met de cateraar brengt de school ieder jaar het aanbod in de kantine en in de automaten in kaart met de Kantinescan van het Voedingscentrum. De uitkomsten hiervan worden gerapporteerd aan de directie.
In elke productgroep wordt er minstens één betere keuze aangeboden. Op de opvallende plaatsen liggen de betere keuzes. Er wordt voldoende water aangeboden en er is een waterpunt in de kantine en stimuleren daarmee het water drinken. Maar ook buiten wordt er een slag geslagen, want op het buitenterrein is er een gezond schoolplein, ruimte om te verblijven in een uitdagende, groene en rookvrije omgeving. Tijdens én na schooltijd.
Er zijn ook een aantal zaken binnen het beleid van de school die worden ontmoedigd. Energiedranken zijn niet verkrijgbaar in de automaten of de kantine. Roken mag buiten alleen op speciale plekken en er wordt geen reclame gemaakt voor ongezonde producten.

De Gezonde Schoolkantine is een langlopend project van het Voedingscentrum. Het doel is een gezonder voedingsaanbod op vo- en mbo-scholen.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair