Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

Optimisme over binnenstad ondanks groeiende leegstand

leegstand in de Rijnstraat

De winkelleegstand in de Arnhemse binnenstad is afgelopen jaar toegenomen. In 2016 stond 11,4 procent van de panden leeg tegen 10,3 procent in 2015. Dat blijkt uit de jaarlijkse Retailscan van makelaar Strijbosch Thunnissen. Het totaal aantal leegstaande vierkante meters is daarentegen afgenomen met 18 procent.

Onder grotere winkelpanden boven de 200 vierkante meter is de leegstand volgens het rapport flink afgenomen. Het aanbod van kleinere panden groeit. Dat verklaart waarom het leegstaande oppervlak afneemt.  Het valt de opstellers van de Retailscan op dat met name aan de Looierstraat, het Gele Rijdersplein en de Nieuwstad de leegstand alleen maar is toegenomen.

Parkeren

“Bij de Looierstraat en het Gele Rijdersplein speelt de situatie omtrent het parkeren en onduidelijkheid over mogelijke ontwikkelingen aldaar de leegstand in de kaart”, stellen ze. Ook de Hemelrijk-passage en het voormalige Esprit-pand op de hoek van de Roggestraat zien ze als opvallende voorbeelden van leegstand in de stad.

Toch zien de onderzoekers op basis van 2016 genoeg redenen voor optimisme. “Het aantal winkels in aanbod is ten opzichte van het aantal vierkante meters gestegen”, stellen ze vast. Een toename van het aantal kleinere winkels in straten zoals bijvoorbeeld de Looierstraat en de Nieuwstad is volgens hen hier een verklaring voor.

Aantrekkelijkheid

Verder verwachten ze dat een betere economie en een toename van het aantal inwoners de aantrekkelijkheid van de Arnhemse binnenstad stimuleren. “Ondernemers durven dankzij het economische tij weer te starten.” Dat moet zorgen voor meer vraag naar winkels, ook in de minder populaire zogeheten B- of C-locaties.

Op veel plaatsen in de binnenstad waren de huren erg opgelopen. Doordat het met de detailhandel de laatste jaren minder is gegaan, zijn die op veel plaatsen gedaald. Deze ‘prijscorrectie’ moet ook weer nieuwe ondernemers trekken, verwachten de opstellers van de Retailscan.

Toplocaties blijven duur

Alleen op de zogeheten A-locaties, waar de meeste winkelaars wel langskomen, blijven de huren onverminderd hoog of zijn ze beperkt gedaald. “Vijzelstraat en Ketelstraat kennen nog steeds de hoogste huurprijzen van Arnhem, oplopend tot circa 900 euro per vierkante meter. Deze straten kennen nog steeds nauwelijks leegstand.”

Duidelijk meer ondernemingen namen een winkelpand in bezit, als nieuwe huurder of koper.  “Er vonden in 2016 60 transacties plaats, tegen 50 in het jaar 2015. Een behoorlijke stijging van zo’n 20 procent, hetgeen wij ook herkennen in het aantal bezichtigingen met potentiële huurders. Er is sprake van een toenemende dynamiek.”

Meer nieuws uit Arnhem?


kijkalles-blog

Reacties

Reacties

Nieuws

Intocht van Sinterklaas blijft alleen in het centrum

Sinterklaas heeft dit jaar gekozen om met de intocht alleen in het centrum te blijven. Hij kiest ervoor om op vier plekken een stop te houden om daar leuke activiteiten te hebben met de Arnhemse kinderen. Hiermee zal Sinterklaas niet meer met zijn gevolg door de Steenstraat gaan richting Klarendal.

Na zijn tocht vanuit Spanje vertrekt Sinterklaas vanaf de Rijnkade naar naar de Kadestraat, via de Oranjewachtstraat onder de Sabelpoort over de Markt, Turfstraat en Koningsstraat. Daar stopt hij op de Jonas Daniel Meijerplaats voor het eerst. Na zijn 1ste stop zal hij weer over de Koningsstraat, beekstraat, brouwersstraat eventjes stoppen op Brouwersplein. Na een pauze vol leuke activiteiten trekt hij de Dwingelstraat, Looiersstraat, Bovenbeekstraat, Doelenstraat, Jansplein waar hij een stop maakt op de Jansplaats / Jansplein. Nadat Sinterklaas een stop heeft gemaakt gaat hij over de Marienburgstraat, Vijzelstraat, Bakkerstraat, Boerenstraat, Weverstraat, Grote Oord, Jansstraat, Pauwstraat op waartoe hij een stop maakt op de Korenmarkt. Vanaf de Korenmarkt gaat hij naar de Hoogstraat, Rijnstraat, Kortestraat met als slot Rozet.

Rozet

In Rozet zal Sinterklaas de intocht afsluiten. Hoe de pauzes eruit gaan zien is nog eventjes een verrassing.

Meer nieuws?

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Gratis schaakles bij ASV

Foto: Pixabay

Ongeveer 600 miljoen mensen over de hele wereld kunnen schaken. In Nederland kennen 2 miljoen mensen de spelregels. Dat betekent dat nog een veelvoud van dat aantal niet kan schaken. Daar wil ASV iets aan doen!

Vanaf donderdag 25 oktober a.s. organiseert ASV voor volwassenen een cursus van zes weken waarin de eerste beginselen geleerd worden. Ook mensen die de regels al machtig zijn, kunnen meedoen. “Zij kunnen zich dan verder bekwamen in de wondere mogelijkheden van de mooie schaaksport.” Erik Wille, voorzitter van ASV. De schaaklessen zijn wekelijks van 18.30 uur tot 19.45 uur in Dagbesteding Het Pleijwerk, Vlamoven 22-24 in Arnhem (Bedrijventerrein IJsseloord 1).

Aanmelden

Aanmelden kan bij docent Kees van Keulen via keesvankeulen@planet.nl. Ook als je meer informatie wilt hebben. Meer informatie kun je vinden op de site van ASV. Schaken is natuurlijk niet alleen voor volwassenen. Daarom worden door de jeugdleiding van ASV op dezelfde data en in hetzelfde speellokaal kennismakingslessen voor jeugd gegeven. Meer informatie kun je opvragen asvjeugd1891@gmail.com

Meer nieuws?

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

D66-Raadslid: “Alleen nog maar roetveegpieten’

foto: Flickr
foto: Flickr

D66-raadslid Susan van Ommen laat op sociale media weten dat ze alleen nog maar roetveegpieten wil in Arnhem. Die uitspraak deed ze aan de hand van een onlangs verschenen artikel in de Trouw.

“Wat mij betreft ook in Arnhem alleen nog maar roetveegpieten #notoracism” stuurde D66-raadslid Susan van Ommen de wereld in. Daarop kreeg ze tegengas van oud VVD-raadslid Udo Kelderman. “Meer dan 90% van NL is het niet met je eens. Wat vind jij als democraat daar eigenlijk van?”. Ook het College van Burgemeester en Wethouders laat het liever aan de inwoners van de stad over. De woordvoerder reageerde in Trouw met “Maar het is niet onze taak om op te leggen wat moet gebeuren. Dat gebeurt in de samenleving.”

Of ze steun krijgt voor haar idee bij haar collega’s is af te wachten. In het vorige raadsperiode was er geen meerderheid in de raad. Toen wilde alleen Denk Verenigd Arnhem roetveegpieten hebben in de stad.

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair