Connect with us
Korenkwartier proeft

Nieuws

Optimisme over binnenstad ondanks groeiende leegstand

leegstand in de Rijnstraat

De winkelleegstand in de Arnhemse binnenstad is afgelopen jaar toegenomen. In 2016 stond 11,4 procent van de panden leeg tegen 10,3 procent in 2015. Dat blijkt uit de jaarlijkse Retailscan van makelaar Strijbosch Thunnissen. Het totaal aantal leegstaande vierkante meters is daarentegen afgenomen met 18 procent.

Onder grotere winkelpanden boven de 200 vierkante meter is de leegstand volgens het rapport flink afgenomen. Het aanbod van kleinere panden groeit. Dat verklaart waarom het leegstaande oppervlak afneemt.  Het valt de opstellers van de Retailscan op dat met name aan de Looierstraat, het Gele Rijdersplein en de Nieuwstad de leegstand alleen maar is toegenomen.

Parkeren

“Bij de Looierstraat en het Gele Rijdersplein speelt de situatie omtrent het parkeren en onduidelijkheid over mogelijke ontwikkelingen aldaar de leegstand in de kaart”, stellen ze. Ook de Hemelrijk-passage en het voormalige Esprit-pand op de hoek van de Roggestraat zien ze als opvallende voorbeelden van leegstand in de stad.

Toch zien de onderzoekers op basis van 2016 genoeg redenen voor optimisme. “Het aantal winkels in aanbod is ten opzichte van het aantal vierkante meters gestegen”, stellen ze vast. Een toename van het aantal kleinere winkels in straten zoals bijvoorbeeld de Looierstraat en de Nieuwstad is volgens hen hier een verklaring voor.

Aantrekkelijkheid

Verder verwachten ze dat een betere economie en een toename van het aantal inwoners de aantrekkelijkheid van de Arnhemse binnenstad stimuleren. “Ondernemers durven dankzij het economische tij weer te starten.” Dat moet zorgen voor meer vraag naar winkels, ook in de minder populaire zogeheten B- of C-locaties.

Op veel plaatsen in de binnenstad waren de huren erg opgelopen. Doordat het met de detailhandel de laatste jaren minder is gegaan, zijn die op veel plaatsen gedaald. Deze ‘prijscorrectie’ moet ook weer nieuwe ondernemers trekken, verwachten de opstellers van de Retailscan.

Toplocaties blijven duur

Alleen op de zogeheten A-locaties, waar de meeste winkelaars wel langskomen, blijven de huren onverminderd hoog of zijn ze beperkt gedaald. “Vijzelstraat en Ketelstraat kennen nog steeds de hoogste huurprijzen van Arnhem, oplopend tot circa 900 euro per vierkante meter. Deze straten kennen nog steeds nauwelijks leegstand.”

Duidelijk meer ondernemingen namen een winkelpand in bezit, als nieuwe huurder of koper.  “Er vonden in 2016 60 transacties plaats, tegen 50 in het jaar 2015. Een behoorlijke stijging van zo’n 20 procent, hetgeen wij ook herkennen in het aantal bezichtigingen met potentiële huurders. Er is sprake van een toenemende dynamiek.”

Meer nieuws uit Arnhem?


kijkalles-blog

Reacties

Reacties

Nieuws

Vitesse speelt gelijk tegen SC Heerenveen

foto: Vitesse

Vitesse heeft een punt overgehouden aan het eerste uitduel van het nieuwe seizoen. In het Abe Lenstra Stadion werd er met 1-1 gelijkgespeeld tegen SC Heerenveen.

image
Na zeven minuten voetbal stichtte Vitesse het eerste gevaar. Alexander Büttner slingerde een vrije trap voor het doel en vond het hoofd van Bryan Linssen, maar hij kopte rakelings over. SC Heerenveen kreeg even later twee mogelijkheden op een treffer. Eerst blokte Maikel van der Werff een inzet van Michel Vlap, enkele minuten daarna gooide Jake Clarke-Salter zich voor een schot van Sam Lammers.

image

Hierna was het weer de beurt aan Vitesse. Navarone Foor pompte de bal in het zestienmetergebied, maar de kopbal van Clarke-Salter werd ternauwernood gepakt door SC Heerenveen-goalie Warner Hahn. Een minuut hierna speelde Vyacheslav Karavaev twee man uit, waarna de bal bij Roy Beerens belandde. Hahn stond echter goed op te letten en bracht redding op een hard schot van Beerens. Het eerste doelpunt van de wedstrijd kwam op naam van Michel Vlap, die na iets minder dan een half uur voetbal een voorzet van Kik Pierie achter Eduardo werkte: 0-1. Dit was tevens de ruststand.

image

Ook in het tweede bedrijf was de eerste kans voor Vitesse. Linssen legde de bal panklaar voor Tim Matavz, maar de spits mikte over. Vervolgens kwamen de Arnhemmers via een eigen doelpunt van Dave Bulthuis bijna op gelijke hoogte. Hahn tikte de bal echter net voor de doellijn weg en voorkwam zo een doelpunt.

image

Vitesse drukte door en kwam steeds dichter bij een treffer. Een voorzet van Büttner werd van richting veranderd, waarna Matavz zijn voet er tegenaan wist te zetten, maar zijn poging ketste via de paal terug het veld in. Een kwartier daarna was het wél raak. Beerens zocht en vond Matavz, die Hahn vervolgens kansloos liet door de bal via de onderkant van de lat tegen de touwen te koppen: 1-1. In de laatste minuut van de officiële speeltijd greep Vitesse nog bijna de volle buit, maar Oussama Darfalou kopte in een kansrijke positie naast.

image

Volgende week zondag 26 augustus staat er wederom een uitwedstrijd voor Vitesse op het programma. In Alkmaar is AZ dan de tegenstander (aanvang 16.45 uur). Tickets voor deze wedstrijd zijn te koop via Vitesse.nl/tickets.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Dutch Domino Team verpulvert het oude record!

Zaterdag middag rond 13:00 zijn in Arnhem precies 218.589 dominosteentjes omgevallen. Dit betekent een nieuw Nederlands amateur record! Het Dutch Domino Team is een week bezig geweest met het neerzetten van 222.222 dominosteentjes, die vandaag bijna allemaal zijn omgevallen. In ongeveer 15 minuten zijn zo goed als alle projecten foutloos gevallen. Het team kijkt terug op een geslaagd evenement.

Meer dan 100 toeschouwers

Meer dan 100 toeschouwers waren getuige van wereldwijd het op één na grootste domino evenement van 2018. Er stonden ruim 222 duizend steentjes opgesteld met het thema ‘Wildlife’. Verschillende dieren van alle continenten werden uitgebeeld in duizenden dominostenen. Enkel bij het project ‘Beren’ bleven ongeveer 2000 steentjes staan, verder vielen alle dieren nagenoeg precies volgens plan. Zo vielen er bijvoorbeeld een panda, een vos, de volledige Big 5 en een grote rivier met piranha’s van de eerste tot de laatste steen perfect. Na het precies uittellen van de overgebleven stenen kwam de ontlading, maar liefst 218.589 steentjes waren uiteindelijk omgevallen. Dit betekent dat het Dutch Domino Team het Nederlands amateur record domino heeft aangescherpt met ruim tachtig duizend steentjes.

Weer opruimen

Langzaam maar zeker zal Sporthal Kermisland van Sportbedrijf Arnhem weer veranderen in een normale sporthal. Het team zal morgen alle steentjes op kleur sorteren en alle attributen worden zorgvuldig bewaard voor volgend jaar. Hoe het project er dan uit gaat zien, weet het team nog niet. ‘Het enige dat we nu al voor volgend jaar weten, is dat er nóg meer steentjes moeten komen te staan!’ zegt Wim van Otterdijk van het Dutch Domino Team. Het team gaat nu eerst opruimen en uitrusten van een inspannende week. Binnenkort zal de video van het project worden gedeeld op de social media kanalen van het Dutch Domino Team.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Vergeten Nederlanders krijgen gehoor op Indische Achtererf in Openlucht Museum

foto: Openluchtmuseum

Op zaterdag 18 augustus is er een speciaal programma op het Indisch Achtererf van het Openlucht Museum. Daar zal stichting Teman Teman Sehati vertegenwoordigd zijn vol met verhalen over ouderen die door de Nederlandse staat zijn vergeten en een grote pan met nasi goreng.

Toen Indonesië in 1949 onafhankelijk werd en alle Indische Nederlanders naar Nederland vertrokken, bleef er een grote groep indo’s achter. Deze Nederlanders in Nederlands-Indië geboren voelen zich Nederlander, spreken Nederlands, maar worden niet door de staat erkend. Deze achtergebleven groep leeft in bittere armoede. Arnhemmer Francine Tammeling geeft met haar stichting hoop aan deze groep mensen. Ze regelt geld en spullen zodat deze groep verder kan leven.

Stichting Teman Teman Sehati

Arnhemmer Francine Tammeling zet zich met haar stichting Teman Teman Sehati al ruim 16 jaar in voor de ouderen in en rondom Bandung en Jakarta. “Ik neem altijd naaispullen mee voor een paar dames. Daar maken zij weer tasjes en pannenlappen van. Die koop ik weer van ze, zodat ze een beetje geld hebben.” laat Francine weten aan Omroep Max. Zo heeft een aantal ouderen een nieuw huis nodig en is medische zorg onbetaalbaar. Ruim 80 ouderen hebben dringend hulp nodig.

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair