Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

Optimisme over binnenstad ondanks groeiende leegstand

leegstand in de Rijnstraat

De winkelleegstand in de Arnhemse binnenstad is afgelopen jaar toegenomen. In 2016 stond 11,4 procent van de panden leeg tegen 10,3 procent in 2015. Dat blijkt uit de jaarlijkse Retailscan van makelaar Strijbosch Thunnissen. Het totaal aantal leegstaande vierkante meters is daarentegen afgenomen met 18 procent.

Onder grotere winkelpanden boven de 200 vierkante meter is de leegstand volgens het rapport flink afgenomen. Het aanbod van kleinere panden groeit. Dat verklaart waarom het leegstaande oppervlak afneemt.  Het valt de opstellers van de Retailscan op dat met name aan de Looierstraat, het Gele Rijdersplein en de Nieuwstad de leegstand alleen maar is toegenomen.

Parkeren

“Bij de Looierstraat en het Gele Rijdersplein speelt de situatie omtrent het parkeren en onduidelijkheid over mogelijke ontwikkelingen aldaar de leegstand in de kaart”, stellen ze. Ook de Hemelrijk-passage en het voormalige Esprit-pand op de hoek van de Roggestraat zien ze als opvallende voorbeelden van leegstand in de stad.

Toch zien de onderzoekers op basis van 2016 genoeg redenen voor optimisme. “Het aantal winkels in aanbod is ten opzichte van het aantal vierkante meters gestegen”, stellen ze vast. Een toename van het aantal kleinere winkels in straten zoals bijvoorbeeld de Looierstraat en de Nieuwstad is volgens hen hier een verklaring voor.

Aantrekkelijkheid

Verder verwachten ze dat een betere economie en een toename van het aantal inwoners de aantrekkelijkheid van de Arnhemse binnenstad stimuleren. “Ondernemers durven dankzij het economische tij weer te starten.” Dat moet zorgen voor meer vraag naar winkels, ook in de minder populaire zogeheten B- of C-locaties.

Op veel plaatsen in de binnenstad waren de huren erg opgelopen. Doordat het met de detailhandel de laatste jaren minder is gegaan, zijn die op veel plaatsen gedaald. Deze ‘prijscorrectie’ moet ook weer nieuwe ondernemers trekken, verwachten de opstellers van de Retailscan.

Toplocaties blijven duur

Alleen op de zogeheten A-locaties, waar de meeste winkelaars wel langskomen, blijven de huren onverminderd hoog of zijn ze beperkt gedaald. “Vijzelstraat en Ketelstraat kennen nog steeds de hoogste huurprijzen van Arnhem, oplopend tot circa 900 euro per vierkante meter. Deze straten kennen nog steeds nauwelijks leegstand.”

Duidelijk meer ondernemingen namen een winkelpand in bezit, als nieuwe huurder of koper.  “Er vonden in 2016 60 transacties plaats, tegen 50 in het jaar 2015. Een behoorlijke stijging van zo’n 20 procent, hetgeen wij ook herkennen in het aantal bezichtigingen met potentiële huurders. Er is sprake van een toenemende dynamiek.”

Meer nieuws uit Arnhem?


kijkalles-blog

Reacties

Reacties

Nieuws

Imagine Dragons treden op in het Amsterdamse GelreDome

imagine dragons
Foto: Facebook

De Imagine Dragons hebben er zin in: hun optreden in het GelreDome! “Amsterdam, we komen terug!”, juicht de Amerikaanse rockgroep enthousiast. Au…

Hopelijk rijden de heren van de band niet zelf naar het optreden, anders komen er misschien wel duizenden fans voor niets naar het GelreDome. Zie je ze al rondrijden door de hoofdstad? “It’s gotta be somewhere here…”

Afstand van niets?

Arnhem ligt toch een slordige 100 kilometer van Amsterdam vandaan. Goed, voor een gemiddelde Amerikaan is dat een afstand van niets. Maar toch: Arnhem is geen Amsterdam. Daar komen de Imagine Dragons hopelijk nog achter voor 25 augustus.

Hoe dan ook: de fout staat al zaterdag de hele dag op hun Facebook-pagina. Vooralsnog hebben ze nog niets aangepast.

Meer nieuws?

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Blog

Toch weer goudvissen in de Jansbeek

vissen Jansbeek
Foto: Petra Dielman - ArnhemLife

Tientallen Arnhemmers zijn op goudvissenjacht geweest in de Jansbeek. Daarnaast is er een professioneel visser bezig geweest in het stroompje. Dus zijn alle goudvissen er nu zo onderhand echt wel een keer uit. Toch? Nee dus.

Stadsgids Petra Dielman van ArnhemLife heeft er toch nog een paar gevonden. Toen ze een groep aan het rondleiden was, zag ze een paar van de oranjekleurige waterdieren. “Ik vertelde over de geschiedenis van Arnhem én over het heden. Over ‘vissen-gate’ bijvoorbeeld, dat alle vissen uit de nieuwe Jansbeek zijn gehaald”, vertelt ze. “Later kwamen we nog een keer langs de beek en zag één van de groep 6 vissen zwemmen. ‘Nou, daar gaat mijn verhaal’ dacht ik.”

Lolbroek

Zijn die door de andere vissers over het hoofd gezien? Of is er een lolbroek geweest die de dieren na de vispartij weer heeft uitgezet? Zo blijven we aan de gang.

Maar het kan nog erger. Weblog Arnhem Direct weet te melden dat er nu ook zoetwatergarnalen in de beek zwemmen. Ook die komen niet oorspronkelijk in de Nederlandse wateren voor en vormen dus een bedreiging voor inheemse soorten. Waar blijven die brasems en die stekelbaarsjes? Op naar de volgende goudvissengate.

Meer nieuws?

 

 

 

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Nieuw boek Slag om Arnhem

Beevor
foto: Wikimedia

Aanstaande maandag verschijnt het nieuwste boek van de Britse historicus Anthony Beevor: ‘de Slag om Arnhem’. De schrijver, die meer bekende werken over de Tweede Wereldoorlog op zijn naam heeft, zal het eerste exemplaar van zijn boek maandagavond overhandigen aan burgemeester Ahmed Marcouch.

Dit gebeurt tijdens een speciale bijeenkomst in de Eusebiuskerk. Die avond zal de schrijver ook geïnterviewd worden door Robert Voskuil, kenner van de Slag om Arnhem.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair